Friday, October 21, 2011

Jalan-jalan Temerloh, Pahang plak...

Salam...


InsyaAllah esok pagi...kami akan ke Temerloh Pahang...

Ada jemputan kenduri dari sepupu suami kaklong....


Apa yg menarik kat sana ye....hehe...

Kalau ada kesempatan nak rslah gulai ikan patin masak tempoyak...

Tp yg pastinya suami kaklong tak kan mkn sgt...die bkn minat...kalau bg sambal tempoyak die makanlah....kn plak ngn nasi panas dan ikan goreng panas...mmg best....pastu mkn ngn ulam daun selom ke....timun ke....




Doakan keselamatn perjalanan kami ye....
Secara peribadi pun...kaklong tak pnh lg kot smpai Temerloh ni....
Untung gak dapat jodoh ngan orang jauh ni....dapat jln jauh2....tgk2 negeri orang....


Wednesday, October 19, 2011

Tinggal kami berdua

Salam.


Sejak semalam...kaklong hanya tggl berdua dengan Syafiqah...

Kalau sblm ni...kbtln keluarga kaklong dari perak datang bila suami kn outstation ke PD..


Kali ni...kami ditinggalkan tidak berteman....

Huhu...rindu la plak....

Mujur ada sikecil...ada gak kwn layan bersembang...


Syafiqah sekarang dah byk mulut...suka sgt bercakap dan tanya itu ini bila nmpak sesuatu....

Kereta...lori...bas...van...semua die nak tunjuk bila kuar berjalan....

Bila nmpak kenderaan yg die tak knl...die akan tanya..."ummi...tu..tu?" sambil duk menunjuk...

Sekarang die dh knl jengkaut (gitu ke ejanyer?..hihi)...kalau ikut bunyi Syafiqah...jeng aaut...


lagi satu....Syafiqah sekarang...suka sgtlah merajuk....tapi stail die lain sikit...

Suka baring dan gulingkan badan...bila ditegur...die guling sekali lagi...tegur lagi...die guling lagi...

Mimik muka jgn cakap lah...serius dan skima je....

Dah pandai sekarang ni ajak kita kuar jalan g taman....

Dah boring dlm umah..mula lah tarikh jari kita sambil ajak..."jom...jom alan aman..."


Terhibur dgn gelagat die....dari kecil dan sekarang dah pun 1 tahun 8 bulan usianya..




Tengku Nurain Syafiqah....Permata Ummi dan Abah....
Jadi anak yang baik ye sayang....
Moga Syafiqah sihat dan ceria selalu....


Tuesday, October 11, 2011

Pening...Stress Kerja

Salam....




Bila kerja dah menimbun...datang bertimpa2 mmg stressssss sgt... takde org lain yg boleh tlg kita hlgkan stress tu melainkan diri sendiri. Kalau dilayankan stress tu mmg kerje takkan siap... Dalam berckp ttg stress ni....suka kaklong kongsikan apa yg penh dilontarkan oleh seorang motivator.... "STRESS PUN ADA POSITISNYA...SEBAB BILA SESEORANG TU DIDATANGI STERSS...MAKA SECARA TIDAK LANGSUNG MERANSANG INDIVIDU TERSEBUT UNTUK MENCIPTA SESUATU YANG HEBAT" Dlm erti kata lain...stress ni boleh bagi dorongan untuk kita lbh maju...lbh ke depan....lbh berfikir untuk cr penyelesaiannya.



Kaklong tgh stress ngn kerje ni... Udah rupa baby ni pegang kepala.... tp take time skjp...senyum2 sambil buat n3 nth pape jap....



kalau dilayankan...boleh bikin sakit kepala...rase mcm nak nangis pun ada...kalau baby nangis comel gak... orang tua macam kaklong nangis beruk benor rasanya....



Aduh..sakitnya kepala saya...tolong bos....



Apapun....senyum dgn positif....lagi comel dan cute...sekurang2nya kita tak sebarkan wabak stress kita ni pada orang lain yg melihat dan berurusan ngan kita....
So semua...jom senyum dan tangani stress dgn bijak....
InsyaAllah...kerje pasti akan selesai juga sblm jam 5.00 ptg ni...
Tak mau tangguh2 ye....

Note: Rest jap...jom pi pantry bancuh air miinum seteguk dua...gerak2kan badan...pastu blh duduk semual dgn tenang dan sambung kerje semula....

Fail Meja...huhu...

Salam...




Alhamdulillah dgn pengumuman 'berita baik' untuk semua kakitangan awam oleh PM baru2 ni...

Tak perlulah kaklong ulas pnjg perkara ni kan....

Rujuk ajalah byk blog dan mana2 link yg ada cerita ttg SBPA dan segala perinciannya...



Apa kena mengena ngan Fail meja plak???

Hihi...sekadar lontaran je ni.....

Sejauh mana agaknya semua kakitangan awam ni ada fail meja serta mengikut senarai tugas, proses kerja dan semua yg terkandung dalam fail meja tu...




Kebetulan kaklong dan semua staff kat office ni telah dikerah untuk menyediakan fail meja masing2 setelah diberi bengkel dan sebagainya oleh Sumber Manusia...so bila dah kena kerah ni...pakatlah duk sibuk sediakan fail meja...


Cuma...sejauh mana keikhlasan dan usaha untuk kita cuba memahami kandungannya...waAllahualam....




Sebagai penjawat awam khususnya...kita semua berperanan sangat penting sebagai penyalur usaha-usaha kerajaan untuk pembangunan negara...


Bukanlah bermaksud kita ni orang kerajaan ke apa ke...(politik tolak tepi ye) bukan itu tujuan kaklong... Kaklong cuma nk jelaskan bahawa kakitangan kerajaan bertanggungjawab menguruskan segala hal-hal yang berkaitan dengan negara...hal pendidikan...hal pembangunan sosial...hal undang-undang...hal ehwal islam...hal kewangan....hal sumber tenaga...hal sumber manusia...hal tanah...hal air....hal ikan...hal hutan....dan segala macam hal.....tertakluk kepada bidang dan kementerian...jabatan...bahagian dan seksyen mana kita bertugas dan berperanan....




Sejak kaklong masuk kerja selepas tamat belajor dulu...dah dua kali kn buat fail meja...sebab bertukar tugas...ok lah tu...tp bila di fikirkan balik...ikhlaskah kaklong buat fail meja ni? setakat siap...hantar pada sumber dan simpan salinan dalam almari je ke? Rujuk kah kaklong pada fail meja bila nak wat kerje? (hehe...kekadang tak sompat....buat kerje ikut dan je...)




Apapun...kepada semua penjawat awam..kerjalah elok2...terapkan nilai2 akauntabiliti, integriti, keikhlasan dan niatkanlah setiap kali sebelum memulakan kerja bahawa semua kerja yg kita lakukan adalah ibadah....semoga ada imbuhannya di akhirat kelak....ingatan ni untuk kaklong gak... Daripada duk bising2 kn wat kerja dalam terpaksa...lbh baik duduk dgn tenang..istighfar byk2 dan ikhlaskan hati...InsyaAllah ada ganjarannya...




FAIL MEJA????? ikut mu lah....;))

Kaklong risik2 rakan kat HQ pun ramai yg tak de fail meja...wat kerja ikut dan je....

Janji kerja jalan...jalan yg lurus ye...bukan lencong2...hehe;))




note: Take time....sambung kerja balik.....fail meja dah siap...:)))






Monday, October 10, 2011

Ibu hamil dan menyusu pun perlu minum susu gak...

Salam...


Kali ni kaklong nk kongsi ttg susu untuk ibu-ibu hamil dan ibu-ibu yg sedang menyusukan bayi...

Sbnrnya byk kan susu khusus ni kat pasaran...mcm2 brand yg ada....


Bila kita hamil...lazimnya doktor atau nurse akan pesan...minum susu...

Mmg tak dinafikan khasiatnya...lbh2 lagi untuk membantu tumbesaran dan perkembangan bayi dlm kandungan...hihi..tetiba citer psl bayi dlm kandungan plak ye....


Ni susu MAMIL MUM....kaklong dah rasa...sdp gak...lemak2 manis gitu....minum saje pun ok dah....

Susu ni untuk ibu hamil dan ibu menyusu...


Yg ni plak....kaklong tak rasa lagi...tp dh ada stoknya...
Baru2 ni ms kat Tesco Nilai...ada promoter tu offer...tukar ngan kotak susu ibu yg kosong...satu kotak dapat satu tin susu...so, apa lagi...kbtln br je bl susu ibu...trs bagi kotak kosong kat die....isi form n dptlah satu tin susu ni...nnt blh lah minum...
susu ni untuk ibu hamil dan ibu menyusu....



Susu ni pun tak pnh minum lagi...best tak rasenya ye...?
yg ni pun sama gak...untuk ibu hamil dan ibu menyusu....



Susu Anmum ni mmg dah sebati sgt2 ngn kaklong.....selalunya minum yg susu asli...no coklat n no vanila....

Anmum ni...hnya untuk ibu hamil....so kalau ibu menyusu kn telan susu Anmum Lacta plak...

atas faktor ni lah kaklong cuba beralih ke susu brand lain yg sesuai untuk ibu hamil dan ibu menyusu....



Kbykn ibu2 bg respon tak blh nk masuk rase2 susu ni...

But for me...alhamdulillah...setakat ni...tekak melayu kaklong ni msh boleh menelan mana2 susu...


Kenapa kaklong minum susu ibu ye....sebab....

Pertamanya kaklong menyusukan Syafiqah....

Keduanya kerana kecederaan lutut yg kaklong alami menyebabkan kaklong perlukan kalsium tambahan untuk tulang yg lbh sht...takkan nak minum susu berjenis2 kan...susu tulang...susu ibu lagi...;)

Ketiganya sbb Syafiqah dh nk dpt adik....alhamdulillah...;)))