Friday, January 27, 2012

Dah besar anak Ummi dan Abah...

Salam....

Kali ni...jom cuci mata ngn pic Fyqah yg diambil Pak Udenya....
Masa ni Fyqah jalan2...main kat playground tepi umah ni ngn pak ude, mak lang dan kakak Deqeen...
Sekarang ni...Fyqah dah mkn byk mulut... Kadang2...die akan minta tudung bila nak kuar..biar pun pakai short je....kepala ttp nk bertudung...haha... apa punya fesyenlah anak ummi ni...





Fyqah suka nyanyi...bila naik buai...Fyqah akan nyanyi...

Buai laju2...Sampai pokok sena...
Apa dalam baju....sekuntum bunga cina...

Dah besar Fyqah sayang...sebulan lagi genaplah usianya 2 tahun...nak celebrate ke idak ye...


Monday, January 9, 2012

My 2nd Baby @ 27 week

Salam..

Alhamdulillah kandungan kedua kaklong dah pun 27minggu. Semalam dah pegi check up mcm biasa...Kali ni kaklong pg klinik sebelah petang, sbb paginya ada meeting dan lewat selesai...


Sedikit catatan lah... Tekanan darah dan urine normal... Cuma HB tak tau.. Ada ke patut klinik khbsn alat untuk cucuk amik darah...So, takdelah cek HB...sdgkan yg tulah yg kaklong nak tau sgt...HB dah naik ke idok...tp tak dapatlah...dah alatnya takde...

Berat plak...naik mendadak... 2.3 kg dalam tempoh sebulan...haha... Pasni mmg kn jg mkn dan cuba berdietlah...


InsyaAllah 30 Januari ni kaklong akan pg klinik lagi...kata nurse kali ni kn cucuk... Ikutlah... Yg pntg kandungan kaklong sihat dan kaklong selamat melahirkannya... InsyaAllah...

Monday, January 2, 2012

Fyqah mimpi apa sayang...



Salam...

Ni citer mlm tadi...tgh kami bertiga lena tidur (Siangnya pulun mengemas rumah...mengubah perabut dan sebagainya...) Tiba2 kaklong dan suami dikejutkan dengan jeritan nyaring suara Fyqah...die jerit kuat sgt mcm org ketakutan tu...

So, berdebar gaklah jantung kaklong..dub dab dub dab....(Kbtln sblm tidur kaklong pi lyn citer Damping Malam...hehe...tp Fyqah tak tgklag...die dah tidur awal lagi)

Lps terjaga akibat dr jeritan tu...Fyqah peluk leher kaklong sambil pnggl "Ummi...akut..." berulang kali die sebut... Sambil peluk die...kaklong tepuk2 then bacalah ayat kursi, selawat dan beberapa potong ayat lain pelan2.... Suami kat sebelah dah sambung tidur semula....


Kredit to Nashunter for this pic: Gambar terbaru kami bertiga di Kota Mahsuri, Langkawi..


Sejam jugalah... barulah Fyqah lelap semula...tu pun msh dalam pelukan kaklong... Fyqah dah tidur lena...barulah kaklong tidur semula...sblm tu bmbg jg....Fyqah diam je...peluk kaklong tp tak pejam mata nak tidur...bulat je mata die duk tgk sana-sini... Kaklong siap minta suami bukakan lampu bg cerah sikit...(hehe...yg sebenarnya kaklong yg takut...:)



Pagi tadi...sambil2 siap nk pi kerje kaklong tnya Fyqah.. "Fyqah mimpi apa mlm tadi...nape takut...." die pun jawab... "Takut...Abbit (Rabbit) gigit..." Tersenyum kaklong ngan suami...beriya die citer sambil tnjuk kat kaki die...rabbit gigit.... Pastu kaklong tanya lagi itu ini...die pun tunjuk kat pintu dpn umah smbil citer "abbit acyok gigit Fyqah..." (Rabbit masuk gigit Fyqah)..Aduh lah Fyqah.... dah pandai cakap ni, mcm2 die blh citer.... Jiran dpn umah kaklong mmg bela Rabbit...bukan sekor dua...byk juga...dalam 12 ekor kot...2 ke 3 darinya arnab pelihara....selebihnya tu arnab daging... Fyqah mmg suka main dgn arnab2 tu semua...tambah2 arnab tu pun rajin jugalah merayau sampai ke rumah kami dan Fyqah akan layan main arnab ngan abah die... Agaknya sebab tu lah kot sampai bawa ke malam duk ngigau ngn arnab...Tp knp die jerit ye...Arnab tu jadi gergasi besar kot....



Aduhai anak....

Jgnlah diusik anak kecil dgn hantu dan sebagainya...sian die...tidur terganggu....


Sunday, January 1, 2012

Azam tahun baru ke ni???

Salam...
2011 dah pun 2 hari berlalu...seiring dgn masa dan tahun yg berlalu...umur pun semakinlh bertambah... Mcmn plak ngn KEHIDUPAN??? Takkan same je setiap tahun kan....
Setiap manusia perlu ada WAWASAN, barulah ada KEMAJUAN... Sebahagian dari kita adakalanya suka memperlecehkan azam yang dipasang setiap tahun... kata-kata yang sering kita dgr dr mereka yg suka memperlecehklan azam orang seperti.."Tahun lps punya azam pun nth kemana, buat pe duk berangan nak buat azam baru"..."Ye je duk berazam itu ini...buatnya idok pun" "Amboi...azam ke berangan je ni"...dan mcm2 lagilah...(Kaklong tak buat research pun, hnya bersumberkan sembang2 dgn org dan baca dari pelbagai blog dan web..

Sebenarnya...pada pandangan peribadi kaklong...AZAM itu PERLU... Ia adalah peransang motivasi untuk setiap orang MEMAJUKAN DIRI... dan seterusnya MENGUBAH KEHIDUPAN agar menjadi lebih baik dan lebih maju dan lebih hebat.. Yg pntg azam tu perlulah rasional itu dicapai..dan menuju ke arah kebaikan DUNIA dan AKHIRAT... Dan jgn lupa...setiap awal TAHUN HIJRI juga..perlu ada azam untuk pastikan BUKU BARU yang dibuka mencatatkan AMALAN yang dapat membantu kita semua di AKHIRAT kelak...

Sekian, peringatan untuk kaklong juga...!!!