Tuesday, December 20, 2011

Langkawi 3 hari 2 mlm


Salam...

Kali ni kaklong nak abadikan catatan percutian keluarga kaklong selama 3 hari 2 mlm di Langkawi... Perjalanan yg terlalu singkat sebenarnya. Percutian kali ni merupakan program pertama dalam family kami sejak berkeluarga..masa time bujang2 dulu mmg kerap gak berjalan...tp bila dah ada yg berkeluarga...mmg satu cabaran gak lah nk cari masa yg sesuai untuk pastikan semua dapat sertai dgn jayanya...
Pada kaklong, Langkawi mmg tmpt yg menarik...bukan sahaja boleh berjalan nikmati panaroma yg cantik, tp dpt juga membeli belah segala mcm brg dgn harga yg jauh lbh murah dr hrga biasa... Mmg best!!!
Hari Pertama: Kami memulakan perjalanan jam 5.00 pagi pada 17 Disember 2011 dari teratak ayahbonda di Manjung dgn 4 buah kereta...lbh kurang jam 6 pg kami sampai R & R Gunung Semanggol untuk solat dan rehat jap... Pastu kami teruskan perjalanan dgn selesa dan amannya sampai lah di Alor Star lbh kurang jam 10.00 pg...sempat juga singgah sebentar di rumah bakal keluarga baru untuk kenal2 (Thanks kepada tuan rumah yg sudi menyediakan sarapan nasi lemak yg best untuk kami semua...)
Jam 12.00 tghri kami mula naik feri dari Kuala Kedah...sejam lebih gak duk dlm feri tu, so sempatlah gak tertido lena...haha... Akhirnya dkt jam 2 ptg sampailah kami semua kat Langkawi...pada kaklong itulah first time kaki ni dijejakkan ke Pulau Lagenda tu...hihi..cian kan.... Lps tggu punya tunggu kat jeti langkawi tu...sampailah van Pregio yang kami sewa..adik kaklong yg drive... mmg best bila semua ahli keluarga duk dalam satu kenderaan..berjalan sana sini sama2...sgt meriah..riuh rendah dan mesra rasanya.... dari jeti Langkawi kami semua terus ke apartement di Istana Kondo... solat...makan dan rehat... kami terus kuar explore apa yg patut di Langkawi.... Hasrat nak naik keta kabel terpaksa ditangguhnkan keesokannya...sebab angin kencang..mmg kencang pun... So, adik kaklong, ude yang terpaksa balik esoknya tak sempatlah naik keta kabel ngn kami semua... Pastu pegi Pantai Cenang...pgi underwater world, then mlm baru kami blk semula ke apartment.. Lps bersihkan diri...tidur lah kami dgn lenanya...

Hari Kedua: 18 Disember 2011...kami memulakan percutian dgn cerianya, walaupun ayah dah mula kena selsema dan demam.. Kali ni ayah yg drive plak...kata ayah bila memandu taklah rasa tak sihat sgt...so, kami terus gerak ke Kota Mahsuri... best juga kota lagenda tu, dapatlah kenal dgn kota serta suasananya...mmg menarik...bila duk dlm kota tu dan rumah2 lama yang ditinggalkan, mmg terase dan dpt dibayangkan suasana kampung tempat tggl Mahsuri suatu ketika dulu...dgn sawah padi yang terbentang luas...dgn rumah2 lama sekitarnya...mmg menarik.. Lama juga kami merayau kat Kota Mahsuri tu, tempatnya luas.. Dah tghri baru kami gerak ke Geopark untuk naik keta kabel...tu pun kami call dulu tnya buka ke idak..bimbang masih di tutup sbb anging masih kencang gak...tp bila diberitahu buka...so, bergeraklah kami ke sana... Sampai je...terkejut tgk barisan panjang yg menunggu giliran nak naik... Lama juga menunggu...akhirnya dptlah kami semua naik ke puncak...mmg gayat.... Mak buyung 6 bulan ni pun tak lepaskan peluang..naik juga keta kabel tu...sampai kat ats...lm juga kami menghabiskan masa...mmg best..tgk Langkawi kat bawah sana...sayup je.... anging kat atas mmg kencang...time angin bertiup kencang..nak berjalan pun tak boleh... Dah puas kat atas kami turunlah semula... Jam 5.00 lbh gak baru kuar dari Geopark Langkawi tu... Lps tu, sunggah plak kat Beras Terbakar.... sempat jugalah shoping baju dan kain batik kat sini...canti dan harga pun sgt berpatutan... Pastu singgah plak kat tempat Gamat Nusantara... belilah sikit apa yg patut... dah nak Maghrib baru sampai kat apartment semula...lps solat terus turun semula ke Pekan Kuah...sempat lagi tgk2 apa yg nak dibeli...selebihnya cuci mata kat HIG dan Langkawi Saga... Bila tgk segala barang kat sana mmg blh naik hantu..yg bukan kaki shoping pun blh naik gila shoping agaknya...tambah2 ngn segala pinggan mangkuk dan periuk bagai....mmg murah dan byk pilihan... Dah mlm barulah balik semula ke apasrtment..tidur dgn lenanya untuk mlm kedua dan juga mlm terakhir kat Pulau Langkawi..tak puas lagi berjalan, tp esoknya dah kena balik....

Hari Ketiga: 19 Disember 2011 hari terakhir kami semua kat Langkawi...kami kuar lps selesai sarapan, terus ke tmpt shoping...Idaman Suri, HIG dan segala ceruk kedai kami masuk..terjah tgk apa yg patut...taklah byk sgt berbelanja, tp boleh thn jugalah...hihi... Dah puas membeli dan cuci mata... kami kembali semula ke apartment untuk ambil beg dan berkemas balik ke jeti. Jam 4.00 ptg feri kami dijadualkan bergerak..tp delay 30 minit... Kali ni kami naik feri besar.... masa balik kali ni terase lambungan ombak laut yg blh thn jugalah membuai kami semua.... Alhamdulillah dalam jam 6.00 ptg kkami sampai semula ke Jeti Kuala Kedah...dan pakat bergerak konvoi balik ke Manjung...

Perjalanan ngan family kali ni mmg best... InsyaAllah jika ada peluang lain, kita plan pi jln lagi ye... Sekali sekali program mcm ni mmg elok untuk mengeratkan lagi ukhwah kekeluargaan. Alhamdulillah hari ni, 21 Disember 2011, kami semua dah kembali ke rumah masing2, dan kaklong esok akan kerja mcm biasa....

p/s: Semua gambar ada pada adik kaklong, dah dapt nnt kaklong cuba upload ye...

Thursday, December 8, 2011

Jom kira 1 2 3 sampai 10

Salam...
Sekadar catatan peribadi ttg perkembangan anakanda Tengku Nurain Syafiqah...

Pada usia 1 tahun 9 bulan...Fyqah dah pandai hitung 1 hingga 10... Dia suka mengira, terutamanya masa naik tangga...sambil langkah die kira


"atu... uwa... eega... ampat... ieema... anam... ujuh... apan.. emmbilan... epuluh..."



Sebagai galakan...kaklong dan suami sama2 akan tepuk tangan...die pun sukalah....
Sekarang ni tgh cuba ajar die ingat nama-nama semua saudara mara terdekat dulu... Selain abah...ummi.. dia dah kenal dan boleh panggil opah, atuk, tok ayah, mak lang, mak teh, pak yang, pak su, pak ude... kalau kita tanya mak ngah pak ngah? die akan jawab abg iqdam...
Nama2 yg ada kat umah pengasuh die pun die sllu sbt...mama...iejah...aziq...kakak...aud..kiha...atuk dan wan... Fyqah kan duduk umah pengasuh die yg ramai ahli keluarganya tggl berdekatan...so, ramailah yg die jumpa hari2...


Saje selitkan pic yang diambil oleh pak ude....yang tudung hitam tu...mak teh fyqah...yang tudung putih tu...mak lang fyqah....
Bab doa plak...doa makan boleh lah setakat menyebut "umma ana fiiima ana....aminn" lbh kurang gitulah...tu pun bila baca sama2 ngn org dewasa...


Apa yg kaklong dapat belajar dr perkembangan fyqah ni...kanak2 kecil seusia fyqah mudah menghafal dan mengingat apa yang kita ajar padanya setiap hari... Kekerapan kita bersama anak2...bercakap...berbual dan bercerita apa sahaja akan die ingat dan kembali mengulang ingat dgn kita... Mereka ibarat kain putih dan persekitarannya yang menentukan corak yang akan ada pada kain putih tersebut... Bukan ibu bapa sahaja... tp faktor sekeliling...teman sepermainan...pengasuhnya...persekitaran tempat yg selalu kita bawanya bermain dan berjalan...dan juga masyarakat yang selalu dilihatnya...


Jadi...berhati2lah dalam mendidik anak2...




Tuesday, December 6, 2011

Perkembangan Kecederaan ACL dan PCL

Salam...



Semalam kaklong dan pegi HUKM, temujanji ngn doc untuk tgk perkembangan lutut kaklong selepas menjalani operation pada lutut kanan akibat kecederaan ACL dan PCL yang kaklong alami pada tahun 2005 sbb jatuh motor.



Hasil drpd perjumpaan ngn doc semalam...kaklong dimaklumkan bahawa:



  1. Kedudukan lutut kanan kaklong dah agak lari dan tak senormal dulu lagi, sebab dah dua kali menjalani operation di tempat yang sama.


  2. Kaklong kena jg kesihatan dan bykkan bersenam untuk jaga kelangsungan lutut ni, sebab dalam keadaan lutut yang tak normal...mudah untuk kaklong alami sakit pada sendi lutut yang lazimnya dialami warga tua...that means...dalam usia 40 an pun kalau tak jg kekuatan otot kaki dan tak bersenam...kaklong dah kena sakit sendi lutut...huhu....


  3. Kaklong kena hati2 dan elakkan aktiviti lasak...


  4. Sehingga kini, doc masih tak benarkan kaklong berjoging apa lagi berlari...sebab kondisi lutut kanan masih lemah untuk menampung kekuatan badan...


  5. Kena ambik apa-apa supliment yang boleh membantu untuk melambatkan proses sakit lutut...kat doc, supliment untuk menghentikan kesakitan mmg tak de...untuk melambatkan ada lah...


  6. Doc cakap juga...Bila dah dua kali operation PCL dan ACL, kaklong kn lebih berhati2, sbb paling maksimum pun...lutut hny boleh dibedah pada tempat yg sama sekurang2nya dua kali je...kalau kali ketiga...kn ganti teruslah sendi tu...doc siap buat lawak lagi...bgtau kn guna lutut bionik....kira lutut besi mcm robotlah kot....huhu...tak nakkkkk!!!!

Mudah-mudahan...kaklong dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yg baik untuk melihat perkembangan anak-anak... Doc berulang kali nasihatkan kaklong supaya jaga otot kaki sebaiknya, sebab dalam usia 28 tahun...masih terlalu awal untuk dihidapi sakit sendi lutut...so...jangkamasa masih panjang...kaklong kn bykkan bersenam...



Info tambahan yang kaklong dpt drpd doc... Ahli sukan yang kena kecedraan ACL masih ada potensi untuk pulih selepas dibedah sbb, hanya kecederaan ACL...tak melibatkan PCL... Kalau dua kali dah kena masalah ligament ACL... biasenya ahli sukan tidak lagi dibenarkan bermain... So, dalam erti kata lain, kecedaraan ACL berulang kali akan menamatkan karier pemain bola sepak dan sukan lasak lain...manakala sekali sahaja kecederaan PCL dah mengganngu karier pemain...apa lagi kalau cedera ACL dan PCL serentak mcm kaklong...mmg tak boleh nk main bola, bola jaring, futsal, badminton...huhu...hilang dah nikmat nak bersukan....


Namun, alhamdulillah masih diberikan nikmat-nikmat lain yang terhingga oleh Allah...Syukur Allah atas nikmat yang Engkau berikan..

Monday, December 5, 2011

Batu Kurau... Kenduri-Mandi Air Terjun-Makan Durian

Salam...




Unplaning Vocation...itulah yg kaklong blh gambarkan ttg percutian dan perjalanan kami Ahad lepas..4 Dis 2011. Jemputan dr my sis dah lama...kenduri kahwin adik lelakinya... Tp km taklah merancang untuk turun, sbb perjalanan agak jauh dr Bangi nak ke Batu Kurau tu...dalam 4 - 5 jam... Cuti mmg tak blh apply, bukan sbb dah hbs cuti, tp sbb ada kerja penting yg tak boleh nk ditinggalkan pada hari isninnya...


So, hari sabtu tu...suami ajak balik juga ke Batu Kurau... Tanpa berfikir panjang dan dengan hati yg berbunga-bunga...kami pun bergerak ke Batu Kurau jam 8.30 pagi dan sampai umah Kak Aini lbh kurang jam 12.30 tghri...


Lepas mkn..kami ke chalet yang telah disewakan my sis untuk family kaklong yg turun dari Manjung... Kedudukan chalet tu plak sblh air terjun je...so apa lagi...km terjunlah main air tghri buta.... best juga...panas2 main air....


Pas solat zohor+Asar...dalam jam 3.30 ptg...pegi semula umah kenduri...mkn lagi... Pastu baru gerak balik semula ke Bangi dalam jam 4.45 kot..jam 10.30 mlm sampai Bangi semula..


Dalam perjalanan singgah beli durain dulu...


Durian Batu Kurau mmg best...Terbaik!!!


Akhirnya dapatlah beli durian yang mmg best RM20...dapat 10 biji...


Mmg puas hati...isi best dan sangat2 berlemak dan terase nikmatnya mkn durian...setakat ni tak de yang mengecewakan lagi...bukanya...pasti takkan dikecewakan...



Minggu dpn..11 Dis ada lagi undangan kahwin dr anak sepupu kaklong kat Lubuk Buntar... Mgkn tak dapat pegi kot...sebab 16 - 19 Dis... Kaklong akan bercuti lagi... Family Trip ke Langkawi...



Alhamdulillah masih lagi diberi kesihatan dan kekuatan yang baik untuk berjalan...

Cuma lenguh2 kaki, sakit urat tu biaselah...teraselah juga...


HB masih rendah....

Salam...


Hari ni pegi check up lagi...

Result HB masih rendah...hnya naik 0.01 je...kalau 2 minggu sblm ni 10.8, tadi 10.9... So, kn tambahkan lagi mkn mknan yg berkhasiat, disamping memanjatkan doa agar anak didalam kamndungan sntiasa sihat dan dilindungi Allah selalu...amin..


Hari ni dalam sejarah kaklong tidur dlm kereta, masa menunggu untuk temujanji tu...sampai klinik dlm jam 11.00...selalunya tak ramai, kalau sampai lewat cmtu, terus je dapat turn, pastu balik...tp tadi mmg ramai orang... Kata nurse yg bertugas, sbb isnin dpn cuti...so temujanji minggu ni ramailah...

Disebabkan keletihan perjalanan pegi balik ke Batu Kurau semalam msh tak hilang...dalam keadaan mengantuk dan sakit kepala, kaklong masuk kereta....pasang aircond dan turunkan tingkap sedikit...pastu pejamkan mata.... lbh kurang 45 minit kmdn tersedar...dan terus turun masuk klinik semula...alhamdulillah dah tak ramai dan dalam 2-3 minit menunggu, nama kaklong dipanggil...hehe...


Alhamdulillah...usia kandungan dah 23 minggu...baby dah mula gerak, tp tak mula disuruh kira lagi... Tdi dgrlah degupan jantung baby...guna alat doc...apa nama ntah... Sampai sekarang kaklong masih blm tahu jantina baby lagi sebab scan dulu masa usia kandungan baru 12 minggu rasanya...tak nampak lagi...


InsyaAllah... didoakan semoga our 2nd baby sihat mcm kakak die...Syafiqah...