Monday, May 13, 2013

Resepi :: Ikan Goreng + Ikan Sambal Goreng + Sayur Kicap

Salam..

Sekadar nak citer ni...mgkn ada manfaatnyer untuk ibu2 yg bekerja dan agak sibuk untuk menyediakan masakan untuk keluarga..

Kerje kat office ni...walaupun pd hakikatnya 8jam!! Tp kekadang tu tak menentu kan...adakalanya kena blk lwt ptg...kalau kaklong..biasenye jam 6.00 ke 6.30 ptg kaklong cuba untuk samapi kat umah..dan cuba juga sediakan menu yng simple untuk makan malam...

Sebab..kat umh kaklong..bukan kaklong duk berempat saje ngn suami dan anak2..tp, adik kaklong pun tggl bersama...jadi knlh sediakan makan malam...kalau btl2 letih dan tak sempat...kedailah jawapan nyer..

Ni menu yg simple dan mudah untuk diseiakan..Ikan goreng, ikan sambal goreng dan sayur kicap...;) Nk kena share resepi gk ke? hihi...simple je tu... Hmmm..sharelah ye...kot adik2 kaklong..Siti dan Chiah boleh buat panduan...Haha...


Ikan Goreng
Ikan dilumurkan ngan garam dan kunyit..pastu goreng je...haha.

Ikan Goreng Sambal
2 ke 3 ekor Ikan Kembung yang dah digoreng (Ikan lain pun boleh...ikut citarasa)
3 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1/2 inci halia (tumbuk)
1/2 inci belacan (Bakar dan tumbuk dengan cili)
3 tangkai cili kering (tumbuk)
2 tangkai cili merah (tumbuk)
1 sudu besar perahan lemon / air asam jawa
2 sudu besar minyak
Secubit garam
Secubit gula

Caranyer mudah jer...
Panaskan minyak, pastu tumis je bawang dan halia yg dah ditumbuk.
Bila dah ckp garing, tumis plak cili merah dan cili kering yg dah ditumbuk sampai pecah minyak...pastu masukkan air perahan jus lemon/air asam jawa.
Perasakan dengan garam dan gula. Kalau suka basah..masukkan air dalam 2 ke 3 sudu besar..
Tutup api then lumurkan atas badan ikan goreng. Siap..

Sayur Kicap
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Kobis
Lobak Merah
Sawi
Cili Merah
Kicap
Sos tiram

Caranyer..
Panaskan minyak, tumis bawang yang dah ditumbuk...nak hiris pun boleh.
Masukkan lobak...masak sampai lembut skt.
Pastu masukkan kicap dan sos tiram.
Pastu, masukkan kobis dan sawi...kacau balikkan dan terus tutup api...jangan msk lama2..






No comments: