Monday, September 12, 2011

Pengalaman 18 bulan penyusuan susuibu

Salam....

Kali ni, kaklong nak berkongsi sedkit rasa dan pengalaman setelah 18 bulan (1 tahun 6 bulan) menyusukan Syafiqah dengan susuibu.... bermacam peristiwa suka duka kaklong dah tempuhi untuk pastikan Syafiqah dapat khasit susuibu untuk membantu pembesarannya... Kalau kaklong bukan ibu bekerjaya, mungkin semuanya tak sesusah ni agaknya...


Enam bulan...syafiqah BF sepenuhnya..tanpa susu formula dan tanpa solid food... hanya susuibu yang membantu Syafiqah membesar...

Alhamdulillah Syafiqah sihat dan badanya montel...sampai tahap berjaga-jaga jugalah...apa idaknya dah mula menjengah ke line kuning draf berat badannya....

Bila umurnya dah masuk 12 tahun, kaklong mula hadapi masalah kekurangan susu yg agak serius...ada juga ambil vitamin untuk tambah production susu...tp kurang berkesan...mungkin tak sesuai atau kaklong kurang pengambilan air...dan lagi kerja kat office pun semakin sibuk... Rutin mengepam susu kat office semakin terganggu...

Masa ni...tekanan juga...tpi kn byk bersabar.... kn byk fikirkan juga perasaan rakan2 kat office....

Takkan nak abaikan kerja yg banyak semata2 nak cari masa untuk mengepam susu...sedangkan waktu kerja...so, kenalah kerja kan....

So, kaklong cuba redhokan situasi masa tu....

Pujuk diri untuk beri anak sus formula...nak tak nak kn beri juga.... Sebab kaklong dah mula tak cukup susu untuk bekalkan pada pengasuh....

Bermula usia Syafiqah 1 tahun 3 bulan....kaklong mula perkenalkan susu formula kepada Syafiqah...tp hanya ketika die di rumah pengasuh....

Kat umah...Syafiqah masih direct bf ngan kaklong..

masih ada rasa lega disitu:))




Sokongan suami dalam menjayakan niat murni untuk BF anak sememangnya perlu....tanpa sokongan suami semuanya mungkin mustahil....
Saat kita down dan susah hati...suamilah yg bagi nasihat dan beri kata2 yg buat kita rasa ceria dan bersemangat kembali...thanks abang.....



Syafiqah sekarang dan 18 bulan.....kalau ikut tahap...dah Master dalam penyusuan ibu...tapi tak lah sepenuhnya....
Mula detik dan saat ni...kaklong mula terfikir..adakah perlu Syafiqah di ajar untuk berpisah susu dan hanya diberi susu formula sepenuhnya??? Oh...dilema juga memikirnya.....

Pernah juga dicuba.....tapi bila malam...tak sampai hati melihat si kecil...berguling...merengek2 minta susu...die dah pandai sekarang...bila nak tidur..bila kena marah dan bila sakit masa jatuh atau kena pukul...dia akan minta susu yang ummi..kaklong tau....Syafiqah minta susu bukan kerana lapar...tapi kerana mahukan rasa tenang....rasa dipujuk...dan rasa kasih seorang ibu...
"Ummi...uchu..uchu...bum...bum.." itulah yg selalu Syafiqah sebut bila nak susu....

Duhai anak....ummi dan abah sayangggggg Syafiqah....



Sunday, September 11, 2011

Syawal 2011

Salam Syawal.....




Walau agak terlewat bercerita tentang syawal...tp masih tak terlambat sgt kan...masih dlm mood raya...jemputan open house pun masih byk...

Tahun ni...kaklong beraya di Perak dulu....

Hari Sabtu....3hari sebelum raya...kami dh sampai ke Manjung...Walau umah kaklong tu bukan 'kampung sejati'...iyelah...umh tgh pekan....Tp kemeriahannya tetap ada...


Sehari sebelum raya...sesi membakar lemang....pagi2 lagi adik2 dah kuar cr kayu api...buluh semua dh ada...


Lemang yg dibakar...sgt sedap....lemak dan elok je dibakar......mmg best.....

Malam raya tu...ada takbir...serombongan dtg bertakbir kat umah...Mcmmn pun...Syafiqah demam...kami beraya pun ala2 gitu je...



Esoknya...1 Syawal....syafiqah dah tak demam...cuma selsema je lah....cian anak umi...raya melelh hidung....


Kami mmg jln sakan raya pertama tu...dah habis pusing umah jiran....kami siap berdesup balik ke kg...umah opah di Sg. Manik, Teluk Intan...rumah pusaka tu tetap berpenghuni walau opah dah lama meninggaglkan kami anak cucu cicitnya...




Dari kiri: Cik Ita (mak Sedare), Mak, Kaklong dan Anis (sepupu)


2 Syawal....ziarah keluarga sebelah ayah....Umah Opah ni di tepi sawah...so, berposing lah kami sebelum kuar berjalan...kami ziarah berkumpulan...konvoi ngn 8 biji keta juga....Family kaklong dari Manjung je dah 4 biji keta....
Pas habis jalan kat Teluk Intan...ngan family sblh ayah...Kami bersiap gerak nak pegi kampung sebelah mak kat Sg. Bayor, Selama plak....




Ni lah semua ahli kelurga kaklong...mak, ayah dan adik2...cucu baru 2 orang...Dioranglah penyeri yg menggamatkan suasana raya kami..


Ops...citer raya tak habis lagi....3 Syawal....kami beraya sakan kat kampung...ziarah keluarga sebelah mak plak....kali ni..ziarah mak sedare yg sememangnya tggl berdekatan dalam kampung tu....rumah pusaka tok pun ada penghuni...mak sedare duk situ...so, kami mmg bermalam kat situ le...



Pas jln2...selepas zohor...kaklong bergerak ke Kelantan....nak ziarah dan beraya kat kampung suami plak..Adik kaklong, Ikhwan pun bergerak juga ke kampung isterinya...Ayah mak dan adik2 yg lain sambung raya...balik kat Manjung....





Mak dan Ayah....Salam Aidilfitri...




Potret Aidilfitri Syawal 1432...Keluarga kaklong di Manjung...




4 Syawal di kelantan...kaklong dan suami tak berjalan ke mana, kbtln sedare mara dtg berkunjung...so, hnya melayan tetamu.

5 Syawal, kaklong join majlis pertunangan adik kepada adik ipar kaklong...
kebetulan bertunang ngn gadis kelate....so, kami pun trun sama kat Machang tu...
Balik dr Machang, kepala kaklong dah pusing.....hidung beair...kaklong diserang demam selsema...Syafiqah dah sihat...umminya plak yg kena serang....

6 Syawal....kaklong memang tak sihat....raya takde maknya lagi...cian husband sebab tak dpt keluar jln mana2...kaklong tak sihat...mmg rasa pening dan sakit2 bdn....tidur mlm pun tak layan mana....

7 Syawal...kami dah mula gerak balik ke Bangi.
Sebelum mula bergerak...husband plak mengadu sakit kepala...
Kaklong rasa badan husband..panas...
Dlm demam dan pening2...husband drive keta balik ke Bangi....
Bertolak pagi..jam8...sampai Bangi jam 6 ptg....
Dalam siksa dan payahnya kami bergerak balik dr Kelantan ke Bangi...
Kaklong dan Husband sama2 demam...melayan plak kerenah Syafiqah yg sihat ceria...
Nak main je kerjenya...huhh....pas ni...kalau tak sihat...tak nak pi mana2....
Hehe...apapun..kita hanya merancang dan Allah jualah sebaik-baik perancangnya....

Alhamdulillah syawal kali ni berlalu dengan penuh kesyukuran....
Kelaurga, saudara dan sahabat handai semua dirai...
InsyAllah...mana yg tak berkesempatan jumpa...kita jumpa lain kali....Syawal masih ada....