Wednesday, November 23, 2011

Fyqah @ 20-month old...

Salam...

Alhamdulillah...hari ni anak kecil pertama kaklong dah 20 bulan usianya...


Keletah dan kerenahnya pun dah mcm2....Mulut pun dah byk cakap.... Lebih menggembirakan lagi Fyqah dah lancar memanggil ummi, abah, opah, atuk, tok ayah, kakak, abang, acik, dan sesiapa saja yg diajar...termasuklah maklang nya yg sekarang ni byk duk umh kami sementara cuti sem ni.

Fyqah juga dh pandai ajuk perbuatan org...bukanlah mengejek ke apa...die suka tiru orang... lucu sgt bila tgk gelagat die... bila blk kerje...dlm letih2 duk melayan die...terhibur jugalah....

Kata orang...kalau lmbt tumbuh gigi...cepat dapat mulut... Mungkin boleh dan betul lah kalau bg Fyqah...sebab gigi die sampai sekarang hanya ada 12 batang...maknanya tak tumbuh semua lagi lah... ada kanak2 sebaya die dah pun tumbuh habis gigi...die tak lagi.... Tp tang bercakap...berjalan...berlari mmg cepat....

Lagi satu kegemaran Fyqah yg buat kaklong suka ialah....menyanyi... dalam pelat2 die...suka sgt menyanyi... lagu Cik Baba jatuh dalam parit.... lagu twinkle twinkle litlle star.... lagu Alif Ba Ta (yg ni die suka bgn smbil menari kiri kanan, sbb ikut kanak2 dlm cd tu)... lagu abc... lagu one two three... Walaupun liriknya nth pape.... kadang tak kuar butir pun...tp rentak lagu tu ada lah juga.... Yg rjn melayan Fyqah nyanyi dah tentulah ummi ngn abah die.... kdg2 ikut dan die je.... suruh kita nyanyi...dah hbs...die mnta nyanyi lagi....
Fyqah still breastfeed... Walaupun kandungan kaklong dh 5 bulan...production susu pun tak tak ada sgt pun...tp fyqah still BF... Minum Formula Milk pun byk juga.... jd taklah kaklong bimbang sgt bila production susu tak byk... Dan lagi...sakit sebenarnya bila di direct BF... Kata nurse normal...sbb ibu yg hamil...dan dlm ms yg sama BF anak...mmg skitlah...

1 comment:

Nasrullah Jaafar said...

Ala...tomeynye fyqah!!!
xsabar jumpa wiken ni....
nk nyanyi lagu twinkle2 sama2...
dulu pak uda nyanyi sorg2 je..
fyqah tepuk tgn...hehe
kali ni..pak uda lak nk tepuk tgn..fyqah nyanyi..hehe (^_^)