Tuesday, January 29, 2013

Fyqah nk sekolah, tp Fyqah malu...

Salam.. 
Tajuk kat atas tu adalah dialog Fyqah...tahun 2013 Fyqah dh melangkah ke sekolah..tp hny utk 4 hari..
Lps tu..die taknk g sekolah dah...katanya malu ngn cikgu..nth apalah insiden yg menyebabkn die malu..
Dan lagi...Fyqah baru 3 tahun, kaklong dan suami taknklah pksa die sgt..terplglh pd Fyqah...
Dah bsr nnt...lainlah...nk tak nk..Fyqah kena sekolah...

 Ni lh sekolah Fyqah...die masuk ngn bdk 4 dan 5 tahun...mgkn krg sesuai kot...umur die br 3 thn..kalau classroom cmni tak sesuai lagi...kalay playgroup lbh sesuai..

 Hari kedua...msh semangat..sarapan dan sbgnya.


 Hari ketiga masih semangat nk g sekolah...tp blm pndai cr kawan.

 Ni lah sekolah Fyqah...Pasti as-Sobirin kat Sungai Merab..yurannya tak mahal..hya RM90 sebulan.
Faktor utama kaklong dan suami pilih tmpt ni kerana, lokasinya yg dkt ngn office dan rumah...sebab kami hntar Fyqah pagi je...jam 12tghri kaklong berdessup pi ambik Fyqah n hntr umah mama die.
Niat asal nk cr playgruop je...namun kbyknnya terletak agak jauh di Bandar Baru Bangi..kalau nk tgglkn smpai ptg oklah..taklah nak tergesa2 pi ambil tengahri...
Tapi...sian plak kat mama die...sunyi katanya tanpa Fyqah yg pot pet byk ckp...

Hari keempat...time blk sekolah...die ngadu letih..
Isnin berikutnya terus tak nk pi sekolah dah..
Kata Fyqah...die letih lah..malu ngn cikgu lah...apa ajelah alasan die..

Apapun nak...tggulah besar skt ummi dan abah hntr Fyqah sekolah semula ye...

Berseronok di Wai Wai Park, Jusco Manjung

Salam..

Anak-anak memang suka bermain...pada mereka tiada lain yg lbh menyeronokkan selain daripada bermain...lebih seronok lagi kalau dpt bermain kat tmpt yg tersedia dgn plbgai mainan yang bewarna warni...
Kali ni just nk sharing..moment-moment indah anakanda Syafiqah dan Naufal bermain dengn sepupunya Miqdam kat Playground dalam Jusco, Manjung.

Taklah luas sangat...tp oklah untuk budak umur mcm Fyqah n Miqdam bermain..

Ada bnyk lego...suke bebudak ni...

Ni duk main nee noo nee noo atas keta polis.


Lama dieorang main dalam ni...Fyqah berbaju biru...Miqdam baju merah..


Lompatlah nak...

Riang gembira wajah Fyqah...




 Dah letih main...duduk diam2 main block plak...

Naufal pun tak berkecuali...sampai muncung mulut tu...
Miqdam pun sama...asyik main sampai muncung mulut...

Ginilah lbh kurang tempat tu...
 
 Bukan free ye....kn bayor...tp oklah...30 minit pun dh puas deme main...

Yang pntg diorang happy...ummi dan abah pun happy...


Sunday, January 6, 2013

Muzium TUDM Kuala Lumpur

Salam..

Pernah tgk kapal tentera dpn mata? siapa yg keje bw kapal tentera mstilah sllu dh kan...hihi..
Penghujung 2012...kaklong dan suami sempat bawa Fyqah dan Naufal jln2 tgk kapal tentera kat Muzium TUDM Kuala Lumpur...

Muzium ni terletak di Sungai Besi...Kalau kita lalu Jalan Istana dar arah selatan..kita akan nmpk susur kelaur sebaik sahaja lps selekoh tu...
Free je msk muzium ni...tkde byr tiket pape...
Dalam tu ada pameran bermcm2 jenis kapal tentera..ada yg dipamerkan dalam tmpt berbumbung mcm gudang gitu...
dan ada yg kat luar atas padang je......mmg real kapal tenteralah yg dipamerkan tu...

Lps letih round tgk kapal...blh rehat2 kat wakaf yg disediakan...
Lebih bgs lagi kalau kita dtg bawa bekalan mknan..blh santai2 sambil minum..sbb ada disediakan wakaf yg bersih dan siap ada kipas segala..so, tak pyh citer panjang jom tgk pic sama2..






Saturday, January 5, 2013

Naufal Syakerr is 8 month...

Assalamualaikum...
Hari ni genaplah anakanda kedua...Tuan Naufal Syakeer berusia 8 bulan..
Kalau anak pertama dulu...rasanya setiap bulan kaklong smpt update prkmbgnnya...tp kali ni...sian plk kat anakanda Naufal...
Maaf ye sayang....

Dala usia 8 bulan ni...Naufal dh pandai macam2...gigi pun dah tumbuh 2 btg kt bwh...
dari sehi percakapan...tak blh lagi...cuma blhlh sebut bahasa jerman die...suke mengomel...tambah2 bila time nk tdr...Plg best Naufal pandai dodoikan diri sendiri...bila dh msk buai...time ngntuk sgt...mata pejam...die pun menyanyilah...sama naik ngn kita yg duk tgh dodoikan die...

Naufal suke senyum...agah sikit ketawalah die...
Naufal tak blh merangkak lagi...hnya meniarap dn maju ke depan...berat perut dan montot lah tu...

Tuan Naufal Syakeer...wajah sorang lelaki yg bakal mengegarkan umah atok dan opah...
Budak tecit dua batang gigi lagak mcm tokey ladang teh...
Hmm...mana order tak sampai2 lagi ni...geramlah tu...
Dan terakhir untuk n3 ni...Naufal dan burung di KL Bird Park..

Syukur anak-anak kaklong...Fyqah dan Naufal sihat, ceria dan hidup aman damai..si kakak Fyqah dan semakin besar...dan skrg si adik Naufal plak sdg membesar sblm blh bertatih..beratnya sekarang 9.3kg...


Coret-coret 2012

Assalamualaikum..

Alhamdulillah dah lima hari berada dalam tahun baru...tahun 2013...
Byk kngn kaklong spnjg thn 2012...ada suka dan duka..takdelah sgt kot...semuanya indah...

Tahun 2012..kaklong menerima kehadiran org baru dlm keluarga....

 Pada April....alhamdulillah kaklong sekeluarga menerima kehadiran anakanda Tuan naufal Syakeer...
Masa ni duk tgh pegnen Naufal dlm peyut...time ni dh sampai due..tp msh trn join program kat office...Karnival Sukan...sehari lps tu..Naufal tu Naufal selamat dilahirkan..
Selamat Datang juga pada Su...adik ipar belah suami...n3nya pnh kaklong share bersama..













































 *************************

Alhamdulillah juga untuk tahun 2012 ni byk program-program kelaurga berjalan dgn jayanya....program makan angin ler..walau dekat..tp bermakna...
Familt Day yg pertama buat keluarga suami...km mkn angin kat Cameron Highland...
So, adalah some of pic masa family day tu...jom tgk sat..


Four of us....we are happy family....
Nilah sebahagian ahli keluarga yg join...termasuk ma dan ayah...

Anak dara sorang ni dah besar..time mood elok...suker die bergambor...time mood ilang...jgn hrp nk lyn bergmbr..
Ma, Ayah dan keluarga Johor+Bangi..
Kami lagi....luv n luv...
Kesayangan hamba....

Selesai program makan angin ngn keluarga suami, kaklong, suami dan anak2 plk mkn angin...km jln2 pi sekitar KL jer...tp mmg best...seronok melayan kerenah Fyqah yg suka berjln..Naufal kcl lagi...tp suka tgk die terpegun tgk sana dan sini...

Kami g Muzium TUDM Sungai Besi...
Pastu...kami g Istana Negara Lama...tgk pameran Raja Kita..tgklah Naufal tu..mendongak tgk pe nth...
Yang ni km pi Taman Burung KL...
Suke Fyqah dapat pegang burung...bg mkn dan minum..pada mulanya takut gak die...
Bayaran masuk ke KL Bird Park ni mmg mahal..  RM25 utk sorg dewasa..tp oklah kot...tmpt luas...burung pun byk...tggi gaklah die pnya penyelngaraan...
Menutup tirai n3 corat coret 2012 ni...kaklong nk kongsi juga...some of pic masa wedding adik kaklong...perkahwinan yg ketiga dlm family kaklong...
Masih ada 5 perkahwinan lagi pas ni..InsyaAllah...

Selamat Datang buat Marshiela Aqeela...moga jadi isteri, menantu dan ipar yg baik, sweet dan sporting..hihi...we love u..

Pengantin Lama ngn Pengantin Baru...hihi...
Dayang-dayang dari Manjung, Perak...

InsyaAllah...moga tahun lalu kita ditgglkan dgn seribu kngn dan kerahmatan Ilahi...
Jom sama2 kita buka tahun baru masihi dgn perancangan hidup yg lbh baik dan membawa manfaat dlm khdpn kita seharian...Sesungguhnya mencari redho Allah itu adalh matlamat hidup kita semua walau apapun azam yg kita pinta dan rencanakan...