Monday, March 9, 2015

Setahun Usia Si Kecil Sumayyah



Assalamualaikum.

Pada 8 Februari 2015 yang lalu, si kecil Sumayyah genap berusia setahun. Alhamdulillah sepanjang setahun yang lalu...Sumayyah sentiasa membahagiakan...meyenangkan dan menceriakan kaklong sekeluarga. Sumayyah sihat dan aktif macam kanak-kanak sebayanya. Dewam sakit sikit2 tu biasalah...lumrah bagi kanak2 yang sedang menbesar...apalagi..sekarang duk kat Taska.

Sebagai catatan kaklong....Sumayyah pada usia setahun ni dah boleh:
  •  Berjalan dengan laju...
  • Suka tepuk tangan...respon bila dengan kakak atau abang dia menyanyi.
  • Kenal sgt dah orang2 sekeliling dia.
  • Dah bunyi juga kalau kita ajar dia bercakap...cthnya kakak..abah..ummi...air.. bunyi pelat baby kecil ler..
  • Masih menyusu susuibu...tp dah campur ngn Susu Dutch Lady.
  • Masih tidur dalam buai.
  • Pandai buat mimik mencebik mulut bila kena marah.
  • Pandai rebut barang dengan abang...(Selalunya memang suka rebut barang dengan abang...kalau dia pegang sesuatu, abang nak ambik...menjerit dia tak bagi...siap menjerit marahkan abang)
  • Dah mula nak join abang dan kakak main berlari ke apa ke.
  • Sumayyah suke senyum macam abg Naufal...senyum nmpak gigi...
  • Gigi baru tumbuh 4 batang, dua ats dua bwh. Tp dh mkn mcm2...apa yg abang n kakak makan..dia pun makan..bnda lembut la..kalau kerepek ke maruku ke kacang ke...taklah...
  • Kalau mengantuk, garu2 kepala.
  • Rambut Sumayyah kerinting...Curly Girl ;)
Setiap anak, perkembangannya berbeza...moga catatan ni boleh jadi panduan sebagai kenang-kenangan untuk kaklong sekeluarga mengimbau kembali perkembangan anak2 suatu masa nanti. 

Family Day yang happening anak cucu cicit Allahyarhamah A'aisyah.

Assalamualaikum...
Baru2 ni...keluarga sebelah ayah kaklong buat program...dah lama rancang...dok bncg sokmo dalam whatsup...siap meeting bagai...alhamdulillah akhirnya Allah mengizinkan majlis tersebut dilaksanakan...FAMILY DAY KELUARGA A'AISYAH DAN SULAIMAN KALI KE-2. (Alfatihah buat Allahyarham Sulaiman dan Opah Allahyarhamah A'aisyah yang dikasihi..moga kalian tenang di alam sana)




Taklimat Santai2 gitu...dr Pak2 Sedare..merangkap Anak Lelaki A'aisyah dan Sulaiman


Program ni buat kat Pantai Teluk Senangin, Perak...kami sewa chalet..hbis 14 chalet gak rasanya keluarga kami ambik...haha...siap sewa tempat masak and BBQ..mmg happening....
Bermula 13 sampai 15 hb Disember...

f

Antara pengisian program ni;
Hari Pertama 13 Disember 2014..kami check in dalam jam 2.00 ptg gitu...siap ada taklimat pkl4 kat dewan yg km booking gk sambil2 mkn satay...jadikan dewan tu mcm surau...sbb utk solat berjemaah.


Sambil2 dengar taklimat...bakar satay dulu...

Malam first tu jemput Ustaz dari JAIPk bg ceramah ttg kekeluargaan..mmg best..
 Sempoi semua...lps dgr solat Maghrib,dgr tazkirah dan Solat Isyak.

Lps Isyak..pakat berkonvoi g main bowling...semua main..hbs semua line pnh ngan kami...gelombang oren kat pusat bowling tu...
Syafiqah dan sepupunya..Miqdam..ambil tander lap bola..


Selesai main bowling....bergambor dulu...jenuh le staff bowling tu nak menyapu bagai...

Hari kedua 12 Disember 2014...mmg full ngn aktiviti dri pagi ngn sukaneka...
sebelah petang main bola tampar n futsal tepi pantai...anak2 masa nilah nk main pantai sepuasnya...chalet penginapan plak tepi pantai...mmg best lah...
Malamnya BBQ n mjlis penyampaian hadiah...


 Ada pertandingan mewarna untuk anak2.


 Permainan baling belon...


Ni group jejaka n teruna...bapak orang n laki org..


 Baling dan sambut...suami isteri gitu...


 Anak2 remaja lelaki..


Anak2 mandi kolam dulu...sementara sukaneka sdg berlangsung...tgh panas terik..tkle bg deme main laut..



 
 Pagi acara sukaneka sampai tengahari..lps lunch, solat zohor...dah ptg skt..trn main bola tampar plak...buat tournament family...dan family yang berjaya ke final...family kaklong (kuning) lawan famila ayahnik (maroon)...keputusannya..kami Naib Juara.

Hari ketiga 13 Disember 2014..aktiviti bebas..main pantai...sembang2 n mengemas...byk gklah nk ngemas kan...mklumkan masak sndiri..so segala periuk, tong gas n mmg byklah...
 Inilah dianya...Homestay tempat kami lepak..betul2 ngadap pantai...mmg best berkumpul lepak gini..
Hari ketiga...ada yg dh balik..yg msh duk bersantai tepi pantai..sempatlah menjala...

 Adik kaklong...Wan Dan Ude...memancing...dapatlah ikan sekor dua..


 Ni pada malam terakhir...ada penyampaian hadiah dan BBQ.

Apapn, falsafah dan matlamat pelaksanaan program ni mmg berjaya..alhamdulillah dapat mengeratkan hubungan kami sepupu sepapat yang dah beranak pinak...
Moga ada peluang untuk berkumpul mcm ni lagi...

Hanya kami...suami kaklong tak dapat join sebab ada tugas kat offic yang tak boleh ditinggalkan..huhu..



Dan...inilah keluarga kaklong...mak ayah yang berjasa..Zahid, Chik n Chiah takde...sebab tak dpt cuti..

Moga ukhwah silaturrahim keluarga berkekalan selamnya.. Tempatkan seluruh kaeluarga kami dalam jannahMu Ya Allah.