Tuesday, July 24, 2012

Halalkah makanan dan barang gunaan kita?

Salam...

Dalam keasyikan meraikan ramadhan...jangan lupa tengok2 gak makanan kita tu... Halal kah? Lebih tepat lagi..carilah yang HALALAN TOYYIBAN...iaitu makanan yang halal dan baik...dalam erti kata lain..baik dari segi khasiatnya, baik untuk kesihatan serta bersih dari aspek penyediaannya.

Kalau kita perasan dan ambil tahu...tntu dh maklum tentang Akta Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan Halal) 2011..boleh klik sini kalau nk baca...Kenyataan KP Jakim tentang APD 2011.. Semua orang Islam, perlu dan wajib ambil tahu tentang ni sepatutnya...

Logo Halal Malaysia yang diktiftiraf JAKIM dan JAIN. Dibawah logo tersebut ada kod bagi Standard Halal (Ada 7 standard halal, lazimnya ialah MS 1500:2009 merupakan standard halal bagi produk makanan). Kod yg kat bawah tu, no. rujukan syarikat pengeluar. Logo Halal diberikan untuk tempoh 2 tahun, pastu kena renew. Kecuali rumah sembelihan, logonya hanya sah 1 tahun je..

Intipati yg menarik boleh kaklong kongsikan bersama tentang isu ni semasa berbual dengan rakan2 dari Bah. Hab Halal Jakim:
  1. Menjadi satu kesalahan bagi mana-mana premis makanan atau syarikat produk makanan menggunakan istilah-istilah halal, ditanggung halal, pasti halal atau buffet ramadhan bagi menarik pelanggan muslim sedangkan mereka tidak mempunyai logo halal Malaysia yang sah. Kalau terjumpa, boleh buat aduan pada Jakim. Termasuk juga kepada restoran2 mamak atau mana2 premis makanan bukan Islam yang mempamerkan ayat2 al-Quran bagi mengelirukan umat Islam adalah salah menurut akta tersebut, dan pengusaha premis boleh didakwa.
  2. Kalau nak beli ayam, daging atau apa sahaja dari sumber haiwan yang disembelih, pastikan kita beli yang ada logo halal. Sebabnya kalau kita beli dari tempat sembelihan yang tak tau mana tempat...ntah halal atau tak...binatang2 tu semua memang halal, boleh dimakan...tapi bagaimana cara sembelihannya...bagaimana cara prosesnya dan nth bagaimana kilang atau tempat penyembelihannya...adakah kita pasti dgn kebersihannya? Jadi, eloklah cari yg ada logo Halal... Rakan2 kita di Jakim memang ambil tanggungjawab ni untuk pastikan rumah sembelihan yang dapat logo halal insyaAllah halal dan baik untuk umat Islam. Diorang juga ada buat pemantauan bagi rumah-rumah atau tempat-tempat sembelihan yang dah dapat logo Halal Malaysia, sama ada dr Jakim atau Jabatan Agama Islam Negeri bagi memastikan peraturan dan syarat yang sepatutnya dipatuhi sepenuhnya.
  3. Kalau nak beli apa sahaja produk makanan di pasaran, pastikan ada logo Halal. Sekurang-kurangnya kita yakin bahawa makanan tersebut halal... tp, belum tentu baik tau...cthnya mcm jajan ke...mmg sahlah tak berkhasiat kan... Tapi halal di makan bila mana ada logo halal. So, selain daripada belek2 tgk tarikh luput tu, tgk jugalah logo halal nya, ada ke idak...kalau ada...tgk juga logo halal tu diiktiraf atau tidak.. Ni logo halal yang diperakui JAKIM dan JAIN dan sini logo halal yang tidak diiktiraf. Jadi, berhati2lah ye...sebab apa yg kita makan, anak2 kita makan dan ahli keluarga kita makan akan jadi darah daging kita.
<>
<>
 

Monday, July 9, 2012

Hospital Rakan Bayi?????

Salam...

Sekadar cambahan minda dan untuk difikirkan bersama...terutama di kalangan ibu-ibu atau mereka-mereka yg mengisytiharkan diri sebagai 'kumpulan sokongan ibu menyusu'....
Rintihan dari seorang ibu yg berusaha meneruskan penyusuan susuibu walau dikekang masa dan keadaan...ni cerita terbaru...

Baru-baru ni kaklong ada temujanji kat Unit Fisioterapi, Hospital Serdang...kalau yg ikuti cerita kaklong, tentu dh maklum yg kaklong pernah jalani pembedahan ACL Reconstruction dan kini sdg menjalani pemulihan menguatkan otot kat Fisioterapi Hospital Serdang ni...
Appointmnt kaklong mula jam 9.00 pg dan biasanya selesai antara jam 10.30 atau 11.00 pg...

Dah lama kaklong stop fisio sbb mengandung...so baru2 ni bila dh hampir 3 bulan usia Naufal, kaklong kembali menjadi pengunjung tetap kat Unit Fisioterapi tu...

Selesai menjalani fisioterapi....dalam jam 11.00...kaklong mula rasa tak selesa...sbb sejak pagi belum pam susuibu...kira timing jadual dh lari...so, kaklong cb cr tempat yg sesuai...

Mula2 kaklong cari surau (tempat yg lazimnya digunakan)..malang sekali surau kat aras lobi tu...berkunci...ada satu surau berhampiran ladies..tp malang lagi sekali...plug kat surau tu rosak...bukan saja rosak...isi perut plug tu terburai....

So, kaklong berjalan lagi sambil mengendong beg mumlitleones..Kepala duk berfikir "Hospital Serdang ni kan Hospital Rakan Bayi...mst ada kmdhn untuk ibu2 mcm kaklong ni kot..." tup-tup baru teringat ada bilik penyusuan bayi kat area lif kat lobi tu... Malangnya...kaklong diberitahu oleh minah guard yg jaga situ...tak de plug dalam bilik nursery tu (tak tau lah btl ke idak...nth2 tak blh masuk sbb mula2 die tnya...bayi mana..)

So, masa tu dah fed-up lah juga...takde tmpat nk pam susuibu....Takde kmdhn...pada pandangan kaklong...Kalau betul Hospital tu nk diisytiharkan sbg HOSPITAL RAKAN BAYI...biarlah kmdhn yg ada lngkap....yg dtg hospital tak semestinya dtg bersama bayi..tambah2 yg dtg rawatan tu di kalangan ibu-ibu yg ada bayi kecil...kdg2 bayi ditinggalkan kat rumah...maklumlah...nak menunggu kan lama...better anak kecil ditinggalkan kat rumah... Jadi, ELOK SANGAT kalau Bilik Penyusuan yang disediakan tu bukan sahaja untuk menyusukan bayi...tapi juga menyediakan kemudahan untuk Ibu-ibu yg menjayakan penyusuan ni untuk pam SI...

Alhamdulillah..masa duk berjalan sendirian tu, Allah pertemukan kaklong dengan rakan yang baru bertugas kat Hospital Serdang..thanks to Kak Azlina... Beliau syorkan kaklong pergi ke Surau Aras 3. Kaklong pun pergi...alhamdulillah surau di Aras 3 tak berkunci, kemas dan tersusun. Akhirnya dapat juga kaklong pam SI...dalam 20 minit selesai....

Tiba2 kaklong terfikir...bagi ibu2 yg Muslim..alhamdulillah ada kmdhn SURAU yg biasanya digunakan untuk pam SI ni bila ditempat awam...Malah ketika dlm perjalanan ke mana2...Surau Petronas pun selalu gak jadi tmpt tumpuan... Bagaimana agaknya bagi ibu-ibu yg non-muslim....kat mana agaknya tempat untuk mereka pam SI...

Hm...krn cabaran-cabaran mcmnilah...kadang2 menjadi salah satu punca ibu-ibu mudah memilih untuk tidak meneruskan penyusuan susuibu...

Apapun, seperti biasa...kaklong percaya setiap ibu mahukan yg terbaik unutuk anak2.. Ibu-ibu yg tidak berjaya meneruskan penyusuan susibu masing-masing ada sebab yg tersendiri. So, hormatilah juga pandangn mereka dan dengarlah rintihan mrk...pnh seorang ibu yg kurang sihat dan dinasihatkan doktor untuk tidak menyusukan bayinya mengadu pada kaklong betapa die sedih dan nak sgt2 susukan bayinya sekurang2nya untuk tempoh 3 bulan...tp tak dibenarkan...

Pada ibu-ibu yg berjaya menyusukan anak-anak secara ekslusif dengan SUSUIBU...Tahniah..namum jgn terlalu obses shgga menafikan tindakan ibu-ibu lain yg kurang berjaya... sbb SETIAP IBU DAN AYAH TAHU APA YG TERBAIK UNTUK ANAK-ANAK...




Wednesday, July 4, 2012

Jom main....

Salam...

Just sharing aktiviti Fyqah dan Naufal hujung minggu di Tasik Cempaka.. Berjogging ngan abah... Ummi jalan je...adik Naufal lagi syok...tidur je dlm stroler...dah nak balik br bgn...

Ummi tgk je ye...
Abah...bola ni keraslah...tak boleh sepak ye...
Addik Naufal tgk je kakak duk main...
Cepat ummi...
Ok abah...jom kita mkn...Fyqah dh hbs joging....

Lps jogging...kami ngap roti canai...pastu balik umah...

Mmg best berhujung minggu ngan anak2 kan...alangkah bestnya jika diriku ini surirumah sepenuh masa...haha...

p/s: Naufal dah 3 bulan...td dah kn cucuk 3 bulan...then timbang dan sebagainya...Alhamdulillah berat Naufal sekarang 7.5kg...blh thn jugalah... Masih fully bf...

Sunday, July 1, 2012

Sedih ummi dengar.....

Salam..

Sedih ummu dengar bila si kakak yang berusia 2 tahun 4 bulan dan masih mahukan susuibunya berkata "Ummi...adik minum susu ummi, kakak minum susu lembu ye.." Kata-kata ini diluahkan bila sikecil 2 tahun 4 bulan ni dipaksa dan dipujuk agar minum susu formula dalam botol sbb nk bg laluan pada adik yg baru berusia 3 bulan...

Aduh kakak...nape ckp mcm tu sayang...sedih ummi dengar...Ummi bg susuibu dlm botol taknak....kakak nak direct BF je...

Ya Allah..berilah aku kekuatan untuk memberikan yg terbaik untuk anak-anak...InsyaAllah...