Monday, May 31, 2010

1st Anniversary

Salam...

Alhamdulillah hari ni genaplah setahun Kaklong bergelar seorang isteri....
Dalam tempoh yng singkat ni byk pengalamn yg mematangkan...

Terima kasih buat abang...
Bagi peluang utk kaklong hidup bahagia sebagai seorang isteri...
dan bagi peluang untuk kaklong rasai betapa indahnya
bergelar seorang ibu kepada anak kita...
Moga hubungan perkahwinan ini kekal berpanjangan selamanya dalam lembayung Mawaddah wa Rahmah....


SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA BUAT ABANG

Wednesday, May 26, 2010

Saat Usianya 3bulan....

Salam...

Alhamdulillah pada 27 Mei 2010, Usia Syafiqah dah pun 3 bulan...
Bermakna dah 3 bulan jugaklah kaklong bergelar seorang ibu...
dan sudah 3 bulan juga kaklong BF Syafiqah sepenuhnya...
Perkembangannya juga positif...


Antara yang dapat kalong n suami perhatikan....
  • Makin kuat bersuara dan suka sgt ajak org berbual...
  • Tidur mlm lebih lama dan teratur...
  • Suka senyum bila diagah...
  • Kuat memegang...seperti kain dan baju atau apa saja yg boleh digengam..
  • Kuat menendang...
Kelahiran seorang anak akan mendidik jiwa manusia yang bergelar ibu bapa untuk lebih prihatin, penyayang, penyabar dan banyak sifat2 mahmudah yang lain...jadi hargailah ia...

Tuesday, May 25, 2010

Jalan-jalan Rawang...

Salam...

Baru2 ni kaklong ke Rawang...kbtln mak ayah dr Manjung ngn dua org adik kaklong...Zahid n Muslih dtg ke Bukit Beruntung untuk bawa adik Kaklong...Siti balik selepas habis latihan praktikalnya...

Jadi...kaklong n suami bw Syafiqah jumpa opahnya..maklumlah dah lama gak tak jumpa kan...pas makan tengahari kat umah Cik Ana...kami rewang2 jap kat Tesco Rawang...

Syafiqah plak ngntuk...so, bnyklah kerenahnya ms jejalan tu...seblm tu lagi die dh meragam...apapun...ummi n abah ttp syg Syafiqah...

Ok...layanlah gambar ms jejalan ahad lepas ye...

Dari kiri...Kak Aini (Mak Ngah Syafiqah), Cik Ana dan anaknya Eka, Opah n Syafiqah, Miqdam (Sepupu Syafiqah) n Mak Lang...


Syafiqah ngantuk sgtlah opah...tidur jap ye....


Bapa saudara mithali...Cik...selipar tu awat tak sorok...haha...


Model free untuk Iklan Kedai Kek King...


Syafiqah dan abah...nak balik dah....jumpa lagi opah...atuk...n semua lah...


Monday, May 24, 2010

Waktu Perahan

Salam...

Bila baca tajuk tu...tau dah kan...perahan apa...bukan perah jus atau jauh sekali perah baju ye...Tapi waktu perahan susu...sebenarnya sesuai lagi guna istilah waktu pam susu kot...;)

Kaklong sedaya upaya kalau boleh nak ikut jadual n saranan kebanyakan pakat laktasi n ibu2 yg lbh berpengalaman yang syorkan waktu pam susu adalah selang 2 jam, cthnya jam 9.ooam, 11.00am dan sebelah petangnya 3.00pm, 5.00pm....tghari time rehat kaklong balik susukan Syafiqah...

Malangnya, kekangan kerja sekarang ni sgtlah tidak mengizinkan...sibuk n jarang2 duk kat office...that's means tak duduk diam kat meja...jadi, kat office kaklong hanya buat dua sesi je...pagi dan petang...waktu pun fleksibal tak ikut sgt, kalau pagi antara jam 10.30 -11.00am dan petang antara jam 4.30-5.00pm....alhamdulillah susu banyak...tp taklah sgt...dalam 4-5oz per session je...

Harapan kaklong dgn gadget baru kaklong yang dh sampai hari ni pas shopping kat LILIKAISTORE...dapatlah kaklong tambah kekerapan mengepam susu n tambah stok untuk syafiqah yang semakin membesar n perlukan bekalan susu yg banyak masa duk ngan babysitter....

Tuesday, May 18, 2010

Tima Kasih kak eliss

Salam...

Dah dapat...so skrg...foto2 dlm blog k.long lbh secure...no copy n paste ye...
kecuali dh dpt kbnran dr tuannya....

Thanks for kak eliss....n hasilnya....Menarik..tapi rasenya mgkn kaklong salah pilih font utk fazatuli.blogspot...anyway nice stamp 4 my picture...


Saya Mahu Watermark FREE dari elissmie.com

Salam....

Sebelum ni kaklong tak fikir sgt about HAK MILIK TERPELIHARA gambar2 dlm blog kaklong ni coz, gmbar biase2 je...tapi bila dah ada syafiqah n byk gak foto2 comel die...(hehe..ummi puji anak sendiri)....rasenye perlu utk kaklong buat cop mohor untuk secure foto2 dlm blog kaklong ni....walaupun bukan org lain yg membacanya..hanya keluarga dan mgkn kwn2...(yg silent readers...sila angkat tangan ye..;) So, tertarik lah kaklong ngan n3 k.izan...n k.long pun turut serta.....

Syarat2nya senang aje:


1. Mestilah seorang Follower belog elissmie.com . Kalau bukan follower tidak layak untuk mendapatkan Watermark FREE ini. . -OK(^_^)!

2.Buat satu entri yang bertajuk "Saya Mahu Watermark FREE dari elissmie.com " -OK(^_^)!

3.Nyatakan nama belog , warna dan font yang anda inginkan pada Watermark FREE anda tu.Terhad kepada 2 font sahaja.Font pada Nama blog dan Copyright Reserved © tu.

nama belog: fazatulip.blogspot
warna : Purple Slow
font : angelina (nama blog)
close to me(copyrightreserved)


3. Jangan lupa masukkan LINK-LINK berikut di dalam entri anda:

http://www.elissmie.com/2010/05/siapa-mahu-watermark-free.html
http://elissmiejunior.blogspot.com/
http://mieeliss.blogspot.com/
http://akulahbathroomblogger.blogspot.com/

3.Tinggalkan permalink pada comment box entry ini lah. -OK(^_^)!

4. First Come First Serve. Dan jangan lupa tinggalkan sekali alamat email anda yer untuk dihubungi. -OK(^_^)!

email : alongfarizan@yahoo.com

Ok kak eliss....saya dah cuba selesaikan syarat2nya...n nice ur blog....salam perkenalan...


Permata Hati

Monday, May 17, 2010

Dilema Breastpump...

Salam...

Syukur alhamdulillah sampai sekarang Syafiqah masih Fully BF....
Masih singkat untuk kaklong buat perkiraan berbanding dgn mereka yang berjaya Fully BF anak masing2 sampai umur 2 tahun walaupun bekerjaya macam kaklong...

Anak ummi n abah yang semakin sihat dan cerdik....

Banyak ilmu yang kaklong kena belajar untuk tunaikan hasrat supaya anak sulung kaklong ni membesar dgn khasiat susu ibu sepenuhnya sekurang2nya untuk 6 bulan pertama...lebih baik lagi kalau dapat sampai umurnya 2 tahun....

Untuk itu...kaklong akan cuba explore sebanyak yg mungkin ilmu penyusuan ibu ni...
Sehingga sekarang dah banyak juga maklumat yg kaklong dapat...termasuk berhubung dgn pakar2 laktasi yang ada kat Malaysia ni...
Dan...yang paling best bila tahu terdapat 2 buah premis yg sgt sesuai untuk ibu2 muda macam kaklong yang bekerjaya dan berhasrat nak Fully BF anak ada kat Bangi....
yang pertamanya premis susuibu.com dan lagi satu kedai momlitlleones.....
Rugi rasanya bila ada peluang duk berdekatan ngn premis2 yg bermanfaat ni tapi tak diambil peluangnya.....

Cuma....

Yang menjadi dilema kaklong sekarang ni....
Perlu atau tak untuk beli Manual Breastpump Madela-Harmony atau kekal menggunakan Manual Breastpump With BPA Free Brand Pureen sahaja....huhu....nak tau juga sejauh mana berbezanya kedua2 Breastpump tersebut....

Sebab, sampai sekarang dgn Breastpump Pureen tu...kaklong selesa n susu pun boleh lah tahan...4-5oz per session...

Manual Breastpump jenama Pureen yang dibeli dgn harga RM59++...
Selesa n setiap kali pumping dpatlah 4oz...
kat Office kaklong hanya pump 2 or 3 kali...coz time rehat Syafiqah Direct BF n hantar kat BS pun jam 8.15pagi sempat BF Syafiqah dulu....(Kaklong kerja amik WP3..masuk 8.30am, balik 5.30pm...BS pun dkt ngn Office)...

Atau...perlukah Breastpump yang mahal ni...berbaloikah?
Beli mahal2 kang tak pakai n tak selesa rugi plak....
kaklong baca kat forum susuibu.com ttg mereka yg guna Brestpump Harmony ni cam tak selesa je...melecet lah...susah nak buka lah...huhu...poning den...



Bila menjadi seorang Ibu...
Barulah kita tau...
Bahawa...setiap ibu inginkan yang terbaik untuk anaknya.....


Wednesday, May 12, 2010

Pergi tak kembali

Salam...

Allahyarham Ustaz Mohd Syukri bin Said

Al-Fatihah buat Ustaz Syukri, Ketua Penolong Pengarah di ILIM yang telah kembali ke rahmatullah pada 13 Mei 2010, jam 2.00 ptg di Hospital Serdang akibat serangan jantung.

Beliau adalah antara ketua pusat pengajian di ILIM yang sangat dekat dengan semua kakitangan. Pemergian beliau pastinya akan meninggalkan kesan yg sgt mendalam pada semua staff dan kakitangan...
Tiada lagi usikan dan gurauan yang cool dr beliau selepas ni...
Semoga rohnya dicucuri rahmat ILAHI...

Monday, May 10, 2010

Buletin...

Salam...

Tgh duk buat kerja...sibuk2 tgk modul n search penceramah tadi, staff kaklong masuk n edar Buletin yg dh terbit....


Kaklong ada buat rencana dalam buletin keluaran kali ni...bukan kali ni je...sblm ni pun, itulah tugasan yg sokmo diberikan oleh pengarah...selak2...ok lah....dah kuar...

Pastu selak belakang plak..nak tgk berita ttg staff yg dah kuar n staff baru lapor diri...ok...
pastu jenguk bawah tgk nama anak staff yg baru lahir...ada laaa nama anak kaklong...
tapi...aik...diorang silap ni...

Dalam kotak bewarna pink...baris no.2...

Tertulis disitu...TUAN AISYAH SYAFIQAH BINTI TUAN SHAHIMI....
bukan TENGKU NURAIN SYAFIQAH BINTI TUAN MOHD SHAHIMI...
Sapelah agaknya yg main taram tak tanya kaklong dulu...yang lain tak kisah sgt kalau silap..tapi NURAIN dah bertukar jadi AISYAH....

Apapun....tahniah buat sidang redaksi ILIM...termasuk utk kaklong gak...hehe..walaupun kaklong hnya smpt hadir meeting sekali je...pastu...cuti bersalin...masuk kerja...buletin dah pun kuar...so...kn fkr rencana untuk next buletin plak...

Pengarah n Timbalan Pengarah masa Perhimpunan Mingguan...

Sunday, May 9, 2010

Anak Ummi yg Gebusshhh

Salam....

Hari ni minggu kedua kaklong kerje pas cuti lama....
Dah masuk kerje ni barulah terase gak cabarannya...tambahan Syafiqah BF sepenuhnya...
Alhamdulillah kaklong takde masalah nak pam susu n buat stok utk bagi pada pengasuh syafiqah...cuma masalahnya ialah Syafiqah kurang minum susu dari botol...
Sgt susah...kata pengasuh...dia minum...tp tak banyak...die tolak2 puting botol...
Kaklong dan suami jenuh jugak carikan puting yg sesuai utk die...berbungkus plastik dah puting botol kat umah tu...
Apapun alhamdulillah dia nak juga minum...berbanding masa awal2 nak ajar minum botol dulu...die menangis punyelah teruk..tersedu2...sian anak ummi...


Syafiqah yg semakin sihat n gebusshh....suka senyum n sgt peramah....

Alhamdulillah Allah murahkan rezeki anak ummi ni..diberikanNya susu yg banyak...
Kaklong lah kn rajin sikit...usaha utk pam...
Nasib baik tmpat kerja dkt ngn umah pengasuh...setiap kali waktu rehat, kaklong balik susukan Syafiqah...
Sebelum hantr umah pengasuh pun, susukan die dulu....
Harapan kaklong moga dapat BF Syafiqah sepenuh masa sekurang2nya sampai umur die setahun....

Kaklong nak kongsi ttg khasiat susu ibu...
Penting utk pastikan anak kita dapat nikmati susu yg sempurna...
Artikel ni kaklong CnP dari CatlinaFly

Jenis Susu Ibu


Dalam satu penyusuan, susu ibu terbahagi kepada dua bahagian, iaitu foremilk (gambar kiri) dan hindmilk (gambar kanan) .Apa pulak foremilk...hindmilk nih?


Ringkasnya, apabila baby mula menyusu, dia akan mendapat susu awal (foremilk) yang agak cair mengandungi air yang banyak, kurang lemak dan tinggi karbohidrat berperanan untuk menghilangkan dahaga.


Akhir penyusuan baby akan mendapat susu yang agak pekat (hindmilk) dan sangat mengenyangkan sbb mengandungi kurang air berbanding foremilk dan lemak yang tinggi. Hindmilk ada kalori yg tinggi dan penting untuk beri tenaga serta tumbesaran baby.Kalau ikut mitos (kata org2 tua), sebelah kanan mknan, sebelah kiri air.Ini Salah, sbb kedua2 breast kita adalah makanan dan air dan kedua2nya ade foremilk yg menghilangkan dahaga dan hindmilk yg mengenyangkan.

Foremilk dan hindmilk ni kene seimbang kandungannya. kalau hindmilk lebih dan foremilk kurang boleh menyebabkan dehydration.kalau foremilk lebih dan hindmilk kurang, baby tak kenyang dan pembesarannya pun boleh terbantut.kalau baby meragam dan x puas hati, dia mungkin x menerima susu yang kaya dan berkrim atau hindmilk di hujung penyusuan.Cara terbaik perbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu.Cara ini dapat mempastikan yang baby menerima semua peringkat susu ibu iaitu foremilk dan hindmilk.Sebelah lagi, ibu boleh pam buat stok kalau baby xmo nyusu/ baby sudah kenyang.

Foremilk berwarna kebiruan dan kelihatan seperti air biasa.Hindmilk kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan khasiat lemak.Baby perlukan Hindmilk untuk membolehkan berat badannya meningkat.Cara ini baik untk bantu baby yang kurang berat badan menambah berat badannya. Baby yang kurang berat badan sejak lahir memerlukan penyusuan yang kerap sepanjang waktu siang dan malam.Jenis susu ibu :


1.Colostrum - Terhasil pada hari-hari pertama selepas melahirkan. Ia berwarna kekuningan dan diperkaya dengan antibodi dan juga protein. Ini menjadikan ia sangat ideal bagi bayi baru lahir. Ia pekat kekuningan, kaya protein, antibodi dan vitamin juga mineral.
2.Transitional- Cair, berwarna putih. Komposisinya hampir sama dengan susu matang.
3.Susu matang - Lebih cair hampir kebiruan (foremilk) pada awal penyusuan tetapi bertukar putih apabila kandungan lemaknya bertambah (hindmilk).

CatlinaFly.....


Sunday, May 2, 2010

Sedapnyer.....

Salam

Alhamdulillah...anak Ummi dan abah semakin membesar dgn sihat... Usia syafiqah dah 2 bulan... Antara perkembangan dia yang dapat kaklong dan suami perhatikan...
  • Pandai buat bunyi2 'comel' bagi respon nak berbual.
  • Perhati org yg berbual n sembang2 ngan die...
  • Senyum n ketawa tak bunyi...
  • Hisap jari...
  • Kaki kuat menendang..tambah2 dalam tab mandi bila nak mandikan die...
  • Suke mandi...tersenyum die bila kaklong masukkan die dlm tab mandi..
  • Tidur mlm ngn lena....
Isnin ni (3 Mei 2010) hari pertama Syafiqah dihantar kerumah pengasuh.. Sedih juga bila memikrkannya... Tp, nak atau tak...kn juga... Alhamdulillah sampai skrg Syafiqah masih BF.... Stok susu pun kaklong dah sediakan utk anak kaklong sorang n.... Moga kaklong dapat BF Syafiqah sampai usia yg sepatutnya....

Ok...jamulah mata ngan gambar Syafiqah ye...(istimewa buat opah yg rindu kat cucu die...)


Syafiqah yang smkn sihat...pandai bagi respon untuk bercakap2 ngan org, pndai senyum2 n pndai hisap jari...


Ieeyyyah....menggeliat sikit.....


Apa khabar lah opah n atuk kat manjung...lame dh tak jumpa...


Opss! silap...kn mate la plak...


Align CenterYummy.....


Jariku sedap....


Hmm..kenyang dah makan enzim2 kat jari tangan syafiqah....;)


Anak adalah cahaya mata...
Penghibur hati...
Penyejuk mata...
Nikmat Allah yang paling bahagia....