Tuesday, August 3, 2010

Si Montel....



salam....

Baru balik dr klinik...seperti biasa...chekup Syafiqah utk 5 bulan....
Sebelum bercerita panjnag...
Sebenarnya nak bagitau ni...kaklong bimbang sgt ngn berat badan syafiqah....
Sejak die 1 bulan...berat die naik mendadak...
  • 1 bulan = 4.6 kg..BMI : 16.5
  • 2 bulan = 6.2 kg (terkejut tgk carta....huhu...)...BMI:19
  • 3 bulan = 7.5 kg...BMI:21
  • 4 bulan = 8.2 kg....BMI:21

So, tadi masa pi klinik...bila nk timbang...bmbg berat die dah naik 9kg...tp...tak sampai pun....Hanya naik...500g....so berat syafiqah now...5 bulan = 8.7kg....

Nurse tny samada kaklong ada bgi mkn pape ke...doe tny kot dh mula bg mkn nestum ke apa ke...Takdepun....syafiqah fully breastfeed...tak campor ngn apa mknan atau minuman lagi...

Nurse siap ckp lagi...takkan nk slhkan susuibu kot....what??? susuibu berkhasiat ye....

Apapun...alhamdulillah perkembangan syafiqah ok...dah pandai meniarap...tegakkan badan...angkat kepala dgn tegak...duk dlm car seat pun siap nak berpusing n angkt2 kepala... pandai ketawa...memerhati org...senyum...ketawa...nangis(hehe...dh tentulah kn...)....menjerit...bercakap bahasa baby....

Apapun...syafiqah mmg montel....hehe...montel dn sihat....membesar dgn susuibu...

Dr segi perkembangan berat badannya...alhamdulillah die dh mula menunjukkan carta yang seimbang....tak lagi naik mendadak sejak 3 bulan kebelakangan ni...BMI syafiqah...maintain pada graf 21.....dh besar skit kn diet n bykkan senaman ye syg....



Nnt kita ajk abah n pak ude jogging pagi2 kat taman2 rekreasi yg bertaburan kat putrajaya tu ye....




No comments: