Tuesday, March 13, 2012

Dah 37week Baru Tau Ada GDM (Kencing Manis Semasa Hamil)

Salam...


Ada citer sedih nak share ni....huhu...

Tadi dpt pggilan telefon dr klinik....bagitau yg result MGTT (minum air gula) dh kuar...dah kaklong didapati ada GDM (kencing Manis Semasa Hamil)..result sblm minum air gula 5...pas minum air gula..7.6...so, Doktor suruh buat BSP..Khamis ni kn pg klinik ambil darah 4 kali...


Aduhai...dah 37 week br dpt kesan...semuanya gara2 nurse kat klinik yg terlps pndg appointment kaklong yg spttnya dah kn buat ujian MGTT tu pada minggu ke28 lg..tp tak buat...bila doktor check kenaikan berat badan baru2 ni, barulah die syorkan untuk buat ujian tu, pas kaklong bgtau tak pnh kn minum air gula lagi...so tak tau ada kencing manis ke idok...


Harapnya....kandungan gula dlm darah ni dapatlah dikawal sblm klhrn baby kedua ni nnt... Hnya tggl bbrp minggu je lagi... Tak sangka di duga mcm ni plak...


Nasihat buat ibu-ibu yang mengandung semua...berhati2 dan ambil tahulah apa yg perlu dilalui dan diperiksa spnjng kehamilan..sekurang-kurangnya kalau nurse terlps pndg kita blh ingatkan... Bila dh jadi kes mcm kaklong...kn redho jelah... kandungan dah 37minggu baru dpt kesan kandungan GULA dalam darah tggi dan perlu dikawal....

1 comment:

Nasrullah Jaafar said...

Salam.
Aiseh...hurm...
Get well soon Kak Long.
InsyaAllah, xde pape tu.
Just smile. U r stronger more than u know (^_^)
Semoga segalanya baek2 belaka =)