Monday, May 17, 2010

Dilema Breastpump...

Salam...

Syukur alhamdulillah sampai sekarang Syafiqah masih Fully BF....
Masih singkat untuk kaklong buat perkiraan berbanding dgn mereka yang berjaya Fully BF anak masing2 sampai umur 2 tahun walaupun bekerjaya macam kaklong...

Anak ummi n abah yang semakin sihat dan cerdik....

Banyak ilmu yang kaklong kena belajar untuk tunaikan hasrat supaya anak sulung kaklong ni membesar dgn khasiat susu ibu sepenuhnya sekurang2nya untuk 6 bulan pertama...lebih baik lagi kalau dapat sampai umurnya 2 tahun....

Untuk itu...kaklong akan cuba explore sebanyak yg mungkin ilmu penyusuan ibu ni...
Sehingga sekarang dah banyak juga maklumat yg kaklong dapat...termasuk berhubung dgn pakar2 laktasi yang ada kat Malaysia ni...
Dan...yang paling best bila tahu terdapat 2 buah premis yg sgt sesuai untuk ibu2 muda macam kaklong yang bekerjaya dan berhasrat nak Fully BF anak ada kat Bangi....
yang pertamanya premis susuibu.com dan lagi satu kedai momlitlleones.....
Rugi rasanya bila ada peluang duk berdekatan ngn premis2 yg bermanfaat ni tapi tak diambil peluangnya.....

Cuma....

Yang menjadi dilema kaklong sekarang ni....
Perlu atau tak untuk beli Manual Breastpump Madela-Harmony atau kekal menggunakan Manual Breastpump With BPA Free Brand Pureen sahaja....huhu....nak tau juga sejauh mana berbezanya kedua2 Breastpump tersebut....

Sebab, sampai sekarang dgn Breastpump Pureen tu...kaklong selesa n susu pun boleh lah tahan...4-5oz per session...

Manual Breastpump jenama Pureen yang dibeli dgn harga RM59++...
Selesa n setiap kali pumping dpatlah 4oz...
kat Office kaklong hanya pump 2 or 3 kali...coz time rehat Syafiqah Direct BF n hantar kat BS pun jam 8.15pagi sempat BF Syafiqah dulu....(Kaklong kerja amik WP3..masuk 8.30am, balik 5.30pm...BS pun dkt ngn Office)...

Atau...perlukah Breastpump yang mahal ni...berbaloikah?
Beli mahal2 kang tak pakai n tak selesa rugi plak....
kaklong baca kat forum susuibu.com ttg mereka yg guna Brestpump Harmony ni cam tak selesa je...melecet lah...susah nak buka lah...huhu...poning den...



Bila menjadi seorang Ibu...
Barulah kita tau...
Bahawa...setiap ibu inginkan yang terbaik untuk anaknya.....


1 comment:

Nash said...

Alahai...
comel nye la syafiqah ni...
(^_^)