Monday, August 30, 2010

Kereta Sakit...........



Salam....

Cuti Nuzul Quran yang lepas kaklong balik umh mak...kat Manjung perak....
Tp, balik pun lps husband habis kerja, coz Putrajaya kan tak cuti..
Alhamdulillah dapat berkumpul ramai2...berbuka puasa...
Semua adik2 ada kat umah...kecuali adik yang bongsu, sebab die tak dapat cuti...

Hari Ahad kami kuar ramai2...tiga buah kereta konvoi cari baju sedondong untuk raya nnt....
Alhamdulillah selepas berpanas terik....dapat juga baju yang dicari...
So, tggulah lepas raya nnt, InsyaAllah kaklong akn update gambor kami sedondong di hari raya...
Selepas keletihan pulang dr shopping, suami kaklong rehat n tidur sekejap, sblm km bergerak nk pulang ke Bangi....maklumlah...Isnin kami sama2 dah kerja...

Ujian Allah s.w.t....2 jam kami terkandas dalam kesesakan yg teruk kat Sg. Buluh..bkn h/way...tp kt pekan sg.buluh....
perut dh lapo...sebab buka puasa hnya makan nugget dan air yg dibawa dr umah...
Bergerak dr umah pun dh jam6 sebenarnya....

Selepas terselamat dr kesesakan....akhirnya trafic lancar...(hehe...rse mcm pelapor trafic plak)
Namun sekali lagi Allah menguji kami....
Tiba2 kereta yg dipandu suami breakdown...
Dh lah ms tu kami ada kat lorong paling kanan...
Akhirnya kereta berhenti kat tepi jalan sebelum smpai tol Sg. Besi....
Selepas enjin dimatikan....barulah dpt dihidupkan semula...
Tetapi, bila nk sampai dh kat umah....
elok2 je dpn pos pengawal..kereta sekali lagi buat hal...kali ni mmg dh tak blh buat apa....



So.. akhirnya....hari ni....
Kereta Persona Blueberry Tea yg belum pun sampai 2 tahun dah kena tarik...
Kereta kami sakit...terpaksa naik ambulans pergi hospital...
Harapnya tak lama lah kereta tu masuk hospital...



Apapun...ujian2 yg Allah bagi ni hnya sedikit dibandingkan dengan mereka yg lebih berat ujiannya di jalan raya....



Sunday, August 22, 2010

Production BM Makin Kurang...

Salam...

Sejak berpuasa ni...production susu kaklong mkn kurang...
Walaupun masih mengkalkan rutin mengepam susu kat Office mcm biasa...
Tp hasilnya tak banyak...


Stok EBM pun dah mkn susut...
Sudah sampai masanyakah kaklong ambil pape suplement??
Perlukah procced with milk booster??
Kalau boleh tak naklah amik pape...






Ya Allah...permudahkanlah urusanku...
Mudah-mudahan...masih ada rezeki untuk Syafiqah kekal menikmati khasiat susuibu...

Kuih..oh kuih....


salam...

Kaklong, suami dan Syafiqah setiap minggu ada saja program...
Minggu ni (20-22 Ogos 2010) kami berpuasa di Kelantan..
Alhamdulillah ayah dan keluarga di kelantan semuanya sihat..
Cuma ayah masih belum pulih sepenuhnya selepas menjalani pembedahan akibat kemalangan yang dialaminya sebelum ni...

Masa bali kelantan baru2 ni...kaklong dan suami sempat juga singgah di Bazar ramadhan...tp kerana masih terlalu awal..
Kami hanya survey2...pusing2 tanpa membeli pape...
Ada jugalah kuih-muih di Kelantan yg berkenan dihati..

Namun, sampai dh kat Bangi...kaklong blm berkesempatan menikmatinya...
Hehe..teringin benor nak merase kuih-muih kelantan ni...

Cari juga kat sini, tp tak jumpa...

Akok, cek mek molek..tu biaselah...
Kuih Cek Mek Molek yg manis menawan....


Tp tak jumpa plak..kuih taik itik, jala emas, buah tanjung....kat bazar mane yer nk dptkan..

Kuih Bunga Tanjung..apa rasenye ye..?

Jala Emas...ke Jala Mas...best tak agaknya...?

Hm..tak pelah...next time balik kelantan nak carilah kuih2 tu semua...

Saje nak rase...

Nak dijadikan cerita...punyelah nak sgt merase kiuh2 tu semua...
sepanjng perjalanan balik semalam kami duk mencari...bazar ramadhan kat Gua Musang pun kami singgah...
Tp malangnya...masih belum buka...
Last2 singgah kat Bazar Ramadhan Pekan Raub...
Tp, takde dh lah kuih muih kelantan tu...
Yg ada karipap...donut...n segala mcm kuih yg jual kat merate negeri....

Istimewa kan citarasa Kelantan...????

Wednesday, August 11, 2010

Tamat Sudah Pengajian Sarjanaku......KONVOKESYEN UKM KE-38


Salam....

Alhamdulillah setelah bertungkus lumus...bersengkang mata...
Bersedih pilu bila terkejar2 nk menyiapkan tesis...dpt plak penyelia yg sangatlah telitinya...
Bersusah payah mencari rujukan kat mcm library...
Surf internet cari maklumat...
Dan mcm2 lagi episod suka dukanya.....
Akhirnya kaklong dh tamat pengajian diUKM...

Pada 11 Ogos 2010...jam 7.30-12.00 kaklong menghadiri Majlis Konvokesyen di UKM..
Menerima Ijazah Sarjana Pengajian Islam dari DYMM Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir...

Paling gembira sekali bila mak dan ayah...serta suami serta anak ada bersama meraikan kaklong...Masa duk mengandungkan Syafiqah dulu...kaklong sibuk menyiapkan tesis...sebaik saja habis berpantang, trs menghadiri viva (ujian lisan)...

Alhamdulillah akhirnya LULUS....

Bersama suami dan anak....

Syafiqah yang tertidur sebaik sahaja dlm dakapan ummi...sepanjang kaklong dlm dewan, syafiqah dijaga abah dan pakudenya...

Bersama mak, ayah dan ude serta anak dan suami...
Ada yg bertanya...xnk smbung lagi ke?
Hehe...dah ada anak, ada suami dan kerja pun alhamdulillah dah selesa..
Jadi, utk saat dan ketika ini, memadailah dulu dgn apa yg ada...
Kaklong nk berikan sepenuh tumpuan pada keluarga dan kerjaya....
Kepayahan menyiapkan tesis dan terkejar2 ke kelas....masih blm hilang lagi rasanya...
Haha...Nak main ngn anak puas2 dulu.


Sejambak bunga dari mak, ayah dan adik-adik....

Sejambak bunga dari abang dan Syafiqah...


Mudah2an...kejayaan kaklong yang tak seberapa ni jadi pendorong untuk adik2 kaklong utk lebih berjaya....
Penghargaan buat ayahbonda...Jaafar bin Sulaiman dan Fatimah binti Othman....

serta suami...Tuan Mohd Shahimi Tuan Ab Rahman..
Juga anak yang masih kecil...Tengku Nurain Syafiqah Tuan Mohd Shahimi...
Tak lupa juga buat semua adik2....Wan, Aini n Miqdam, Zahid, Nasrul, Siti, Muslih, Fashihah dan Syahir....

Wednesday, August 4, 2010

Membesar dgn jayanya....

Salam...
Tadi dh citer...
Now...kaklong cuma nk post ttg graf perekembangan Syafiqah...

Permata Hati Abah dan Ummi


Perkara yang kaklong bimbang sgt2...takut die obessssssssssssssssssssssiti...
Lagipun syafiqah blm mkn pape...
sejak lahir sehinggalah sekarang...
hanya susuibu yg membantu pembesarannya...





Tp, alhamdulillah...pembesarannya semakin stabil...

Tuesday, August 3, 2010

Si Montel....



salam....

Baru balik dr klinik...seperti biasa...chekup Syafiqah utk 5 bulan....
Sebelum bercerita panjnag...
Sebenarnya nak bagitau ni...kaklong bimbang sgt ngn berat badan syafiqah....
Sejak die 1 bulan...berat die naik mendadak...
  • 1 bulan = 4.6 kg..BMI : 16.5
  • 2 bulan = 6.2 kg (terkejut tgk carta....huhu...)...BMI:19
  • 3 bulan = 7.5 kg...BMI:21
  • 4 bulan = 8.2 kg....BMI:21

So, tadi masa pi klinik...bila nk timbang...bmbg berat die dah naik 9kg...tp...tak sampai pun....Hanya naik...500g....so berat syafiqah now...5 bulan = 8.7kg....

Nurse tny samada kaklong ada bgi mkn pape ke...doe tny kot dh mula bg mkn nestum ke apa ke...Takdepun....syafiqah fully breastfeed...tak campor ngn apa mknan atau minuman lagi...

Nurse siap ckp lagi...takkan nk slhkan susuibu kot....what??? susuibu berkhasiat ye....

Apapun...alhamdulillah perkembangan syafiqah ok...dah pandai meniarap...tegakkan badan...angkat kepala dgn tegak...duk dlm car seat pun siap nak berpusing n angkt2 kepala... pandai ketawa...memerhati org...senyum...ketawa...nangis(hehe...dh tentulah kn...)....menjerit...bercakap bahasa baby....

Apapun...syafiqah mmg montel....hehe...montel dn sihat....membesar dgn susuibu...

Dr segi perkembangan berat badannya...alhamdulillah die dh mula menunjukkan carta yang seimbang....tak lagi naik mendadak sejak 3 bulan kebelakangan ni...BMI syafiqah...maintain pada graf 21.....dh besar skit kn diet n bykkan senaman ye syg....



Nnt kita ajk abah n pak ude jogging pagi2 kat taman2 rekreasi yg bertaburan kat putrajaya tu ye....