Thursday, December 30, 2010

Seleranya tengok lauk tengahri ni.....

Salam....

Hari ni cuti kan...Terima kasih pemain bola sepak Malaysia coz sbb usaha diorang kita dapat cuti umum hari ni...
Tapi, kaklong ttp pegi office pagi tadi...selesaikan kerja yg masih belum selesai...
Kaklong bawa Syafiqah pegi office...temankan ummi ye sayang...abah kita tggl kat umah jap...sorry abg ye....


Ummi...ucuk...huhu...


Alhamdulillah jam 12.oo kerja dah selesai dan suami kaklong dtg ambil semula kat office...dekat je pun..hehe...kaklong ajak pegi beli lauk...tp suami cakap, balik dulu lah...st gi die kuar beli...
Tetapi..........hehe...layan gambar si kecil ni dulu ye...

Fykah ngantuk ye....jon pegi office jap ye...


Okey...fykah ikut ummi...tak blh bw ke toys ni semua...

Rupa-rupanya lauk tengahri dah disediakan...selama berkahwin sejak 31 Mei 2009...inilah pertama kali suami masak...menyediakan hidangan tengahri...amat enak dan menyelarakn...
Terima kasih bang...sangat kenyang....


Ayam goreng Kasih Sayang nama ku beri...

Ikan masak Piala AFF 2010...haha...jgn marah ye...

Alhamdulillah kami semua dah kenyang...nak rehat2 jap...pastu ptg ni ada program di Shah Alam...nnt kaklong citer ye..

SELAMAT BERISTEREHAT BERSAMA KELUARGA



Wednesday, December 29, 2010

Malaysia Juara Piala AFF Suzuki 2010

Salam....
Sekalung TAHNIAH





Tahniah MALAYSIA atas kejayaan menjuarai PIALA AFF SUZUKI 2010
dengan kemenangan ke atas Indonesia agregat 4-2...
Moga arena bola sepak Malaysia semakin baik dan mampu pegi lebih jauh....
dan keran usaha pemain2 ni untuk menjuarai piala AFF...
Malaysia dapat CUTI UMUM hari jumaat ni....terima kasih...

Jalan-jalan Kuantan

Salam....
N3 kali ni citer yg dah lapuk...eh...taklah sanggat, baru 3 hari je berlalu...
Minggu lepas...Kaklong, suami dan Syafiqah bercuti ke Kuantan...
Kami pergi rumah Kakak Ipar di Balok, kbtln juga FIL ada kat umah my SIL...so, blh lah jumpa ngn FIL sama...blh juga tgk keadaan kshtnnya...alhamdulillah kaki ayah yg patah dan retak akibat kemalangan yg meragut nyawa my MIL dah hmpir pulih...tp ayah masih bertongkat...belum mampu berdiri dan berjalan seperti dulu lagi.
Kami bergerak dari bangi pada sebelah petang hari Jumaat...lebih kurang jam 10mlm kami sampai umah kakak kat Balok....masa bergerak dari Bangi, kbtln time org balik kerje, so blh thn jugalah jalan sesak...
Malam tu, lepas sembang dan bermain2 ngn Fykah, kami tidur ngn nyenyak kat umah baru kakak ni...nice home...
Aktiviti hari sabtu mmg penuh, seusai sarapan...kami bergerak ziarah mak sedare..tak jauh dr umah kakak...nth apa nama tmpatnya tak ingat plak...hehe...pe ye bang...;)
mak sedare yg dipanggil Cik Nah hidangkan makanan tengahri yg sgt enak, masakan kampung yg menyelerakan...di tambah plak ngan ikan rebus goreng, sambal belacan dan sayur pucuk paku...mkn plak ngn nasi panas2...mmg sedap....tima kasih semua...
Dah knyang, kami solat zohor pastu pegi lepak kat Taman Mini Zoo Teruntum, Kuantan....jalan2 tgk binatang n ambil angin sepoi2 bahasa...
Dah puas tgk burung Botak, burung Kasuari, burung merak, monyet, rusa n ular dari kecil sampai besor dan segala haiwan yg ada....kami jalan plak ke Pantai Balok, Kuantan...Pantai Teluk Cempedak...lupakan jelah...sgt sesak dan beratur panjng kereta nak masuk...
Kat Pantai Balok...org agak ramai, tp ok lah lagi...kbtln air laut surut...so, pantai jadi luas dan sgt lah landai....Syafiqah kami ajar berjalan...mmg die suka...bila didokong menjerit nak turun...aduhai anak....jgn mcm tu tau....blm blh berjalan lagi die dh tunjuk belang nak melasak...hehe...dah puas berjalan...pasir pantai sekitar Pantai Timur mmg best...pasirnya halus mulus...best ni kalau main istana pasir...hehe...
Dah petang, kami balik dan malamnya kakak ipar belanja makan satay...sdp sgt...byk juga kaklong mkn...hehe...pas sembang2...tidur....
Hari Ahad dah bersiap nak balik....sebelum bergerak balik, suami bawa pegi tempat tggl lamanya kat Kg. Sg. Ular....byk cerita suami kongsikan bersama....dapatlah juga kaklong tgk umah lama suami dan sekolah rendahnya...terbayang2....budak kecil muka mcm suami nakal melintas jalan nak pegi sekolah...msti comel...hehe...
Lepas tu, kami terus bergerak pulang..kali ni tak ikut highway LPT, ikut jalan lama dari Kuantan, Gambang, Temerloh sampailah ke Karak...pastu baru masuk highway MTD...sampai kat Bukit Tinggi kami susur keluar singgah jalan2 pegi Barjaya Hill Resort...saja sggh di Colmar Tropical..not bad lah...tmpt yg sejuk dan bangunannya pun cantik...tak dapat pegi Rabbit Park dan Japaneese Garden sbb dah tutup...so.matahari terbenam barulah kami turun...selepas makan malam kat restorant di Janda Baik, kami terus bergerak pulang ke Bangi...
Akhirnya jam 10.00 ke 11.00 mlm kaklong, suami dan Fykah samapai umah...esoknya...hari Isnin kaklong cuti...rehat2 kat umah betulkan urat kaki dan badan....
Ok...thats all....semua gambar nnt kaklong upload dlm next n3 ya....bye...

Jom Beli...

Salam....
InsyaAllah kaklong akan jual kain pasang dgn harga yg sangat berpatutan....
Sudi2kanlah membeli ye....ok..
Tunggu ya....

Wednesday, December 22, 2010

Penjual Nasi Lemak dan Nasi Kerabu...Lelaki???


Salam...

Haha...tajuk n3 yg nth pape...
Sekadar nak release tension sbb kerja yg melambak...
JAUHI STRESS...KERJA PASTI BERESS...

So, kaklong berblog jap nak jauhi stress...haha..blh gitu ye....
Ni cerita pagi tadi...kaklong rajin gak lah sggh beli sarapan kat satu gerai kat Kg. Dato' Abu Bakar Baginda ni...otw jln nk ke rumah pengasuh Syafiqah....

Pagi ni, saje berborak ngn si penjual...dua beradik...lelaki dan perempuan...tp berborak ngn adiknye...perempuan...comel..lemah lembut si gadis melayu...

Kaklong: Adik sekolah lagi ke?
Adik : Baru habis SPM kak...saje isi masa lapang meniaga sikit2...(Smbil tgn duk ceduk ramuan nasi kerabu)
Kaklong: Hmm...baguslah...masak sendiri ke semua ni...
Adik: taklah kak...abang saya yg masakkan...sebelum pegi kerja, bgn awal pagi die masaklah....
Kaklong: Abang?? yang ni ke? (Tunjuk kaklong pada abang yg duk diam kat sblh..)
Adik: Bukan...yg ni abg kedua, abang sulung yg masak...dia dh kahwin...tp suka masak..nasi kerabu ni pun bljr dr mak dulu...
Kaklong: Owh...ok dik...nah duitnya...beli ye...
Adik: Jual kak...terima kasih...

Kalau beli Nasi Kerabu, kaklong suka mkn ngan Daging Bakar dan Ikan Masin...


Sambil menuju ke kereta, fikiran kaklong pun dipenuhi beberapa tandatanya...Mana mak budak2 ni? Masih ada atau Allah lbh menyayanginya?? Hebat si Abang...msk pagi2 untuk jualan si adik...Abang die kerje Chef ke? hehe...bkn2 je duk berfikir...sbb die pandai masak Nasi kerabu...sedap...boleh jual tu kira oklh kan....Yg sbnrnya...rs tercabar...LELAKI blh buat nasi kerabu...tp, Kaklong tak reti...sdgkan suamiku dr Kelantan dan sah2 suka mkn Nasi Kerabu....haha....kn belajar ni....mgkn blh jadi azam untuk Tahun 2011...nk jadi pakar masak Nasi Kerabu dan mgkn juga Nasi Dagang ....selera pantai timur yang ummphhh...

OK...sambung buat kerja...stress dah release....

Thursday, December 16, 2010

Tepuk Tangan....

Twinkel twinkle little star
How i wonder what u are
Up above the world so high
Like a diamond in the sky
Twinkle twinkle little star
How i wonder what u are....
Nyanyikan lagu ni atau apa saja lagu berentak seumpamanya, pasti mendapat tepukan dr Syafiqah...alahai anak ummi...rindu kamu sayang....

Mama vs Nenek = Pengasuh....

Salam....

Apabila ibu bekerja....secara tak langsung si anak terpaksa ditinggalkan bersama pengasuh...
Kalau dulu, kaklong hanya mengikuti cerita rakan2 ttg ragam dan kerenah pengasuh...
Malah kaklong juga sempat mengikuti ragam ibu bapa yang menghantar anak mereka kepada pengasuh mahupun ke pusat2 asuhan...
Maklumlah...mak kaklong kat kampung tu mengasuh anak org...ada yang dr kecil br habis pantang mak dh jaga...tp sekarang tggl sorang je yg mak jaga, bila ada yg nak hantar lagi, kata mak...nk tgk n main ngn cucu plak...
Apa idaknya, masa mak jd pengasuh dulu, susah sgt nak ajak mak berjalan2...cuti2 malaysia, sbb masa terikat dgn jadual kerja ibu bapa budak yg diasuh...

Huhu...udah ke lain ceritanya ni...sebenarnya nak cerita ttg pengasuh Syafiqah...
Kalau yg pnh mengikuti n3 kaklong sblm ni, Syafiqah sebenarnya dah bersama dgn 2 org pengasuh...pada mulanya masa umur 3 bulan sampai 4 bulan syafiqah dijaga oleh pengasuh yang dipanggil NENEK....pastu nenek tu sakit...kena breast cancer...
So, sejak 5 bulan sampai sekarang syafiqah dijaga oleh pengasuh yg dipanggil MAMA...
Alhamdulillah dua2nya ok...memuaskan....

Sekarang bila dah besar sedkit dan panjang akalnya....syafiqah dh mula knl org....
Bila kaklong hantar setiap pagi ke rumah MAMA yang jauhnya lbh krg 1km dr umah, Syafiqah mudah menghulur tangan nak pegi pada MAMA...
Tanpa sbrg tangisan atau rengekan, mudah kaklong meninggalkan Syafiqah untuk dijaga MAMA sepanjang kaklong bekerja, hanya lambaian comel yg hantar kaklong pegi kerje...

Tp, kesian pada NENEK...syafiqah tak knl NENEK...
Die langsung taknak kalau NENEK nak dukung die...main2 ngn die...
Kbtln rumah NENEN dkt je ngn umah kami, dalam satu kawasan, sepelaung je, buka tgkap dh nampak umah NENEK.
Bila waktu petang, kaklong bawa Syafiqah pergi main kat playground kat umh dn NENEK ada bersama, nak ambil Syafiqah...dukung dan bermain...syafiqah tak nak....sian NENEK...
Syafiqah tak knl NENEK ye....walaupun NENEK lah yg jaga Syafiqah bila kaklong pegi kerje dulu...

Apapun, si kecil bernama Syafiqah smkn bijak memerhati, mendengar dan berfikir...Good Job Sayang....

Thursday, December 9, 2010

Mampukah sekurang-kurangnya untuk 2 bulan lagi????

Salam....

N3 kali ni sekadar nak melepaskan rasa kbmbgn....
Kblkgn ni, production susuibu kaklong untuk Fykah smkn kurang...
Malah saat n3 ni ditulis, stok EBM hnya ada lbh krg 12oz shj dlm freeze...

Syafiqah kini berusia 9 bulan dan 13 hari....
Hasrat nak fully brestfeed Fykah untuk 6 bulan dh tercapai...
Kini impian kaklong biarlah sekurang-kurangnya untuk 12 bulan lgi....
Tapi, dgn kemerosotan production susuibu kaklong ni...mampukah????
Mampukah kaklong untuk tersukan hasrat untuk fully breastfeed Syafiqah sekurang2nya untuk 2 bulan lagi???

InsyaAllah tindakan dan usaha yg kaklong cuba lakukan sekarang mampu mengembalikan zaman mewah breastmilk yg kaklong perolehi dulu...

Antara usaha yg kaklong cuba lakukan:
  • Kurangkan Stress.
  • Dapatkan rehat secukupnya...(tp krj byk, nak rht cam ne..?)
  • Bykkan minum air masak, sekurang2nya 2 liter sepanjang kat office.
  • Kerapkan mengepam...(jadualkan kembali...sekarang byk kali dah langgar jadual)
  • Makan sayuran dan minum sesuatu yg blh membantu penghasilan susu seperti lobak putih, air rebusan longan kering, air horlick, air soya, susu dan mgkn juga suplement...

OK...tggu dan lihat...adakah usaha kaklong berjaya untuk pastikan Fykah fully breastfeed untuk 2 bulan lagi...InsyaAllah....

Sunday, December 5, 2010

Syafiqah @ 9 month

Salam....

Sekadar melakar kenangan dan ingatan disaat usia sikecil sulung kami 9 bulan...Perkambanganya kini menghiburkan kaklong, suami dan tentunya orang tua kami juga...Syafiqah semakin lasak, semakin memperlihatkan akal dan tindakannya sebagai kanak2 yg smkn membesar....yg memeri respon dgn persekitarannya...

Saat ini, semua ibu bapa tentu berhati2 dlm mendidik anak2...
Seawal usia ini, anak2 mula bijak menyimpan segala yg dilihat, didenagr dan mugkn dirasainya...
Anak kecil ini mula pandai bermain emosi...menangis bila ditinggalkan, suka bila disayangi malah memberi tumpuan apabila kita berbual bicara dgnnya...

Tengku Nurain Syafiqah pada usia 9 bulan...;
  • Mula tumbuh gigi pertamanya.
  • Dah boleh duduk dgn baik tanpa sokongan.
  • Bila kita minta...sayang....dia akan meletakkan mulut comelnya dipipi kita...tp kn tgk mood dn siapa yg meminta juga...selalunya kaklong akan cakap..."Fykah...sayanggg ummi..." nnt dgn sng hatinya fykah buat "emmm" smbil mulut kat pipi kaklong...
  • Semakin lasak memanjat dan saje2 nk lps tgn.
  • Boleh berdiri dgn sokongan.
  • Boleh berdiri sendiri untuk sekurang-kurangnya 2-3 saat.
  • Dah mula mkn 3 kali sehari....pagi, tghari dan ptg/mlm...

Mudah-mudahan Syafiqah smkn sihat, membesar sbg anak yg solehah....dlm keterlekaan dan keterujaan melihat perkembangan anak, moga Kaklong dan suami tidak leka untuk mendidik dn membimbingnya...InsyaAllah...

Ummi..fykah dh blh berdiri...nk lepas tgn blh tak...hehe...kalau jatuh abah jgn marah ye...

Sunday, November 28, 2010

Stroller : Let Go...

Salam....

Ada sedikit Iklan ye....kaklong nak Let Go stroller Syafiqah....
  • Brand Imo Otomo.
  • Masih dalam keadaan baik.
  • Handle boleh adjust depan dan belakang.
  • Tempat baring yang selesa...blh adjust baring smpai duduk.
  • Sesuai untuk newborn baby sehingga kanak-kanak 4-5 tahun
  • Almost new...hanya digunakan selama lbh krg 7 bulan.
  • Nak let go sbb pemiliknya dh dpt stroller baru...
  • Penghantaran sekitar Bandar Baru Bangi dan Putrajaya boleh dipertimbangkan.
  • Free postage.
Buka penutup...
Handle depan...penutup yang selesa untuk baby yang sdg tidur...

Retail Price : RM209.00...
Now Price : RM110 (Boleh nego lagi...)

SOLD OUT

Kalau berminat e-mail kaklong ye...alongfarizan@yahoo.com or call 017-3688682..


Ok....selamat Hari isnin...

Monday, November 15, 2010

Salam Aidiladha

Salam...

Esok 17 November 2010 bersamaan 10 Zulhijjah 1431
Semua umat Islam akan menyambut Aidiladha...Hari Raya Korban.
So, dikesempatan ni, kaklong sekeluarga mengucapkan
Salam Aidiladha buat semua...
Selamilah ertinya pengorbanan dalam kehidupan kita sehari-harian...

Pada yang pulang ke kampung menyambut Aildiladha bersama keluarga, selamat pulang ke kampung dan semoga selamat sepanjang perjalanan.
InsyaAllah kaklong, suami dan anak akan pulang ke kampung di Manjung, Perak pada ptg ni, 16 November dan seterusnya ke kampung suami di Bachok Kelantan pada 18 November dan kembali semula ke Bangi pada 21 November...
Doakan perjalanan kami...

Susuibu dan Pertumbuhan Bayi...




Salam...

Apabila bersiar-siar dan berjalan bersama Syafiqah..
Tak kira lah ke shopping complex, rumah kawan2 atau saudara-mara, malah ke pejabat sekalipun, pasti ada yang menegur susuk tubuh Syafiqah yang montel, gebush dan sihat...(Alhamdulillah....)

Foto Syafiqah yang dicapture oleh wedding photografer Cik Penna dan Chintanya yang dah jadi husband and wife.

Kaklong sebagai ummi Syafiqah akui mmg gembira, namun adakalanya bimbang gak jika kemontelannya akan memudaratkan anak sulung kaklong di masa hadapan.
So, bila berkelapangan kaklong pun search maklumat berkenaan pertumbuhan bayi yang menyusu susuibu sepenuhnya...
Dan hasilnya...artikel dari kak Engku untuk dikongsi bersama...:


Corak Pertumbuhan Bayi yang Menyusu Badan ialah:

  • Kebanyakan berat badan bayi akan terus meningkat jika diberi penyusuan ibu sejak dilahirkan.
  • berat badan mungkin turun sehingga 10% pada 3 hingga 4 hari pertama jika penyusuan tidak diberi dengan kerap.
  • Dengan penyusuan yang kerap, timbangan akan naik semula dalam jangkamasa 2 hingga 3 minggu.
  • Berat badan selalunya naik 18 hingga 30 gram setiap hari untuk 6 bulan pertama.
  • 2 kali ganda akan naik semasa berumur 5 hingga 6 bulan.
  • 3 kali ganda semasa berumur setahun.

Tanda-tanda Bayi Mendapat Susuibu Dengan Cukup:

  • Bayi menyusu susuibu sekurang-kurangnya 8x dalam masa 24 jam.
  • Semasa menghisap, irama hisapan akan bertukar menjadi perlahan bila semakin kenyang.
  • Bayi bertindak balas terhadap persekitaran dan mempunyai tonasi otot serta kulit yang baik dan sihat.
  • Bayi kelihatan puas dan ceria antara waktu penyusuan.
  • Bayi membuang air kencing 6 kali atau lebih dalam masa 24 jam dan air kencing kelihatan cair dan cerah.
  • Bayi membuang air besar 3 hingga 8 kali sehari dan ini akan semakin berkurangan apabila bayi semakin membesar (normal bagi bayi menyusu susuibu membuang air besar sehingga 1 kali dalam 5-6 hari apabila semakin membesar).
  • Berat bayi meningkat secara konsisten dan puratanya adalah 18 - 30 gram sehari.
  • Breast ibu merasa penuh sebelum penyusuan dan menjadi lembut serta terasa ringan selepas penyusuan.

Ada lagi yang kaklong nak share dgn rakan2, tetapi akan menyusul nanti ye...So, jomlah semua ibu2 berikan anak kita khasiat susuibu...



Thursday, November 11, 2010

Vtech Little Smart Talking First Step Walker


Salam.....
Kepingin untuk belikan satu untuk Syafiqah....
Boleh tak bang...?
Cian anak kite, asyik panjat n tolak meja jer...

Sunday, November 7, 2010

Syukur Alhamdulillah...


Salam...

Alhamdulillah syukur sangat atas nikmat dan kejayaan yang diperolehi...

Melangkah saja masuk office kaklong menerima berita gembira....
Keputusan PPK (dulunya PTK) dah pun keluar...
Dan alhamdulillah keputusannya menggembirakan....


Thursday, November 4, 2010

Puri Sayur...memudahkan...

Salam..

Kali ni...kaklong nak berkongsi tentang penyediaan puri yang dapat memudahkan ibu-ibu bekerjaya menyediakan solid food untuk baby mereka sebelum ke tempat kerja...
Kebaikan puri ni ialah, boleh disejukbekukan untuk disimpan lama (sebaiknya tidak melebihi 5 ke 6 hari la...), mudah digunakan (hanya campurkan ke dalam bubur nasi kosong atau boleh juga terus dimakan, tp knlah panaskan dulu), berkhasiat dan mudah disediakan..


Puri sayuran yang telah siap diblend boleh disimpan dan sedia untuk disejukbekukan.

Lobak Merah yang enak..manis rasenya...

Brokoli...pun sedap....

Pelbagai sayuran yang sesuai boleh digunakan sebagai asas menyediakan puri, caranya mudah..


Cara Menyediakan Puri Sayur
  1. Kupas kulit nipis lobak merah dan basuh bersih.
  2. Potong dadu.
  3. Rebus lobak bersama air bersih.
  4. Setelah empuk, hancurkan lobak tersebut dengan blender atau lecek halus.
  5. Setelah sejuk, agihkan ke dalam bekas yang kecil mengikut sukatan bayi makan sehari.
  6. Simpan untuk disejukbekukan.
Pelbagaikan sayuran, selain lobak merah, gilirkan sayuran lain seperti Bayam, Brokoli, Labu, Sawi, Kobis Bunga, Sawi dan kangkung.
Ayam, daging atau ikan pun boleh disediakan dengan cara yang sama, tp sedikit berbeza, caranya...


Menyediakan Puri Ayam / Daging / Isi Ikan
  1. Tumis sedikit bawang merah dan bawang putih dengan minyak zaitun.
  2. Masukkan air dan isi ayam atau daging atau ikan.
  3. Setelah masak, tapis airnya.
  4. Sejukkan dahulu sebelum dihancurkan.

Salai Isi Ikan Tenggiri / Kembung
  1. Cuci bersih isi ikan tenggiri / kembung.
  2. Perapkan sekejap dengan garam dan asam keping (untuk hilangkan bau hanyir ikan)
  3. Basuh ikan sehingga bersih.
  4. Salai diatas api perlahan.
  5. Setelah masak, sejukkan sebelum dihancurkan.
  6. Masukkan dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk (tak perlu dibekukan, memadai disejukkan, tak bolehlah smpan lama sangat)
  • Gantikan lobak merah dengan sayuran lain berdasarkan perancangan ibu-ibu untuk diberikan kepada bayi.
  • Puri boleh disediakan pada hari minggu.
  • Jadi, di awal pagi sebelum keluar bekerja, ibu boleh menyediakan bubur nasi dengan mudah, tanpa perlu bersusah payah memotong sayur dan sebagainya, hanya masukkan puri ke dalam bubur nasi yang boleh dimasak sebelum tidur. Bangun pagi hanya panaskan nasi dan masukkan puri...mudahkan?
  • Tekstur makanan yang halus sesuai untuk bayi berusia 6-8 bulan sahaja, so, bila bayi semakin besar dan perlu tekstur makanan yang lebih kasar, sediakan puri yang kasar (Tak payah blend terlalu halus)
  • Apapun, setiap ibu mempunyai cara tersendiri untuk memberikan anak mereka makanan. Yang penting berkhasiat dan dapat membantunya membesar dengan sihat, cergas dan cerdas. Ikutlah keselesaan sendiri. kaklong pun kalau rasa minggu tersebut terlalu sibuk, barulah sediakan puri, tetapi selalunya pagi2 lah baru sibuk keluarkan segalanya nak buat bubur nasi Syafiqah.
...:::Sharing is caring:::...

All the pic from Mr. Google...kredic for him...;)

Tuesday, November 2, 2010

Nyumm..nyum....makan bubur...

Salam....

Kali ni, kaklong nak berkongsi tentang solid food yang kaklong sediakan untuk Syafiqah sejak berumur 6 bulan dan sehingga sekarang dah 8 bulan 1 minggu... Setiap hari, kaklong bekalkan 2 bekas bubur nasi disamping 3 botol x 4oz breastmilk untuk bekalan Syafiqah.



Alhamdulillah...Syafiqah makan dengan seleranya dan perutnya taklah meragam bila menerima makanan kali pertama....tapi bila terkurang air dan bubur jadi agak pekat...pernah juiga Syafiqah sembelit...sampai menangis dia nak poopoo...itulah pertama kali kaklong tgk...masa tu usianya baru 6bulan...nasib baik, time tu kat kampung...mak kaklong ada untuk bantu....
Dan selepas tu, alhamdulillah kejadian yang sama tak berulang lagi...


Apa yg kaklong belajar selepas tu :
  1. Bubur nasi baby tak boleh terlalu pekat.
  2. Baby juga perlu minum air masak (Air tapis dan masak ye...)
  3. Berikan buah2an yang dilenyek pada baby, seperti pisang dan betik sekurany2nya seminggu sekali atau dua kali...

Ok...Menu bubur nasi yang kaklong sediakan setiap pagi sebelum pergi kerja...Bubur Nasi

Bahannya:

  • 4 sudu besar beras.
  • 3 sudu besar sayuran yang telah dipotong kecil (Antara sayuran yang kaklong gunakan secara bergilir ialah Brokoli, Bayam, Lobak Merah, Kentang, Sawi, Kobis Bunga, Sawi, Labu dan Kangkung)
  • 2 sudu besar lauk (Antaranya isi ikan kembung, ikan Tenggiri, Ikan Merah, Ayam dan Daging Segar)

Cara menyediakan:
  • Cuci beras dengan bersih dan masakkan bersama air yang banyak.
  • Setelah beras agak mendidih dan sedikit kembang, masukkan lauk yang telah sediakan.
  • Pastu, bila dah agak nak masak, masukkan sayuran..ikutlah sayur apa nak bagi anak makan hari tu...
  • Akhirnya sekali blend nasi tersebut....gunakan blender yang khas untuk bubur nasi anak ye...jgn campur plak ngn blender yang kita duk guna tuk masak. Kalau rjn lagi...lenyek je bubr tu...tp kaklong nak cepat...
Sebenarnya ada bayak cara untuk menyediakan bubur nasi untuk anak...semua mudah...antara cara yang boleh digunakan selain masak seperti di atas:


Pertama:

  1. Masak nasi seperti biasa.
  2. Ambil nasi ikut kadar yang bayi makan.
  3. Kisarkan nasi dengan beberapa sudu susu atau air dengan menggunakan alat pengisar.
  4. Boleh juga dikisarkan juga bersama puri sayur.

Kedua:

  1. Basuh beras yang mungkin boleh disimpan untuk stok 5 atau 7 hari.
  2. Goreng beras tanpa minyak.
  3. Setelah beras sejuk, kisarkan menjadi serbuk.
  4. Simpan dalam bekas kedap udara.
  5. Apabila nak masak, ambil ikut kuantiti bayi makan.
  6. Campurkan dengan air dan kacau serta masaka atas api perlahan shingga mendidih.

Ketiga:

  1. Masak dengan Slow Cooker.....

ok...next n3, InsyaAllah kaklong akan kongsikan plak, mmcmn kaklong sediakan lauk untuk Syafiqah...ada yang dibakar, panggang, stim dan rebus ...

Tuesday, October 26, 2010

Syafiqah @ 8th month...

Salam...
Alhamdulillah usia Syafiqah dah 8 bulan...
Sekejap je masa berlalu....
Kaklong agak bz, so...n3 rgks ye....
Sekadar nak menyimpan memory dikala usinya 8 bulan...
Antara perkembangan terbaru Syafiqah sekarang.....
  • Boleh duduk dan berdiri, tp mash dgn sokongan.
  • Gemar memanjat, terutama sofa dan Coffee Table.
  • Merangkak dgn jayanya.
  • Menyebut aaabbbah...abbah n abah....terutama bila lapar or ngntuk...(anak abah le tu)
  • Menoleh bila dipanggil namanya.
  • Semakin mengenali ummi dan abahnya...

Tadi, selepas checkup, kptsnnya:

  • Berat : 9.7 kg
  • Tinggi : 70 cm
  • BMI : 20

Alhamdulillah segalanya normal dan perkembangannya pun baik, kshtn pn baik....khasiat sususibu mmg terbukti....menjaga Syafiqah tidak menyusahkan...malah sepanjang 8 bulan ni, haya sekali Syafiqah diserang demam...selsema ada lah juga...tmbh2 kalau ummi selsema, cpt je jangkit kat die...cian anak ummi...bak kata abah Syafiqah, Ummi ngan Syafiqah tdr berkongsi nafas, manalah tak jangkit kat anak...hehe..sori sayang...biaselah...sambil2 direct BF Syafiqah waktu malam...mmg mata akan terlelap...

Ok...dah melalut citer lain plak...ok...selamat bertugas...matahari kat Bangi ni pun dah mula mencerah...td mendung jer...

Monday, October 25, 2010

Jeruk yang menggamit pulang ke kampung....

Salam...
Tajuk panjng kan main lagi...
Sebab kaklong tak tau nak pendekkan camne lagi...
Huhu..menyelerakan tgk aktiviti mak n ayah ngn pak cik n makcik kaklong kat kampung opah di Sg. Manik minggu lpas....
Kat tp umah tu ada pokok pelam..besar...buah pun lbt...dh byk yg gugur....
So, bergegaslah dua family ni blk ke umah yg dh tak berpenghuni n hnya jadi homestay utk kami sedare mara blk kampung....
Aktivitinya...mengait buah n menjerukkan buah mangga....
All the pic adalah ihsan dari sepupu kaklong......Fizah Aliasak dr FBnya...


Sebahagian Mangga yang berjaya dikait dan dikutip...

Ayahanda bertungkus lumus mengupas mangga....sedapnyer....


Dari kiri: Nurul (Adik sepupuku), Bonda Fatimah, Adinda Musleh dan bapa saudaraku.... Panjangnyer papan pemotong....


Mak hiris2 buah mangga yg best...


Sedia untuk dijerukkan....

Biasanya....bahan2 yang mak kaklong guna untuk buat jeruk ialah:

  • Rendam mangga yg dah dihiris dgn kapur (kdg2 tak pun)
  • Lps seharian, bilas ngn air panas, rendam plak ngan air garam.
  • Lps seharian, bilas ngn air panas, jerukkan dgn air gula dan air Ais Krim Soda....
  • Pastu tak sampai sehari, kami adik beradik dh curi2 mkn walaupun blm tersejat lama...

No cuka2 ye...so taklah berasid sgt...hanya manis2 masam....huhu...Jeruk mangga mak menggamit kami nk balik kg la..Tp, masa tak mengizinkan....nth bila agaknye dpt balik...Cuti depavali balik Kelantan...pastu blhlah pln blk Perak plak ye bang...hehe.. Kalau ude balik, kirim kt ude ye....:)

Sunday, October 24, 2010

My Soulmate's Birthday

Salam...



Selamat Ulangtahun Kelahiran ke-28 buat Abang...
Suami yang tercinta....
Tuan Mohd Shahimi bin Tuan Ab Rahman

Pada
22 Oktober 2010


Semoga hidup abang sentiasa diberkati dan dirahmati Allah selalu...

Terima kasih yang tak terhingga di atas kasih sayang...

dan kehidupan bersama yang membahagiakan...

With Love...Ummi dan Syafiqah...

Thursday, October 21, 2010

Tumpahnya susuibu buat Syafiqah...

Salam...


Kaklong skrg ni bz yg teramat2 sgt...
Tp, kl ni naik taip gk n3 sbb sedih sangat..
Tadi, selepas pam susu...dapatlah dalam 8oz...
Sekarang ni production susu mmg mendukacitakan...
Tambahan plak dgn ksbkn dan ketensioanan bekerja...lagilah merudum hasilnya...
Jadi, setiap titisan susuibu yg berjaya dikeluarkan amatlah bernilai...


Tetapi, senyuman yg terukir slps berjaya memperolehi 8oz susu...
Bertukar muncung bila tiba2....
Tup!! kaklong tertumpahkan susunya...wa...wa...wa....
Susuibu untuk Syafiqah tumpah....

Moralnya....lain kali berhati2...jgn cuai...
dan terlalu kelam kabut...walaupun byk kerja....nasihat dan pujuk kaklong pada diri sendiri...

Syafiqah akan berusia 8 bulan pada 27 Oktober ni....
Alhamdulillah masih BF sepenuhnya....
Solid Food pun dh mkn...setiap hari kaklong masakkan bubur nasi untuk Syafiqah...
menunya pelbagai dan bertukar2...
Kadang2 bersama ayam, daging, ikan merah, ikan bilis....
Sayurannya plak karot, brokoli, bayam, sawi, kentang....
Susuibu perahan yg dibekalkan setiap hari sekarang ni sebanyak 4oz x 3 botol....


Mudah2an...impian untuk memberikan Syafiqah khasiat susuibu sehingga 2 tahun tercapai....

Tuesday, October 12, 2010

Pasangan Yang Hot...Merah gitu....

Salam...

Selamat Pengantin Baru buat my Beloved Friend....
Azura Farina binti Abdullah dan pasangannya Mohd Sufian bin Yunus...
Pasangan pengantin...berbaju merah sedondong...hot sgt...semoga terus berbahagia selalu...


Pada 10.10.2010....
Kaklong, suami dan anak tercinta....
hadiri majlis resepsi perkahwinan kawan lama kaklong....
Kami berkawan karib masa zaman sekolah menengah dulu...
berkongsi cerita...suka dan duka...
Alhamdulillah dgn kecanggihan teknologi, akhirnya bertemu semula...
InsyaAllah, mudah2an persahabatan yang terjalin dulu akan kembali bertaut....
Masa majlis tu juga, secara kebetulan bertemu juga dgn kwn2 lama...
Ina dan alil serta anaknya Aish...diorang duk kat Aussie sekarang...ina tgh melanjutkan pengajian P.hDnya....
Kwn2 lain...Afzan, Syahman, Azraf...
dan Najaa...tak smpt juga kita bertemu...mgkn dilain masa ye...
So, layanlah gambar2 kami ye...
Kegembiraan kami...ex-Semai di atas pelamin yang sama...
Sweet....(ina...mana anak....)
Aish dan Syafiqah....
Syafiqah syg....
Thanks to alil for all the great picture....

Friday, October 8, 2010

Dilema...

Salam...
Tadi staff kaklong ketuk bilik...
pastu letak surat...mcm biase...ingatkan surat pggl meeting atau minit meeting...
tetapi.........
Surat ARAHAN MENGIKUTI KURSUS PEMANTAPAN PASUKAN..
Bertempat di BESUT, TERENGGANU...
Tarikhnya 8 - 11 NOV 2010....
Sedihnya.....Dilema sgt2....
Kaklong tak nak tgglkan Syafiqah....
Anak kecil yang baru 7bln 3 minggu tu masih Fully Breastfeed....
Kalau pam pun..bukan blh buat stok...mst kn buang....
Sayang nak buang.....sekarang pun tgk sesak sgt....production susu dh tak byk....
Huhu...sedih sgt...bmbg krn ni blh jd sbb susu kering nnt....
Harap dpt pertimbangan dr bos..
Tangguh atau Bawa Anak....????

Monday, September 27, 2010

Lambaian Pertama....

Salam....
Melihat perkembangan anak di depan mata sangat menyeronokkan....

lebih2 lagi baby yang sedang membesar...

Rasanya semua ibu bapa bersetuju dgn apa yg kaklong katakan ni kan....

Mengenai Syafiqah....

Semalam...27 September genaplah umurnya 7 tahun....

Dan pagi tadi...sebelum menaiki kereta..

Syafiqah mengangkat tangan memberi lambaian pertama untuk abahnya yg berada di balkoni rumah...

So sweet....cuma tak keluar lah 'bye...bye' dr mulutnya....

Adil lah kan...kaklong sebut 'bye...bye'...Syafiqah lambai2....

Comel je tengok tangan dan jari kecil Syafiqah melambai....Anugerah yang tak ternilai...

Dan sekali lagi...selepas menghantar Syafiqah kat umah kak Ana (BS)...

Syafiqah melambai pada kaklong dalam kereta....

Huhu...rindu anak ummi....

Ps: Ni n3 tertangguh..kaklong sgt sibuk......langsung tak smpt mengupdate blog...sory yer...

Thursday, September 23, 2010

Pengorbanan Seorang Ibu...

Salam...

Dalam kesibukan menyelesaikan beberapa tugasan..
Kaklong tertarik dan terharu dgn note kawan kaklong didalam FBnya....
Sebelum kaklong berkongsi cerita dgn rakan2 lain...
Izinkan dahulu kaklong ceritakan sedikit latar belakang kawan kaklong ni....

Pasangan Sofia dan Saiful...pernah kehilangan serang anak lelaki yang ketika itu baru berusia 4 bulan...
Kehilangan yang sgt mengejutkan semua rakan2...apalagi mereka sebagai ibu bapa...
Adik Muhammad Syamil Nazhan meninggal kerana tersedak susu di sebuah nursery di sekitar Putrajaya....al-Fatihah...

Sekarang hampir setahun peristiwa tersebut berlalu...
Mereka kini dikurniakan seorang baby girl yang sangat comel dan diberi nama Sufi Amani...
Demi membesarkan Amani, Sofia sebagai ibu telah memohon cuti tanpa gaji...
dan setelah bercuti selama hampir 5 bulan (2 bln CBersalin + 3 bulan CTG) beliau berusaha untuk memohon 2 bulan lagi CTG untuk terus menjaga dan menyusukan Amani secara direct....

Berikut rintihan beliau...

Sufi Amani ceria bersama ummi yang sanggup bekorban deminya....

Wednesday, September 22, 2010

Foto Syawal

Salam
N3 ni kaklong cuma nk abadikan beberapa keping gambar aktiviti sepanjang syawal 1431...
Terlalu byk gmbr....
Kaklong hnya select 2 ke 3 je keping bagi setiap hari..
Ok..
Bersama ahli keluarga sebelah suami di Kelantan pada 1 Syawal 1431
Salam Adilfitri dari Kami sekeluarga.....
Bersama keluarga sebelah kaklong di Perak
Anak2 Dara dan Mak2 Dara di Manjung....
Kenangan....kunjungan bermakna di sekolah lama di bagan datoh...bertemu Ust Hamudah HJ. Ghazali dan suaminya Us. Hashim bin Anang selaku pengetua dan mantan pengetua sekolah kaklong dan adik kaklong....hubungan yang erat membuatkan kami sentiasa menghargai dan mengingati mereka dan semua guru-guru di Sek. Men. Irshadiah, Bagan Datoh....


Suasana di sekitar tempat kaklong dan keluarga berkelah......


Seronoknya Syafiqah bila dpt main air...tak sejuk ke sayang....


Abah, Ummi dan Syafiqah....pegang sekejap je...si Syafiqah dah tak nak...die nk juga jejak air...


Kunjungan saudara mara ke rumah keluarga kaklong di Manjung....


Makan puas2...hirup sup tu sampai licin...


Syafiqah dalam Masjid an-Nur, Universiti Teknologi Petronas....singgah solat selepas makan kat luar ngn semua ahli keluarga...


Kami semua.....


Kami lagi.....

Dan kami lagi....semuanya di sekitar Masjid an-Nur...Sri Iskandar...

Sekian...dari kaklong....

Sekarang ni busy sgt.....kat Office byk kerje...balik rumah pun mcm2 yg perlu dibuat...tak smpt nak update cerita baru....

Apapun...kaklong dan keluarga sihat....

Syafiqah pun masih kekal BF secara ekslusif...tanpa susu formula lagi....walaupun BM makiin berkurangan, namun alhamdulillah msh cukup untuk Syafiqah... Tambahan die pun dh mula makan bubur nasi...so, tak byklah susu yang diminum....