Sunday, October 28, 2012

Taska atau Pengasuh Untuk Syafiqah diusia 3 tahun?

Salam..
Alhamdulillah selesai sudah meraikan Hari Raya Aidildha...
Sambutan adidiladha kaklong sekeluarga seperti biasa...kbtln tahun ni raya pada hari jumaat...so, raya pertama taklah kemana...hnya tggu dirumah beraya ngn keluarga dan jiran-jiran di manjung...
Raya kedua, barulah ada korban di taman perumah kat kg mak ayah ni...
So, pakat turunlah jejaka kat dlm umh ni gi gotong royong melapah lembu..

Orait...back to the title above ye...
Tentang perancangan kami konon2 nak hantar Fyqah g Taska tahun depan...sbb Fyqah 3 tahun dah tahun depan...tmbhn plak die kan lahir bulan 2..so, awallah umurnya 3 tahun...
Sekarang dh ujung tahun, kaklong dan suami adalah juga risik2 taska yg sesuai untuk Fyqah...

Kami BUKAN nak cari tempat penjagaan...dalam erti kata lain Pusat Penjagaan (Day Care) biase2 ni untuk Fyqah...sebab pengasuh sekarang ni dh jaga Fyqah dgn cukup baik, kami sangat berpuas hati dgn khidmat Kak Ana yg dipanggil Mama oleh Fyqah...
Cuma, kami nk bg pendedahan kepada Fyqah untuk bergaul, belajar dan kenal suasana 'Berkawan dan Bersekolah'....sayang sangat kebolehan Fyqah yg boleh bertutur dengan lancar, bernyanyi dan mudah ingat tu diabaikan gitu je...
Fyqah pun selalu sebut2 nk g sekolah...tambahan plak bila tgk sepupunya Miqdam dh ke Taska...
Pagi2 bila naik keta nk hntar die ke umah Mama..die minta nk ke sekolah...jenuh jugalah memujuk dan berjanji itu ini supaya die turun keta dengan baik masuk ke rumah mamanya...tanpa nagis2 sbb nk g sekolah...
Jadi, kaklong dan suami pun berbincanglah samada perlu atau tidak untuk hantar Fyqah ke sekolah...
Banyak perkara yang kami pertimbangkan sebenarnya...Perlukan Fyqah dihantar ke Taska pada Usia 3TAHUN???...antara pertimbangan kami setelah berbincang dan search testimoni ibu bapa yg ada pengalaman hantar anak ke taska...

YURAN
Yuran Taska sekitar Bangi ni rata-ratanya RM300 - RM350 kalau nak hantar anak ke Taska yang ada Palyscholl n Daycare..
Kalau nak hntar die kat Playschool je, yurannya antara RM200 - RM 220...tp susah lah...sape plak nk ngambik hantor ke rumah pengasuh nnt...
Yuran Taska yang hny mengasuh je sampai petang rata-ratanya RM220 - 280 (Yg ni tak minat sgtlah...sbb lbh baik hntr mama je...sbb hnya mengasuh)
So, kn fikir panjang gak sbb kat Pengasuh Fyqah sekarang ni kami hnya bayar RM350 untuk dua orang (Fyqah dan Naufal)..die yg ltk byk tu je...bygkan betapa ikhlasnye kak Ana ni...km byr lbh die tak mau...katanya cukuplah RM350 je...

PENJAGAAN DAN MAKAN MINUM
Bab ni yg kaklong titik berat sikit...dan kn fikir panjang...
Mandi??? huhu...Fyqah ni terkenal dgn sikapnya yg suka mandi lama...kalau kat taska agaknya camnernyer...sian plak kat die kalau kn marah2 sbb tak nak kuar bilik air...
Makan??? Fyqah suka makan..tambah2 makanan waktu senggang mcm biskut ke...die nk...die minta je kat mama...kalau kat Taska mcmn..ada ke yg sggp mlyn agaknya...dan lagi...time breakfast dan lunch mst mkn ramai2...makankah die...sbb budak mcm Fyqah ni msti makan nk kn layan...kn bersuap jika perlu..maklumlah kadang2 sambil main pun die makan...tp kn suaplah...kalau tak mmg tak mkn...Kalau bersuap plak...dh tentu pengasuh kat taska akan guna pinggang dan sudu yg sama untuk anak2 lain...mcmmn plak dgn faktor kesihatan dan kebersihan? huhu..payh gak kalau cerewat gini..haha...kalau nk hantor...DAH!!! Jgn Fikir Banyaklah....Pejam mata je dgn isu2 kesihatan dan kebersihan ni kan...
Minum??? Fyqah suka minum air masak byk2...Mama mmg letak je air masak tuk Fyqah dan ank2 asuhanya dalam botol masing2...so budak2 tu nk minum ambil je...kat taska ada tak buat gitu ye...

JARAK DAN PERJALANAN
Kebanyakan taska yg menyediakan playschool jauh juga dr office kaklong kat Sungai Merab ni...yg dekat2 ni  Tadika dan taska yg hnya mengasuh...bukan untuk belajar dan bermain... Kalau btl nk hntar Fyqah ke Taska...kaklong kn pusing jauh...sbb kn hntar Naufal umah Mama dulu, pastu pusing semula untuk hantar Fyqah...walau sekitar Bangi je...campur ngan jem pagi2..mahulah ambil masa 45 ke 60 minit gak kot...
Adalah juga yg dekat sini..Taski ABIM dan Tadika Darul Ikhwan...malangnya hnya ambik tuk budak 4 tahun je...kalau kedua2 boleh terima kanak-kanak 3 tahun mmg kami hntor dah...kat Taski ABIM ni kami tnya dah..mmg die tak terima kanak-kanak 3 tahun..
So, bila Fyqah 4 tahun nnt, akan DIPERTIMBANGKAN...

BELAJAR, MENYANYI, BERMAIN
Yg ni kat umah mama...mmg Fyqah tak belajar, menyanyi dan bermain secara formal dan berjadual...ikut suka hati je apa die nk belajar, nyanyi dan main...sbb hampir setiap hari mmg die bawa buku atau permainan die kat umah mama...basikal pun pnh bawa...haha...
Kalau kat Taska mst die boleh belajar mcm2..ada sistem pembelajaran yg teratur...ada cikgu...ada teacher dan ada ustazah...
Tapi, kat umah pengasuh die hanya ada Mama..
Atas faktor ni kami nk hantar Fyqah ke Taska, namun bila memikirkan faktor2 kat atas...kami jadi pening dan fikir semula...perlu atau tidak sebenarnya...huhu...

Jadi, KEPUTUSAN kami...tahun depan...Fyqah duduk umah mama dulu ye...belajar ngn mama je...main ngan Rizki, Naufal, Aqilah dan Keisha... Kakak Alisha pun dah masuk Tadika thn depan...dah 5tahun dah die... Jadi...Fyqah tggu dulu ye...belajar ngn mama tau..

Tuesday, October 23, 2012

Cameron Hinghland setahun lalu...

Salam...

Gambar lama dah sangat2...setahun yg lalu...tp kaklong nk kongsikan juga sbb ada motifnya...
Motif??? sbb ada diklngn keluarga kaklong merancang nk g bercuti ke Cameron Hingland...so, n3 kali ni just nk sharing citer2 percutian kami ke Cameron Hinghland pada tahun 2011...masa tu Fyqah baru umur setahun...dan Naufal blm lagi wujud...dalam perut pun takde lg ms tu...


Kami naik ke perbukitan Cameron Highland dari Tapah...so, jalannya mmg mencabar...berpusing dan sempit..apapun best dan mmg menarik...apa lagi bila dh penat mendaki dan kepala pun pusing...mata di hidangkan dengan pemandangan yg indah..ladang teh yg menghijau...

Strawberi dan Cameron Hinghland mmg tak dapat dipisahkan... rasanya semua setuju kan...
Kalau pegi CH...tak menikmati Strawberi Malaysia ni mmg rugi...



Fyqah masa ni dah blh berjalan...tp msh jatuh bgn lagi...



Ladang teh... best duduk kat tengah2 ladang teh yg menghijau...masa ni dah tengahri...cuaca panas... teriklh juga...kbtln masa g ni...pertengahan tahun...so, masa ni mmg musim panas... taklah merase cuaca CH yg sejuk menggila...kecuali awal pagi..mmg sejuk...malam lagilah...sampai ketulang...



Kat dalam Rose Garden...byk sgt bunga2 yg cantik...menawan hati... tp tak beli pun sbb kata org cuaca kat Bangi yg panas terik tak sesuai untuk tanam bunga yg mahukan cuaca sejuk mcm kat CH...
Adalh juga pokok2 yg sesuai tuk ditanam...tp baik beli kat Nursery Bangi je kot...jauh benor nak bawa...hehe..



Hari ketiga...sempat singgah main air kat Air Terjun Lata Kinjang...mmg best...air sejuk dan jernih..

Fyqah dah siap mandi...dah2 jom balik umah...

Pokok cantik yg berjaya menawan hati kami untuk memilikinya...

Sedap sgt...kalau dapat g...nk cr lagi dan nikmatinya puas2...enak sgt..manis masam dan berkrim...


 Rindu sgt saat Fyqah kecil camni...

 Pasar pe tak ingat dah...singgah jln2..mcm2 ada kat pasar ni...semua fresh dan murah2..org CH mst dah puas mkn sayuran segar kan...

Salad segar yg menawan hati mengakhiri n3 kaklong kali ni..


Monday, October 22, 2012

Tahniah BOLA SEPAK KELANTAN

Salam...
Tak nak ckp byk...just to say...TAHNIAH kepada warga KELANTAN dan semua yg menyokong Bola Sepak KELANTAN... Juara Piala FA 2012, Juara Liga Super 2012 dan terbaru Juara Piala Malaysia 2012..

Walaupun pelbagai komen yg dilontarkan oleh penyokong dan tak lupa juga yg tak menyokong...namun terbukti kemenangan milik Kelantan... Bila kaklong risik2 komen kat twitter, facebook dan blog atau web sukan...macam2 komen ada...komen berbaur politik, stamina pemain, semangat kenegeriaan dan sebagainya...yg pasti...kehebatan pasukan kelantan melonjakkan lagi nama negeri Cik Siti Wan Kembang...

Bagus Bola Sepak ni kan...secara tak langsung menjadi medium perantara untuk menaikkan nama sesebuah negeri...Good!!!

Pic dr Google...

Tumpang bangga sbb ambo menantu ore kelate...hehe (abaikan bahasaku yg xsupo kelate)

Saturday, October 20, 2012

Naufal dah mula mamam n still fully breastfeed...

Salam...

Haha...tajuk kemain lagi kan...Sebelum tu...tahniah buat pasukan bola sepak kegemaran my husband...The Red Warrior menang Piala Malaysia...best juga lyn husband tgk bola mlm tadi...

Orait..berbalik pada tajuk yg propa kat atas tu...putera kedua kami...Tuan Naufal Syakeer dah 6 bulan...
Pada usia 6bulan ni Naufal blh meniarap dan guling2 balik-balikan badanya...

Berat Naufal sekarang dah 9kg...mmg sdp gomol2 ngn die...
Still breastfeed sepenuhnya tanpa formula milk...
Alhamdulillah kaklong msh dpt meneruskan penyusuan untuk Naufal...dan sbnrnya si kakak Nurain Syafiqah dh berusia 2 tahun 8 bulan juga still bf...tp just time nk tdr je...jenuh juga nak pisahkan die...huhu...


Naufal juga...dah mula mamam solid food...alhamdulillah setakat ni rajin lagi lah bgn pepagi siapkan solid food die... mudah je kan...buat bubur nasi campur sayur dan apa2 sumber protein spt ikan, ikan bilis...pas tu blander je...selalunya kaklong msk extra tuk dibekalkan kpd pengasuh Naufal...sbb Fyqah pun akan menyendeng sama sua mulut nk mamam bubur tu juga...

Dua permata hati...anakanda sayang...