Tuesday, November 29, 2011

Daftar Haji anak sejak kecil.

Salam...



Kita sharing lagi ye... Baru2 ni...kaklong dan suami daftarkan Haji untuk Syafiqah...mudah je...simpan RM1300 dalam akaun tabung haji atas nama Fyqah..then daftarkan je... Kemudian petugas Tabung haji akan bagi slip pendaftaran...bila tgk slip tu..Fyqah dijangka dapat pegi Haji pada tahun 2045...masa tu umur die lebih kurang 35 tahun... Mak oii...lama kan... Tapi pada usia tu oklah.... Doa kaklong moga Fyqah diberikan kesihatan yang baik dan umur yang panjang....





Pada kaklong...elok juga kiranya pendafatran Haji untuk anak2 ni dibuat oleh semua ibu bapa... Selain daripada perancangan pendidikan, insuran dan sebagainya... Pendaftaran haji juga mungkin boleh jadi sebahagian daripada tanggungjawab ibu bapa...



So, jom semua....ada duit je..terus simpan dan daftar haji untuk anak2 kita....




Friday, November 25, 2011

Salam...


N3 tertunggak untuk dikongsi bersama...maaf ye..kali ni biarlah gambar bercerita....


Kaklong dan suami bawa Fyqah jln2 tgk haiwan baru2 ni...kami pegi Zoo Negara... Pendapat kaklong ttg Zoo Negara ni...ok... cuma lbh baik lagi kalau kebersihannya lebih dijaga rapi... Haiwan pun mgkn blh diperbanyakkan lagi... Landskap pun mngkin boleh ditambah baik lagi keindahannya...




Suke sangat Fyqah bila dah sampai kat Zoo Negara...terjerit2 die..




"Apa ummi?" semua die tanya...asyik die tgk binatang tu...bgs juga...sampai sekarang die knl ngn zirafah, gajah dan beberapa haiwan lain...



Kesayangan hamba....buah hati pengarang jantung...


Bila tgk burung ni..Fyqah kata ayam...jenuh nak fahamkan die...tu bukan ayam...die nk juga sebut ayam...siap buat bunyi kokok lagi



Fyqah yg ebok....



Singa yang mengujakan Fyqah...sebab mengaum dgn kuat...



Tak nak die jalan tempat lain dah...jenuh pujuk...



BIla tgk orang lain didokong mcm ni...die pun sama minta abah die angkat cam ni...tp kejap je....pastu minta diturunkan semula...mcm gayatnya je die...



"Eeeee antu..." Itu yg Fyqah panggil beruk ngn spesis ape ni...



Berjalan sendiri...tak mahu dipimpin....apa lagi didukung....kadang2 kaklong biorkan aje die...masuk kumpulan orang ramai...tp masih diperhatikan lah... Fyqah mudah sgt tegur orang lain...



Tak letih ke sayang...kaki ummi dah lenguh pusing zoo yg luas ni...






Hanya suami yg berani...kaklong dan Fyqah cuit hujung jari je...geli geleman lah...



Boleh mimpi ular pas ni...



Dah nak balik...bawa balik cat ni dah lah...



Good Bye Zoo Negara....best...juga memenatkan... Bgs untuk membantu pembelajaran anak kecil...pasni kita cari tempat lain plak ye Fyqah...



Itulah serba sedikit...jalan2 kami bertiga di Zoo Negara...mmg memenatkan...maklumlah cuaca panas...dengan kerenah Fyqah yang ligat berjalan tak takut orang lagi...




Apapun...mmg best bila hujung minggu dapat bercuti dan kuar bersia-siar ngn anak... Meluangkan masa bersama keluarga...


Thursday, November 24, 2011

Rakaman Adik-adikku Musim ke-3 dah mula...Jom tengok!!

Salam..

Ibu bapa semua... Rakaman adik-adikku musim ke-3 dah mula... Jadi, jomlah semua bawa anak2 untuk saksikan siri rakaman rancangan adik-adikku seperti yang telah dijadualkan. Tempatnya kat ILIM, Sg. Merab. Bangi... Dkt je ngn Putrajaya kalau ikut Presint 14 tu...

Peluang cuti sekolah ni, blhlah bawa anak2 kenal ngn bakat2 kanak2 ni...
calon2 adik-adikku musim ke-3 ni duk menginap kat ILIM... So setiap hari nmpaklah diorang ni berjalan...berlatih...mmg hebat bakat cilik diorang ni...

kalau nak kenal dgn semua calon-calon adik-adikku musim ke-3 ni...cuba klik sini ye...



Kalaulah nilainya RM1000...hehe..




Salam...


Terima kasih pd my 2nd bos... Beliau yg baru blk dr Kemboja telah memberi semua staff kat unit kaklong wang kertas 1000....

Alangkah bestnya kalau nilainya juga bersamaan RM1000... hehe...




Adik Fyqah dah 21 minggu.


Salam....





Adik Fyqah sekarang dah 21 minggu.... My tummy pun dah nampak membuncit...baju2 kurung yg nk dipakai ke pejabat semua kn pilih yg besar2... Maklumlah....kalau tak preggy pun, mmg kaklong ni besar jg...;)))


Kaklong dah mula rasa gerakan2 kecil dlm perut...kadang2 tgh duk saja2 tgk tv or main2 ngn fyqah, terase ada gerakan kecil dlm perut...best sgt!!! Teringat ms Fyqah dlm perut ummi dulu... Fyqah pun dh pandai syg baby...bila kaklong tnya mn baby, die tunjuk perut kaklong, pastu sibuk nk kiss... Bgslah...nnt syg adik tau...



InsyaAllah...mudah2an segalanya dipermudahkan Allah. Walaupun kaklong ada rs sedikit bimbang dgn kandungan kali ni...tp msh harap semuanya akan ok... Pengalaman hamil kali kedua ni mmg tlh diduga dr awal... sbb bleeding ms 6-9 minggu...lame kan... mmg gabra sgt ms tu...alhamdulillah tak de pape yg berlaku...bleeding pun tak lah byk sgt.. Baru2 ni plak...di duga lagi bila nurse check HB kaklong rendah...hny 9.8...


Sejak tu, kaklong cuba mkn byk dan mkn buah, hati, kerang, air soya dan pape yg blh membantu... Harap ms pg check up pada 5 Dis nnt, semuanya kmbli normal lah....


Moga anugerah Allah yang kedua ni, lahir dgn selamat dan sihat sempurna... Baby syg...ummi, abah dan kakak Fyqah tak sbr nk jumpa syg.... InsyaAllah 5 April 2012 kita akan bertemu...


Wednesday, November 23, 2011

Fyqah @ 20-month old...

Salam...

Alhamdulillah...hari ni anak kecil pertama kaklong dah 20 bulan usianya...


Keletah dan kerenahnya pun dah mcm2....Mulut pun dah byk cakap.... Lebih menggembirakan lagi Fyqah dah lancar memanggil ummi, abah, opah, atuk, tok ayah, kakak, abang, acik, dan sesiapa saja yg diajar...termasuklah maklang nya yg sekarang ni byk duk umh kami sementara cuti sem ni.

Fyqah juga dh pandai ajuk perbuatan org...bukanlah mengejek ke apa...die suka tiru orang... lucu sgt bila tgk gelagat die... bila blk kerje...dlm letih2 duk melayan die...terhibur jugalah....

Kata orang...kalau lmbt tumbuh gigi...cepat dapat mulut... Mungkin boleh dan betul lah kalau bg Fyqah...sebab gigi die sampai sekarang hanya ada 12 batang...maknanya tak tumbuh semua lagi lah... ada kanak2 sebaya die dah pun tumbuh habis gigi...die tak lagi.... Tp tang bercakap...berjalan...berlari mmg cepat....

Lagi satu kegemaran Fyqah yg buat kaklong suka ialah....menyanyi... dalam pelat2 die...suka sgt menyanyi... lagu Cik Baba jatuh dalam parit.... lagu twinkle twinkle litlle star.... lagu Alif Ba Ta (yg ni die suka bgn smbil menari kiri kanan, sbb ikut kanak2 dlm cd tu)... lagu abc... lagu one two three... Walaupun liriknya nth pape.... kadang tak kuar butir pun...tp rentak lagu tu ada lah juga.... Yg rjn melayan Fyqah nyanyi dah tentulah ummi ngn abah die.... kdg2 ikut dan die je.... suruh kita nyanyi...dah hbs...die mnta nyanyi lagi....
Fyqah still breastfeed... Walaupun kandungan kaklong dh 5 bulan...production susu pun tak tak ada sgt pun...tp fyqah still BF... Minum Formula Milk pun byk juga.... jd taklah kaklong bimbang sgt bila production susu tak byk... Dan lagi...sakit sebenarnya bila di direct BF... Kata nurse normal...sbb ibu yg hamil...dan dlm ms yg sama BF anak...mmg skitlah...

Saturday, November 19, 2011

Cabaran bukan Halangan

Salam....

N3 kali ni saja nak luahkan sesuatu yang kaklong kurang puas hati tentang sebahagian sikap manusia yg terdidik dgn jiwa islami dan bertanggungjawab plak menerapkan unsur-unsur islami dalam masyarakat Islam yang ada kat Malaysia ni....

Tppppppppppppppppppppiiii
^^
















^^





































Tak terluah lah.....sbb dah mls nak ingat..
Apapun, sama2 lah kita didik jiwa kita. Agar menjadi insan yang ikhlas, disenangi, dihormati dan mudah dideati...


Friday, November 18, 2011

Kecurian Lagi...

Salam...

Dala sejarah hidup lagi tak pnh lagi perlu jadi saksi or salah seorang individu yg perlu memberi keterangan untuk apa2 kes jenayah atau legal case....
But... pada 17 November 2011, tarikh bersejarah bg kaklong... dipanggil pihak polis untuk diambil keterangan berkaitan kes kecurian di blok penginapan institut latihan tmpt kaklong bertugas...

Semuanya gara2 seorang peserta yg telah hilang segumpal barang kemas..byk jglah....hbs sepersalinan barang kemas die hilang...
Aspek kecuaian die yg bertindak tgglkan barang tu dlm bilik satu hal lah kan...

Si pencuri pun satu hal juga....langsung tak terfkr perasaan dan kesusahan mangsa.... bukan sng nk membeli brg kemas.... kalau kaklong ditempat mangsa...aduhhai...sedih sgt2...

Alhamdulillah...laporan dh dibuat...sekarang dh jadi kes polis....tggu ajelah siasatan diorang...
Pada semua...Jauhilah Jenayah...


HB Rendah????

Salam....

Kandungan kaklong sekarang dah masuk 5 bulan....bermakna dah 20 minggu....
14 hb Nov baru2 ni kaklong dh pg wat checup mcm biase lah...kat Klinik Desa je... Sebelum ni tak de masalah...ok je...cumabila pegi baru2 ni... HB darah kaklong rendah....bulan lps 12.5 kali ni hnya 9.8 je....tak taulah apa puncanya...masa mengandungkan Syafiqah dulu...alhamdulillah semuanya ok... 5 Dis ni kn pg check lagi...harapnya akan kembali normal mcm biase...

Bahaya juga HB rendah semasa hamil ni.... Kaklong dh google dan bertanya pd yg tahu ttg HB Rendah ni.. Kalau blh nk elak lah perkara2 yg merisikokan bayi dan diri semasa hamil ni...InsyaAllah....

Sunday, November 13, 2011

Pengalaman Pertama

Salam...

Dah lama tak merancakkan jari jemari yang tak runcing ni utk menaip wat n3 blog yang tak seberapa rancak ni...
Actualy...selain busy dgn kerja kat office....enyakit M juga sdg melanda diri sejak perut mkn membuncit ni...Alhamdulillah...kandungan kaklong sihat...dah hampir lima bulan pun usianya.


Bukan nak citer pengalaman pertama mengandung ye... sebab ni kandungan kedua dah...
Kaklong nk ongsi citer pengalaman pertama meraikan aidiladha di kampung mertua...apa yg menarik ialah suasananya dan menu masakannya...semuanya baru bagi kaklong..


Kebetulan...tahun ni keluarga suami di kampung wat kenduri sikit....

Korban seekor lembu pada raya Haji kedua...

pagi2 lagi org kampung dah ramai yg turun dtg bergotong royong...pg tu semua di jamu dengan pulut ngn ikan masin dan kelapa...memang best sarapan cmtu.... Kalau kat kg kaklong di perak...kenduri reramai gitu...sarapannya biase ngn bihun goreng ker...mee goreng ker.... ataupun...kekadang tu berat sikit ngan nasi lemak....


Lps korbankan lembu...mcm biase daging diagihkan dan ada yg dimasak untuk tetamu....

Tang ni yg kaklong tak reti nk tolong lebih2...hehe...sbb tk pandai nk ngolah2kan bahannya...

Menunya....daging masak singgang dan daging goreng....pastu keledek sira....

Takat motong bawang ngn kupas keledek je lah boleh nolong pun...


Moralnya.....belajor2lah kenali budaya dan resepi keluarga pasangan masing2 ye...

Mujur dapat ipar duai yg memahami.. Thanks to Kak Tie...Kak Yah..Kak Mah dan Kak Da yg tak dpt balik beraya baru2 ni...


Ok...next n3 plak ye....

nak kongsi sikit ttg kandungan kaklong....HB turun...huhu...