Monday, October 25, 2010

Jeruk yang menggamit pulang ke kampung....

Salam...
Tajuk panjng kan main lagi...
Sebab kaklong tak tau nak pendekkan camne lagi...
Huhu..menyelerakan tgk aktiviti mak n ayah ngn pak cik n makcik kaklong kat kampung opah di Sg. Manik minggu lpas....
Kat tp umah tu ada pokok pelam..besar...buah pun lbt...dh byk yg gugur....
So, bergegaslah dua family ni blk ke umah yg dh tak berpenghuni n hnya jadi homestay utk kami sedare mara blk kampung....
Aktivitinya...mengait buah n menjerukkan buah mangga....
All the pic adalah ihsan dari sepupu kaklong......Fizah Aliasak dr FBnya...


Sebahagian Mangga yang berjaya dikait dan dikutip...

Ayahanda bertungkus lumus mengupas mangga....sedapnyer....


Dari kiri: Nurul (Adik sepupuku), Bonda Fatimah, Adinda Musleh dan bapa saudaraku.... Panjangnyer papan pemotong....


Mak hiris2 buah mangga yg best...


Sedia untuk dijerukkan....

Biasanya....bahan2 yang mak kaklong guna untuk buat jeruk ialah:

  • Rendam mangga yg dah dihiris dgn kapur (kdg2 tak pun)
  • Lps seharian, bilas ngn air panas, rendam plak ngan air garam.
  • Lps seharian, bilas ngn air panas, jerukkan dgn air gula dan air Ais Krim Soda....
  • Pastu tak sampai sehari, kami adik beradik dh curi2 mkn walaupun blm tersejat lama...

No cuka2 ye...so taklah berasid sgt...hanya manis2 masam....huhu...Jeruk mangga mak menggamit kami nk balik kg la..Tp, masa tak mengizinkan....nth bila agaknye dpt balik...Cuti depavali balik Kelantan...pastu blhlah pln blk Perak plak ye bang...hehe.. Kalau ude balik, kirim kt ude ye....:)

4 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

wah jeruk mangga....ni sedap ni...lagi2 homemade.....org kate terjamin kebersihan nyer....

byk tol buah nye kan.....lieya suke mangga bulat ni kalo di buat jeruk...kenyal2 gitu kan...

mamazana said...

uish... terliuq mama tgk buah2 mangga ibu ni... bila dah dijerukkan lg terliuq!!! adoyai...

Kaklong @ Izan said...

Lieya: Mmg sdp....dh lama tak dpt mkn...knyal lagi best lieya...
Mak kaklong bgtau, dpt byk sgt....yg best nya diorang kait then trs proses bwh pokok jer...

Kaklong @ Izan said...

mamazana...hehe...sory ye...tak terniat pun nak buat org terliuq...tp mmg terliuq pun kan...
cpt2 pi cr mangga buat jeruk sendiri...