Thursday, March 29, 2012

Ragam Kakak nak Dapat Adik...

Salam...

Sekarang ni...kaklong hny menunggu masa je my 2nd baby ni lahir...jangkaannya 5 April 2012... But now 31 Mac 2012...so nth lambat...tepat pada tarikh atau lewat tak tahulah...
Setakat ni blm ada apa2 tanda nk bersalin lagi...malah kaklong drive pergi n balik kerja..hantar Fykah kat umah pengasuh dan buat kerje2 rutin mcm biase..

Tengku Nurain Syafiqah...kakak yg duk nunggu adik die kuar..dah pandai jelous2 sekarang ni...
Kalau beli baju baby, kn ada baju die jugak...sbb die akan declare semua baju atau apa saje yg kite prepare untuk baby adalah die punya..
Mitten yg kecil pun, die kata die punya... Kaklong ada jahitkan sarung bantal dan tilam baru..pun die kata die punya...so, buatkan juglah untuk kakak Fyqah...

Dalam seronok nak dapat baby baru, kn jaga juga perasaan anak sulung kan... walaupun die masih kecil, tp kaklong pasti, mst ada juga perasaan iri hati kalau kita sbg ibu bapa terlebih beri perhatian pada orang baru nnt.. Jadi kaklong dan suami pun knlah bersedia emosi dan fizikal unuk pastikan anak-anak dpt kasih sayang yang tak berbelah bahagi...

Dan lagi...Fyqah masih lagi BF sampai sekarang...terutamanya waktu malam sblm tidur atau ms terjaga dr tdr...die akan cr kaklong... Dah cuba untuk pisah susu ngan die sejak kandungan kaklong 7 bulan, tp tak berjaya...disebabkan kesian...kaklong ttp trskan sampailah umurnya dah 2 tahun pada 27 Feb lpas... tp dukacitanya msh tak berjaya...walaupun die sekarang dah minum susu formula sjk umurnya 1 tahun 8bulan kalau tak silap..
Harapnya bila baby dah lahir nnt, Fyqah akan faham dan blh beralah dgn adiknya...
InsyaAllah untuk 2nd baby ni pun kaklong nak exclusive breastfeed for 6month dan teruskan shgg 2 tahun...
Demi kebaikan Fyqah...Ummi dan abah kn tambah ilmu mcmmna nak jg faham perasaan anak sulung yg masih diusia fyqah nak terima orang baru dalam keluarga..
Sayang fyqah...

1 comment:

ciklaili.com said...

moga selamat melahirkan anak ke-2 & memulakan rutin baru sebagai ibu beranak 2 :)

selamat berpantang & bf baby