Tuesday, December 20, 2011

Langkawi 3 hari 2 mlm


Salam...

Kali ni kaklong nak abadikan catatan percutian keluarga kaklong selama 3 hari 2 mlm di Langkawi... Perjalanan yg terlalu singkat sebenarnya. Percutian kali ni merupakan program pertama dalam family kami sejak berkeluarga..masa time bujang2 dulu mmg kerap gak berjalan...tp bila dah ada yg berkeluarga...mmg satu cabaran gak lah nk cari masa yg sesuai untuk pastikan semua dapat sertai dgn jayanya...
Pada kaklong, Langkawi mmg tmpt yg menarik...bukan sahaja boleh berjalan nikmati panaroma yg cantik, tp dpt juga membeli belah segala mcm brg dgn harga yg jauh lbh murah dr hrga biasa... Mmg best!!!
Hari Pertama: Kami memulakan perjalanan jam 5.00 pagi pada 17 Disember 2011 dari teratak ayahbonda di Manjung dgn 4 buah kereta...lbh kurang jam 6 pg kami sampai R & R Gunung Semanggol untuk solat dan rehat jap... Pastu kami teruskan perjalanan dgn selesa dan amannya sampai lah di Alor Star lbh kurang jam 10.00 pg...sempat juga singgah sebentar di rumah bakal keluarga baru untuk kenal2 (Thanks kepada tuan rumah yg sudi menyediakan sarapan nasi lemak yg best untuk kami semua...)
Jam 12.00 tghri kami mula naik feri dari Kuala Kedah...sejam lebih gak duk dlm feri tu, so sempatlah gak tertido lena...haha... Akhirnya dkt jam 2 ptg sampailah kami semua kat Langkawi...pada kaklong itulah first time kaki ni dijejakkan ke Pulau Lagenda tu...hihi..cian kan.... Lps tggu punya tunggu kat jeti langkawi tu...sampailah van Pregio yang kami sewa..adik kaklong yg drive... mmg best bila semua ahli keluarga duk dalam satu kenderaan..berjalan sana sini sama2...sgt meriah..riuh rendah dan mesra rasanya.... dari jeti Langkawi kami semua terus ke apartement di Istana Kondo... solat...makan dan rehat... kami terus kuar explore apa yg patut di Langkawi.... Hasrat nak naik keta kabel terpaksa ditangguhnkan keesokannya...sebab angin kencang..mmg kencang pun... So, adik kaklong, ude yang terpaksa balik esoknya tak sempatlah naik keta kabel ngn kami semua... Pastu pegi Pantai Cenang...pgi underwater world, then mlm baru kami blk semula ke apartment.. Lps bersihkan diri...tidur lah kami dgn lenanya...

Hari Kedua: 18 Disember 2011...kami memulakan percutian dgn cerianya, walaupun ayah dah mula kena selsema dan demam.. Kali ni ayah yg drive plak...kata ayah bila memandu taklah rasa tak sihat sgt...so, kami terus gerak ke Kota Mahsuri... best juga kota lagenda tu, dapatlah kenal dgn kota serta suasananya...mmg menarik...bila duk dlm kota tu dan rumah2 lama yang ditinggalkan, mmg terase dan dpt dibayangkan suasana kampung tempat tggl Mahsuri suatu ketika dulu...dgn sawah padi yang terbentang luas...dgn rumah2 lama sekitarnya...mmg menarik.. Lama juga kami merayau kat Kota Mahsuri tu, tempatnya luas.. Dah tghri baru kami gerak ke Geopark untuk naik keta kabel...tu pun kami call dulu tnya buka ke idak..bimbang masih di tutup sbb anging masih kencang gak...tp bila diberitahu buka...so, bergeraklah kami ke sana... Sampai je...terkejut tgk barisan panjang yg menunggu giliran nak naik... Lama juga menunggu...akhirnya dptlah kami semua naik ke puncak...mmg gayat.... Mak buyung 6 bulan ni pun tak lepaskan peluang..naik juga keta kabel tu...sampai kat ats...lm juga kami menghabiskan masa...mmg best..tgk Langkawi kat bawah sana...sayup je.... anging kat atas mmg kencang...time angin bertiup kencang..nak berjalan pun tak boleh... Dah puas kat atas kami turunlah semula... Jam 5.00 lbh gak baru kuar dari Geopark Langkawi tu... Lps tu, sunggah plak kat Beras Terbakar.... sempat jugalah shoping baju dan kain batik kat sini...canti dan harga pun sgt berpatutan... Pastu singgah plak kat tempat Gamat Nusantara... belilah sikit apa yg patut... dah nak Maghrib baru sampai kat apartment semula...lps solat terus turun semula ke Pekan Kuah...sempat lagi tgk2 apa yg nak dibeli...selebihnya cuci mata kat HIG dan Langkawi Saga... Bila tgk segala barang kat sana mmg blh naik hantu..yg bukan kaki shoping pun blh naik gila shoping agaknya...tambah2 ngn segala pinggan mangkuk dan periuk bagai....mmg murah dan byk pilihan... Dah mlm barulah balik semula ke apasrtment..tidur dgn lenanya untuk mlm kedua dan juga mlm terakhir kat Pulau Langkawi..tak puas lagi berjalan, tp esoknya dah kena balik....

Hari Ketiga: 19 Disember 2011 hari terakhir kami semua kat Langkawi...kami kuar lps selesai sarapan, terus ke tmpt shoping...Idaman Suri, HIG dan segala ceruk kedai kami masuk..terjah tgk apa yg patut...taklah byk sgt berbelanja, tp boleh thn jugalah...hihi... Dah puas membeli dan cuci mata... kami kembali semula ke apartment untuk ambil beg dan berkemas balik ke jeti. Jam 4.00 ptg feri kami dijadualkan bergerak..tp delay 30 minit... Kali ni kami naik feri besar.... masa balik kali ni terase lambungan ombak laut yg blh thn jugalah membuai kami semua.... Alhamdulillah dalam jam 6.00 ptg kkami sampai semula ke Jeti Kuala Kedah...dan pakat bergerak konvoi balik ke Manjung...

Perjalanan ngan family kali ni mmg best... InsyaAllah jika ada peluang lain, kita plan pi jln lagi ye... Sekali sekali program mcm ni mmg elok untuk mengeratkan lagi ukhwah kekeluargaan. Alhamdulillah hari ni, 21 Disember 2011, kami semua dah kembali ke rumah masing2, dan kaklong esok akan kerja mcm biasa....

p/s: Semua gambar ada pada adik kaklong, dah dapt nnt kaklong cuba upload ye...

Thursday, December 8, 2011

Jom kira 1 2 3 sampai 10

Salam...
Sekadar catatan peribadi ttg perkembangan anakanda Tengku Nurain Syafiqah...

Pada usia 1 tahun 9 bulan...Fyqah dah pandai hitung 1 hingga 10... Dia suka mengira, terutamanya masa naik tangga...sambil langkah die kira


"atu... uwa... eega... ampat... ieema... anam... ujuh... apan.. emmbilan... epuluh..."



Sebagai galakan...kaklong dan suami sama2 akan tepuk tangan...die pun sukalah....
Sekarang ni tgh cuba ajar die ingat nama-nama semua saudara mara terdekat dulu... Selain abah...ummi.. dia dah kenal dan boleh panggil opah, atuk, tok ayah, mak lang, mak teh, pak yang, pak su, pak ude... kalau kita tanya mak ngah pak ngah? die akan jawab abg iqdam...
Nama2 yg ada kat umah pengasuh die pun die sllu sbt...mama...iejah...aziq...kakak...aud..kiha...atuk dan wan... Fyqah kan duduk umah pengasuh die yg ramai ahli keluarganya tggl berdekatan...so, ramailah yg die jumpa hari2...


Saje selitkan pic yang diambil oleh pak ude....yang tudung hitam tu...mak teh fyqah...yang tudung putih tu...mak lang fyqah....
Bab doa plak...doa makan boleh lah setakat menyebut "umma ana fiiima ana....aminn" lbh kurang gitulah...tu pun bila baca sama2 ngn org dewasa...


Apa yg kaklong dapat belajar dr perkembangan fyqah ni...kanak2 kecil seusia fyqah mudah menghafal dan mengingat apa yang kita ajar padanya setiap hari... Kekerapan kita bersama anak2...bercakap...berbual dan bercerita apa sahaja akan die ingat dan kembali mengulang ingat dgn kita... Mereka ibarat kain putih dan persekitarannya yang menentukan corak yang akan ada pada kain putih tersebut... Bukan ibu bapa sahaja... tp faktor sekeliling...teman sepermainan...pengasuhnya...persekitaran tempat yg selalu kita bawanya bermain dan berjalan...dan juga masyarakat yang selalu dilihatnya...


Jadi...berhati2lah dalam mendidik anak2...




Tuesday, December 6, 2011

Perkembangan Kecederaan ACL dan PCL

Salam...



Semalam kaklong dan pegi HUKM, temujanji ngn doc untuk tgk perkembangan lutut kaklong selepas menjalani operation pada lutut kanan akibat kecederaan ACL dan PCL yang kaklong alami pada tahun 2005 sbb jatuh motor.



Hasil drpd perjumpaan ngn doc semalam...kaklong dimaklumkan bahawa:



  1. Kedudukan lutut kanan kaklong dah agak lari dan tak senormal dulu lagi, sebab dah dua kali menjalani operation di tempat yang sama.


  2. Kaklong kena jg kesihatan dan bykkan bersenam untuk jaga kelangsungan lutut ni, sebab dalam keadaan lutut yang tak normal...mudah untuk kaklong alami sakit pada sendi lutut yang lazimnya dialami warga tua...that means...dalam usia 40 an pun kalau tak jg kekuatan otot kaki dan tak bersenam...kaklong dah kena sakit sendi lutut...huhu....


  3. Kaklong kena hati2 dan elakkan aktiviti lasak...


  4. Sehingga kini, doc masih tak benarkan kaklong berjoging apa lagi berlari...sebab kondisi lutut kanan masih lemah untuk menampung kekuatan badan...


  5. Kena ambik apa-apa supliment yang boleh membantu untuk melambatkan proses sakit lutut...kat doc, supliment untuk menghentikan kesakitan mmg tak de...untuk melambatkan ada lah...


  6. Doc cakap juga...Bila dah dua kali operation PCL dan ACL, kaklong kn lebih berhati2, sbb paling maksimum pun...lutut hny boleh dibedah pada tempat yg sama sekurang2nya dua kali je...kalau kali ketiga...kn ganti teruslah sendi tu...doc siap buat lawak lagi...bgtau kn guna lutut bionik....kira lutut besi mcm robotlah kot....huhu...tak nakkkkk!!!!

Mudah-mudahan...kaklong dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yg baik untuk melihat perkembangan anak-anak... Doc berulang kali nasihatkan kaklong supaya jaga otot kaki sebaiknya, sebab dalam usia 28 tahun...masih terlalu awal untuk dihidapi sakit sendi lutut...so...jangkamasa masih panjang...kaklong kn bykkan bersenam...



Info tambahan yang kaklong dpt drpd doc... Ahli sukan yang kena kecedraan ACL masih ada potensi untuk pulih selepas dibedah sbb, hanya kecederaan ACL...tak melibatkan PCL... Kalau dua kali dah kena masalah ligament ACL... biasenya ahli sukan tidak lagi dibenarkan bermain... So, dalam erti kata lain, kecedaraan ACL berulang kali akan menamatkan karier pemain bola sepak dan sukan lasak lain...manakala sekali sahaja kecederaan PCL dah mengganngu karier pemain...apa lagi kalau cedera ACL dan PCL serentak mcm kaklong...mmg tak boleh nk main bola, bola jaring, futsal, badminton...huhu...hilang dah nikmat nak bersukan....


Namun, alhamdulillah masih diberikan nikmat-nikmat lain yang terhingga oleh Allah...Syukur Allah atas nikmat yang Engkau berikan..

Monday, December 5, 2011

Batu Kurau... Kenduri-Mandi Air Terjun-Makan Durian

Salam...




Unplaning Vocation...itulah yg kaklong blh gambarkan ttg percutian dan perjalanan kami Ahad lepas..4 Dis 2011. Jemputan dr my sis dah lama...kenduri kahwin adik lelakinya... Tp km taklah merancang untuk turun, sbb perjalanan agak jauh dr Bangi nak ke Batu Kurau tu...dalam 4 - 5 jam... Cuti mmg tak blh apply, bukan sbb dah hbs cuti, tp sbb ada kerja penting yg tak boleh nk ditinggalkan pada hari isninnya...


So, hari sabtu tu...suami ajak balik juga ke Batu Kurau... Tanpa berfikir panjang dan dengan hati yg berbunga-bunga...kami pun bergerak ke Batu Kurau jam 8.30 pagi dan sampai umah Kak Aini lbh kurang jam 12.30 tghri...


Lepas mkn..kami ke chalet yang telah disewakan my sis untuk family kaklong yg turun dari Manjung... Kedudukan chalet tu plak sblh air terjun je...so apa lagi...km terjunlah main air tghri buta.... best juga...panas2 main air....


Pas solat zohor+Asar...dalam jam 3.30 ptg...pegi semula umah kenduri...mkn lagi... Pastu baru gerak balik semula ke Bangi dalam jam 4.45 kot..jam 10.30 mlm sampai Bangi semula..


Dalam perjalanan singgah beli durain dulu...


Durian Batu Kurau mmg best...Terbaik!!!


Akhirnya dapatlah beli durian yang mmg best RM20...dapat 10 biji...


Mmg puas hati...isi best dan sangat2 berlemak dan terase nikmatnya mkn durian...setakat ni tak de yang mengecewakan lagi...bukanya...pasti takkan dikecewakan...



Minggu dpn..11 Dis ada lagi undangan kahwin dr anak sepupu kaklong kat Lubuk Buntar... Mgkn tak dapat pegi kot...sebab 16 - 19 Dis... Kaklong akan bercuti lagi... Family Trip ke Langkawi...



Alhamdulillah masih lagi diberi kesihatan dan kekuatan yang baik untuk berjalan...

Cuma lenguh2 kaki, sakit urat tu biaselah...teraselah juga...


HB masih rendah....

Salam...


Hari ni pegi check up lagi...

Result HB masih rendah...hnya naik 0.01 je...kalau 2 minggu sblm ni 10.8, tadi 10.9... So, kn tambahkan lagi mkn mknan yg berkhasiat, disamping memanjatkan doa agar anak didalam kamndungan sntiasa sihat dan dilindungi Allah selalu...amin..


Hari ni dalam sejarah kaklong tidur dlm kereta, masa menunggu untuk temujanji tu...sampai klinik dlm jam 11.00...selalunya tak ramai, kalau sampai lewat cmtu, terus je dapat turn, pastu balik...tp tadi mmg ramai orang... Kata nurse yg bertugas, sbb isnin dpn cuti...so temujanji minggu ni ramailah...

Disebabkan keletihan perjalanan pegi balik ke Batu Kurau semalam msh tak hilang...dalam keadaan mengantuk dan sakit kepala, kaklong masuk kereta....pasang aircond dan turunkan tingkap sedikit...pastu pejamkan mata.... lbh kurang 45 minit kmdn tersedar...dan terus turun masuk klinik semula...alhamdulillah dah tak ramai dan dalam 2-3 minit menunggu, nama kaklong dipanggil...hehe...


Alhamdulillah...usia kandungan dah 23 minggu...baby dah mula gerak, tp tak mula disuruh kira lagi... Tdi dgrlah degupan jantung baby...guna alat doc...apa nama ntah... Sampai sekarang kaklong masih blm tahu jantina baby lagi sebab scan dulu masa usia kandungan baru 12 minggu rasanya...tak nampak lagi...


InsyaAllah... didoakan semoga our 2nd baby sihat mcm kakak die...Syafiqah...


Tuesday, November 29, 2011

Daftar Haji anak sejak kecil.

Salam...



Kita sharing lagi ye... Baru2 ni...kaklong dan suami daftarkan Haji untuk Syafiqah...mudah je...simpan RM1300 dalam akaun tabung haji atas nama Fyqah..then daftarkan je... Kemudian petugas Tabung haji akan bagi slip pendaftaran...bila tgk slip tu..Fyqah dijangka dapat pegi Haji pada tahun 2045...masa tu umur die lebih kurang 35 tahun... Mak oii...lama kan... Tapi pada usia tu oklah.... Doa kaklong moga Fyqah diberikan kesihatan yang baik dan umur yang panjang....





Pada kaklong...elok juga kiranya pendafatran Haji untuk anak2 ni dibuat oleh semua ibu bapa... Selain daripada perancangan pendidikan, insuran dan sebagainya... Pendaftaran haji juga mungkin boleh jadi sebahagian daripada tanggungjawab ibu bapa...



So, jom semua....ada duit je..terus simpan dan daftar haji untuk anak2 kita....




Friday, November 25, 2011

Salam...


N3 tertunggak untuk dikongsi bersama...maaf ye..kali ni biarlah gambar bercerita....


Kaklong dan suami bawa Fyqah jln2 tgk haiwan baru2 ni...kami pegi Zoo Negara... Pendapat kaklong ttg Zoo Negara ni...ok... cuma lbh baik lagi kalau kebersihannya lebih dijaga rapi... Haiwan pun mgkn blh diperbanyakkan lagi... Landskap pun mngkin boleh ditambah baik lagi keindahannya...




Suke sangat Fyqah bila dah sampai kat Zoo Negara...terjerit2 die..




"Apa ummi?" semua die tanya...asyik die tgk binatang tu...bgs juga...sampai sekarang die knl ngn zirafah, gajah dan beberapa haiwan lain...



Kesayangan hamba....buah hati pengarang jantung...


Bila tgk burung ni..Fyqah kata ayam...jenuh nak fahamkan die...tu bukan ayam...die nk juga sebut ayam...siap buat bunyi kokok lagi



Fyqah yg ebok....



Singa yang mengujakan Fyqah...sebab mengaum dgn kuat...



Tak nak die jalan tempat lain dah...jenuh pujuk...



BIla tgk orang lain didokong mcm ni...die pun sama minta abah die angkat cam ni...tp kejap je....pastu minta diturunkan semula...mcm gayatnya je die...



"Eeeee antu..." Itu yg Fyqah panggil beruk ngn spesis ape ni...



Berjalan sendiri...tak mahu dipimpin....apa lagi didukung....kadang2 kaklong biorkan aje die...masuk kumpulan orang ramai...tp masih diperhatikan lah... Fyqah mudah sgt tegur orang lain...



Tak letih ke sayang...kaki ummi dah lenguh pusing zoo yg luas ni...






Hanya suami yg berani...kaklong dan Fyqah cuit hujung jari je...geli geleman lah...



Boleh mimpi ular pas ni...



Dah nak balik...bawa balik cat ni dah lah...



Good Bye Zoo Negara....best...juga memenatkan... Bgs untuk membantu pembelajaran anak kecil...pasni kita cari tempat lain plak ye Fyqah...



Itulah serba sedikit...jalan2 kami bertiga di Zoo Negara...mmg memenatkan...maklumlah cuaca panas...dengan kerenah Fyqah yang ligat berjalan tak takut orang lagi...




Apapun...mmg best bila hujung minggu dapat bercuti dan kuar bersia-siar ngn anak... Meluangkan masa bersama keluarga...


Thursday, November 24, 2011

Rakaman Adik-adikku Musim ke-3 dah mula...Jom tengok!!

Salam..

Ibu bapa semua... Rakaman adik-adikku musim ke-3 dah mula... Jadi, jomlah semua bawa anak2 untuk saksikan siri rakaman rancangan adik-adikku seperti yang telah dijadualkan. Tempatnya kat ILIM, Sg. Merab. Bangi... Dkt je ngn Putrajaya kalau ikut Presint 14 tu...

Peluang cuti sekolah ni, blhlah bawa anak2 kenal ngn bakat2 kanak2 ni...
calon2 adik-adikku musim ke-3 ni duk menginap kat ILIM... So setiap hari nmpaklah diorang ni berjalan...berlatih...mmg hebat bakat cilik diorang ni...

kalau nak kenal dgn semua calon-calon adik-adikku musim ke-3 ni...cuba klik sini ye...



Kalaulah nilainya RM1000...hehe..




Salam...


Terima kasih pd my 2nd bos... Beliau yg baru blk dr Kemboja telah memberi semua staff kat unit kaklong wang kertas 1000....

Alangkah bestnya kalau nilainya juga bersamaan RM1000... hehe...




Adik Fyqah dah 21 minggu.


Salam....





Adik Fyqah sekarang dah 21 minggu.... My tummy pun dah nampak membuncit...baju2 kurung yg nk dipakai ke pejabat semua kn pilih yg besar2... Maklumlah....kalau tak preggy pun, mmg kaklong ni besar jg...;)))


Kaklong dah mula rasa gerakan2 kecil dlm perut...kadang2 tgh duk saja2 tgk tv or main2 ngn fyqah, terase ada gerakan kecil dlm perut...best sgt!!! Teringat ms Fyqah dlm perut ummi dulu... Fyqah pun dh pandai syg baby...bila kaklong tnya mn baby, die tunjuk perut kaklong, pastu sibuk nk kiss... Bgslah...nnt syg adik tau...



InsyaAllah...mudah2an segalanya dipermudahkan Allah. Walaupun kaklong ada rs sedikit bimbang dgn kandungan kali ni...tp msh harap semuanya akan ok... Pengalaman hamil kali kedua ni mmg tlh diduga dr awal... sbb bleeding ms 6-9 minggu...lame kan... mmg gabra sgt ms tu...alhamdulillah tak de pape yg berlaku...bleeding pun tak lah byk sgt.. Baru2 ni plak...di duga lagi bila nurse check HB kaklong rendah...hny 9.8...


Sejak tu, kaklong cuba mkn byk dan mkn buah, hati, kerang, air soya dan pape yg blh membantu... Harap ms pg check up pada 5 Dis nnt, semuanya kmbli normal lah....


Moga anugerah Allah yang kedua ni, lahir dgn selamat dan sihat sempurna... Baby syg...ummi, abah dan kakak Fyqah tak sbr nk jumpa syg.... InsyaAllah 5 April 2012 kita akan bertemu...


Wednesday, November 23, 2011

Fyqah @ 20-month old...

Salam...

Alhamdulillah...hari ni anak kecil pertama kaklong dah 20 bulan usianya...


Keletah dan kerenahnya pun dah mcm2....Mulut pun dah byk cakap.... Lebih menggembirakan lagi Fyqah dah lancar memanggil ummi, abah, opah, atuk, tok ayah, kakak, abang, acik, dan sesiapa saja yg diajar...termasuklah maklang nya yg sekarang ni byk duk umh kami sementara cuti sem ni.

Fyqah juga dh pandai ajuk perbuatan org...bukanlah mengejek ke apa...die suka tiru orang... lucu sgt bila tgk gelagat die... bila blk kerje...dlm letih2 duk melayan die...terhibur jugalah....

Kata orang...kalau lmbt tumbuh gigi...cepat dapat mulut... Mungkin boleh dan betul lah kalau bg Fyqah...sebab gigi die sampai sekarang hanya ada 12 batang...maknanya tak tumbuh semua lagi lah... ada kanak2 sebaya die dah pun tumbuh habis gigi...die tak lagi.... Tp tang bercakap...berjalan...berlari mmg cepat....

Lagi satu kegemaran Fyqah yg buat kaklong suka ialah....menyanyi... dalam pelat2 die...suka sgt menyanyi... lagu Cik Baba jatuh dalam parit.... lagu twinkle twinkle litlle star.... lagu Alif Ba Ta (yg ni die suka bgn smbil menari kiri kanan, sbb ikut kanak2 dlm cd tu)... lagu abc... lagu one two three... Walaupun liriknya nth pape.... kadang tak kuar butir pun...tp rentak lagu tu ada lah juga.... Yg rjn melayan Fyqah nyanyi dah tentulah ummi ngn abah die.... kdg2 ikut dan die je.... suruh kita nyanyi...dah hbs...die mnta nyanyi lagi....
Fyqah still breastfeed... Walaupun kandungan kaklong dh 5 bulan...production susu pun tak tak ada sgt pun...tp fyqah still BF... Minum Formula Milk pun byk juga.... jd taklah kaklong bimbang sgt bila production susu tak byk... Dan lagi...sakit sebenarnya bila di direct BF... Kata nurse normal...sbb ibu yg hamil...dan dlm ms yg sama BF anak...mmg skitlah...

Saturday, November 19, 2011

Cabaran bukan Halangan

Salam....

N3 kali ni saja nak luahkan sesuatu yang kaklong kurang puas hati tentang sebahagian sikap manusia yg terdidik dgn jiwa islami dan bertanggungjawab plak menerapkan unsur-unsur islami dalam masyarakat Islam yang ada kat Malaysia ni....

Tppppppppppppppppppppiiii
^^
















^^





































Tak terluah lah.....sbb dah mls nak ingat..
Apapun, sama2 lah kita didik jiwa kita. Agar menjadi insan yang ikhlas, disenangi, dihormati dan mudah dideati...


Friday, November 18, 2011

Kecurian Lagi...

Salam...

Dala sejarah hidup lagi tak pnh lagi perlu jadi saksi or salah seorang individu yg perlu memberi keterangan untuk apa2 kes jenayah atau legal case....
But... pada 17 November 2011, tarikh bersejarah bg kaklong... dipanggil pihak polis untuk diambil keterangan berkaitan kes kecurian di blok penginapan institut latihan tmpt kaklong bertugas...

Semuanya gara2 seorang peserta yg telah hilang segumpal barang kemas..byk jglah....hbs sepersalinan barang kemas die hilang...
Aspek kecuaian die yg bertindak tgglkan barang tu dlm bilik satu hal lah kan...

Si pencuri pun satu hal juga....langsung tak terfkr perasaan dan kesusahan mangsa.... bukan sng nk membeli brg kemas.... kalau kaklong ditempat mangsa...aduhhai...sedih sgt2...

Alhamdulillah...laporan dh dibuat...sekarang dh jadi kes polis....tggu ajelah siasatan diorang...
Pada semua...Jauhilah Jenayah...


HB Rendah????

Salam....

Kandungan kaklong sekarang dah masuk 5 bulan....bermakna dah 20 minggu....
14 hb Nov baru2 ni kaklong dh pg wat checup mcm biase lah...kat Klinik Desa je... Sebelum ni tak de masalah...ok je...cumabila pegi baru2 ni... HB darah kaklong rendah....bulan lps 12.5 kali ni hnya 9.8 je....tak taulah apa puncanya...masa mengandungkan Syafiqah dulu...alhamdulillah semuanya ok... 5 Dis ni kn pg check lagi...harapnya akan kembali normal mcm biase...

Bahaya juga HB rendah semasa hamil ni.... Kaklong dh google dan bertanya pd yg tahu ttg HB Rendah ni.. Kalau blh nk elak lah perkara2 yg merisikokan bayi dan diri semasa hamil ni...InsyaAllah....

Sunday, November 13, 2011

Pengalaman Pertama

Salam...

Dah lama tak merancakkan jari jemari yang tak runcing ni utk menaip wat n3 blog yang tak seberapa rancak ni...
Actualy...selain busy dgn kerja kat office....enyakit M juga sdg melanda diri sejak perut mkn membuncit ni...Alhamdulillah...kandungan kaklong sihat...dah hampir lima bulan pun usianya.


Bukan nak citer pengalaman pertama mengandung ye... sebab ni kandungan kedua dah...
Kaklong nk ongsi citer pengalaman pertama meraikan aidiladha di kampung mertua...apa yg menarik ialah suasananya dan menu masakannya...semuanya baru bagi kaklong..


Kebetulan...tahun ni keluarga suami di kampung wat kenduri sikit....

Korban seekor lembu pada raya Haji kedua...

pagi2 lagi org kampung dah ramai yg turun dtg bergotong royong...pg tu semua di jamu dengan pulut ngn ikan masin dan kelapa...memang best sarapan cmtu.... Kalau kat kg kaklong di perak...kenduri reramai gitu...sarapannya biase ngn bihun goreng ker...mee goreng ker.... ataupun...kekadang tu berat sikit ngan nasi lemak....


Lps korbankan lembu...mcm biase daging diagihkan dan ada yg dimasak untuk tetamu....

Tang ni yg kaklong tak reti nk tolong lebih2...hehe...sbb tk pandai nk ngolah2kan bahannya...

Menunya....daging masak singgang dan daging goreng....pastu keledek sira....

Takat motong bawang ngn kupas keledek je lah boleh nolong pun...


Moralnya.....belajor2lah kenali budaya dan resepi keluarga pasangan masing2 ye...

Mujur dapat ipar duai yg memahami.. Thanks to Kak Tie...Kak Yah..Kak Mah dan Kak Da yg tak dpt balik beraya baru2 ni...


Ok...next n3 plak ye....

nak kongsi sikit ttg kandungan kaklong....HB turun...huhu...


Friday, October 21, 2011

Jalan-jalan Temerloh, Pahang plak...

Salam...


InsyaAllah esok pagi...kami akan ke Temerloh Pahang...

Ada jemputan kenduri dari sepupu suami kaklong....


Apa yg menarik kat sana ye....hehe...

Kalau ada kesempatan nak rslah gulai ikan patin masak tempoyak...

Tp yg pastinya suami kaklong tak kan mkn sgt...die bkn minat...kalau bg sambal tempoyak die makanlah....kn plak ngn nasi panas dan ikan goreng panas...mmg best....pastu mkn ngn ulam daun selom ke....timun ke....




Doakan keselamatn perjalanan kami ye....
Secara peribadi pun...kaklong tak pnh lg kot smpai Temerloh ni....
Untung gak dapat jodoh ngan orang jauh ni....dapat jln jauh2....tgk2 negeri orang....


Wednesday, October 19, 2011

Tinggal kami berdua

Salam.


Sejak semalam...kaklong hanya tggl berdua dengan Syafiqah...

Kalau sblm ni...kbtln keluarga kaklong dari perak datang bila suami kn outstation ke PD..


Kali ni...kami ditinggalkan tidak berteman....

Huhu...rindu la plak....

Mujur ada sikecil...ada gak kwn layan bersembang...


Syafiqah sekarang dah byk mulut...suka sgt bercakap dan tanya itu ini bila nmpak sesuatu....

Kereta...lori...bas...van...semua die nak tunjuk bila kuar berjalan....

Bila nmpak kenderaan yg die tak knl...die akan tanya..."ummi...tu..tu?" sambil duk menunjuk...

Sekarang die dh knl jengkaut (gitu ke ejanyer?..hihi)...kalau ikut bunyi Syafiqah...jeng aaut...


lagi satu....Syafiqah sekarang...suka sgtlah merajuk....tapi stail die lain sikit...

Suka baring dan gulingkan badan...bila ditegur...die guling sekali lagi...tegur lagi...die guling lagi...

Mimik muka jgn cakap lah...serius dan skima je....

Dah pandai sekarang ni ajak kita kuar jalan g taman....

Dah boring dlm umah..mula lah tarikh jari kita sambil ajak..."jom...jom alan aman..."


Terhibur dgn gelagat die....dari kecil dan sekarang dah pun 1 tahun 8 bulan usianya..




Tengku Nurain Syafiqah....Permata Ummi dan Abah....
Jadi anak yang baik ye sayang....
Moga Syafiqah sihat dan ceria selalu....


Tuesday, October 11, 2011

Pening...Stress Kerja

Salam....




Bila kerja dah menimbun...datang bertimpa2 mmg stressssss sgt... takde org lain yg boleh tlg kita hlgkan stress tu melainkan diri sendiri. Kalau dilayankan stress tu mmg kerje takkan siap... Dalam berckp ttg stress ni....suka kaklong kongsikan apa yg penh dilontarkan oleh seorang motivator.... "STRESS PUN ADA POSITISNYA...SEBAB BILA SESEORANG TU DIDATANGI STERSS...MAKA SECARA TIDAK LANGSUNG MERANSANG INDIVIDU TERSEBUT UNTUK MENCIPTA SESUATU YANG HEBAT" Dlm erti kata lain...stress ni boleh bagi dorongan untuk kita lbh maju...lbh ke depan....lbh berfikir untuk cr penyelesaiannya.



Kaklong tgh stress ngn kerje ni... Udah rupa baby ni pegang kepala.... tp take time skjp...senyum2 sambil buat n3 nth pape jap....



kalau dilayankan...boleh bikin sakit kepala...rase mcm nak nangis pun ada...kalau baby nangis comel gak... orang tua macam kaklong nangis beruk benor rasanya....



Aduh..sakitnya kepala saya...tolong bos....



Apapun....senyum dgn positif....lagi comel dan cute...sekurang2nya kita tak sebarkan wabak stress kita ni pada orang lain yg melihat dan berurusan ngan kita....
So semua...jom senyum dan tangani stress dgn bijak....
InsyaAllah...kerje pasti akan selesai juga sblm jam 5.00 ptg ni...
Tak mau tangguh2 ye....

Note: Rest jap...jom pi pantry bancuh air miinum seteguk dua...gerak2kan badan...pastu blh duduk semual dgn tenang dan sambung kerje semula....

Fail Meja...huhu...

Salam...




Alhamdulillah dgn pengumuman 'berita baik' untuk semua kakitangan awam oleh PM baru2 ni...

Tak perlulah kaklong ulas pnjg perkara ni kan....

Rujuk ajalah byk blog dan mana2 link yg ada cerita ttg SBPA dan segala perinciannya...



Apa kena mengena ngan Fail meja plak???

Hihi...sekadar lontaran je ni.....

Sejauh mana agaknya semua kakitangan awam ni ada fail meja serta mengikut senarai tugas, proses kerja dan semua yg terkandung dalam fail meja tu...




Kebetulan kaklong dan semua staff kat office ni telah dikerah untuk menyediakan fail meja masing2 setelah diberi bengkel dan sebagainya oleh Sumber Manusia...so bila dah kena kerah ni...pakatlah duk sibuk sediakan fail meja...


Cuma...sejauh mana keikhlasan dan usaha untuk kita cuba memahami kandungannya...waAllahualam....




Sebagai penjawat awam khususnya...kita semua berperanan sangat penting sebagai penyalur usaha-usaha kerajaan untuk pembangunan negara...


Bukanlah bermaksud kita ni orang kerajaan ke apa ke...(politik tolak tepi ye) bukan itu tujuan kaklong... Kaklong cuma nk jelaskan bahawa kakitangan kerajaan bertanggungjawab menguruskan segala hal-hal yang berkaitan dengan negara...hal pendidikan...hal pembangunan sosial...hal undang-undang...hal ehwal islam...hal kewangan....hal sumber tenaga...hal sumber manusia...hal tanah...hal air....hal ikan...hal hutan....dan segala macam hal.....tertakluk kepada bidang dan kementerian...jabatan...bahagian dan seksyen mana kita bertugas dan berperanan....




Sejak kaklong masuk kerja selepas tamat belajor dulu...dah dua kali kn buat fail meja...sebab bertukar tugas...ok lah tu...tp bila di fikirkan balik...ikhlaskah kaklong buat fail meja ni? setakat siap...hantar pada sumber dan simpan salinan dalam almari je ke? Rujuk kah kaklong pada fail meja bila nak wat kerje? (hehe...kekadang tak sompat....buat kerje ikut dan je...)




Apapun...kepada semua penjawat awam..kerjalah elok2...terapkan nilai2 akauntabiliti, integriti, keikhlasan dan niatkanlah setiap kali sebelum memulakan kerja bahawa semua kerja yg kita lakukan adalah ibadah....semoga ada imbuhannya di akhirat kelak....ingatan ni untuk kaklong gak... Daripada duk bising2 kn wat kerja dalam terpaksa...lbh baik duduk dgn tenang..istighfar byk2 dan ikhlaskan hati...InsyaAllah ada ganjarannya...




FAIL MEJA????? ikut mu lah....;))

Kaklong risik2 rakan kat HQ pun ramai yg tak de fail meja...wat kerja ikut dan je....

Janji kerja jalan...jalan yg lurus ye...bukan lencong2...hehe;))




note: Take time....sambung kerja balik.....fail meja dah siap...:)))






Monday, October 10, 2011

Ibu hamil dan menyusu pun perlu minum susu gak...

Salam...


Kali ni kaklong nk kongsi ttg susu untuk ibu-ibu hamil dan ibu-ibu yg sedang menyusukan bayi...

Sbnrnya byk kan susu khusus ni kat pasaran...mcm2 brand yg ada....


Bila kita hamil...lazimnya doktor atau nurse akan pesan...minum susu...

Mmg tak dinafikan khasiatnya...lbh2 lagi untuk membantu tumbesaran dan perkembangan bayi dlm kandungan...hihi..tetiba citer psl bayi dlm kandungan plak ye....


Ni susu MAMIL MUM....kaklong dah rasa...sdp gak...lemak2 manis gitu....minum saje pun ok dah....

Susu ni untuk ibu hamil dan ibu menyusu...


Yg ni plak....kaklong tak rasa lagi...tp dh ada stoknya...
Baru2 ni ms kat Tesco Nilai...ada promoter tu offer...tukar ngan kotak susu ibu yg kosong...satu kotak dapat satu tin susu...so, apa lagi...kbtln br je bl susu ibu...trs bagi kotak kosong kat die....isi form n dptlah satu tin susu ni...nnt blh lah minum...
susu ni untuk ibu hamil dan ibu menyusu....



Susu ni pun tak pnh minum lagi...best tak rasenya ye...?
yg ni pun sama gak...untuk ibu hamil dan ibu menyusu....



Susu Anmum ni mmg dah sebati sgt2 ngn kaklong.....selalunya minum yg susu asli...no coklat n no vanila....

Anmum ni...hnya untuk ibu hamil....so kalau ibu menyusu kn telan susu Anmum Lacta plak...

atas faktor ni lah kaklong cuba beralih ke susu brand lain yg sesuai untuk ibu hamil dan ibu menyusu....



Kbykn ibu2 bg respon tak blh nk masuk rase2 susu ni...

But for me...alhamdulillah...setakat ni...tekak melayu kaklong ni msh boleh menelan mana2 susu...


Kenapa kaklong minum susu ibu ye....sebab....

Pertamanya kaklong menyusukan Syafiqah....

Keduanya kerana kecederaan lutut yg kaklong alami menyebabkan kaklong perlukan kalsium tambahan untuk tulang yg lbh sht...takkan nak minum susu berjenis2 kan...susu tulang...susu ibu lagi...;)

Ketiganya sbb Syafiqah dh nk dpt adik....alhamdulillah...;)))






Monday, September 12, 2011

Pengalaman 18 bulan penyusuan susuibu

Salam....

Kali ni, kaklong nak berkongsi sedkit rasa dan pengalaman setelah 18 bulan (1 tahun 6 bulan) menyusukan Syafiqah dengan susuibu.... bermacam peristiwa suka duka kaklong dah tempuhi untuk pastikan Syafiqah dapat khasit susuibu untuk membantu pembesarannya... Kalau kaklong bukan ibu bekerjaya, mungkin semuanya tak sesusah ni agaknya...


Enam bulan...syafiqah BF sepenuhnya..tanpa susu formula dan tanpa solid food... hanya susuibu yang membantu Syafiqah membesar...

Alhamdulillah Syafiqah sihat dan badanya montel...sampai tahap berjaga-jaga jugalah...apa idaknya dah mula menjengah ke line kuning draf berat badannya....

Bila umurnya dah masuk 12 tahun, kaklong mula hadapi masalah kekurangan susu yg agak serius...ada juga ambil vitamin untuk tambah production susu...tp kurang berkesan...mungkin tak sesuai atau kaklong kurang pengambilan air...dan lagi kerja kat office pun semakin sibuk... Rutin mengepam susu kat office semakin terganggu...

Masa ni...tekanan juga...tpi kn byk bersabar.... kn byk fikirkan juga perasaan rakan2 kat office....

Takkan nak abaikan kerja yg banyak semata2 nak cari masa untuk mengepam susu...sedangkan waktu kerja...so, kenalah kerja kan....

So, kaklong cuba redhokan situasi masa tu....

Pujuk diri untuk beri anak sus formula...nak tak nak kn beri juga.... Sebab kaklong dah mula tak cukup susu untuk bekalkan pada pengasuh....

Bermula usia Syafiqah 1 tahun 3 bulan....kaklong mula perkenalkan susu formula kepada Syafiqah...tp hanya ketika die di rumah pengasuh....

Kat umah...Syafiqah masih direct bf ngan kaklong..

masih ada rasa lega disitu:))




Sokongan suami dalam menjayakan niat murni untuk BF anak sememangnya perlu....tanpa sokongan suami semuanya mungkin mustahil....
Saat kita down dan susah hati...suamilah yg bagi nasihat dan beri kata2 yg buat kita rasa ceria dan bersemangat kembali...thanks abang.....



Syafiqah sekarang dan 18 bulan.....kalau ikut tahap...dah Master dalam penyusuan ibu...tapi tak lah sepenuhnya....
Mula detik dan saat ni...kaklong mula terfikir..adakah perlu Syafiqah di ajar untuk berpisah susu dan hanya diberi susu formula sepenuhnya??? Oh...dilema juga memikirnya.....

Pernah juga dicuba.....tapi bila malam...tak sampai hati melihat si kecil...berguling...merengek2 minta susu...die dah pandai sekarang...bila nak tidur..bila kena marah dan bila sakit masa jatuh atau kena pukul...dia akan minta susu yang ummi..kaklong tau....Syafiqah minta susu bukan kerana lapar...tapi kerana mahukan rasa tenang....rasa dipujuk...dan rasa kasih seorang ibu...
"Ummi...uchu..uchu...bum...bum.." itulah yg selalu Syafiqah sebut bila nak susu....

Duhai anak....ummi dan abah sayangggggg Syafiqah....



Sunday, September 11, 2011

Syawal 2011

Salam Syawal.....




Walau agak terlewat bercerita tentang syawal...tp masih tak terlambat sgt kan...masih dlm mood raya...jemputan open house pun masih byk...

Tahun ni...kaklong beraya di Perak dulu....

Hari Sabtu....3hari sebelum raya...kami dh sampai ke Manjung...Walau umah kaklong tu bukan 'kampung sejati'...iyelah...umh tgh pekan....Tp kemeriahannya tetap ada...


Sehari sebelum raya...sesi membakar lemang....pagi2 lagi adik2 dah kuar cr kayu api...buluh semua dh ada...


Lemang yg dibakar...sgt sedap....lemak dan elok je dibakar......mmg best.....

Malam raya tu...ada takbir...serombongan dtg bertakbir kat umah...Mcmmn pun...Syafiqah demam...kami beraya pun ala2 gitu je...



Esoknya...1 Syawal....syafiqah dah tak demam...cuma selsema je lah....cian anak umi...raya melelh hidung....


Kami mmg jln sakan raya pertama tu...dah habis pusing umah jiran....kami siap berdesup balik ke kg...umah opah di Sg. Manik, Teluk Intan...rumah pusaka tu tetap berpenghuni walau opah dah lama meninggaglkan kami anak cucu cicitnya...




Dari kiri: Cik Ita (mak Sedare), Mak, Kaklong dan Anis (sepupu)


2 Syawal....ziarah keluarga sebelah ayah....Umah Opah ni di tepi sawah...so, berposing lah kami sebelum kuar berjalan...kami ziarah berkumpulan...konvoi ngn 8 biji keta juga....Family kaklong dari Manjung je dah 4 biji keta....
Pas habis jalan kat Teluk Intan...ngan family sblh ayah...Kami bersiap gerak nak pegi kampung sebelah mak kat Sg. Bayor, Selama plak....




Ni lah semua ahli kelurga kaklong...mak, ayah dan adik2...cucu baru 2 orang...Dioranglah penyeri yg menggamatkan suasana raya kami..


Ops...citer raya tak habis lagi....3 Syawal....kami beraya sakan kat kampung...ziarah keluarga sebelah mak plak....kali ni..ziarah mak sedare yg sememangnya tggl berdekatan dalam kampung tu....rumah pusaka tok pun ada penghuni...mak sedare duk situ...so, kami mmg bermalam kat situ le...



Pas jln2...selepas zohor...kaklong bergerak ke Kelantan....nak ziarah dan beraya kat kampung suami plak..Adik kaklong, Ikhwan pun bergerak juga ke kampung isterinya...Ayah mak dan adik2 yg lain sambung raya...balik kat Manjung....





Mak dan Ayah....Salam Aidilfitri...




Potret Aidilfitri Syawal 1432...Keluarga kaklong di Manjung...




4 Syawal di kelantan...kaklong dan suami tak berjalan ke mana, kbtln sedare mara dtg berkunjung...so, hnya melayan tetamu.

5 Syawal, kaklong join majlis pertunangan adik kepada adik ipar kaklong...
kebetulan bertunang ngn gadis kelate....so, kami pun trun sama kat Machang tu...
Balik dr Machang, kepala kaklong dah pusing.....hidung beair...kaklong diserang demam selsema...Syafiqah dah sihat...umminya plak yg kena serang....

6 Syawal....kaklong memang tak sihat....raya takde maknya lagi...cian husband sebab tak dpt keluar jln mana2...kaklong tak sihat...mmg rasa pening dan sakit2 bdn....tidur mlm pun tak layan mana....

7 Syawal...kami dah mula gerak balik ke Bangi.
Sebelum mula bergerak...husband plak mengadu sakit kepala...
Kaklong rasa badan husband..panas...
Dlm demam dan pening2...husband drive keta balik ke Bangi....
Bertolak pagi..jam8...sampai Bangi jam 6 ptg....
Dalam siksa dan payahnya kami bergerak balik dr Kelantan ke Bangi...
Kaklong dan Husband sama2 demam...melayan plak kerenah Syafiqah yg sihat ceria...
Nak main je kerjenya...huhh....pas ni...kalau tak sihat...tak nak pi mana2....
Hehe...apapun..kita hanya merancang dan Allah jualah sebaik-baik perancangnya....

Alhamdulillah syawal kali ni berlalu dengan penuh kesyukuran....
Kelaurga, saudara dan sahabat handai semua dirai...
InsyAllah...mana yg tak berkesempatan jumpa...kita jumpa lain kali....Syawal masih ada....




Thursday, August 25, 2011

Lau Kana Bainana al-Habib

Salam...

Sempena peghujung Ramadhan ni...kaklong nak kongsi ttg sebuah rancangan tv yg sgt menyentuh perasaan...sangat memberi kesan...dan kaklong yakin, byk memberi manfaat pd mrk yg menontonnya...

Rancangan di TV al-Hijrah...LAU KANA BAINANA (Andai Rasulullah s.a.w Ada Bersana Kita)


Sayangnya rancangan ni kaklong tau ditayangkan pada jam 5.30 pg selama lbh kurang 30 minit....Walau sebentar...tp cukup memberi kesan...

Cara pengacara 'mengenakan' masyarakat benar2 mendidik mereka agar mencontohi sikap Rasulullah s.a.w.
Cukup ringkas...tapi dgn ilmu yang ada pada pengacara..mengulas serta menarik masyarakat arab agar menyontohi akhlak Rasulullah buat kita sama2 berfikir...knp tidak kita turut menyontohinya...antara sikap yang telah kaklong saksikan bersama suami di pghujung waktu sahur sambil menunggu azan subuh ialah sikap memulakan salam apabila memasuki lif, menepati masa, mengucapkan terima kasih, mengangkat barang yg jatuh di pasaraya tanpa prejudis, tidak menghalang parking kereta orang lain (tak pentingkan diri sendiri), menjaga kebersihan dan keindahan masjid dan pastinya byk lagi yg km dh terlepas....

Selain tu...ada juga slot yang turut memperkanlkan kitab2 yang berkaitan ttg Rasulullah untuk dibaca...tp kita Arab la...

Plg menyentuh perasaan..bila pengacara sering bertanya pada orang ramai....Apakah Perasaan Andai Dapat Bertemu Rasululla? ramai yang akan mula menitiskan air mata dan menyatakan betapa rindunya untuk bertemu Rasulullah....

Begitulah yang sepatunya...cinta tulus ikhlas...rindu yang mendalam...sgt2 rindu dan kasih pada Rasulullah...indahnya....Andai Rasulullah s.a.w. Ada Bersama Kita saat dan zaman ini...

Sambil2 dgr lagu Raya...jomlah sama2 kita dgr lagu yang best ni....



Lau Kana Bainana al-Habib




Kita hayati maksudnya plak ye....


Saturday, July 30, 2011

Cucu Atuk dan Opah Manjung





Salam....

Kali ni kaklong nak kongsi citer dua orang budak kecik yg sdg membesar...
Cucu Atuk dan Opah Manjung...Syafiqah dan Miqdam..
Usia Syafiqah 17 bulan (1 tahun 5 bulan), Miqdam plak dah genap 2 tahun.

Bila balik kampung atau berjumpa dua orang budak ni...gamat lah juga...
Mula2 dulu suka sangat bertumbuk...mengigit..tolak menolak...tak kiralah...Fyqah si gegirl atau Miqdam si boboy...sama je...

Sekarang...dah cerdik lah sikit...main sama...berkongsi mainan, makanan dan terkedek2 je dua-dua berjalan...
Miqdam dah pandai pggl Fykah dgn loghatnya "Kah!!!" dam Fyqah pnggl Miqdam dgn loghatnya yang kadang2 bunyi "Dam!!!" kadang-kadang bunyi "Bam!!!"...
Lucu je bila dgr budak berdua ni...

Kalau tengah baik tu....bgs je...makan sepinggan...suap menyuap...main pun berkongsi...
Tp kalau time angin tu rasa tak puas hati nak berebut...adalah yg tak kena...adalah yg dpt tanda...haha...time ni knlh mak2 n pak2 sedare deme or opah ngn atuk deme masuk campur...

InsyaAllah...Aidilfitri tahun ni akan meriah dgn kerenah dua bebudak kecik ni...Syafiqah dan Miqdam....Moga sebulan Ramadhan yg bermula malam ni dan akan berakhir sebulan akan datang ditempuhi dgn sejuta kesyukuran dan keberkatan..

Itulah serba sediktit kisah Syafiqah...anak kaklong n suami dan Miqdam anak adik kaklong...si Ikhwan dan isterinya... Untuk kali ni, hanya Syafiqah dan Miqdam sajalah cucu atuk dan opah di Manjung...