Tuesday, October 11, 2011

Fail Meja...huhu...

Salam...




Alhamdulillah dgn pengumuman 'berita baik' untuk semua kakitangan awam oleh PM baru2 ni...

Tak perlulah kaklong ulas pnjg perkara ni kan....

Rujuk ajalah byk blog dan mana2 link yg ada cerita ttg SBPA dan segala perinciannya...



Apa kena mengena ngan Fail meja plak???

Hihi...sekadar lontaran je ni.....

Sejauh mana agaknya semua kakitangan awam ni ada fail meja serta mengikut senarai tugas, proses kerja dan semua yg terkandung dalam fail meja tu...




Kebetulan kaklong dan semua staff kat office ni telah dikerah untuk menyediakan fail meja masing2 setelah diberi bengkel dan sebagainya oleh Sumber Manusia...so bila dah kena kerah ni...pakatlah duk sibuk sediakan fail meja...


Cuma...sejauh mana keikhlasan dan usaha untuk kita cuba memahami kandungannya...waAllahualam....




Sebagai penjawat awam khususnya...kita semua berperanan sangat penting sebagai penyalur usaha-usaha kerajaan untuk pembangunan negara...


Bukanlah bermaksud kita ni orang kerajaan ke apa ke...(politik tolak tepi ye) bukan itu tujuan kaklong... Kaklong cuma nk jelaskan bahawa kakitangan kerajaan bertanggungjawab menguruskan segala hal-hal yang berkaitan dengan negara...hal pendidikan...hal pembangunan sosial...hal undang-undang...hal ehwal islam...hal kewangan....hal sumber tenaga...hal sumber manusia...hal tanah...hal air....hal ikan...hal hutan....dan segala macam hal.....tertakluk kepada bidang dan kementerian...jabatan...bahagian dan seksyen mana kita bertugas dan berperanan....




Sejak kaklong masuk kerja selepas tamat belajor dulu...dah dua kali kn buat fail meja...sebab bertukar tugas...ok lah tu...tp bila di fikirkan balik...ikhlaskah kaklong buat fail meja ni? setakat siap...hantar pada sumber dan simpan salinan dalam almari je ke? Rujuk kah kaklong pada fail meja bila nak wat kerje? (hehe...kekadang tak sompat....buat kerje ikut dan je...)




Apapun...kepada semua penjawat awam..kerjalah elok2...terapkan nilai2 akauntabiliti, integriti, keikhlasan dan niatkanlah setiap kali sebelum memulakan kerja bahawa semua kerja yg kita lakukan adalah ibadah....semoga ada imbuhannya di akhirat kelak....ingatan ni untuk kaklong gak... Daripada duk bising2 kn wat kerja dalam terpaksa...lbh baik duduk dgn tenang..istighfar byk2 dan ikhlaskan hati...InsyaAllah ada ganjarannya...




FAIL MEJA????? ikut mu lah....;))

Kaklong risik2 rakan kat HQ pun ramai yg tak de fail meja...wat kerja ikut dan je....

Janji kerja jalan...jalan yg lurus ye...bukan lencong2...hehe;))




note: Take time....sambung kerja balik.....fail meja dah siap...:)))






No comments: