Sunday, July 26, 2015

Syawal 1436 / Eidulfitri 2015

Assalamualaikum..

Kenangan syawal 1436 / Eidulfitri 2015 bersama keluarga kakalong di Perak...tahun ni beraya pertama di Perak..raya ketiga baru bergerak balik ke Kelantan...alhamdulillah perjalanan kami pulang ke kampung dipermudahkan...

Keluarga kaklong memang suka berpakaian sedonding setiap kali hari raya...seronok plak pakai baju sama...hihi...mujurlah dapat ipar duai yang sporting dalam bab pemilihan baju bertema ni...

 Inilah keluarga kecik kaklong...suami tercinta dan anak-anak... restu mak ayah sentiasa bersama-sama kami...alhamdulillah..

 Mak ayah dengan cucu dan gegirl....hihi..

 Inilah semua ahli keluarag yang ada...seisi umah lah ni..mak ayah anak-anak menantu dan 6 orang cucu...selamat datang kepada Safya Maisarah...cucu baru mak ayah...baru sebulan lahir 1 Ramadhan..

 Kami lapan beradik...thanks mak ayah atas segala pengorbanan membesarkan kami sehingga berjaya...cara ayah dan mak mendidik kami sangat-sangat berjaya mematngakn kami dalam kehidupan.

 Mak ayah dan anak menantu...sorang je menantu lelaki...lambat lagi kot nk dapat menantu lelaki lagi...hihi..

Mak ayah dan anak-anak menantu lelaki...cucu lelaki dua orang lagi tu..ntah kemana berlari...mmg susah nak bergambar...
Yang ni plak...hanya gegirl....

Moga kebahagian terus berpanjang hingga ke syurga.
Bahagia itu milik Allah..
Harta itu milik Allah...
Ketenangan itu Milik Allah..
Justeru...dekatkanlah diri dengan Allah agar kebahagaian dan ketenangan dalam rumahtangga serta kecukupan harta juga menjadi milik kita walau hanya sekadar pinjaman cuma...

Lawatan Anak-anak Taska AADK - A Kids Centre

Assalamualaikum..

Hari ni nak share cerita lama..biarlah cerita basi pun...yg pntng kaklong nak abadikn cerita ni sebab ini lah kali pertama anak-anak kaklong Syafiqah dan Naufal menyertai lawatan tanpa diiringi ummi dan abah..

Anak-anak kat depan taska..baru nak bersiap. Kakak ponteng sekolah tadika semata-mata nak ikut lawatan taska...huhu...sorry cikgu.

Abang Ngah Naufal dengan kawan taskanya...abgngah taknak pakai seluar taska...pendek katanya...tak handsome...

Peace...


Sebelum bergerak..pakat berkumpul depan taska...pakai kasut..tag nama dan sebagaiany...ini je pn pic yang byk....sebab parent ada lagi...

Sebelum naik bas..


Gambar sekitar lawatan...alhamdulillah suka anak2 dapat kuar berjalan...yang penting diorang dapat pengalaman naik bas dan berjalan dengan kawan-kawan tanpa ibu bapa...

Walaupun pada mulanya bimbang macam-macam...iyelah keselamatan diorang kata sana dan sebagainya kan...tambah-tambah si Naufal. 
Namun alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik dan Naufal sampai sekarang dukl sebut2 naik bas AADK dengan kawan2.





Akhirnya si Bongsu ke Universiti al-Azhar, Kaherah Mesir

Assalamualaikum...

Setelah melalui pelbagai sesi perbincangan dan timbang tara...akhirnya adik bongsu kaklong ke Mesir juga... dengan keputusan SPM 6A...STAM Jayyid Jiddan..beliau melanjutkan pengajian ke Universiti al-Azhar, Mesir dalam jurusan Syariah dan Undang-undang. 

 Penerbangannya transit kat Jordan.

 Misi menghantar si bongsu

 Ayahbonda lah yang paling sedih melepaskan si bongsu. Tahniah juga buat ayah yang mula bersara dr perkhidmatan kerajaan bermula 31 Julai ni.

 Syahir dan kawan2 kat sana..

 Asyik bergambar dengan kawan ni jer...haha..

Kuliah belum bermula...petang-petang main bola dengan anak pak Arab katanya...

Moga kembara ilmu beliau bersama rakan-rakan bermula 22 Julai yang lalu akan membuahkan hasil dan mampu kembali ke Malaysia dengan kejayaan yang cemerlang.

Monday, July 6, 2015

Program Family Day Bajet Penghuni Kuarters ILIM

Assalamualaiku.

Ni citer lama...sajer nak simpan untuk tatapan kaklong atau anak2 akan datang...citernya pada 13 hingga 14 Jun yang lalu, kuarters ILIM tempat kaklong duduk ni buat program family day...kat kuarters ni ada 26 buah kelaurag je...yg dapat join hanya 18 keluarga...havoc juga lah..kami buat santai-santai je...yg pntg bermalam 1 malam kat Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang.

 Ni lah antara kawan2 Syafiqah, Naufal dan Sumayyah yg tggl kat kuarters ni...tgh duk beratur untuk acara sukaneka kanak2.

 Program bermula dengan sesi perkenalan diri dan keluarga oleh semua ahli keluarga kuarters..barulah dapat kenal jiran tetangga serta ahli rumahnya..

 Gitulah lebih kurang pada hari pertama...sebelum chekc in hotel..kami BBQ dulu kat tepi pantai Bagan lalang ni...just simple BBQ n masing2 bawa potluck..so mmg mcm2 makanan ada...cara yang budjet untuk buat family day...

 Naufal ngn kawan dia duk main pasir..

 Syafiqah dan kawan2nya...kawan dia ni juga duk kat Taska yang sama..

 Sumayyah..berkepit jer ngn ummi...mujurlah tak mnta didukung...

 Ni..geng budak2 dh remaja skt...mandi laut jelah deme...

 Dah pukul 3 ptg lbh kurang..baru dapat check in hotel...so rehat2 jap kat bilik masing2..sambung terjun kolam plk..sampat senja duk mndi kolam..

 Oklah juga...ada kolam dewasa dan kolam kanak2..

 Malamnya ada yang keluar pi makan ikan bakar kat sekitar Bagan Lalang ni...yg mn dh letih..rehat2 je..sng kan...program sndiri...so takdelah strict sgt..
Ni anak2 dan kawan kuarters diorang...

Sebelum majlis berakhir..ada sesi penyampaian hadiah dan tukar2 hadiah...alhamdulillah semua dapat bawa balik buah tangan..

Majlis yang serba ringkas ni berakhir pada 14 Jun..hari Ahad..hanya dengan kutipan sebanyak RM200 per family..dapat juga buat program Family Day yang simple tapi menginap kat hotel, mandi kolam dan santai2 berBBQ di tepi pantai..

Nak seribu daya...tak nak seribu dalih..