Saturday, November 28, 2009

Sate Aidiladha


Salam....

Saat ni, kaklong duk bersiap nak bertolak balik ke Bangi...
Tapi kami kuar dr rumah sekeluarga sebab nak singgah
makan kenduri kat Trolak...umah Pak Long..

Jadi bila kelam kabut....
Tak sempat lah nak citer panjang
ttg aktiviti kami sekeluarga membakar sate
pada hari raya kedua....
So...saksikan jelah gambar2 yg sempat kaklong upload ye....








Salam sayang buat Family kaklong....
Best sgt blk beraya kali ni....
Terima kasih buat mak, ayah....
Adik2 kaklong....wan, yang, ude, kaklang, cik, kakteh dan adik ucu...
Juga buat ipar..kak aini dan anak sedare yg comel montel...Migqam....


Lemang Aidiladha...

Salam....

Seperti dijanjikan.....kaklong buat n3 ttg aktiviti bakar lemang kat umah baru2 ni...
Siape kata kat kawasan perumahan susah nak wat aktiviti mcm kat kampung....
Keluarga kami dah buktikan....kami bakar lemang kat umah...
Tapi jgn dibuat kalau duk area perumahan yg ada penguatkuasa...hehe...
kn saman nnt;)

Tak pyh cerita banyak....tgklah gambar2 ni ye....
Masa ni....semua ada...adik2 kaklong pulang berhari raya....termasuk adik ipar dan anak sedare yg kecil lagi...baru 4 bulan....

Suami tersayang duk masukkan beras pulut dalam buluh lemang....mcm teror je bang....;)

Ayah dah lemang2nyer.....memang best lemang ayah.....

Adik2 dgn lemang yg baru separuh masak.....;)

Sekian dulu laporan utk xtxt bakar lemang....gambar byk lagi...tapi saiz besor benor nak upload...lambat nak nunggu....awak nak bersiap...
Nak balik ke Bangi dah...huhu....
Esok kerje.....

Selamat Bermesra bersama Keluarga.....

Friday, November 27, 2009

Blog Bersawang

Salam semua....

Blog kaklong ni.....
Ada masalah sikit....kalau tgk2...mst mcm 3 bulan sekali tak pun....4 atau 5 bulan sekali baru ada n3 baru....
Sebenarnya line internet di tmpt kaklong ada masalah...nthlah knp....
Tak blh nak sign in utk update blog....
So...kaklong hnya blh update bila balik kg kat Manjung ni....
Tambahan plak...kaklong ni bukanlah termasuk dlm kumpulan blogger tegar...
Jadi tak lah berusaha lebih skt nak perbaiki masalah tersebut..sori ye....
Tapi, kaklong ttp berjalan ke setiap blog lain....membaca citer org lain....
Mcm2 ilmu yg kaklong dpt....hehe...
So...kalau nak tukar khabar dan cerita pun blh lah....intai2 FB kaklng...just cari kat Along Farizan..

Ok...dah azan....nak solat jap...pastu jap lagi nak bersilat kat dapur....baut kuah sate....

Salam Aidiladha 1430...

My Pregnancy...

Salam...

Kaklong sekarang ada kat kampung di Manjung...
Pulang menyambut Aidiladha bersama keluarga...
Seronok sgt...
Kami buat lemang...dan bakar sate pada hari raya kedua....
Nnt kaklong buat n3 ttg aktiviti membakar lemang dan buat sate...

Kandungan kaklong sekarang ni....dah hampir 7 bulan....
Sekarang ni dan 26 ++ minggu...
Masa diperingkat awal kehamilan, kaklong tak lah alami alahan yg teruk...mabuk2 pun tak sgt...
Bersyukur sgt....Malah kaklong boleh pegi kerje mcm biase tanpa ada ambil MC...

Tapi...ujian Allah ttp ader....
Sejak kblkgn ni....kaklong sakit2 paha....kalau duduk lama kt bwh....nak bgn berjalan tu...sakit sgt....Tak tau lah knp...nak kn pegi check juga ni....
Jalan pun dah semacam...huhu..Mudah2an...tak lama lah kaklong alami gejala ni...
Ini adalah kandungan sulung Kaklong....cucu kedua buat mak ayah Kaklong di Manjung..
Alhamdulillah rezeki Kaklong dan suami untuk dapat cahaya mata diberikan Allah dlm tempoh yg singkat selepas perkahwinan kami pada bulan Mei 2009....

Doakan kesihatan kaklong dan baby....

Friday, October 16, 2009

Tahniah 10 / 10 / 2009....

Salam....

Baru2 ni...kaklong hadiri dua majlis yg sgt bermakna...
Pada hari yg sama...dan waktu juga hampir sama...
pada 10.10.2009.....

Majlis Pertama...
Tahniah buat adik kaklong.....
Ahmad Zahid bin Jaafar...
yg telah pun menerima
DIPLOMA KEJURUTERAAN DAN TEKNOLOGI dlm REKABENTUK KAPAL...dri UniKL...MIMET....

Oleh kerana ada program pntg yg serentak mak dan ayah perlu hadiri...
jadi kaklong dan suami hadir kat PICC sbg wakil....
melihat adikku menerima diplomanya...
Tahniah yer....alhamdulillah skrg beliau sdg menyambung pengajian Ijazahnya dlm bidang yg sama...
Inilah gerangannyer....adik kaklong yg banyk benor kerenahnya....hehe...

Majlis Kedua...
Pertunangan sepupu kaklong.....
kami pggl angah je...nama penuh die...kn tny kat cikPenna....
takpun pi jgk blog die jer....
gambar2 pertunangan kaklong tak smpt pun nak ambik...
lth berjalan kat PICC...trs pgi Saujan Impian...join rombongan meminang....
Tahniah buat Su dan Angah....
Tak perlu tggu lame utk wak Majlis Pernikahan yer....;)

Inilah geranganye...tuan punya diri yg bertunang...
gambar ni diambil pada hari raya keempat kot....kat umah opah kami...
mana satu orgnyer.....tntulah yg dok asyik mengipas ayam ....

Mudah2 an...kedua-dua insan ni....Zahid dan angah hargai apa yg telah diperolehi dan berusaha lbh lagi untuk dapatkan yg lbh....ops...angah bkn dpt lbh tau...sorg cukup...cuma berusaha lebih lagi untuk dapat duit lbh nak kahwin...All the best to both of U....






Ceria 1 Syawal...

Salam...dah terlalu lama sgt kaklong tak update blog ni...
Penuh bersawang.....
huhu....mmg tak dapek nak buat ape...sbb....
Ada masalah skt ngn line internet....

Dlam n3 kali ni...kaklong cuma nak ctr ttg raya.....

Kek raya yg dibawa dr Bangi...dari Mama Bisya...

Ini kali pertama kaklong beraya sebagai isteri dan menantu...
Alhamdulillah semuanya ok...
Raya pertama dan kedua kat umah family kaklong kat manjung....pastu raya ketiga baru balik ke kelantan...beraya lat sama sampai raya kelima....

Kat bawah ni...semua gambar2 ceria kaklong ngan adik2 beraya kat manjung...
Raya pertama lagik....

Semua der.....kecuali adik kedua kaklong..ikhwan dan isteri serta anaknye yg beraye kat umah mentua...

Sebelum.....adik2 yg bujang...(lelong2...sape nak....) ngan suami dan ayah....

Selepas.....sibujang dah berubah.....ayah dan suami stilll maintain..control macho....

Kaklong ngan mak dan anak2 gadis mak.....yg ni tak blh lelong.....haha...

Sekian dulu...gambor raye yg kaklong dpt upload kan...
byk lagi yg lain2 tu....wat simpanan peribadi jelah....
terlalu ceria untuk dikongsi.....
haha...

Apapun...dlm keseronokanberaya....
Jgn dilupa amalan2 sunat buat penambah pahala yg sepatutnya kita lakukan...

Alhamdulillah...kita semua dipanjang usia....
Syawal pun dah hampir menutup tirainya....
Moga aidilfitri akan dtg lebih membawa keberkatan, keinsafan dan kesyukuran....







Saturday, August 22, 2009

Happy Convocation Day...

Salam....
Baru2 ni....Kaklong pergi Johor....
Ziarah kakak Ipar n sempat meraikan Hari Konvokesyen adik Iparku di
UTM....
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar....
Tahniah buat Faizal.....
Sempena kejayaannya memperolehi Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Mekanikal (Industri)...kalau tak silap lah....hehe...

Kaklong, suami, adik dan ibu serta ayah mertua...


Suami dengan jubah konvo adiknya......dulu jubah hitam ukm...ni nak pakai jubah merah utm plak....

Alhamdulillah setelah selasai program di Johor....
adik dan mak serta ayah mertua kaklong berkampung plak di Bangi...
Di rumah kami selama 3 hari....
itulah kali pertama mereka datang kerumah kami...
Pada mulanya...bimbang juga kaklong...
Takut tak dapat melayani mereka sepenuhnya....
maklumlah...tak dapat cuti...sebab ada program yang penting sgt kaklong kena laksanakan di pejabat...
Namun...alhamdulillah...semuanya terkawal...
Terima kasih buat mak ayah yg memahami....
suami yang banyak membantu...

Apapun....yang penting kita kena ikhlas menyayangi keluarga suami....
seperti kita menyayangi keluaga sendiri....;)


Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Salam....
Sempena ketibaan Ramadhan 1430 ni....
Kaklong ucapkan SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK kepada semua umat Islam di seluruh dunia....(padahal siapa kaklong pun diorang tak kenal...hehe...)

Sambutlah Ramadhan
Dengan Jiwa Terbuka
Seperti Ketibaan Orang Yang Kita Cinta
Dengan Ucapan
Ahlan Wa Sahlan
Ramadhan Ya Ramadhan
Hati Gembira
Pintu Terbuka
Rahmat Allah Yang Maha Besar.....

Mudah2an....
Ramadhan kali ni membawa sejuta rahmat buat kita semua....
Amin....
Manfaatkan bulan keberkatan ni untuk menambah amalan kita...
bekalan untuk menemui Ilahi....

Saturday, July 25, 2009

Anak Saudara Pertama

Salam.....
Kaklong sekarang ada kat umah...
Balik kejap bagi meraikan kelahiran cucu sulung En. Jaafar bin Sulaiman dan Pn. Fatimah bt. Othman...
Adik Iparku telah dimasukkan ke wad sejak hari Sabtu, jam 5.00 pagi...
Masuk Lab lebih kurang jam10.00 mlm...
Namun sehingga jam 7.00pagi....Baby masih belum dapat dilahirkan...
Kami kat umah dan di hospital yg menanti hanya Allah sj yg tahu siksanya....
Namun...akhirnya....Doktor buat keputusan beliau perlu dibedah bagi melahirkan baby dgn selamat...
InsyaAllah mudah2an semuanya selamat....
Sebentar lagi...kaklong akn pergi ke hospital untuk tgk perkembangan seterusnya....
Besarnya pengorbanan seorang ibu demi melahirkan insan yang dikasihi...
Benih cinta antara suami dan isteri...

Saturday, July 18, 2009

Khabar Dari Melaka


Alhamdulillah...kaklong sekarang bahagia sgt hidup sebagai isteri...
Doakan moga kebahagian ni berpanjangan yer...

Sebenarnya PC kaklong ada masalah sikit nak sign in utk post new entry...so tak dptlah nak citer n update selalu....

Ditambah plak dgn kesibukan skrg ni...mmg tak sempat..

Wat sue...kaklong akn ikut sokmo blog cik Penna tu...
mcmtu gak ngan mama Qis n semua mama2 kat Malaysia yg ada blog tu...best sesangat baca pengalaman ibu2 kat Malaysia ni...

Sekarang ni, kaklong ada kat Melaka...bukan dtg bercuti, tapi bekerja...ada bengkel yang kaklong sertai....
Bengkel Soal-Jawab Internet...
kami ditugaskan sebagai panel untuk menjawab kemusykilan orang ramai yang bertanya melalui laman web JAKIM...
Umat Islam masa kini....mmg perlukan bimbingan..bila terlibat dengan tugas macamni....Kaklong dan rakan2 lain yg lebih pakar merasa hiba sgt....
Kadang2 persoalan remeh yg kite rs tak sepatutnya kita sebagai umat Islam tak tahu...masih ada yg bertanya...

Jadi...buat ibu bapa...
Mama2 yg ada.....yg berkesempatan baca post kaklong ni...
didiklah anak2 kalian dari kecil dengan ilmu agama yg mantap...
Dalam kiter duk mengejar ilmu duniawi jgn diabaikan ilmu agama....

Ok...sehingga berjumpa lagi....
Dah nak check out ni....
Cik abang kat sebelah ni dah memanggil2 tue....

Wednesday, May 27, 2009

Persiapan Hari Bahagia

Salam semua.....

Saat ni kaklong dan keluarga sibuk menyiapkan persiapan untuk Majlis Hari Bahagia kaklong pada 31 Mei nnt...

Buat semua.....

Doakan Kelancaran Majlis Perkahwinan kaklong di Manjung dan Majlis Sambut Menantu di Kelantan pada 6 Jun nnt...


Mudah-mudahan mahligai yg akan dibina dirahmati Allah selalu....

Moga hubungan yang dibina dengan Izin berwali dan ijab bersaksi akan dilimpahi dengan rahmat Mawaddah wa Rahmah....
Sesiapa yg menganali Kaklong...jemputlah datang ke majlis kaklong nnt...
Buat Faizura....Cik Penna..Nash dh tentu ler....tuan umah...hehe....dan mgkn rakan2 lain....

Kerja dan kerja.....


Salam semua...
Bulan Mei adalah bulan yg sibuk sgt bg kaklong....
Byk aktiviti dan program...
Sebab tulah cuti nak kahwin lewat gak ni...
Walaupun ada yg syorkan kaklong bagi je kat org lain tgs2 tu semua...
tapi...rase mcm tak sampai hati plk nak lambakkan kerja kat org...
Hehe...disebabkan kerje pun byk...
jadi kaklong cuma nak tunjuk gambor jerlah yer...
Tapi...untuk 2 aktiviti je lah....
yg lain tak ambik gambor pun...
ader masa lapang nnt, kaklong masukkan gambr aktiviti cerapan Hilal pada 25 Mei baru2 ni...InsyaAllah ye....

Masa ni...(8-9 Mei) Program Samutan Hari Falak/Astronomi Negeri Melaka..
Kaklong ngan kakitang jabatan pergi sebagai wakil jabatan untuk adakan pameran....

Masa ni plak...bengkel n mesyuarat untuk persiapan Konvesyen KMK peringkat JPM kat PICC, Putrajaya...

Kak Zanah na kak Fara...yg oren tu....kaklong la..

Macam ni carenyer nak bancuh air yer....beratur nak minum...

Hari kedua...kaklong pakai purple plak...kat sblh kaklong tu..Bob yg comel...

Alhamdulillah tadi...27Mei kaklong dan group KMK dah selesai buat presentation...Habis je majlis...kaklong terus balik kampung...

CUTI 2 MINGGU....!!!!

Menghitung Hari...

Salam...
Alhamdulillah sekarang kaklong dah ada kat umah..
Baru je sampai dari Bangi petang tadi...
Adik2 kaklong...ude (nash), ct n zahid udah ada kat umah..
Thanks ya...banyak juga yg diaorang dah buat...

Saat kaklong duk taip entry ni...hanya tinggal 3 hari kaklong bakal bertukar status..
dan...4 hari lagi...nak jadi Raja Sehari...huhu...
Berdebarnyer....Mudah2an...segalanya diberkati Ilahi dan dipermudahkan-Nya...





Thursday, May 14, 2009

Family 1st

Pahlawan keluarga bersama mak dan ayah....haha...;)

Serikandi keluarga bersama mak ayah...;)

Ikhwan...adik kaklong bersama isterinyer...menantu pertama dalam keluarga...InsyaAllah dua minggu lagi mak dapat menantu kedua plak...hehe...;)

Salam semua....
Dah lama sangat kaklong tinggalkan blog ni sepi tanpa berita terbaru kan...
Sebabnyer...komputer ader problem....
Kali ni...kaklong bagi tgk gambor dulu...huhu....

Sekarang ni, kaklong ader kat um,ah...
Hehe...balik umah jer mesti ader citer....
Sebenarnyer...3minggu lepas pun kaklong balik umah dah...
Best sgt...
Semua ader kat umah masa tu...
Adik2 semua balik...menantu mak yg sdg menuggu mase lahirkan cucu sulung untuk keluarga ni pun ader samer...
Jadi kebetulannyer...duk ramai2 tue...kami buat majlis ringkas skt...sambut Ulangtahun Kelahiran Kaklong pada 10 Mei dan adik kaklong yang ke-dua pada 24 April...
Terima kasih mak...ayah...dan semua adik2 kaklong....termasuk adik ipar....:)
Oleh kerana kesibukan yg amat sgt...jadi kaklong tak berkesempatan untuk post new entry masa balik umah 3 minggu lalu....

Masa ramai2 tulah...
Kaklong rasa happy sgt...
Malah dua malam berturut2 ayah buat usrah ringkas selepas solat subuh...
Malam pertama ayah berbicara tentang Ketaatan terhadap Allah s.w.t.
Dan malam kedua ayah bincang tentang Nikmat Allah dan sejauh mana kiter sebagai manusia mensyukurinyer...
Alhamdulillah....Kaklong rase bertuah sgt dilahirkan dalam keluarga yang sgt bahagia...
punya ayah yg sentiasa membimbing anak2nyer...
ibu yg penyayang...
dan adik2 yang baik, selalu bekerjasama, tolong menolong...
hubungan kami sekeluarga sgtlah akrab....
alhamdulillah...
Terima kasih Ya Allah....

Monday, April 6, 2009

Ingat Orang Tersayang

Salam...
Sebenarnyer....Kaklong sekarang ni ader kat umah...
Bercuti...ader beberapa perkata tntg prosuder pernikahan yg kaklong nak selesaikan....
Alhamdulillah...
Malam tadi...5 April 2009 kaklong selesai melafazkan keizinan dikahwinkan...;)
Dan ayah...melafazkan restu mengahwinkan kaklong...
Majlis yang dikenali kat tmpat kaklong sbg Majlis Lafaz Wali dan Wakalah
Disempurnakan oleh Tok Imam Masjid Kariah Sri Manjung,

Imam Yahya bin Manan di Masjid an-Nur, Fasa 3A Sri Manjung...
Tima kasih mak ayah n ikhwan yg bersama kaklong malam tue...
Siap nangis2 lagi...sedih...huhu....
Apapun...majlis tadi benar2 buat kakloang rasa beruntung sgt....
masih ada ayah sebagai wali untuk menikahkan anaknya...
Emak yang sentiasa bersama dan memberi sokongan dan bantuan...
Adik2 yg bersungguh menyempurnakan niat kakaknya...
Terima kasih semua....

Inilah...istimewanya kita sebagai orang Islam...
Ada peraturannya sebelum melakukan sesuatu...

Hmmmm....Ni citer lain plak yer....
Kaklong sajer...buka2 gambar lamer kaklong yg disimpan oleh adik kaklong
dlm PC kat umah ni...
Teringat Peristiwa Pembedahan yang pernah kaklong lalui bila tgk gambar kat
bwh ni...
Kaklong menjalani Pembedahan ACL n PCL Reconstunction di HUKM pada 29 Februari 2008..
Semuanya...gara2 kemalangan motor yang kaklong alami pada tahun 2005 dan akibatnya...kaklong alami kecederaan pada ligament lutut kanan...
Alhamdulillah sekarang semuanya dah beransur pulih...


Kasihnya Ibu....Tima Kasih Mak....Saat ni sebelum operation...nak manje2 ngan mak..hehe...


Inilah adik kaklong yang kelima...
sekarang belajor kat Politeknik...
Ambil Diploma Seni Bina...
Dier lah antara adik kalong yang paling bayk ckp...lincah...n selalu kena tgk2...haha...
jgn marah ct...
Mak ayah pesan mcm tu kat kaklong....
Okey...sehingga sini dulu yer...InsyaAllah...kaklong akan post new entry lagi...
sekarang ni..kaklong agak busy menyiapkan apa yg patut untuk majlis kaklong nnt...
Sebenarnya....
Dua peristiwa kat atas membuatkan kaklong sedar betapa pentingnyer keluarga dalam hidup setiap manusia...
Dalam Islam...hubungan kekeluargaan amat dititikberatkan bagi membina masyarakat yang sejahtera....
Buat yg masih punya mak ayah....
carilah masa walau sedikit untuk luangkan masa bersama mereka...
hargai mereka...
buat mereka rasa sgt2 dihargai dan disayangi...
Buat yg sudah tidak punya ibu ayah...
ingati mereka...dengan hadiah doa dan sebagianya...
Walau apapun yg dilakukan ibu ayah kiter...
mereka sebenarnya sentiasa cuba melakukan yg terbaik
untuk kiter...
untuk masa depan kiter....
untuk membahagiakan kiter...


Masalah Pc


Salam....

Dah lama kan kaklong tak dpt post new entry dlm blog ni....
Sbbnyer....
Pc kaklong ada masalah...
tak boleh nak sign in....
So...kaklong hanya dapat buka n baca n surf bloggers lain punyer;)

Maafkan kaklong yer....


Friday, February 20, 2009

Sakit...masanya untuk Muhasabah Diri...


Baru2 ni...kaklong pergi melawat sepupu kaklong..
Die msk wad sebab demam denggi....(moga Allah menyembuhkannya)
Sepupu kaklong ni seorang pensyarah....orgnya sgt kuat bekerja...suami isteri bekerja kuat...

Masa pegi melawat die....
Lemah jer...nak berjalan pun tak daya...
tak mcm biasa kaklong tgk die selalu...aktif dan ceria...

Masa berbual2 tue...die pun citer la...dri mula sampai lah die dimasukkan ke wad...
Apa yg terkesan sgt...
Bila die ckp....
Dah duduk wad ni...banyak terfikir salah silap kita pada orang...
kelalaian kita....mcm2 la...
Tambah2 bila student yg kita duk marah2...dtg melawat...bw buah tgn...sayu rasa...

Kaklong pun ada pengalaman msk wad...
mmg mcmtulah...
bila terbaring atas katil...
kita mmg byk berfikir....

Apapun...semoga beliau segera disembuhkan dan kembali menjalankan tugasan harian seperti biasa....InsyaAllah....

Berkhidmat kerana Allah....

Salam semua...

Maafkan kaklong sebab dah terlalu lama sgt tak mengupdate blog kaklong yang satu nie...
Saat ni kaklong ada kat umah diManjung.....pulang kePerak yg sedang bergolak dengan krisis pentadbiran...Mudah2an mereka2 yg terlibat ditunjukkan hidayah daripada Allah...Hak memilih pemerintah adalah hak rakyat....Kembalikannya...

Kaklong balik menemui keluarga...tinggalkan sekejap rumah bujang kaklong kat Bangi tue...

Sepanjang kaklong menyepi ni...sebenarnya...
Kaklong teramatlah sibuk menyelesaikan tugasan sebagai seorang penjawat awam...
Menyelaras kursus....mengurus pentadbiran...membuat penilaian...
menyediakan budget Dasar Baru 2010...mengurus jemputan program Seminar dan berfikir untuk kursus2 akan datang....menjalankan tugas2 lain yg diarahkan....
dan lagi...menjadi pengganti bos hadir meeting...huhu...

Letih tu mmg letih..tapi dalam masa yg sama...sbnrnya kepenatan dan keletihan bekerja buat kita berfikir...
Bekerjalah kerana Allah...Niatkan segala usaha yg kita lakukan demi mendapat redho Allah...berbeza tau kalau kerja tanpa niat dan kerja yg diniatkan...
Sebab...kerja akan jadi ibadat kalau dimulai dgn niat...yg pnting kerja yg kita buat ada manfaatnya untuk ummah...
Secara tak langsung...akan jadi saham upahala untuk kita ke syurga...InsyaAllah...

Kaklong sebagai manusia biasa...adakalanya...terlupa jg ttg tue...
Walaupun dah diajar sejak kecil...tapi sifat sbg manusia membuatkan kita terlupa...
terleka...dan terikut2 dgn hasutan syaitan...

InsyaAllah....apa ygt tertulis akn menjadi ingatan buat kaklong dan kalian yg sempat membacanya...

Saturday, January 24, 2009

Pentingnya Persefahaman....

Ntah kenapa tiba2 kaklong rasa nak bicarakan sdkt ttg pentingnya persefahaman dalam sesebuah hubungan....
Baru2 ni kaklong temui dua situasi pasangan yang berbeza...

Satu pasangan ni...banyak bergantung kepada suaminya dalam setiap perkara...
Walaupun si isteri bekerja tapi, duit isteri hak isteri dan duit suami dikongsi bersama...
Duitku duitku duitmu duit kita....(btl ke ni???)
Baguslah mcmtu...sbb mmg tanggungjawab suami menyara isteri...
Kehidupan diorang bahagia, malah si isteri sedang mengandungkan permata hati kedua mereka....;>

Satu pasangan lain...menyaksikan spsg suami isteri yg saling berkongsi sglanya...
Si isteri yg bekerja sering membantu si suami dlm menguruskan hal2 kewangan keluarga...
Duitku duit kita dan duitmu duit kita....hehe...(blh guna ke pepatah ni???)
tambah2 ngan situasi kehidupn ms kini yg smkn menuntut belnja sara hdp yg tinggi.
Mereka juga bahagia....;>

Melihat kepada kedua2 situsi ini,
secara tak langsung menjelaskan kepada kita bahawa...apa pun situasi...
persefahaman amat penting dalam memastikan kerukunan dan kebahagian sesebuah perhubungan...
Kedua2 pasangan ini tentu dpt hdp bahagia sbb masing-msing fhm dgn kerenah psgn masing2....

Jadi....buat kaklong n kalian semua...
Fahami pasangan kita...
Ibu bapa kita...
Kakak, abang dan adik2 kita.....
dan kawan2 yg ada disekeliling kita.....
dan jgn lupa...
Cari redho dan restu Allah dalam setiap perhubungan dgn manusia...
kerana...
kita kena pelihara hubungan dgn Allah dan
hbgn sesama manusia....

Friday, January 23, 2009

Islam itu bertatasusila...

Sepanjang perjalanan hari ni...kaklong terfikirkan sesuatu....
Ketika nak memulakan perjalanan tadi...kaklong baca doa naik kenderaan...
bukan tu yg kaklong nak citer...tetapi...sesuatu disebaliknya...


Apa yg kaklong nak gambarkan sbnrnya ialah keindahan Islam itu...
Sebenarnya kalau kita benar2 menjadikan Islam sbg cara hidup kita sehari-harian...
nescaya kita akan dpt rasai betapa indahnya Islam...
setiap tingkah laku dan tindakan penuh dgn tatasusila...
Islam taklah menggalakkanya umatnya utk hidup dgn cara yg susah dan terlau ekstrim dgnya...
tetapi Islam sbnyana menyeru kpd cara hdp yang wasatiah....
Tak ssh kalau kita dah membiasakan khdpn kita dgnya...
Mulakan sdkt demi sdkt...
pasti kita akan rasai betapa indahnya cara hidup Islam...
Sbg contoh...biasakan bibir kita bertasbih....
drpd membiasakan dgn latahan yg sia2...'opocot!'...'o mak kau' dan mcm lagi...
ajarlah dgn ucapan....'Ya Allah'...'Astaghfirullah'....dan sbgnya...
Macam tu jg bila menyaksikan sesuatu yg indah....ucapkan...'Subhanallah'...drpd ucapan2 lain...'cantik giler'...'fuyooo'...dan apa2 lagi la yg dh biasa kita dgr...
Kalau melihat sesuatu yg xindah pun ada tasbihnya...kita blh ucapkan...'MasyaAllah'...'La hawla wa la quwwata illa bi llah'..dan sebagainya...
Sbnrnya...Islam tu sgt cntik....drpd sekecil2 perbuatan sehinggalah sebesar2 tindakan ada tatasusilanya....
Nak tdr ada adab...nak makan ada adab...nak naik kenderaan ada adab....
Semuanya beradab....
Jadi...same2 lah kita jadi org yg beradab....;>
Apa yg kaklong bicarakan ni...adalah utk ingatan Kaklong juga....moga ada manfaat pd hamba Allah yg membacanya......
Thank You
Demi Masa....
Sesungguhnya Manusia Itu Berada Dalam Kerugian...
Kecuali Bagi Mereka Yang Beramal Soleh...
Dan Berpesan-pesan Dengan Kebenaran Dan Kesabaran...
(Al-Quran, al-'asr)

Drive Keta 7 Jam....


Kaklong sekarang ada kat umah....baru sampai dari Bangi...
Kalong bercuti 6 hari...hehe...kire mmg nak rht sggh2 la ni....
Bestnyer....byk benor keje kat ofis...lega rasenye bila dpt blk kg...
Tapi...teringt gk kerja kt ofis tue...

Kaklong kuar dari umah kat Bangi tue jam 8.30 pagi, sebab pegi kelas bahasa kat UKM dulu...
Habis kelas jam 11pagi, baru nak grk...
hp kaklong plak berbunyi....supervisor for M.A thesis kaklong call...die paggil...
Ade lah bbrp per yg die nak bincg kot...
Lps jumpa dier...bincg2 pasal jadual thesis kaklong....
Baru la bergrk ke keta...

Tapi, x blk terus...pegi Kajang byr duit Keta dulu..but, bukanlah pegi sesoorang n bukan kaklong yg drive...lps pegi Kajang, sggh mkn....pastu hantar 'seseorang' balik...
Dalam pukul 1.30 thgari...lps reht2 jap...cuci2 muka...
Kaklong pun memulakan perjalanan dari Bangi berseorangan...drive keta sorang2...
Selama ni, kaklong drive sendiri gak, tp mesti berteman...(tima kasih wat adik2 yg sokmo kn tmn kaklong....ude...yang...kaklang...chiah...abgcik...adik...wan pun pnh gak...mase die single...skrg nak jadi ayah dah dier...tapi kakak dier lambat lagi...;>)

Perjalanan yg membosankan...keta agk byk...
maklumlah...cuti lame...pakat balik kg..
Kaklong ada gak rasa ngantuk...bawa pun taklah laju sgt....standrd h/way....
tapi...mak kate laju...sbb jap je dh sampai kat Behrang...mcm mak nasihatkan...bawa pelan2...hati2...biar lmbt asal slmt...kredit for my mom...pinjam kate2 bonda...;>...

Sampai kat Behrang dlm pukul 2.45 gak...
Mak bgtau adik kaklong kat Politeknik Sabak Bernam nk balik...
So, kalau xkbrtn, mak minta ambik dier...
No problem...kaklong blh ambik...
tp kenalah patah balik ke Sabak Bernam lps sampai kat Bidor nnt...sbb kaklong dh pun nak susur kuar Bidor...Kalau tau awal2 die nak blik...kaklong blk ikut Sg.Buloh jer...taklah ikut h/way...dgn pnh kesabaran n kesenyuman sbb nak motivasikan diri....hehe...
Kalong pun drive ke Sabak Bernam....punyelah jauh politeknik dier tue...
Msk kebun kelapa...kebun pisang...br jumpa...
Dah mlm baru sampai umah...
Tepat jam 7.30 kaklong sampai Manjung...tue pun adik kaklong sorang ni ajak singah sana sini...
Pukul8 gak lah br sampai umah...ponat...ponat....
Apapun...Alhamdulillah perjalanan Kaklong selamat dan berjalan lancar....

Huhu....

Salam semua...hehe...
Dah lame kan kaklong xdpt nak create something untuk entry kaklong...
Ada problem skt ngn blog kaklong....
Banyak benda sbnrnya yg nak dikongsi bersama..
tapi lain kali yerk...

Thursday, January 8, 2009

Alamak....thesis tak siap lagi...huhu....

"Nie kes sajer nak melepaskan 'tekanan'
huhu...tesis tak siap lagi...
kerja byk lagi...
modul kursus tak lengkap lagi...
asyik kena ganti bos masuk meeting jer....
Tolong mak....tolong kaklong...
Nak kenduri kahwin pun tak ready pape lagi...
Apa pun tak fkr lagi...." Jeritan hatiku jer....huh...lega rasenya.....


Sebenarnya.....aku spttnya kena kawal fikiran...tenangkan diri....
tarik nafas....lepaskan (bukan wat YOGA tau....dah difatwakan Haram!!!).....Alhamdulillah....bernyawa lagi aku rupanya...

InsyaAllah...aku kn siapkan satu persatu....kemaskini apa yg patut...

Amalkan 5'S....(mcm wat iklan plak)...

Ok....nak sambung kerja sikit.....cukuplah dulu melegakan fikiran...
Apapun yg kita buat...
tension ker....sedih ker...kecewa ker....
Kita kn ingat....
Allah sentiasa bersama kita....

Doa saja tak cukup...

Hari ini aku agak sibuk ngan kerja kat ofis...
Jam 8.00 pagi lepas je punch card aku ngan k.sue. k.kam n k.syiqin trn pegi sertai kwn2 lain untuk program Solat Hajat sempena sambutan Ma'al Hijrah 1430 n Thn Baru Miladi 2009 (walaupun dan berminggu2 berlalu)....
Selepas wat solat Hajat kat surau....kami ada bacaan Yaasin...
Aku tersentuh masa dgr bacaan doa oleh Imam (seorang ustaz yg pandai ceramah, jiran aku n ofismate aku;>) yg mengetuai solat dan bacaan Yaasin ni...
"Ya Allah berilah pertolongan kepada saudara2 kami di Palestin...
saudara2 kami di Iraq...di Pakistan dan dimana2 jua...
Selamatkan mereka daripada kekejaman kuffar...."
Antara doa yg dibaca....in Arabic la...but aku translate sendiri...huhu...

Selesai solat n bacaan Yaasin....tiba time berucap...
dah tntu la Pengarah aku akn berucap...
mcm2lah amanat yg disampaikn...
Termasuk serba sedikit perkembangan mengenai Kekejaman di Palestin...
Persidangan PBB yang khusus akan membincangkan masalah Palestin...
mcm2 lagi la....
Beliau juga mengingatkan kami....bahawa doa sahaja tidak memadai untuk selamatkan saudara-saudara 'kita' di Palestin dan di negara2 Islam lain yang tertindas....mesti ada usaha lain....kalau mampu....
plg2 kurang berilah bantuan kewangan..mudah2an sedekah yang sdkt 'kita' sumbangkan akan sampai kpd mereka...
Hehe...intro nak bgtau yg ofis aku...lancarkan Tabung Palestin sbnrnya...
Apa lagi...sumbanglah kwn2 se'ofis'ku sekalian...

Mudah2an niat yg baik akan baik juga hasilnya...amin....

Wednesday, January 7, 2009

Delegasi UAE

Hari ni...delegasi daripada UAE (Emiriah Arab Bersatu) datang buat lawatan kt tempat kerja aku...seramai 11 orang dtg...aku tgk d'org ni...bdn besor2...
pakai jubah n lengkap ngan serban spt kebiasaan pakaian org arab..
ternyata mereka masih kuat mengamalkan budaya mereka...

Seperti biasa...tentunya ada jamuan...
aku trn mkn agak lwt....trn ngan staff aku...satu2 nya staff perempuan kat office..
dielah teman...dielah pekerja dan dielah juga ibu...

U're the best kak Kam....

U

Masa duk mkn tu...dtglah sorang pegawai ni...sajer dtg borak2...
die tulah slh sorg panel yang terlibat masa aku kursus utk kelayakan kerja ni...
Borak punya borak...best plak....
Die ni byk pengalamn...buat research dah merata2....jauh perjalanan luas pemandangan...
Mulanya kami berbual ringan, pastu berat sikit...
Die citer ttg pengalamannya semasa berada di negara2 Arab...
Menurut ceritanya...masyarakat Arab di UEA tidak mengamalkan budaya Couple di kalangan remajanya...bagi mereka...sesuatu yg mengaibkan apabila lelaki dan perempuan bukan muhrim keluar berdua bersama..adush....

Teringat aku pada seorang jiran yang pernah mengikut suaminya ke Riyadh...
Die ni mmg 'otai'...(huhu...rindu kat cik ana....)
tapi bila pegi sana...MasyaAllah....alim sesangat...
sebab nak kuar umah kena pakai furdah (tutup muka)..
tapi sekarang die dah blk Malaysia...
tak pakai mcm tue lagi...still mcm sblm die pegi Riyadh...
bertudung macam aku....mcm kbykn wanita Islam di Malaysia...
cuma blm pakai ariani atau hajaba....cantik2 mcm sik penna......(jgn marah ye sue)

Daripada citer2 tu..dptlah kita kuarkan beberapa hikmah kan...hehe..:
  • Keadaan persekitaran akan mempengaruhi peribadi dan tingkah laku seseorang manusia.
  • Allah s.w.t. akan melindungi negara Islam yang kuat berpegang dengan cara hidup Islam.

......Selamatkan dunia dari kehancuran budaya yang merosakkan....


Monday, January 5, 2009

Hargai Sebuah Perhubungan....

Ikatan Yang Semakin Erat Terjalin...
Bukan bermakna
Kasih Sayang, Cinta dan Kemesraan
Tidak Perlu dipamerkan lagi....
Tetapi....
Lagi Dekat dan Kuat Sesuatu Ikatan Itu....
Lagi Perlu...
Kasih Sayang disemai...
Cinta disuburkan...
dan Kemesraan ditunjukkan...
On The Cheek Bouquet Dating Couples