Wednesday, December 29, 2010

Jalan-jalan Kuantan

Salam....
N3 kali ni citer yg dah lapuk...eh...taklah sanggat, baru 3 hari je berlalu...
Minggu lepas...Kaklong, suami dan Syafiqah bercuti ke Kuantan...
Kami pergi rumah Kakak Ipar di Balok, kbtln juga FIL ada kat umah my SIL...so, blh lah jumpa ngn FIL sama...blh juga tgk keadaan kshtnnya...alhamdulillah kaki ayah yg patah dan retak akibat kemalangan yg meragut nyawa my MIL dah hmpir pulih...tp ayah masih bertongkat...belum mampu berdiri dan berjalan seperti dulu lagi.
Kami bergerak dari bangi pada sebelah petang hari Jumaat...lebih kurang jam 10mlm kami sampai umah kakak kat Balok....masa bergerak dari Bangi, kbtln time org balik kerje, so blh thn jugalah jalan sesak...
Malam tu, lepas sembang dan bermain2 ngn Fykah, kami tidur ngn nyenyak kat umah baru kakak ni...nice home...
Aktiviti hari sabtu mmg penuh, seusai sarapan...kami bergerak ziarah mak sedare..tak jauh dr umah kakak...nth apa nama tmpatnya tak ingat plak...hehe...pe ye bang...;)
mak sedare yg dipanggil Cik Nah hidangkan makanan tengahri yg sgt enak, masakan kampung yg menyelerakan...di tambah plak ngan ikan rebus goreng, sambal belacan dan sayur pucuk paku...mkn plak ngn nasi panas2...mmg sedap....tima kasih semua...
Dah knyang, kami solat zohor pastu pegi lepak kat Taman Mini Zoo Teruntum, Kuantan....jalan2 tgk binatang n ambil angin sepoi2 bahasa...
Dah puas tgk burung Botak, burung Kasuari, burung merak, monyet, rusa n ular dari kecil sampai besor dan segala haiwan yg ada....kami jalan plak ke Pantai Balok, Kuantan...Pantai Teluk Cempedak...lupakan jelah...sgt sesak dan beratur panjng kereta nak masuk...
Kat Pantai Balok...org agak ramai, tp ok lah lagi...kbtln air laut surut...so, pantai jadi luas dan sgt lah landai....Syafiqah kami ajar berjalan...mmg die suka...bila didokong menjerit nak turun...aduhai anak....jgn mcm tu tau....blm blh berjalan lagi die dh tunjuk belang nak melasak...hehe...dah puas berjalan...pasir pantai sekitar Pantai Timur mmg best...pasirnya halus mulus...best ni kalau main istana pasir...hehe...
Dah petang, kami balik dan malamnya kakak ipar belanja makan satay...sdp sgt...byk juga kaklong mkn...hehe...pas sembang2...tidur....
Hari Ahad dah bersiap nak balik....sebelum bergerak balik, suami bawa pegi tempat tggl lamanya kat Kg. Sg. Ular....byk cerita suami kongsikan bersama....dapatlah juga kaklong tgk umah lama suami dan sekolah rendahnya...terbayang2....budak kecil muka mcm suami nakal melintas jalan nak pegi sekolah...msti comel...hehe...
Lepas tu, kami terus bergerak pulang..kali ni tak ikut highway LPT, ikut jalan lama dari Kuantan, Gambang, Temerloh sampailah ke Karak...pastu baru masuk highway MTD...sampai kat Bukit Tinggi kami susur keluar singgah jalan2 pegi Barjaya Hill Resort...saja sggh di Colmar Tropical..not bad lah...tmpt yg sejuk dan bangunannya pun cantik...tak dapat pegi Rabbit Park dan Japaneese Garden sbb dah tutup...so.matahari terbenam barulah kami turun...selepas makan malam kat restorant di Janda Baik, kami terus bergerak pulang ke Bangi...
Akhirnya jam 10.00 ke 11.00 mlm kaklong, suami dan Fykah samapai umah...esoknya...hari Isnin kaklong cuti...rehat2 kat umah betulkan urat kaki dan badan....
Ok...thats all....semua gambar nnt kaklong upload dlm next n3 ya....bye...

No comments: