Tuesday, May 27, 2014

Jaco Perfection Storage Breastmilk

Salam

Akhirnya jumpa juga dengan storage breatsmilk yang  ekonomi harganya...
1 box ni ada 120 pcs storage berastmilk yang 7oz.
Boleh beli dgn harga RM68 sahaja..
So, 65/120pcs = 0.56 sen sahaja per bag..
Taklah terase sgt kan...

 Inilah kotaknye...dalam ni ada 120 psc storage bag yang 7 oz.

 Tu..storage bag di smpan dlm paket plastik...


Inilah dia storage breastmilk tu...buatan Korea ni..

Alhamdulillah penyimpanan susu lbh mudah dan selamat...slmt storage berastmilk ni di steril dan lbh slmt berbanding plastik aiskrim yg blm tntu kebersihannya...
Sape berminat boleh bgtau kaklong..

Monday, May 26, 2014

My Hero..Tuan Naufal Syakeer is 2 year..

Salam...  

Tuan Naufal Syakeer...anak kedua kaklong..hero ummi dan abah... 
Ragamnya smkn nampak dan perkembangannya alhamdulillah..
Kaklong pnh baca ttg 'Kerenah Anak Kedua' ni yg dikatakan keras kepala, tegas, berdikari dan agak meragam skt...sbb tak smpat bermanja lama dengan ibu ayah dah dapat adik baru...terpaksalah si tengah berkongsi kasih dgn kakak sulung dan adik baru..

Dan..krn terpengaruh dgn bacaan tu...kaklong berusaha sedaya mungkin supaya Naufal tak membesar spt itu...tak rasa tersisih dan jauh dgn ummi abah walaupaun pada usia 2 tahun dah punya adik. Sebagai ibu, masa Sumayyah lahir dulu...pd minggu2 terawal mmg rasa kasihan sgt pd Naufal...pnh juga menangis bila tgk Naufal yg terpksa tdr jauh ngn ummi ms dlm pantang..huhu...(biaselah dlm pantang kan jiwa kita ni sensitif)

Kaklong perhatikan Naufal mmg berdikari, berbanding Syafiqah...kalau nak tdr or mengantuk...dia pandai cr bantal sndr...malam pun taklah meragam sgt bila nk tdr tu....cuma mst kn dapat botol n pegang tgn ummi atau abah atau sesiapa yg sudi pinjamkan tgn buat mainan dia..tabiat dialah tu...pegang tgn org bila nk tdr atau ms menyusu...haha...

Naufal juga suka ikut apa yg kakak buat dan cakap...mmg dia cpt bljr dan mudah meniru... kalau kakak dtg dapur tanya ummi buat kerje apa...dia pun dtg kat ummi tnya buat kerje apa.."Buat pe ummi?" suke dgr Naufal yg kecil ckp mcmtu...
kalau nmpk kakak tgh smbg or citer pape ngn ummi atau abah...dia pun dtg juga nk bercerita... 
Mmg diperhatikan...Naufal spt mahukan perhatian...


Naufal juga garang...kalau nak sesuatu tu...dia punya garang...huhu...kakak pun kn beralah...kalau tak...cpt je tgn dia pukul or cubit orang....satu lagi dia suka gigit kalau tak dpt apa yg dia nak...kakak Syafiqah selalu kena...haha...


Lain anak...lain ragammnya.. walau anak pertama, kedua atau ketiga, ibu bapalah yg bertanggungjawab membentuk ragam dan peribadi anak2... tanpa sedar...anak2 membesar ikut acuan kita...apa yg kita cakap, perkataan yg selalu keluar dari mulut kita...gaya bahasa dan lenggok kita berckp...itulah yg anak2 sekecil Naufal akan ikut...

 Buat Tuan Naufal Syakeer...ummi dan abah syg Naufal....hero sulung ummi dan abah yg comel...

 Sayaangggggggggg anak ummi...rinduuu kamu...Mmmmuuah..

Wednesday, May 14, 2014

Penting ke buat check list?

Assalamualaikum..

Huhu...sempat juga balik umah waktu rehat mengemop umah...kadang2 balik jemur atau angkat kain...kadang2 balik lipat kain..kadang2 balik memasak (yg ni selalu) dan kadang2 balik rehat melepak dpn TV je...apapun yg smpt dibuat kat umah waktu rehat tghri...adalah sesuatu yg sgt penting...sbb masa tu takde anak2 kecil kat umah...hnya bersendirian...sng nk buat kerje...tp tak selalu..kadang2 tak blk pun...hnya duduk kat office atau mgkn keluar dgn officemate.

Mungkin klu yg tak smpt balik umh tghri sbb tmpt krj jauh kan...malam bila anak2 dan suami dh tdr....si ibu yg bekerjaya ni...masih sibuk mengurus rumahtangga...mengemas dan melihat2 apa yg patut.. Huhu...para suami..hargailah jasa dan keringat isteri2 anda...

Untung sgt yg punya suami yg sgt ringan tulang...membantu isteri mengurus rumah dan mengurus anak2.. (terima kasih abg...)




Apapn....masa dok berlinggang kangkung mengemop tadi...terfikir lah kaklong bahawa pentingnya jadual dan senarai kerja yg teratur untuk memudahkan urusan mengemas dan mengurus rumah..dan..penting juga senarai tindakan yg kita terfikirkn apa yg kita nk buat untuk kerukunan rumahtangga... 

Jadi.. senarai yg PERLU dan MESTI BUAT apa yg terfkr dek fikiran kaklong ialah:
  1. Solat berjemaah dengan suami dan anak waktu Subuh, Maghrib dan Isyak.
  2. Mengaji al-Quran dan ajar anak mengaji.
  3. Mop rumah seminggu sekali.
  4. Sapu sampah setiap hari.
  5. Lipat kain dua hari sehari (kalau dapat tiap2 hari lah kan)
  6. Hujung minggu bawa anak2 keluar bermain.
  7. Bersenam dan berjoging setiap minggu (Dgn baby boleh ke?)
  8. Rancang perbelanjaan dapur dengan berhemah.
  9. Rancang perbelanjaan keperluan lain juga dengan berhemah.
  10. Hubungi  mak dengan kerap.
  11. Rancang menu masakan untuk seminggu supaya pembelian runcit lebih teratur.
  12. Bangun tidur paling lewat jam 6.00 pagi.
Jadual harian yang PERLU dilalui setiap hari bekerja:
  • 5.45 pagi: Bangun tidur dan ready utuk solat Subuh
  • 6.30 pagi: Siapkan sarapan atau minuman pagi. Siapkan juga segala beg keperluan kerja dan anak2 ke rumah pengasuh. 
  • 6.45 pagi: Kejut Fyqah bangun bersiap ke sekolah.
  • 7.00 pagi: Mandi dan bersiap.
  • 7.30 pagi: Sarapan apa yg patut
  • 7.45 pagi: Bergerak dari rumah hantar anak ke pengasuh dan tadika.
  • 8.00 pagi: Kerojerrrrrrr
  • 1.00 tghri: Rehat kat umah/Solat n buat apa yg patut.
  • 2.00 ptg: Kembali Kerojerrr
  • 5.00 ptg: Balik kerja, ambik anak kat umah pengasuh.
  • 5.30 / 5.45 ptg: Sampai umah, sinsing lengan masuk dapur kuarkan dr freeze apa yg nk dimasak, uruskan simpanan susu perahan dsbg. (Tp kdg2 kn layankan anak2 dulu...terutama Baby Sumayyah yg msti nak menyusu)
  • 6.30 ptg: Mandi dan bersiap
  • 7.30 ptg: Siap untuk Maghrib / Mengaji dan ajar anak mengaji
  • 8.00 mlm: Makan malam
  • 8.45 mlm: Solat Isyak
  • 9.00 - 11.00 mlm: Bersiap untuk keperluan anak2 esok pagi (Turunkan susu EBM Sumayyah, baju anak2 kat umah pengasuh, bsh baju, kemas dapur, sapu sampah)
  • Tidurr....
Apapun...Allah adalah sebaik-baik perancang... namun, penting juga untuk kita catat dan tekad melakukan apa yg kita catat...supaya kerukunan rumahtangga lebih terjaga...InsyaAllah...

Monday, May 12, 2014

Happy 31st Birthday

Alhamdulillah...tuan punye blog aka kaklong..;) dh beranjak usia tua ke 31 tahun... Pada usia ni bermacam nimat telah Allah berikan.... suami yang baik dan byk membantu... kerja yang selesa dan anak2 bertiga pelengkap keluarga...tanda cinta hati bersama suami..

Moga pada usia ini kaklong lebih ikhlas mendekatkan diri kepad Allah... amin..



Sunday, May 11, 2014

Sumayyah at 3 month

Assalamualaikum..

Hari ni hari pertama kaklong kembali memulakan kerja setelah menghabiskan cuti selama 3 bulan bersama anak2...alhamdulillah...dpt peluang jaga anak dan merasa bagaimana seharian menjaga anak dan mengrus rumah dalam tempoh yang lama...paling best bila dpt jln kemana2 tanpa perlu fikirkan masa dan hari yg terikat dgn kerja...nk blk kampung pun sng...blh blk lama tnpa fkrkn esok nk kerja...haha...

Anakanda kaklong yang ketiga dah berusia 3 bulan...masa checkup baru ni alhamdulillah semuanya ok...beratnya 7 kg... yg lain2 normal mcm baby lain... perkembangan dia yg lain, antaranya:
  • Nak bersembang, bunyi mulutnya blh thn...
  • Boleh angkat kepala masa baring...
  • Pegang kain atau baju...suke Sumayyah tarik baju sendiri..
  • Senyum dan berbals senyum.
  • Sumayyah suka nagis lah...terutamnya bila nak tidur time nk mlm tu...kalau bawa jln kat luar...aduh..jenuh jugalah ummi memujuk..smpai sakit pinggang..huhu..harapnya tabiat dia yg ni akan hilang tak lm lagi..

 Sumayyah masa ni dua bulan lebih kot....

Bila ada anak kecil ni mmg seronok...tambah2 bila time main2 ngn dia..boleh gomol2 bau masyam tu...rindunya lah... namun perlu kn byk bersabar dan kawal perasaan..sebab kaklong masih punya anak kecil lain yg ttp perlukan perhatian..Naufal yang baru berusia 2 tahun dan Syafiqah 4 tahun... Naufal sebagai anak yg tengah mgkn kn lbh diperhatikan...anak lelaki yg lasak dan suka bermain...dan suka juga ikut kakak...apa kakak main dia nk main....apa kakak cakap...buat...semua dia akan ikut...

Anak2 adalah anugerah terindah yg tiada tandingan...alhamdulillah...