Sunday, May 26, 2013

Vitamin C, Sayuran dan Buah-buahan.

Salam..

Baru-baru ni kan kaklong join Training kat PD...training tu ttg bagaimana nk jadi Pengurus Pusat Latihan...dikendalikan oleh Protegee Managemant...oleh Tuan Hj. Jalil bin Saad...mantan traineer dari Petronas Leadership Center (PLC) yang dulunyer di kenali PERMATA...

Ini adalah pengalaman kedua kaklong join training yg dikendalikan beliau...alhamdulillah...best sgt...cara training yg dilaksanakan bukan classroom...jadi tak lah bosan dan mengantuk...beliau byk aplikasikan teknik Adult Learning melalui aktiviti perbincangan yang sgt menarik...perkongsian yg sgt berguna untuk kaklong aplikasikan bila kendalikan training kat tmpt kerje ni...alhamdulillah..

Dan...yg kaklong nak share kat bwh ni adalah sebahagian dr apa yg kami buat...sbnrnya..tujuan aktiviti ni bukan untuk melihat faktor pemakanan atau kepentingan pengambilan vitamin C, sayuran atau buah-buhan...tp penggunaan air mineral, iodin dan vitamin C yg digunakan telah menarik perhatian kaklong.

 Air mineral yang bersih putih jernih telah dimasukkan dengan 5ml iodin.jadi bertukarkan warna air yg bersih tadi...
Ibarat badan kitalah kan...yg mkn mcm2 makanan, terutamanya makanan segera ni...byk sumber kimia yg nth dr mn kita tak tau..pewarna..perasa..MSG dan sebagainya...sian hati dan jantung kita...usus yg berfungsi untuk cernakan makanan nth mcmn rupenya kan..

 Lpas tu...air yg kotor tadi...dimasukkan dengan sebiji Vitamin C 500mg... mula-mula masuk tak ok lagi...kita kacau kasi larut dan akhirnya..air yag hitam kmbali putih...Alhamdulillah...walau tak sejernih spt di peringkat awal...namun dapatlah juga memperbaiki warna hitam yg mengotorkan air.

Jadi semua...penting juga kan pengambilan Vitamin C ni...tak pun amalkan mkn sayuran atau buah-buahan...tp pastikan telah dibasuh bersih supaya takde apa-apa kesan bahan kimia atau mungkin racun perosak... Wallahu 'alam...

N3  ni bukan untuk promosikan mana-mana produk Vitamin C ye...sebab kat pasaran sekarang byk sgt Vitamin C yg dijual...jdi terpulanglah nk ambil yg mn...yg kat farmasi atau klinik pun byk kan...

Wednesday, May 22, 2013

Travel:: Nostalgi Pantai Timur


Salam...



Citer ni dah berlalu lama....tak slp kaklong bulan April hari tu...
Sekadar mengabadikan kenangan ketika berkunjung ke Terengganu...dah lama sgt kaklong tk pergi Terengganu sejak hbs study kat KUSZA dulu... Kbtln suami ada program kat sana...dan programnya hari Jumaat hingga Ahad...jadi...tak bestlah berhujung minggu sorang2...lagipun...nilah peluang nk jalan2 kat Terengganu kan...;)

Kami bergerak dari Bangi lewat petang.....dalam jam 10.00 mlm lbh kurang...sampai umah kakak ipar kaklong di Balok, Pahang...tidur kat Balok semalaman...esok pagi...trs bergerak ke Terengganu...ikut jalan Highway..jadi lancar jelah...cuma view nyer kurang best...hnya dapat tgk kebun sawit dan perumahan felda jer...hihi...

So, alhamdulillah...tengahari sampailah kami kat Felda Resident Hotel...hotel ni btl2 tp sungai kat Kuala Terengganu tu..dr tingkap dapatlah tgk kapal nelayan lalu lalang....


Sebelum tu..kami smptlah pusing2...round Kuala Terengganu...tak lupa ke KUSZA...siap masuk kawasan KUSZA...nk tgk tempat menimba ilmu dan pengalaman..byk kngn kat KUSZA ni...dah byk perubahan yang berlaku sejak di naik taraf menjadi UNISZA... padang luas yang dulunya lapang...kini dh ada bangunan baru...asrama lama dah jadi bilik kuliah...  Lps tu...pusing2 ke Batu Rakit, Pantai Tok Jembal...suami smpt singgh beli air kat gerai depan asrama putera kat Tok Jembal...mak cik yg berniaga kat situ msh knl ngn suami...haha....kuat ingatan makcik ni...dah hampir 6 tahun tgglkan KUSZA pun die ingat lagi...


Sepanjang hari, bermula hari Jumaat...kaklong byk duk kat bilik je ngn anak2...maklumlah suami kan ada program...jadi tak dapatlah nk berjln sgt...tp bila ptg...lps hbs program...dapatlah juga kami round sekejap...sbb sebelah mlm sambung lagi dgn programnya..

Hari Sabtu..ptg lps hbs program...kami jelan ke Taman Tamadun Islam (TTI) kat Pulan Pak Wan Man..iyer ke...lupa plak namanyer... Cantik masjid2 comel yg dibina kat TTI...namun sedikit mengecewakan sbb kbnyk monumen yg ada tidak diselenggara dgn elok...sayang sgt....monumen atau model masjid2 kat situ semuanyer bernilai...kalau tak mmpu nak pergi ke serata dunia untuk mlwt ke masjid tersebut...dapat pegi TTI pun dah ok...dapat juga kita menyelami kehebatan tamadun Islam suatu ketika dulu...

Tiket untuk masuk ke TTI agak mahal...tp mgknlah untuk kawasan yg luas dan monumen yg indah..dibina dgn perincian yg sgt teliti..mgkn berbaloi...

Ni Masjid yg ada kat Singapura...dibina dengan penuh teliti...sgt menarik...
 
 Kiincir air...kali ni laluan ke Timur Tengah da...mula2 tadi hnya masjid di sekitar Asia...ada dr Cina, Singapura, Brunei..

 Taj Mahal... Lambang cinta Shah Jahan pad isterinya...Mumtaz...

 Kota Samarra di Baghdad...Menara Spiral tu adalah sebahagian drpd kota yang dah runtuh...


Masjid Makkah al-Mukarramah.. binaannya sangat teliti...sgt mengujakan...luas...ditenghnya dibina Kaabah yg kecil...tp tk blh masuk kat tengah tu...cuma blh tengok dr atas tangga kayu yg dibina diluar..

Ummi dan Fyqah kat pntu masuk Masjid al-Aqsa, Palestin...pengunjung boleh masuk dalam ni dan dapat saksikan mcmn monumen batu yang tergantung...dlm sejarah Islam, batu tersebut adalah batu yang nk ikut Rasulullah naik ke langit semasa peristiwa Isra' Mikraj..sehingga kini batu tersebut masih ada di al-Aqsa..tp demi keselamatan...tembok atau dinding telah dibina...dan menjadi ruang solat yg kecil bg wanita...

 

 Monumen masjid di Mesir. Peluang untuk pergi ke masjid yang sebenar belum tercapai...jd kita tgklah monumen yang ada ni dulu ye...







 Lawatan kat TTI ni berakhir dengan monumen sebuah Masjid yang di Rusia..dah lewat ptg...jadi kam pun keluar dan sblm tu smpt makan kat restorant yg ada kat TTI tu...

Sebelah mlm...kaklong berpeluang jumpa kawan lamer..Siti Nor Akmal...kwn yang pnh same2 belajar di KUSZA dan strsnya ke UKM...die ni duk kat Terengganu...so, smptlah jumpa kjp..





Hari Ahad...suami hbs awal...tghri dah hbs...jadi kami trs ke Pasar Payang...cr apa yg ptt..kaklong ambil peluang ni...shoping kain ela Batik Terengganu....cantik dan menawan...alang2 dpt harga murah...beli terus 2 pasang...hihi..




Sebelah ptg...smpt juga kami g makan keropok lekor dan minu air gelas besar...best..tmpt yg pnh kngn...
Tak lupa..km beli juga kopok losong untuk dibawa balik...







Dah lewat jugalah...baru kuar dari Terengganu...kali ni..kami balik ikut jalan pantai...jadilah akan lalulah Paka, Dungun, Kerteh, Cherating dan sampai ke Bandar Kuantan...Dalam jam 12mlm gak sampai Kuantan, so tak nk ganggu kakak ipar...kami sewa hotel...tdr semalaman kat hotel di Bandar Kuantan..




Keesokan pagi...awal lagi kami dah kuar..lps breakfast...terus ke Pantai Teluk Cempedak (TC)...sebelum tu smpt singgah di taman Teruntum...bawa anak2 tgk haiwan...


Kat Teluk Cempedak...Fyqah dan Naufal sempat main air...pantainyer landai...cantik..suka tgk anak2 main air...dah tghri...lps solat Jama' kat Zohor+Asar dan mandi segarkan badan kat TC tu...kami ters bergerak balik ke Bangi...anak2 pun dah lth...tdr sepanjang jalan...rumah kakak ipar kat Balok pun km tak smpt sggh...lagipun har Isnin...diorang pun kerje...


 



Alhamdulillah perjalanan dipermudahkan..kaklong gembira berpeluang lagi ke Terengganu...thanks abang bawa ummi dan anak2...dan terima kasih juga belikan Batik Terengganu yg cun tu...melayang beratus2 duit abg kat Pasar Payang tu...;)

Monday, May 20, 2013

Saya akan merindui mereka....huhu

Salam...

Hari ni...kaklong akan hadiri training kat PD (Itu ajelah tempat yg selalunya gomen kat sekitar putrajaya n Bnagi ni pegi..hihi) 3 hari 2 mlm...tinggallah Syafiqah dan Naufal ngn abah die...

Siang seperti biasa...tggl ngn mama (BS Fyqah dan Naufal)....cuma mgkn waktu mlm jelah abah die tlg tgkkan...huhu...untuk 2 malam ni...saya akan merinduiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mereka..


Resepi :: Masak lemak Pucuk Ubi

Salam...

Resepi kali ni sgt mudah...masa untuk penyediaan lbh kurang 30 minit jer...yg pntg semua bhn cukup dan sedia digunakan...sesuai sgtlah kalau kita yg sibuk blk kerje dh lewat ptg kan...masak je gulai ni...pastu gorengkan ajer ikan atau ayam...nk selera skt...tumbuk sambal belacan yg diperah ngn limau kasturi...



Masak Lemak Pucuk Ubi

Bahan-bahan

Secekak Pucuk Ubi (basuh dan rendamkan sekejap dgn kapur makan)
Udang kering / ikan bilis dalam satu sudu besar. (Basuh dan rendamkan)
3 Ulas bawang merah.* (Yang bertanda * ditumbuk bersama)
1 Inci kunyit hidup*
5 tangkai cili api hijau*
Santan dari sebiji kelapa
Asam keping
Sebatang serai (diketuk)
Sedikit garam

Caranyer...

Panaskan satu sudu minyak masak....tumiskan semua bahan yang ditumbuk bersama serai...jgn garing...sekadar masakkan je cili tu....masukkan sdkt air dalam du sudu besar..tujuannya supaya bhn tumisan tadi masak je..
Pastu...masukkan santai...dan kacau je dengan api yg sederhana.

Dah nampak sdkt masak...masukkan plak asam keping dan udang/ikan bilis tadi..

Pastu masukkan pucuk ubi...dan kacau sikit atas api yg sederhana... biarkan sampai nmpk sedikit layu.. then..perasakan dgn garam..

Tutup api,,,angkat dn hidangkan bersama nasi panas, ikan goreng dan sambal belacan..

Sunday, May 19, 2013

Madu..Jom pakat amalkan...

Salam...

Sape selalu sakit tekak..batuk dan selsema..

Kaklong nk habaq mai ni...kalau yg selalu skt dan demam ni...apa kate cuba amalkan makan madu...bukan bermadu ye.. madu ni elok untuk meningkatkan antibodi..InsyaAllah dgn izin Allah..

Ayah dan mak kaklong mmg amalkan makan madu bersama susu...kaklong sendiri suke gak...pnh cuba makan pelbagai jns madu..

Alhamdulillah slps cuba Madu Giant B ni...mmg sdp..kn kat tekak...baru2 ni Naual dan Fyqah batuk2....jadi kaklong bagi makan madu..untuk legakan batuk diorang...kaklong titikkan sikit jus limau..kasi rs masam sikit...tak perlulah bg ubat batuk..terutama untuk Naufal yg msh kck kan... Kalau berlarutan mgkn prgi ke klinik...tp alhamdulillah dh beransur hilang...walaupun Naufal masih lagi berhingus hidungnyer...

Madu Giant B ni ada macam2 jenis..yang kaklong ingat:
  1. Madu Asli (Ada 3 jenis..dari Bunga, Pokok Getah dan Gelam)
  2. Madu Asli + Cuka Epal (Kaklong ambik yg ni...rsnyer masam...elok untuk krgkan kolestrol dan sakit kerongkong)
  3. Madu Asli + Halia
  4. Madu Asli + Limau
  5. Madu Propolis (Yang ni pun bgs...dh mahal dr yg lain tu...sbb lbh asli dan pekat...rase die pun sdp)
Itulah sebagahagian madu Giant B yg kaklong tahu...harga die..bagi 1kg untuk madu asli dan yg ada campuran tu...antara RM45 - 48...yg Propolis tu 1Kg RM70...

Untuk bayi atau kanak2...bglh mkn madu asli jer...elok amnil yg pokok gelam atau pokok getah...tak manis sgt...baik juga untuk bayi yg ada asma dan kerap batuk dan kahak...  Selain tu..madu kan untuk menajamkan minda..insyaAllah dgn izin Allah...






Ni semua..kat Alamanda, Putrajaya...


Merajuk si kecil...

Salam...

Jom tgk buku busyuk masyam si Naufal bila merajuk...sbb kn usik ngn ummi...saje marah die...cakap..amboi...
Die pun mencebik sambil tgn duk picit pe nth...padahal kat jari tu tkde pe pun..
Mula2...snyap lagi...lamer sikit die mencebik pastu menangislah si teruna kecik ni...

Masa ni tgr die sbb nk join kakak mndi...sdgkan Naufal kan dah mndi cantik2...


Tutorial istimewa dari Naufal Syakeer

Salam...

Hari ni nak update ttg perkembgn Naufal plak...
Naufal dah setahun satu bulan...dah laju berjalan...dan dah mula nk mendaki tangga...ke memanjat tangga yer...??

So, jom tengok aksi naufal masa nk panjat tangga tu...ni tgga kat umah kaklong...adik kaklong yg capture gambar ni by samsung S3 die... 

Naufal nak buat tutorial tuk kwn2 ni....meh tgk meh...


Sayalah Naufal....gigi saya ada empat batang...atas dan bawah....still BF..tp dh minum susu FM....dh campur2 susu...


Mula....mcm ni...pastu angkat kaki...pastu angkat lagi...gunakan tangan dan kaki ye kawan2...pastikan kiter di awasi mak ayah atau org dewasa tau..


 Ok...dah rasa confident sikit...baru bgn ye...jgn terjun tau...saya dah letih...ummi!!!...nk trn tak pandai...



Ok..sekian dulu..tutorial dari saya...Tuan Naufal Syakeer...selamat mencuba ye...

Wednesday, May 15, 2013

Jom kaler same-same....

Salam..

Ha...tajuk n3 kali ni adalah dialog (ke kata-kata yerk?..tatabahasa hancur jap) Fyqah yang sllu disbt bila dtg mood die nk drawing and colouring...
Bgs juga aktiviti ni...cuma kita kn melayan lah kerenah anak2...nk itu...ini...smbil mewarna tu...blh sembang2 ngn die...drpd lpskan die pada ipad atau gadget jer....sekali sekala kn jugakkan buat aktiviti ngn anak2...

Die mmg suke benor mewarna..tp tak nk kaler sorang2..die akan ajak ummi atau abah die join same...
Dalam buku tu....die akan bahagikan...umi/abah kaler yang ni...fyqah kaler yg ni...biasenyer die akan pilih gambor yg besar atau yg tak byk songeh...

Kalau opah atau atuk die ada....ngn opah atau atuk pun jd mangsa die...ajak mengaler samer.... malam tadi  kaklong hbskan masa mewarna yg die....maklumlah...mlm tadi terpksa lupakan rncgn feberet...Mastercheff...sbb husband tersayang nk tgk bola....Kelate lwn Hong Kong kot...ke ape ye??;)


 Anak Sulung ummi syg...

 Ini hasilnyer....ummi kaler sikit..fyqah kaler sikit...ginilah jadinyer...

 "Ummi kaler tikus tau...fyqah nak kaler bdn kucing kn cat"...Ha..hasilnyer mmg bdn kucing tu kn cat...

 Dan ini kami buat minggu lps kot....Fyqah kaler tikus plak....ummi kaler kucing...

Itu dah lentok nak tdr lah tu....bila dh ngntuk gitu...baring samer...tdrlah die...

Gitulah citernyer...antara aktiviti masa lapang kaklong dan suami ngn anak2...Jom samer2...luangkan masa ngn anak2...walau sibuk mcmn mnpun kita kerja...anak jgn diabaikan..InsyaAllah untuk peringatan kaklong juga....Fyqah...dah bsr nnt...tgklah semula pic ni...;)))