Tuesday, December 20, 2011

Langkawi 3 hari 2 mlm


Salam...

Kali ni kaklong nak abadikan catatan percutian keluarga kaklong selama 3 hari 2 mlm di Langkawi... Perjalanan yg terlalu singkat sebenarnya. Percutian kali ni merupakan program pertama dalam family kami sejak berkeluarga..masa time bujang2 dulu mmg kerap gak berjalan...tp bila dah ada yg berkeluarga...mmg satu cabaran gak lah nk cari masa yg sesuai untuk pastikan semua dapat sertai dgn jayanya...
Pada kaklong, Langkawi mmg tmpt yg menarik...bukan sahaja boleh berjalan nikmati panaroma yg cantik, tp dpt juga membeli belah segala mcm brg dgn harga yg jauh lbh murah dr hrga biasa... Mmg best!!!
Hari Pertama: Kami memulakan perjalanan jam 5.00 pagi pada 17 Disember 2011 dari teratak ayahbonda di Manjung dgn 4 buah kereta...lbh kurang jam 6 pg kami sampai R & R Gunung Semanggol untuk solat dan rehat jap... Pastu kami teruskan perjalanan dgn selesa dan amannya sampai lah di Alor Star lbh kurang jam 10.00 pg...sempat juga singgah sebentar di rumah bakal keluarga baru untuk kenal2 (Thanks kepada tuan rumah yg sudi menyediakan sarapan nasi lemak yg best untuk kami semua...)
Jam 12.00 tghri kami mula naik feri dari Kuala Kedah...sejam lebih gak duk dlm feri tu, so sempatlah gak tertido lena...haha... Akhirnya dkt jam 2 ptg sampailah kami semua kat Langkawi...pada kaklong itulah first time kaki ni dijejakkan ke Pulau Lagenda tu...hihi..cian kan.... Lps tggu punya tunggu kat jeti langkawi tu...sampailah van Pregio yang kami sewa..adik kaklong yg drive... mmg best bila semua ahli keluarga duk dalam satu kenderaan..berjalan sana sini sama2...sgt meriah..riuh rendah dan mesra rasanya.... dari jeti Langkawi kami semua terus ke apartement di Istana Kondo... solat...makan dan rehat... kami terus kuar explore apa yg patut di Langkawi.... Hasrat nak naik keta kabel terpaksa ditangguhnkan keesokannya...sebab angin kencang..mmg kencang pun... So, adik kaklong, ude yang terpaksa balik esoknya tak sempatlah naik keta kabel ngn kami semua... Pastu pegi Pantai Cenang...pgi underwater world, then mlm baru kami blk semula ke apartment.. Lps bersihkan diri...tidur lah kami dgn lenanya...

Hari Kedua: 18 Disember 2011...kami memulakan percutian dgn cerianya, walaupun ayah dah mula kena selsema dan demam.. Kali ni ayah yg drive plak...kata ayah bila memandu taklah rasa tak sihat sgt...so, kami terus gerak ke Kota Mahsuri... best juga kota lagenda tu, dapatlah kenal dgn kota serta suasananya...mmg menarik...bila duk dlm kota tu dan rumah2 lama yang ditinggalkan, mmg terase dan dpt dibayangkan suasana kampung tempat tggl Mahsuri suatu ketika dulu...dgn sawah padi yang terbentang luas...dgn rumah2 lama sekitarnya...mmg menarik.. Lama juga kami merayau kat Kota Mahsuri tu, tempatnya luas.. Dah tghri baru kami gerak ke Geopark untuk naik keta kabel...tu pun kami call dulu tnya buka ke idak..bimbang masih di tutup sbb anging masih kencang gak...tp bila diberitahu buka...so, bergeraklah kami ke sana... Sampai je...terkejut tgk barisan panjang yg menunggu giliran nak naik... Lama juga menunggu...akhirnya dptlah kami semua naik ke puncak...mmg gayat.... Mak buyung 6 bulan ni pun tak lepaskan peluang..naik juga keta kabel tu...sampai kat ats...lm juga kami menghabiskan masa...mmg best..tgk Langkawi kat bawah sana...sayup je.... anging kat atas mmg kencang...time angin bertiup kencang..nak berjalan pun tak boleh... Dah puas kat atas kami turunlah semula... Jam 5.00 lbh gak baru kuar dari Geopark Langkawi tu... Lps tu, sunggah plak kat Beras Terbakar.... sempat jugalah shoping baju dan kain batik kat sini...canti dan harga pun sgt berpatutan... Pastu singgah plak kat tempat Gamat Nusantara... belilah sikit apa yg patut... dah nak Maghrib baru sampai kat apartment semula...lps solat terus turun semula ke Pekan Kuah...sempat lagi tgk2 apa yg nak dibeli...selebihnya cuci mata kat HIG dan Langkawi Saga... Bila tgk segala barang kat sana mmg blh naik hantu..yg bukan kaki shoping pun blh naik gila shoping agaknya...tambah2 ngn segala pinggan mangkuk dan periuk bagai....mmg murah dan byk pilihan... Dah mlm barulah balik semula ke apasrtment..tidur dgn lenanya untuk mlm kedua dan juga mlm terakhir kat Pulau Langkawi..tak puas lagi berjalan, tp esoknya dah kena balik....

Hari Ketiga: 19 Disember 2011 hari terakhir kami semua kat Langkawi...kami kuar lps selesai sarapan, terus ke tmpt shoping...Idaman Suri, HIG dan segala ceruk kedai kami masuk..terjah tgk apa yg patut...taklah byk sgt berbelanja, tp boleh thn jugalah...hihi... Dah puas membeli dan cuci mata... kami kembali semula ke apartment untuk ambil beg dan berkemas balik ke jeti. Jam 4.00 ptg feri kami dijadualkan bergerak..tp delay 30 minit... Kali ni kami naik feri besar.... masa balik kali ni terase lambungan ombak laut yg blh thn jugalah membuai kami semua.... Alhamdulillah dalam jam 6.00 ptg kkami sampai semula ke Jeti Kuala Kedah...dan pakat bergerak konvoi balik ke Manjung...

Perjalanan ngan family kali ni mmg best... InsyaAllah jika ada peluang lain, kita plan pi jln lagi ye... Sekali sekali program mcm ni mmg elok untuk mengeratkan lagi ukhwah kekeluargaan. Alhamdulillah hari ni, 21 Disember 2011, kami semua dah kembali ke rumah masing2, dan kaklong esok akan kerja mcm biasa....

p/s: Semua gambar ada pada adik kaklong, dah dapt nnt kaklong cuba upload ye...

No comments: