Sunday, May 26, 2013

Vitamin C, Sayuran dan Buah-buahan.

Salam..

Baru-baru ni kan kaklong join Training kat PD...training tu ttg bagaimana nk jadi Pengurus Pusat Latihan...dikendalikan oleh Protegee Managemant...oleh Tuan Hj. Jalil bin Saad...mantan traineer dari Petronas Leadership Center (PLC) yang dulunyer di kenali PERMATA...

Ini adalah pengalaman kedua kaklong join training yg dikendalikan beliau...alhamdulillah...best sgt...cara training yg dilaksanakan bukan classroom...jadi tak lah bosan dan mengantuk...beliau byk aplikasikan teknik Adult Learning melalui aktiviti perbincangan yang sgt menarik...perkongsian yg sgt berguna untuk kaklong aplikasikan bila kendalikan training kat tmpt kerje ni...alhamdulillah..

Dan...yg kaklong nak share kat bwh ni adalah sebahagian dr apa yg kami buat...sbnrnya..tujuan aktiviti ni bukan untuk melihat faktor pemakanan atau kepentingan pengambilan vitamin C, sayuran atau buah-buhan...tp penggunaan air mineral, iodin dan vitamin C yg digunakan telah menarik perhatian kaklong.

 Air mineral yang bersih putih jernih telah dimasukkan dengan 5ml iodin.jadi bertukarkan warna air yg bersih tadi...
Ibarat badan kitalah kan...yg mkn mcm2 makanan, terutamanya makanan segera ni...byk sumber kimia yg nth dr mn kita tak tau..pewarna..perasa..MSG dan sebagainya...sian hati dan jantung kita...usus yg berfungsi untuk cernakan makanan nth mcmn rupenya kan..

 Lpas tu...air yg kotor tadi...dimasukkan dengan sebiji Vitamin C 500mg... mula-mula masuk tak ok lagi...kita kacau kasi larut dan akhirnya..air yag hitam kmbali putih...Alhamdulillah...walau tak sejernih spt di peringkat awal...namun dapatlah juga memperbaiki warna hitam yg mengotorkan air.

Jadi semua...penting juga kan pengambilan Vitamin C ni...tak pun amalkan mkn sayuran atau buah-buahan...tp pastikan telah dibasuh bersih supaya takde apa-apa kesan bahan kimia atau mungkin racun perosak... Wallahu 'alam...

N3  ni bukan untuk promosikan mana-mana produk Vitamin C ye...sebab kat pasaran sekarang byk sgt Vitamin C yg dijual...jdi terpulanglah nk ambil yg mn...yg kat farmasi atau klinik pun byk kan...

No comments: