Monday, December 22, 2014

Allah sayang hambaNya.

Assalamualaikum..

Sebulan yang lalu, kaklong diuji dengan sakit yang datang secara mengejut..akibatnya..11 hari kaklong menghuni Wab 6B, Hospital Serdang. Selama itu jugalah..demam kaklong berpanjangan...bacaan darah abnormal...sebab sel darah putih yang tinggi...34.8 tanda ada infection yg tinggi (normal bawah 10 sepatutnya).

Selama menghuni di hospital...terasa betapa besarnya nikmat Allah selama ni..nikmat kesihatan, kecergasan, selera atau nafsu makan, keluarga, keupayaan bergerak bebas di muka bumi dan sebagainya. Saat itu, tersedar betapa selama ni, kaklong semakin jauh dengan Allah...dek kerana terleka dan lalai...byk amalan2 yg dulunya dimalkan semakin jauh ditgglkan. MasyaAllah...sayangnya Allah pada kaklong..pada hambanya.. Kaklong yang terleka ditegur dengan ujian yang tak terduga..mgkn ujian yang kecil jika nak dibandingkan dengan rakan yang kaklong temui semasa menghuni di hospital...

Tengku Nurain Sumayyah turn to 10 month

Assalamualaikum.

Anakanda ketiga...puteri yang manja...Tengku Nurain Sumayyah kini 10 bulan. rezekinya untuk BF sepenuhnya terhenti dua bulan lalu bila kaklong sakit sampai warded 11 hari kat Hospital Serdang. Sumayyah masih BF and campur ngn susu formula jgk. Mmg nmpk perbezaannya.. antibodi Sumayyah tak sekuat kakak n abangnya.. kerap jgk Sumayyah selsema dan batuk...sian dier..

Tambahan plk...dah duduk Taska kan...biaselah...
Fyqah dan Naufal...masa seusia Sumayyah masih fully BF n duduk kt umah pengasuh. 


Rezeki anak msg2..berbeza.
Tapi..kasih sayang kami ummi dan abah pada anak2 tetap sama...

Pada usia 10 bulan...Perkambangan Sumayyah yg dpt dikesan:
  • Tahu beremosi...klu ada yg buat2 marah or garang2 kat dia..tahu mencebik n nangis (selalunya maklang dia lah yang mengusik ckp amboi...)
  • Pandai melambai.
  • Bila kaklong nyanyi "sip sip" ke "Air Pasang Dalam" ke Tepuk Amai-amai" ke mesti dia pun tepuk tangan.
  • Dah memanjat..berdiri lepas tgn...
  • Gigi tumbuh 4 bantang...dua atas dua bawah.
  • Sebut maa n bunyian lain yg biase baby buat bunyi..
  • Merangkak dengan laju.
  • Mengutip benda masuk mulut (Yang ni msti semua ibu2 tension kan..)
  • Rebut barang ngn abang Naufal...siap jerit oo klu abg rampas jgk brg dr tgn dia...

 Okkey...moga anak ummi semuanya sihat dan dirahmati Allah dalam setiap perjalanan kehidupan..
Syukuri semua nikmat Allah dan doakan kesejahteraan serta keselamatan insan lain yang diuji dengan pelbagai ujian yang tak terduga..

Tuesday, November 25, 2014

Masa Pantas Berlalu..

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuhu.

Berada di penghujung tahun 2014... membuatkan kaklong terfikir seketika..teringat pada anak2 yg semakain membesar..yang akan menginjak usia, maklumlah Syafiqah dan Sumayyah lahir bulan Februari.. Naufal plak bulan April...

Alhamdulillah kini...ketiga2nya membesar dengan baik... setiap masa anak2 tunjukkan perkembangan masing2...

Syafiqah yang berusia 4 tahun 9 bulan
Naufal plak 2 tahun 7 bulan, dan
Sumayyah 9 bulan.


Hihi...kali ni share pic yang kbtlan pakat dok pegang telinga....Luv u all.....mmmmuuuuah...


Tuesday, June 17, 2014

Luangkan masa pulang ke kampung

Assalamualaikum..

Tajuk mcm karangan plak ye... 
Ziarah keluarga merupakan aktiviti yang wajib kita ajar anak2...supaya mereka tahu dan ingat bahawa bila dh bsr nnt kn ziarah mak bapak...

Alhamdulillah bila ada kesempatan kami bawa anak2 balik ziarah atuk ayah dan tokma di Bachok, Kelantan n atuk dan opah di Manjung, Perak. BIla dah balik kampung...mcm2lah yg anak blh buat...

Jom tgk ragam anak2 bila balik kampung abah diorang kat Bachok, Kelantan masa cuti sekolah bulan Mac yg lalu...kbtln time ni kaklong masih cuti bersalin...so lama lh juga dapat luangkan masa kat kg..

 Abah deme duk ngemas kereta..angkut barang...smpt lagi bebudak ni minum susu dlm keta...kbtln ms ni takde elektrik dlm umah..

 Tolong abah angkat brg ye..

 kalau balik kg..suke sgtlah deme..sbb dpt bebas kelaur mcmni..ni lorong dr umh atuk ayah nk ke umah mak sedare deme..

 Masa ni nk kuar jejalan..sepupu deme...rajn main ngn fyqah n naufal..

 Wajah2 yg ditinggalkan di kampung...

Al-fatihah..dititipkan buat bonda... ibu mertua kaklong yang telah kembali ke rahmatullah setelah usai menziarahi kami di Bangi kerana melahirkan cahaya mata sulung..Tengku Nurain Syafiqah..telah 4 tahun meninggalkan kami.. Moga arwah sentiasa di rahmati Allah... 

Ya Allah..ampunkan dosa-dosa arwah dan jadikanlah kuburnya bercahaya umpama taman-taman syurga..amin..

Tuesday, May 27, 2014

Jaco Perfection Storage Breastmilk

Salam

Akhirnya jumpa juga dengan storage breatsmilk yang  ekonomi harganya...
1 box ni ada 120 pcs storage berastmilk yang 7oz.
Boleh beli dgn harga RM68 sahaja..
So, 65/120pcs = 0.56 sen sahaja per bag..
Taklah terase sgt kan...

 Inilah kotaknye...dalam ni ada 120 psc storage bag yang 7 oz.

 Tu..storage bag di smpan dlm paket plastik...


Inilah dia storage breastmilk tu...buatan Korea ni..

Alhamdulillah penyimpanan susu lbh mudah dan selamat...slmt storage berastmilk ni di steril dan lbh slmt berbanding plastik aiskrim yg blm tntu kebersihannya...
Sape berminat boleh bgtau kaklong..

Monday, May 26, 2014

My Hero..Tuan Naufal Syakeer is 2 year..

Salam...  

Tuan Naufal Syakeer...anak kedua kaklong..hero ummi dan abah... 
Ragamnya smkn nampak dan perkembangannya alhamdulillah..
Kaklong pnh baca ttg 'Kerenah Anak Kedua' ni yg dikatakan keras kepala, tegas, berdikari dan agak meragam skt...sbb tak smpat bermanja lama dengan ibu ayah dah dapat adik baru...terpaksalah si tengah berkongsi kasih dgn kakak sulung dan adik baru..

Dan..krn terpengaruh dgn bacaan tu...kaklong berusaha sedaya mungkin supaya Naufal tak membesar spt itu...tak rasa tersisih dan jauh dgn ummi abah walaupaun pada usia 2 tahun dah punya adik. Sebagai ibu, masa Sumayyah lahir dulu...pd minggu2 terawal mmg rasa kasihan sgt pd Naufal...pnh juga menangis bila tgk Naufal yg terpksa tdr jauh ngn ummi ms dlm pantang..huhu...(biaselah dlm pantang kan jiwa kita ni sensitif)

Kaklong perhatikan Naufal mmg berdikari, berbanding Syafiqah...kalau nak tdr or mengantuk...dia pandai cr bantal sndr...malam pun taklah meragam sgt bila nk tdr tu....cuma mst kn dapat botol n pegang tgn ummi atau abah atau sesiapa yg sudi pinjamkan tgn buat mainan dia..tabiat dialah tu...pegang tgn org bila nk tdr atau ms menyusu...haha...

Naufal juga suka ikut apa yg kakak buat dan cakap...mmg dia cpt bljr dan mudah meniru... kalau kakak dtg dapur tanya ummi buat kerje apa...dia pun dtg kat ummi tnya buat kerje apa.."Buat pe ummi?" suke dgr Naufal yg kecil ckp mcmtu...
kalau nmpk kakak tgh smbg or citer pape ngn ummi atau abah...dia pun dtg juga nk bercerita... 
Mmg diperhatikan...Naufal spt mahukan perhatian...


Naufal juga garang...kalau nak sesuatu tu...dia punya garang...huhu...kakak pun kn beralah...kalau tak...cpt je tgn dia pukul or cubit orang....satu lagi dia suka gigit kalau tak dpt apa yg dia nak...kakak Syafiqah selalu kena...haha...


Lain anak...lain ragammnya.. walau anak pertama, kedua atau ketiga, ibu bapalah yg bertanggungjawab membentuk ragam dan peribadi anak2... tanpa sedar...anak2 membesar ikut acuan kita...apa yg kita cakap, perkataan yg selalu keluar dari mulut kita...gaya bahasa dan lenggok kita berckp...itulah yg anak2 sekecil Naufal akan ikut...

 Buat Tuan Naufal Syakeer...ummi dan abah syg Naufal....hero sulung ummi dan abah yg comel...

 Sayaangggggggggg anak ummi...rinduuu kamu...Mmmmuuah..

Wednesday, May 14, 2014

Penting ke buat check list?

Assalamualaikum..

Huhu...sempat juga balik umah waktu rehat mengemop umah...kadang2 balik jemur atau angkat kain...kadang2 balik lipat kain..kadang2 balik memasak (yg ni selalu) dan kadang2 balik rehat melepak dpn TV je...apapun yg smpt dibuat kat umah waktu rehat tghri...adalah sesuatu yg sgt penting...sbb masa tu takde anak2 kecil kat umah...hnya bersendirian...sng nk buat kerje...tp tak selalu..kadang2 tak blk pun...hnya duduk kat office atau mgkn keluar dgn officemate.

Mungkin klu yg tak smpt balik umh tghri sbb tmpt krj jauh kan...malam bila anak2 dan suami dh tdr....si ibu yg bekerjaya ni...masih sibuk mengurus rumahtangga...mengemas dan melihat2 apa yg patut.. Huhu...para suami..hargailah jasa dan keringat isteri2 anda...

Untung sgt yg punya suami yg sgt ringan tulang...membantu isteri mengurus rumah dan mengurus anak2.. (terima kasih abg...)




Apapn....masa dok berlinggang kangkung mengemop tadi...terfikir lah kaklong bahawa pentingnya jadual dan senarai kerja yg teratur untuk memudahkan urusan mengemas dan mengurus rumah..dan..penting juga senarai tindakan yg kita terfikirkn apa yg kita nk buat untuk kerukunan rumahtangga... 

Jadi.. senarai yg PERLU dan MESTI BUAT apa yg terfkr dek fikiran kaklong ialah:
  1. Solat berjemaah dengan suami dan anak waktu Subuh, Maghrib dan Isyak.
  2. Mengaji al-Quran dan ajar anak mengaji.
  3. Mop rumah seminggu sekali.
  4. Sapu sampah setiap hari.
  5. Lipat kain dua hari sehari (kalau dapat tiap2 hari lah kan)
  6. Hujung minggu bawa anak2 keluar bermain.
  7. Bersenam dan berjoging setiap minggu (Dgn baby boleh ke?)
  8. Rancang perbelanjaan dapur dengan berhemah.
  9. Rancang perbelanjaan keperluan lain juga dengan berhemah.
  10. Hubungi  mak dengan kerap.
  11. Rancang menu masakan untuk seminggu supaya pembelian runcit lebih teratur.
  12. Bangun tidur paling lewat jam 6.00 pagi.
Jadual harian yang PERLU dilalui setiap hari bekerja:
  • 5.45 pagi: Bangun tidur dan ready utuk solat Subuh
  • 6.30 pagi: Siapkan sarapan atau minuman pagi. Siapkan juga segala beg keperluan kerja dan anak2 ke rumah pengasuh. 
  • 6.45 pagi: Kejut Fyqah bangun bersiap ke sekolah.
  • 7.00 pagi: Mandi dan bersiap.
  • 7.30 pagi: Sarapan apa yg patut
  • 7.45 pagi: Bergerak dari rumah hantar anak ke pengasuh dan tadika.
  • 8.00 pagi: Kerojerrrrrrr
  • 1.00 tghri: Rehat kat umah/Solat n buat apa yg patut.
  • 2.00 ptg: Kembali Kerojerrr
  • 5.00 ptg: Balik kerja, ambik anak kat umah pengasuh.
  • 5.30 / 5.45 ptg: Sampai umah, sinsing lengan masuk dapur kuarkan dr freeze apa yg nk dimasak, uruskan simpanan susu perahan dsbg. (Tp kdg2 kn layankan anak2 dulu...terutama Baby Sumayyah yg msti nak menyusu)
  • 6.30 ptg: Mandi dan bersiap
  • 7.30 ptg: Siap untuk Maghrib / Mengaji dan ajar anak mengaji
  • 8.00 mlm: Makan malam
  • 8.45 mlm: Solat Isyak
  • 9.00 - 11.00 mlm: Bersiap untuk keperluan anak2 esok pagi (Turunkan susu EBM Sumayyah, baju anak2 kat umah pengasuh, bsh baju, kemas dapur, sapu sampah)
  • Tidurr....
Apapun...Allah adalah sebaik-baik perancang... namun, penting juga untuk kita catat dan tekad melakukan apa yg kita catat...supaya kerukunan rumahtangga lebih terjaga...InsyaAllah...

Monday, May 12, 2014

Happy 31st Birthday

Alhamdulillah...tuan punye blog aka kaklong..;) dh beranjak usia tua ke 31 tahun... Pada usia ni bermacam nimat telah Allah berikan.... suami yang baik dan byk membantu... kerja yang selesa dan anak2 bertiga pelengkap keluarga...tanda cinta hati bersama suami..

Moga pada usia ini kaklong lebih ikhlas mendekatkan diri kepad Allah... amin..



Sunday, May 11, 2014

Sumayyah at 3 month

Assalamualaikum..

Hari ni hari pertama kaklong kembali memulakan kerja setelah menghabiskan cuti selama 3 bulan bersama anak2...alhamdulillah...dpt peluang jaga anak dan merasa bagaimana seharian menjaga anak dan mengrus rumah dalam tempoh yang lama...paling best bila dpt jln kemana2 tanpa perlu fikirkan masa dan hari yg terikat dgn kerja...nk blk kampung pun sng...blh blk lama tnpa fkrkn esok nk kerja...haha...

Anakanda kaklong yang ketiga dah berusia 3 bulan...masa checkup baru ni alhamdulillah semuanya ok...beratnya 7 kg... yg lain2 normal mcm baby lain... perkembangan dia yg lain, antaranya:
  • Nak bersembang, bunyi mulutnya blh thn...
  • Boleh angkat kepala masa baring...
  • Pegang kain atau baju...suke Sumayyah tarik baju sendiri..
  • Senyum dan berbals senyum.
  • Sumayyah suka nagis lah...terutamnya bila nak tidur time nk mlm tu...kalau bawa jln kat luar...aduh..jenuh jugalah ummi memujuk..smpai sakit pinggang..huhu..harapnya tabiat dia yg ni akan hilang tak lm lagi..

 Sumayyah masa ni dua bulan lebih kot....

Bila ada anak kecil ni mmg seronok...tambah2 bila time main2 ngn dia..boleh gomol2 bau masyam tu...rindunya lah... namun perlu kn byk bersabar dan kawal perasaan..sebab kaklong masih punya anak kecil lain yg ttp perlukan perhatian..Naufal yang baru berusia 2 tahun dan Syafiqah 4 tahun... Naufal sebagai anak yg tengah mgkn kn lbh diperhatikan...anak lelaki yg lasak dan suka bermain...dan suka juga ikut kakak...apa kakak main dia nk main....apa kakak cakap...buat...semua dia akan ikut...

Anak2 adalah anugerah terindah yg tiada tandingan...alhamdulillah...




Thursday, February 20, 2014

Tahniah Ude n Dqeen...

Assalamualaikum....

Tahun 2014 ni juga...keluarga kaklong terima kehadiran keluarga baru...selain Sumayyah yang dikandung 9 bulan..;)

Alhamdulillah...kami terima Shadiqin sebagai ahli baru...Tahniah pada ude...adik kaklong keempat atas perkahwinannya... Majlis meraikan pengantin baru...kata orang majlis sambut menantu tlh diadakan dirumah mak ayah kaklong pada 1 Februari 2014...seminggu sblm Sumayyah lahir...mujurlah Sumayyah taknak kuar time kenduri...kalau tak...kelam kabut gklah nnt...

Untuk ude....
Selamat Melayari Alam Rumahtangga..
Sentiasa dekatkan diri dgn Allah dlam apa jua keadaan..
Bimbinglah isteri dgn baik dan moga kehidupan kalian aman bahagia sejahtera hingga ke syurga...

 Ude dan Dqeen... Diorg ni knl masa bljr kat UTP...

 Pengantin baru ngn pengantin lama...Sumayyah dalam perut...kaklong mmg bambam ms ni...muka mmg dah lebam..kata org dh nmpak sarat nk melahirkan..

 Inilah keluarga besar kami...alhamdulillah...empat dah kahwin...tggl lagi empat msh bujang terantang tang...

 Mak ayah...jas kalian membesarkan kami tak terbls.... Prop untuk posing kat luar ni hsl kreativiti adik ipar kaklong yg mmg kreatif ngn adik2 lain...Thanks Shiela...

Ni...ms majlis ngn saudar mara...selalunya buat dlm rumah waktu mlm...kl ni disebabkan ramai yg tak dpt menghadirkn diri waktu mlm...kita on waktu ptg je...buka hadiah n suai kenal ngan adik beradik...

Alhamdulillah majlis berjln lncr....terima kasih pada semua....kaklong kali ni tk ambil byk part sgt..sbb dok mengah tggu ms nk melahirkan...semua adik2 bekerjasama...mlh jiran tetangga dan saudara mara semua membntu... Moga keluarga yg dibina kekal bahagia dan dilindungi Ilahi.


Wednesday, February 19, 2014

Pengalaman Melahirkan Anakanda Ketiga

Assalamualaikum...

Alhamdulillah kaklong dah selamat melahirkan ahli baru dalam keluarga kami. Anak ketiga kaklong...mmg tak byk yg kaklong bicarakan ttg kandungan ketiga ni dalam blog kaklong..maklumlah...dh smkn slow berblog... dh byk apliksi sosial skrg ni...tak terkejar semuanya.... whatsup...wechat...telegram dan fb...huhu...blog ni dh jauh tertinggal...

Namun, bila ada peristiwa yg sgt istimewa...kaklong ttp nk abadikan dlm blog ni...dn tentunya yg istimewa ialah kelahiran anakanda yang ketiga...seorang puteri yg diberi nama Tengku Nurain Sumayyah binti Tuan Mohd Shahimi. Dilahirkan di Hospital Serdang pada hari Sabtu 8 Februari 2014 jam 12.10 tengahari.
Kelahiran kali ni juga di permudahkan Allah swt...syukur sangat ya Allah...

Sumayyah si kecil....usianya masa ni 8 hari...

Jumaat (7 Feb 2014)
Kaklong masih bekerja mcm biasa...mengurus dan menyelars program yg sdg berjalan...mggu tu mmg agak sibuk...setiap hari berjalan dan trn naik tangga..sbb bangunan tmpt kaklong kn uruskan program ni kat tgkat dua dan takde lif..so, trn naik tggalah kaklong mggu tu..

Pada sbkh ptgnya ada meeting..dlm mesyuarat tu jg dibncagkn ttg tgs2 kaklong yg msh byk n sdg berlangsung...konon nk kn brief dgn pegawai lain sblm kaklong mula bercuti panjang... tp disebabkan due date klhrn kali ni pada 17 Feb...so, kaklong tgguhkan dulu n akan brief pegawai tersebut pada hari Isnin 10 Feb nnt...

Pada jam 2.00 pg...tgh nyenyak tdr..tiba2 rasa ada sesuatu yg basah...byklh jg...kaklong terkejut dn bgnkan suami...bila bgtahu kat suami...di tnya..nk pi hospital ke...kaklong kata tak perlu lagi kot...sbb tak rs skt apa langsung...tp standby gaklah..call adik kaklong yg baru khwin tu...suruh dtg umah ngn wife die utk jagakan Fyqah n Naufal..kot2lah emergency tiba2 kena pi hospitl mlm tu.. tp smapai ke subuh...sakit tak kuat pun..siap blh smbung tdr..tp tk lena lah...

Sabtu (8 Feb 2014)
Jam 6.30 pagi...kaklong call mak kat manjung..bgtau kta air ketuban dh pecah...mak syorkan spya segera ke hospital walaupun tak skt...sbb ir dh pecahkan... so, dalam jam 8.00 pagi lbh krg..kaklong dan suami pergi hospital...anak2 kami tgglkan ngn pakude n makude yg jaga...sampai kat hospital...kaklong mnta suami trs ke tempat parking je...sbb nak jln kaki je dewan bersalin...tak pyh dropkan kaklong dpn dewan bersalin...makanya...berjalanlah kami berdua dr tmpt parking Hospital Serdang tu...kaklong ckp kat suami...dtg cek je kot..sbb tak skt..kalau ok...kita blk dululah...tghri skt br dtg smla..

Sampai kat Kaunter...kaklong daftar n mcm biasa diorg tanya itu ini.... pastu tggu kjp nurse pggl...then dalam jam 9.00 ke 10.00 pagi lbh krg...nurse dan dua doktor wanita Melayu dan India dtg cek segala...melalui CTG...jantung baby byk tdr....kaklong pun knlah cucuk masuk air satu beg... Cek air semua ok..tp doc hnya bagi tempoh 24 jam je..kalau msh tak bersalin dlm tempoh 24 jam..doc nak induce...dalam jam 10.30...bukaan hnya 3 cm...kata diorag lmbt lagi...sbb kaklong tak sakit..bermakna tkde contraction... so, deme bagi baju suruh salin dulu...dan nk hntr kaklong ke wad..tp disebabkan wad pnh...jd deme suruh tggu kat sofa...kata doktor...nk cek kaklong semuladalam jam 2.30 petang nnt...sbb tu kn duduk kat wad.

Sambil menuggu kat sofa tggu wad kosong..smptlah berwasap ngn husband...tiba2 dtg sakit yg sgt kuat...tk mmpu nk ddk dh...ngadu kat nurse yg duk lalu lalang...dia suruh baring rehat kat katil dalam bilik dressing apa nth...baringlah kaklong menahan sakit yg mkn kerap dtg...dlm jam 11.30 tgh..kaklong wasap kat husband bgtau sakit...sgt...ms tu dia tgh bereht dlm keta..so, bila bgtau skit...dia pun dtg kt kaunter dewan bersalin...

Lbh krg jam 11.45 tghri skt kuat sgt...kaklong jerit pggl nurse dn doc....sbb tmpt kaklong rehat ats ktl dlm blk tu bkn ada sape...smbl pggl...smbl ketuk dinding..klm kbt diorg dtg..nk cek bukaan lgi...kaklong bgtau kt dh nk bersln ni..sbb rs mcm dh nk kuar...tp doktor still nk cek dl...bila cek...doc kt dh full n hntr ke labour room...ms tu nurse suruh kaklong mengiring n kawal jgn teran lgi....sdgkn rsnya klu teran tu mmg baby nk kuar dh... smp kt labour room...tk smpt tkr katil...baby slmt dilhrkn...nurse bising gklh...sbb kaklong terbersalinkn baby ats katil tu je...dn lagi...kaki pun tk angkt pe...sbb..ms mengiring tu dh skt...bila nurse mnt kaklong pusing badan baring terlentang..kaklong dh bgtau yg baby terkeluar bila sy baring..dan...mmg berlaku pun....pusing je bdn...tarik nafas...lps nafas..trs dgr suara baby nangis... tnpa perlu meneran apa...baby selamt dilhirkan pada jam 12.10 tengahari di Labour room no.15 Hospital Serdang...

Klhrn yg mdh....alhamdulillah.... Moga puteri kecil yg dilahirkn dgn brt 2.92 kg ini sihat dn dirahmati Allah spnjng khdupannya kelak...

 Kakak Fyqah, Abg Naufal dn Adik Sumayyah...