Monday, September 12, 2011

Pengalaman 18 bulan penyusuan susuibu

Salam....

Kali ni, kaklong nak berkongsi sedkit rasa dan pengalaman setelah 18 bulan (1 tahun 6 bulan) menyusukan Syafiqah dengan susuibu.... bermacam peristiwa suka duka kaklong dah tempuhi untuk pastikan Syafiqah dapat khasit susuibu untuk membantu pembesarannya... Kalau kaklong bukan ibu bekerjaya, mungkin semuanya tak sesusah ni agaknya...


Enam bulan...syafiqah BF sepenuhnya..tanpa susu formula dan tanpa solid food... hanya susuibu yang membantu Syafiqah membesar...

Alhamdulillah Syafiqah sihat dan badanya montel...sampai tahap berjaga-jaga jugalah...apa idaknya dah mula menjengah ke line kuning draf berat badannya....

Bila umurnya dah masuk 12 tahun, kaklong mula hadapi masalah kekurangan susu yg agak serius...ada juga ambil vitamin untuk tambah production susu...tp kurang berkesan...mungkin tak sesuai atau kaklong kurang pengambilan air...dan lagi kerja kat office pun semakin sibuk... Rutin mengepam susu kat office semakin terganggu...

Masa ni...tekanan juga...tpi kn byk bersabar.... kn byk fikirkan juga perasaan rakan2 kat office....

Takkan nak abaikan kerja yg banyak semata2 nak cari masa untuk mengepam susu...sedangkan waktu kerja...so, kenalah kerja kan....

So, kaklong cuba redhokan situasi masa tu....

Pujuk diri untuk beri anak sus formula...nak tak nak kn beri juga.... Sebab kaklong dah mula tak cukup susu untuk bekalkan pada pengasuh....

Bermula usia Syafiqah 1 tahun 3 bulan....kaklong mula perkenalkan susu formula kepada Syafiqah...tp hanya ketika die di rumah pengasuh....

Kat umah...Syafiqah masih direct bf ngan kaklong..

masih ada rasa lega disitu:))




Sokongan suami dalam menjayakan niat murni untuk BF anak sememangnya perlu....tanpa sokongan suami semuanya mungkin mustahil....
Saat kita down dan susah hati...suamilah yg bagi nasihat dan beri kata2 yg buat kita rasa ceria dan bersemangat kembali...thanks abang.....



Syafiqah sekarang dan 18 bulan.....kalau ikut tahap...dah Master dalam penyusuan ibu...tapi tak lah sepenuhnya....
Mula detik dan saat ni...kaklong mula terfikir..adakah perlu Syafiqah di ajar untuk berpisah susu dan hanya diberi susu formula sepenuhnya??? Oh...dilema juga memikirnya.....

Pernah juga dicuba.....tapi bila malam...tak sampai hati melihat si kecil...berguling...merengek2 minta susu...die dah pandai sekarang...bila nak tidur..bila kena marah dan bila sakit masa jatuh atau kena pukul...dia akan minta susu yang ummi..kaklong tau....Syafiqah minta susu bukan kerana lapar...tapi kerana mahukan rasa tenang....rasa dipujuk...dan rasa kasih seorang ibu...
"Ummi...uchu..uchu...bum...bum.." itulah yg selalu Syafiqah sebut bila nak susu....

Duhai anak....ummi dan abah sayangggggg Syafiqah....



6 comments:

Nasrullah Jaafar said...

Alhamdulillah...
Syafiqah membesar dgn jayanya...
nanti nk kumpul gmbr pembesaran syafiqah plak..
papepun..syafiqah tersgt la comel...
pak ude syg sgt syafiqah ni...hehe (^_^)

Kaklong @ Izan said...

Terima ksih....
Syafiqah pun sayang pak ude juga....
lagi best sbb pak ude suka ambik gambar fykah....hehe...

Acik Erna said...

Assalamualaikum..acik berkunjung kesini.comel anak kak long..

Kaklong @ Izan said...

Waalaikumsalam...thanks acik erna...sudi berkunjung ke blog ni...salam kenal.

lieyalatif said...

alhamdulillah....lame gak tu kak long bf ....lieya ni , mase bulan puase ari tu mmg risau sebab production merundum...terpakse gune stok susu dlm freezer....makin kurang dah tu hah....

harap2 ade laa rezeki dayyan....amin

Kaklong @ Izan said...

Lieya..InsyaAllah...ada rezeki untuk si gedek2 dayyan...mkn sihatlah die nnt bl dpt bf ngn mama die;)