Thursday, March 29, 2012

Ragam Kakak nak Dapat Adik...

Salam...

Sekarang ni...kaklong hny menunggu masa je my 2nd baby ni lahir...jangkaannya 5 April 2012... But now 31 Mac 2012...so nth lambat...tepat pada tarikh atau lewat tak tahulah...
Setakat ni blm ada apa2 tanda nk bersalin lagi...malah kaklong drive pergi n balik kerja..hantar Fykah kat umah pengasuh dan buat kerje2 rutin mcm biase..

Tengku Nurain Syafiqah...kakak yg duk nunggu adik die kuar..dah pandai jelous2 sekarang ni...
Kalau beli baju baby, kn ada baju die jugak...sbb die akan declare semua baju atau apa saje yg kite prepare untuk baby adalah die punya..
Mitten yg kecil pun, die kata die punya... Kaklong ada jahitkan sarung bantal dan tilam baru..pun die kata die punya...so, buatkan juglah untuk kakak Fyqah...

Dalam seronok nak dapat baby baru, kn jaga juga perasaan anak sulung kan... walaupun die masih kecil, tp kaklong pasti, mst ada juga perasaan iri hati kalau kita sbg ibu bapa terlebih beri perhatian pada orang baru nnt.. Jadi kaklong dan suami pun knlah bersedia emosi dan fizikal unuk pastikan anak-anak dpt kasih sayang yang tak berbelah bahagi...

Dan lagi...Fyqah masih lagi BF sampai sekarang...terutamanya waktu malam sblm tidur atau ms terjaga dr tdr...die akan cr kaklong... Dah cuba untuk pisah susu ngan die sejak kandungan kaklong 7 bulan, tp tak berjaya...disebabkan kesian...kaklong ttp trskan sampailah umurnya dah 2 tahun pada 27 Feb lpas... tp dukacitanya msh tak berjaya...walaupun die sekarang dah minum susu formula sjk umurnya 1 tahun 8bulan kalau tak silap..
Harapnya bila baby dah lahir nnt, Fyqah akan faham dan blh beralah dgn adiknya...
InsyaAllah untuk 2nd baby ni pun kaklong nak exclusive breastfeed for 6month dan teruskan shgg 2 tahun...
Demi kebaikan Fyqah...Ummi dan abah kn tambah ilmu mcmmna nak jg faham perasaan anak sulung yg masih diusia fyqah nak terima orang baru dalam keluarga..
Sayang fyqah...

Thursday, March 22, 2012

Hampir 5 jam menunggu...keputusannya alhamdulillah....

Salam...

Seperti yang dijadualkan...semalam kaklong ada appoitment kat Hospital Serdang...jumpa ngan Doktor kat Klinik Obsestrik and Ginekologi (O & G) untuk dapatkan perkembangan GDM yg kaklong hidapi....
Punyalah lama menunggu...mujur suami tersayang sabar temankan sama... Kalau idok, termenung lah sesorang kat tempat menunggu tu dari jam 10.00 pagi smp dkt jam 4.00 petang....baru dapat jumpa Dok...huhu.. Zohor pun jadi lewat... Kalau tahu gitu... kami akan solat dulu dan isi perut mkn nasi dulu.... Ini menunggu punya pasal...semua jadi tak tntu hala...kepala pun naik pening... Apapun, itulah rutin dan kebiasaan kat Hospital Serdang ni rupanya. Selama ni hny dgr2 cakap orang...mmg tak pnh alami...bila dah kena tang batang hidung sendiri, barulah tau... Kaklong dan suami siap berbual dan kami plak yg brainstorming fikirkan teori SWOT kepada masalah tersebut...haha...udah mcm ahli KIK je...
Apa yg blh kami katakan... Masalah menunggu lama kat Hospital Kerajaan mmg sukar diatasi kerana permintaan tinggi (patient ramai) sedangkan perkhidmatan yang ditawarkan tak cukup (doktor yg bertugas tak ramai, dan tak dapat nak menampung jumlah pesakit yg datang, sempat kami berbual dgn doktor yang check kaklong...katanya purata sehari pesakit yg datang dlm 200 orang...sdgkn bilik pemeriksaan doktor dlm 4-5 je...tu blm kira doktor yg ada duty lain..)
Orait stop citer ttg masalah lama menunggu tu...

Selepas hampir 5 jam menuggu...akhirnya no kaklong dipanggil...
Kaklong dan suami melangkah masuk ke bilik doktor...muda dan ramah doktornya.. Dr. Nurul Ain binti Selamat. lps die tgk laporan Ujian MGTT dan BSP yg kaklong dah buat sebelum ni...die pun senyum dan cakap "Puan jgn bimbg, kalau resultnya mcm ni...pakar tak declare sbg GDM...that means..puan negative for GDM... result puan ni cuma atas border je..cuma kn berhati2 dan kawal pemakanan... Kalau resultnya 7.8 ke atas...barulah kita akan declare sebagai GDM...tggu jap, sy nak bincang ngan pakar jap.."
Alhamdulillah...lega kaklong dan suami bila doc cakap mcmtu...pas borak dan sembang apa yg patut...kami scan baby...semuanya ok...berat baby sekarang dalam anggaran 3kg...
Air ketuban kurang tp masih cukup shgg bersalin... semua klhtn normal...Alhamdulillah..Mudah2an bayi didalam kandungan kaklong selamat dilahirkan... Permudahkanlah Ya Allah....
Hasil perjumpaan ngn dok semalam...kaklong dibenarkan bersalin walau lbh dr tarikh EDD selama 9 hari.. tak perlu serah diri kat hospital kalau 5 April ni masih tak bersalin lagi.... Alhamdulillah...
Orait....hari ni mak ayah akan dtg ke Bangi...tak sabar nk tggu kdtgn diorang... Adik kaklong yg kerje kat Sawarak dah dpt tukar ke Semenanjung....mlm ni die sampai kat LCCT... dan Isnin ni die lapor diri kat Johor... Tahniah!!!

Tuesday, March 20, 2012

38 week..Keputusan BSP dan akhirnya...

Salam....

Alhamdulillah kandungan kaklong sekarang dah nk masuk 38 minggu... Hingga saat ni semuanya ok...HB normal...tekanan darah normal... cuma satu je yg kurang normal... kandungan gula dlm darah...
Seperti n3 kaklong sblm ni... kaklong dh citer kan... Kaklong ada GDM...
So, akibatnya knlah buat BSP.. Baru sekali buat dan kptsnnya 5.3/8.0/4.4/4.9... Yang 8.0 tu...mmg problem besar lah...sbbnya kaklong mkn nasi lemak sejam sblm test BSP...ingatnya ibu-ibu disana...sblm buat test BSP..kn puasa 2jam..baru bacaan cantik.
Bila dah jadi mcm tu...nurse buat appoitment untuk kaklong jumpa Doktor kat KK Dengkil.. Pastu bila dah jumpa Doktor kak KK Dengkil...beliau buat surat rujukan suruh kaklong pegi jumpa Doktor kat Klinik O&G kat Hospital Serdang.... dan insyaAllah esok kaklong akan jumpa doktor...dan tggulah apa kata doktor plak...

Masa jumpa doc kat KK Dengkil kaklong tnylah ttg perkembangan baby dan sebagainya... maklumlah kandungan pertama dulu takde apa masalah sgt... Tak kena buat MGTT... Tak perlu jumpa doc kat Klinik O&G dan sebagainya... malah alhamdulillah masa bersalin pun mudah dan tak sakit lama...

Kat Doc..yg namanya Dr. Raffa... Air ketuban dan mula kurang...tp, anggaran doc masih cukup shgga bersalin nnt... Lain2 semua ok... Katanya lagi...disebabkan ada GDM...so, kalau masih tak bersalin pada tarikh EDD (5 April 2012) kaklong kn serah diri kat hospital untuk diinduce paksa bersalin gak...huhu...ni yg takut ni...sbb dgr2 kalau kn induce sakit woo... Mudah2an sblm tarikh EDD lagi kaklong dah selamat bersalin dgn mudah...

Bos ada tny...tak ambil cuti awal ke? Terfikir juga nak cuti..rehat...sbb sekarang ni mmg selalu sgt letih2 dan lesu je rasa... Tapi...kerja banyakkkkkkkk.... Sape nk tlg... Kalau tggl nnt tak jln plak... Malah sblm 5 April...kaklong ada bengkel yg perlu dikendalikan pada 2 - 4 April... Buatnya dah bersalin, alamatnya kena redho jelah serah pada penolong dan pembantu untuk kendalikan sepenuhnya... But, dah tentulah sape yg menanggung kerja nnt kn take over kan...;)

Orait...back to work... Siapkan laporan dan hubungi pihak2 yg berkenaan untuk set up apa yg patut... Bye...

Tuesday, March 13, 2012

Dah 37week Baru Tau Ada GDM (Kencing Manis Semasa Hamil)

Salam...


Ada citer sedih nak share ni....huhu...

Tadi dpt pggilan telefon dr klinik....bagitau yg result MGTT (minum air gula) dh kuar...dah kaklong didapati ada GDM (kencing Manis Semasa Hamil)..result sblm minum air gula 5...pas minum air gula..7.6...so, Doktor suruh buat BSP..Khamis ni kn pg klinik ambil darah 4 kali...


Aduhai...dah 37 week br dpt kesan...semuanya gara2 nurse kat klinik yg terlps pndg appointment kaklong yg spttnya dah kn buat ujian MGTT tu pada minggu ke28 lg..tp tak buat...bila doktor check kenaikan berat badan baru2 ni, barulah die syorkan untuk buat ujian tu, pas kaklong bgtau tak pnh kn minum air gula lagi...so tak tau ada kencing manis ke idok...


Harapnya....kandungan gula dlm darah ni dapatlah dikawal sblm klhrn baby kedua ni nnt... Hnya tggl bbrp minggu je lagi... Tak sangka di duga mcm ni plak...


Nasihat buat ibu-ibu yang mengandung semua...berhati2 dan ambil tahulah apa yg perlu dilalui dan diperiksa spnjng kehamilan..sekurang-kurangnya kalau nurse terlps pndg kita blh ingatkan... Bila dh jadi kes mcm kaklong...kn redho jelah... kandungan dah 37minggu baru dpt kesan kandungan GULA dalam darah tggi dan perlu dikawal....