Sunday, September 11, 2011

Syawal 2011

Salam Syawal.....




Walau agak terlewat bercerita tentang syawal...tp masih tak terlambat sgt kan...masih dlm mood raya...jemputan open house pun masih byk...

Tahun ni...kaklong beraya di Perak dulu....

Hari Sabtu....3hari sebelum raya...kami dh sampai ke Manjung...Walau umah kaklong tu bukan 'kampung sejati'...iyelah...umh tgh pekan....Tp kemeriahannya tetap ada...


Sehari sebelum raya...sesi membakar lemang....pagi2 lagi adik2 dah kuar cr kayu api...buluh semua dh ada...


Lemang yg dibakar...sgt sedap....lemak dan elok je dibakar......mmg best.....

Malam raya tu...ada takbir...serombongan dtg bertakbir kat umah...Mcmmn pun...Syafiqah demam...kami beraya pun ala2 gitu je...



Esoknya...1 Syawal....syafiqah dah tak demam...cuma selsema je lah....cian anak umi...raya melelh hidung....


Kami mmg jln sakan raya pertama tu...dah habis pusing umah jiran....kami siap berdesup balik ke kg...umah opah di Sg. Manik, Teluk Intan...rumah pusaka tu tetap berpenghuni walau opah dah lama meninggaglkan kami anak cucu cicitnya...




Dari kiri: Cik Ita (mak Sedare), Mak, Kaklong dan Anis (sepupu)


2 Syawal....ziarah keluarga sebelah ayah....Umah Opah ni di tepi sawah...so, berposing lah kami sebelum kuar berjalan...kami ziarah berkumpulan...konvoi ngn 8 biji keta juga....Family kaklong dari Manjung je dah 4 biji keta....
Pas habis jalan kat Teluk Intan...ngan family sblh ayah...Kami bersiap gerak nak pegi kampung sebelah mak kat Sg. Bayor, Selama plak....




Ni lah semua ahli kelurga kaklong...mak, ayah dan adik2...cucu baru 2 orang...Dioranglah penyeri yg menggamatkan suasana raya kami..


Ops...citer raya tak habis lagi....3 Syawal....kami beraya sakan kat kampung...ziarah keluarga sebelah mak plak....kali ni..ziarah mak sedare yg sememangnya tggl berdekatan dalam kampung tu....rumah pusaka tok pun ada penghuni...mak sedare duk situ...so, kami mmg bermalam kat situ le...



Pas jln2...selepas zohor...kaklong bergerak ke Kelantan....nak ziarah dan beraya kat kampung suami plak..Adik kaklong, Ikhwan pun bergerak juga ke kampung isterinya...Ayah mak dan adik2 yg lain sambung raya...balik kat Manjung....





Mak dan Ayah....Salam Aidilfitri...




Potret Aidilfitri Syawal 1432...Keluarga kaklong di Manjung...




4 Syawal di kelantan...kaklong dan suami tak berjalan ke mana, kbtln sedare mara dtg berkunjung...so, hnya melayan tetamu.

5 Syawal, kaklong join majlis pertunangan adik kepada adik ipar kaklong...
kebetulan bertunang ngn gadis kelate....so, kami pun trun sama kat Machang tu...
Balik dr Machang, kepala kaklong dah pusing.....hidung beair...kaklong diserang demam selsema...Syafiqah dah sihat...umminya plak yg kena serang....

6 Syawal....kaklong memang tak sihat....raya takde maknya lagi...cian husband sebab tak dpt keluar jln mana2...kaklong tak sihat...mmg rasa pening dan sakit2 bdn....tidur mlm pun tak layan mana....

7 Syawal...kami dah mula gerak balik ke Bangi.
Sebelum mula bergerak...husband plak mengadu sakit kepala...
Kaklong rasa badan husband..panas...
Dlm demam dan pening2...husband drive keta balik ke Bangi....
Bertolak pagi..jam8...sampai Bangi jam 6 ptg....
Dalam siksa dan payahnya kami bergerak balik dr Kelantan ke Bangi...
Kaklong dan Husband sama2 demam...melayan plak kerenah Syafiqah yg sihat ceria...
Nak main je kerjenya...huhh....pas ni...kalau tak sihat...tak nak pi mana2....
Hehe...apapun..kita hanya merancang dan Allah jualah sebaik-baik perancangnya....

Alhamdulillah syawal kali ni berlalu dengan penuh kesyukuran....
Kelaurga, saudara dan sahabat handai semua dirai...
InsyAllah...mana yg tak berkesempatan jumpa...kita jumpa lain kali....Syawal masih ada....




1 comment:

Nasrullah Jaafar said...

Nice story....
Syafiqah sihat...ummi abah dia plak xsihat..ish3...
jagan kesihatan walau camne keadaan pun..semoga sentiasa dibawah pelindungan Allah swt (^_^)