Monday, May 24, 2010

Waktu Perahan

Salam...

Bila baca tajuk tu...tau dah kan...perahan apa...bukan perah jus atau jauh sekali perah baju ye...Tapi waktu perahan susu...sebenarnya sesuai lagi guna istilah waktu pam susu kot...;)

Kaklong sedaya upaya kalau boleh nak ikut jadual n saranan kebanyakan pakat laktasi n ibu2 yg lbh berpengalaman yang syorkan waktu pam susu adalah selang 2 jam, cthnya jam 9.ooam, 11.00am dan sebelah petangnya 3.00pm, 5.00pm....tghari time rehat kaklong balik susukan Syafiqah...

Malangnya, kekangan kerja sekarang ni sgtlah tidak mengizinkan...sibuk n jarang2 duk kat office...that's means tak duduk diam kat meja...jadi, kat office kaklong hanya buat dua sesi je...pagi dan petang...waktu pun fleksibal tak ikut sgt, kalau pagi antara jam 10.30 -11.00am dan petang antara jam 4.30-5.00pm....alhamdulillah susu banyak...tp taklah sgt...dalam 4-5oz per session je...

Harapan kaklong dgn gadget baru kaklong yang dh sampai hari ni pas shopping kat LILIKAISTORE...dapatlah kaklong tambah kekerapan mengepam susu n tambah stok untuk syafiqah yang semakin membesar n perlukan bekalan susu yg banyak masa duk ngan babysitter....

2 comments:

IbuDhira said...

salam,
rajin nye kak long memerah..tp mmg pon kalo nk buat stok kena perah ikut waktu kan? nway mudah2an cukup susu untuk syafikah membesar..patutla tembam je syafikah tuh! minum susu ibu..hehe.

Kaklong @ Izan said...

IbuDhira...kekadang tu mmg tak sempat...mcm hari..kaklong curi2 kuar mesyuarat jap...msk ofic n pam susu dalam 15minit...dapatlah 4oz n msk meeting semula... kalau nak tggu meeting hbs...membengkaklah...