Thursday, December 30, 2010

Seleranya tengok lauk tengahri ni.....

Salam....

Hari ni cuti kan...Terima kasih pemain bola sepak Malaysia coz sbb usaha diorang kita dapat cuti umum hari ni...
Tapi, kaklong ttp pegi office pagi tadi...selesaikan kerja yg masih belum selesai...
Kaklong bawa Syafiqah pegi office...temankan ummi ye sayang...abah kita tggl kat umah jap...sorry abg ye....


Ummi...ucuk...huhu...


Alhamdulillah jam 12.oo kerja dah selesai dan suami kaklong dtg ambil semula kat office...dekat je pun..hehe...kaklong ajak pegi beli lauk...tp suami cakap, balik dulu lah...st gi die kuar beli...
Tetapi..........hehe...layan gambar si kecil ni dulu ye...

Fykah ngantuk ye....jon pegi office jap ye...


Okey...fykah ikut ummi...tak blh bw ke toys ni semua...

Rupa-rupanya lauk tengahri dah disediakan...selama berkahwin sejak 31 Mei 2009...inilah pertama kali suami masak...menyediakan hidangan tengahri...amat enak dan menyelarakn...
Terima kasih bang...sangat kenyang....


Ayam goreng Kasih Sayang nama ku beri...

Ikan masak Piala AFF 2010...haha...jgn marah ye...

Alhamdulillah kami semua dah kenyang...nak rehat2 jap...pastu ptg ni ada program di Shah Alam...nnt kaklong citer ye..

SELAMAT BERISTEREHAT BERSAMA KELUARGA



Wednesday, December 29, 2010

Malaysia Juara Piala AFF Suzuki 2010

Salam....
Sekalung TAHNIAH





Tahniah MALAYSIA atas kejayaan menjuarai PIALA AFF SUZUKI 2010
dengan kemenangan ke atas Indonesia agregat 4-2...
Moga arena bola sepak Malaysia semakin baik dan mampu pegi lebih jauh....
dan keran usaha pemain2 ni untuk menjuarai piala AFF...
Malaysia dapat CUTI UMUM hari jumaat ni....terima kasih...

Jalan-jalan Kuantan

Salam....
N3 kali ni citer yg dah lapuk...eh...taklah sanggat, baru 3 hari je berlalu...
Minggu lepas...Kaklong, suami dan Syafiqah bercuti ke Kuantan...
Kami pergi rumah Kakak Ipar di Balok, kbtln juga FIL ada kat umah my SIL...so, blh lah jumpa ngn FIL sama...blh juga tgk keadaan kshtnnya...alhamdulillah kaki ayah yg patah dan retak akibat kemalangan yg meragut nyawa my MIL dah hmpir pulih...tp ayah masih bertongkat...belum mampu berdiri dan berjalan seperti dulu lagi.
Kami bergerak dari bangi pada sebelah petang hari Jumaat...lebih kurang jam 10mlm kami sampai umah kakak kat Balok....masa bergerak dari Bangi, kbtln time org balik kerje, so blh thn jugalah jalan sesak...
Malam tu, lepas sembang dan bermain2 ngn Fykah, kami tidur ngn nyenyak kat umah baru kakak ni...nice home...
Aktiviti hari sabtu mmg penuh, seusai sarapan...kami bergerak ziarah mak sedare..tak jauh dr umah kakak...nth apa nama tmpatnya tak ingat plak...hehe...pe ye bang...;)
mak sedare yg dipanggil Cik Nah hidangkan makanan tengahri yg sgt enak, masakan kampung yg menyelerakan...di tambah plak ngan ikan rebus goreng, sambal belacan dan sayur pucuk paku...mkn plak ngn nasi panas2...mmg sedap....tima kasih semua...
Dah knyang, kami solat zohor pastu pegi lepak kat Taman Mini Zoo Teruntum, Kuantan....jalan2 tgk binatang n ambil angin sepoi2 bahasa...
Dah puas tgk burung Botak, burung Kasuari, burung merak, monyet, rusa n ular dari kecil sampai besor dan segala haiwan yg ada....kami jalan plak ke Pantai Balok, Kuantan...Pantai Teluk Cempedak...lupakan jelah...sgt sesak dan beratur panjng kereta nak masuk...
Kat Pantai Balok...org agak ramai, tp ok lah lagi...kbtln air laut surut...so, pantai jadi luas dan sgt lah landai....Syafiqah kami ajar berjalan...mmg die suka...bila didokong menjerit nak turun...aduhai anak....jgn mcm tu tau....blm blh berjalan lagi die dh tunjuk belang nak melasak...hehe...dah puas berjalan...pasir pantai sekitar Pantai Timur mmg best...pasirnya halus mulus...best ni kalau main istana pasir...hehe...
Dah petang, kami balik dan malamnya kakak ipar belanja makan satay...sdp sgt...byk juga kaklong mkn...hehe...pas sembang2...tidur....
Hari Ahad dah bersiap nak balik....sebelum bergerak balik, suami bawa pegi tempat tggl lamanya kat Kg. Sg. Ular....byk cerita suami kongsikan bersama....dapatlah juga kaklong tgk umah lama suami dan sekolah rendahnya...terbayang2....budak kecil muka mcm suami nakal melintas jalan nak pegi sekolah...msti comel...hehe...
Lepas tu, kami terus bergerak pulang..kali ni tak ikut highway LPT, ikut jalan lama dari Kuantan, Gambang, Temerloh sampailah ke Karak...pastu baru masuk highway MTD...sampai kat Bukit Tinggi kami susur keluar singgah jalan2 pegi Barjaya Hill Resort...saja sggh di Colmar Tropical..not bad lah...tmpt yg sejuk dan bangunannya pun cantik...tak dapat pegi Rabbit Park dan Japaneese Garden sbb dah tutup...so.matahari terbenam barulah kami turun...selepas makan malam kat restorant di Janda Baik, kami terus bergerak pulang ke Bangi...
Akhirnya jam 10.00 ke 11.00 mlm kaklong, suami dan Fykah samapai umah...esoknya...hari Isnin kaklong cuti...rehat2 kat umah betulkan urat kaki dan badan....
Ok...thats all....semua gambar nnt kaklong upload dlm next n3 ya....bye...

Jom Beli...

Salam....
InsyaAllah kaklong akan jual kain pasang dgn harga yg sangat berpatutan....
Sudi2kanlah membeli ye....ok..
Tunggu ya....

Wednesday, December 22, 2010

Penjual Nasi Lemak dan Nasi Kerabu...Lelaki???


Salam...

Haha...tajuk n3 yg nth pape...
Sekadar nak release tension sbb kerja yg melambak...
JAUHI STRESS...KERJA PASTI BERESS...

So, kaklong berblog jap nak jauhi stress...haha..blh gitu ye....
Ni cerita pagi tadi...kaklong rajin gak lah sggh beli sarapan kat satu gerai kat Kg. Dato' Abu Bakar Baginda ni...otw jln nk ke rumah pengasuh Syafiqah....

Pagi ni, saje berborak ngn si penjual...dua beradik...lelaki dan perempuan...tp berborak ngn adiknye...perempuan...comel..lemah lembut si gadis melayu...

Kaklong: Adik sekolah lagi ke?
Adik : Baru habis SPM kak...saje isi masa lapang meniaga sikit2...(Smbil tgn duk ceduk ramuan nasi kerabu)
Kaklong: Hmm...baguslah...masak sendiri ke semua ni...
Adik: taklah kak...abang saya yg masakkan...sebelum pegi kerja, bgn awal pagi die masaklah....
Kaklong: Abang?? yang ni ke? (Tunjuk kaklong pada abang yg duk diam kat sblh..)
Adik: Bukan...yg ni abg kedua, abang sulung yg masak...dia dh kahwin...tp suka masak..nasi kerabu ni pun bljr dr mak dulu...
Kaklong: Owh...ok dik...nah duitnya...beli ye...
Adik: Jual kak...terima kasih...

Kalau beli Nasi Kerabu, kaklong suka mkn ngan Daging Bakar dan Ikan Masin...


Sambil menuju ke kereta, fikiran kaklong pun dipenuhi beberapa tandatanya...Mana mak budak2 ni? Masih ada atau Allah lbh menyayanginya?? Hebat si Abang...msk pagi2 untuk jualan si adik...Abang die kerje Chef ke? hehe...bkn2 je duk berfikir...sbb die pandai masak Nasi kerabu...sedap...boleh jual tu kira oklh kan....Yg sbnrnya...rs tercabar...LELAKI blh buat nasi kerabu...tp, Kaklong tak reti...sdgkan suamiku dr Kelantan dan sah2 suka mkn Nasi Kerabu....haha....kn belajar ni....mgkn blh jadi azam untuk Tahun 2011...nk jadi pakar masak Nasi Kerabu dan mgkn juga Nasi Dagang ....selera pantai timur yang ummphhh...

OK...sambung buat kerja...stress dah release....

Thursday, December 16, 2010

Tepuk Tangan....

Twinkel twinkle little star
How i wonder what u are
Up above the world so high
Like a diamond in the sky
Twinkle twinkle little star
How i wonder what u are....
Nyanyikan lagu ni atau apa saja lagu berentak seumpamanya, pasti mendapat tepukan dr Syafiqah...alahai anak ummi...rindu kamu sayang....

Mama vs Nenek = Pengasuh....

Salam....

Apabila ibu bekerja....secara tak langsung si anak terpaksa ditinggalkan bersama pengasuh...
Kalau dulu, kaklong hanya mengikuti cerita rakan2 ttg ragam dan kerenah pengasuh...
Malah kaklong juga sempat mengikuti ragam ibu bapa yang menghantar anak mereka kepada pengasuh mahupun ke pusat2 asuhan...
Maklumlah...mak kaklong kat kampung tu mengasuh anak org...ada yang dr kecil br habis pantang mak dh jaga...tp sekarang tggl sorang je yg mak jaga, bila ada yg nak hantar lagi, kata mak...nk tgk n main ngn cucu plak...
Apa idaknya, masa mak jd pengasuh dulu, susah sgt nak ajak mak berjalan2...cuti2 malaysia, sbb masa terikat dgn jadual kerja ibu bapa budak yg diasuh...

Huhu...udah ke lain ceritanya ni...sebenarnya nak cerita ttg pengasuh Syafiqah...
Kalau yg pnh mengikuti n3 kaklong sblm ni, Syafiqah sebenarnya dah bersama dgn 2 org pengasuh...pada mulanya masa umur 3 bulan sampai 4 bulan syafiqah dijaga oleh pengasuh yang dipanggil NENEK....pastu nenek tu sakit...kena breast cancer...
So, sejak 5 bulan sampai sekarang syafiqah dijaga oleh pengasuh yg dipanggil MAMA...
Alhamdulillah dua2nya ok...memuaskan....

Sekarang bila dah besar sedkit dan panjang akalnya....syafiqah dh mula knl org....
Bila kaklong hantar setiap pagi ke rumah MAMA yang jauhnya lbh krg 1km dr umah, Syafiqah mudah menghulur tangan nak pegi pada MAMA...
Tanpa sbrg tangisan atau rengekan, mudah kaklong meninggalkan Syafiqah untuk dijaga MAMA sepanjang kaklong bekerja, hanya lambaian comel yg hantar kaklong pegi kerje...

Tp, kesian pada NENEK...syafiqah tak knl NENEK...
Die langsung taknak kalau NENEK nak dukung die...main2 ngn die...
Kbtln rumah NENEN dkt je ngn umah kami, dalam satu kawasan, sepelaung je, buka tgkap dh nampak umah NENEK.
Bila waktu petang, kaklong bawa Syafiqah pergi main kat playground kat umh dn NENEK ada bersama, nak ambil Syafiqah...dukung dan bermain...syafiqah tak nak....sian NENEK...
Syafiqah tak knl NENEK ye....walaupun NENEK lah yg jaga Syafiqah bila kaklong pegi kerje dulu...

Apapun, si kecil bernama Syafiqah smkn bijak memerhati, mendengar dan berfikir...Good Job Sayang....

Thursday, December 9, 2010

Mampukah sekurang-kurangnya untuk 2 bulan lagi????

Salam....

N3 kali ni sekadar nak melepaskan rasa kbmbgn....
Kblkgn ni, production susuibu kaklong untuk Fykah smkn kurang...
Malah saat n3 ni ditulis, stok EBM hnya ada lbh krg 12oz shj dlm freeze...

Syafiqah kini berusia 9 bulan dan 13 hari....
Hasrat nak fully brestfeed Fykah untuk 6 bulan dh tercapai...
Kini impian kaklong biarlah sekurang-kurangnya untuk 12 bulan lgi....
Tapi, dgn kemerosotan production susuibu kaklong ni...mampukah????
Mampukah kaklong untuk tersukan hasrat untuk fully breastfeed Syafiqah sekurang2nya untuk 2 bulan lagi???

InsyaAllah tindakan dan usaha yg kaklong cuba lakukan sekarang mampu mengembalikan zaman mewah breastmilk yg kaklong perolehi dulu...

Antara usaha yg kaklong cuba lakukan:
  • Kurangkan Stress.
  • Dapatkan rehat secukupnya...(tp krj byk, nak rht cam ne..?)
  • Bykkan minum air masak, sekurang2nya 2 liter sepanjang kat office.
  • Kerapkan mengepam...(jadualkan kembali...sekarang byk kali dah langgar jadual)
  • Makan sayuran dan minum sesuatu yg blh membantu penghasilan susu seperti lobak putih, air rebusan longan kering, air horlick, air soya, susu dan mgkn juga suplement...

OK...tggu dan lihat...adakah usaha kaklong berjaya untuk pastikan Fykah fully breastfeed untuk 2 bulan lagi...InsyaAllah....

Sunday, December 5, 2010

Syafiqah @ 9 month

Salam....

Sekadar melakar kenangan dan ingatan disaat usia sikecil sulung kami 9 bulan...Perkambanganya kini menghiburkan kaklong, suami dan tentunya orang tua kami juga...Syafiqah semakin lasak, semakin memperlihatkan akal dan tindakannya sebagai kanak2 yg smkn membesar....yg memeri respon dgn persekitarannya...

Saat ini, semua ibu bapa tentu berhati2 dlm mendidik anak2...
Seawal usia ini, anak2 mula bijak menyimpan segala yg dilihat, didenagr dan mugkn dirasainya...
Anak kecil ini mula pandai bermain emosi...menangis bila ditinggalkan, suka bila disayangi malah memberi tumpuan apabila kita berbual bicara dgnnya...

Tengku Nurain Syafiqah pada usia 9 bulan...;
  • Mula tumbuh gigi pertamanya.
  • Dah boleh duduk dgn baik tanpa sokongan.
  • Bila kita minta...sayang....dia akan meletakkan mulut comelnya dipipi kita...tp kn tgk mood dn siapa yg meminta juga...selalunya kaklong akan cakap..."Fykah...sayanggg ummi..." nnt dgn sng hatinya fykah buat "emmm" smbil mulut kat pipi kaklong...
  • Semakin lasak memanjat dan saje2 nk lps tgn.
  • Boleh berdiri dgn sokongan.
  • Boleh berdiri sendiri untuk sekurang-kurangnya 2-3 saat.
  • Dah mula mkn 3 kali sehari....pagi, tghari dan ptg/mlm...

Mudah-mudahan Syafiqah smkn sihat, membesar sbg anak yg solehah....dlm keterlekaan dan keterujaan melihat perkembangan anak, moga Kaklong dan suami tidak leka untuk mendidik dn membimbingnya...InsyaAllah...

Ummi..fykah dh blh berdiri...nk lepas tgn blh tak...hehe...kalau jatuh abah jgn marah ye...