Thursday, March 22, 2012

Hampir 5 jam menunggu...keputusannya alhamdulillah....

Salam...

Seperti yang dijadualkan...semalam kaklong ada appoitment kat Hospital Serdang...jumpa ngan Doktor kat Klinik Obsestrik and Ginekologi (O & G) untuk dapatkan perkembangan GDM yg kaklong hidapi....
Punyalah lama menunggu...mujur suami tersayang sabar temankan sama... Kalau idok, termenung lah sesorang kat tempat menunggu tu dari jam 10.00 pagi smp dkt jam 4.00 petang....baru dapat jumpa Dok...huhu.. Zohor pun jadi lewat... Kalau tahu gitu... kami akan solat dulu dan isi perut mkn nasi dulu.... Ini menunggu punya pasal...semua jadi tak tntu hala...kepala pun naik pening... Apapun, itulah rutin dan kebiasaan kat Hospital Serdang ni rupanya. Selama ni hny dgr2 cakap orang...mmg tak pnh alami...bila dah kena tang batang hidung sendiri, barulah tau... Kaklong dan suami siap berbual dan kami plak yg brainstorming fikirkan teori SWOT kepada masalah tersebut...haha...udah mcm ahli KIK je...
Apa yg blh kami katakan... Masalah menunggu lama kat Hospital Kerajaan mmg sukar diatasi kerana permintaan tinggi (patient ramai) sedangkan perkhidmatan yang ditawarkan tak cukup (doktor yg bertugas tak ramai, dan tak dapat nak menampung jumlah pesakit yg datang, sempat kami berbual dgn doktor yang check kaklong...katanya purata sehari pesakit yg datang dlm 200 orang...sdgkn bilik pemeriksaan doktor dlm 4-5 je...tu blm kira doktor yg ada duty lain..)
Orait stop citer ttg masalah lama menunggu tu...

Selepas hampir 5 jam menuggu...akhirnya no kaklong dipanggil...
Kaklong dan suami melangkah masuk ke bilik doktor...muda dan ramah doktornya.. Dr. Nurul Ain binti Selamat. lps die tgk laporan Ujian MGTT dan BSP yg kaklong dah buat sebelum ni...die pun senyum dan cakap "Puan jgn bimbg, kalau resultnya mcm ni...pakar tak declare sbg GDM...that means..puan negative for GDM... result puan ni cuma atas border je..cuma kn berhati2 dan kawal pemakanan... Kalau resultnya 7.8 ke atas...barulah kita akan declare sebagai GDM...tggu jap, sy nak bincang ngan pakar jap.."
Alhamdulillah...lega kaklong dan suami bila doc cakap mcmtu...pas borak dan sembang apa yg patut...kami scan baby...semuanya ok...berat baby sekarang dalam anggaran 3kg...
Air ketuban kurang tp masih cukup shgg bersalin... semua klhtn normal...Alhamdulillah..Mudah2an bayi didalam kandungan kaklong selamat dilahirkan... Permudahkanlah Ya Allah....
Hasil perjumpaan ngn dok semalam...kaklong dibenarkan bersalin walau lbh dr tarikh EDD selama 9 hari.. tak perlu serah diri kat hospital kalau 5 April ni masih tak bersalin lagi.... Alhamdulillah...
Orait....hari ni mak ayah akan dtg ke Bangi...tak sabar nk tggu kdtgn diorang... Adik kaklong yg kerje kat Sawarak dah dpt tukar ke Semenanjung....mlm ni die sampai kat LCCT... dan Isnin ni die lapor diri kat Johor... Tahniah!!!

1 comment:

IbuDhira said...

mudah2an semua nye selamat yer k.long..take care