Monday, July 26, 2010

Apakah Foremilk dan Hindmilk?


Salam..

Bagi setiap ibu-ibu yang selalu mengepam susu, pasti akan perasan bila kita pam susu...susu yang mula2 kuar agak cair dan warnanya juga lebih jernih berbanding susu yang keluar pada penghujung sesi pumping...

Sebabnya...setiap susuibu mengandungi Foremilk dan Hindmilk.....
Bayi perlukan kedua2nya supaya menerima khasiat susuibu yang seimbang untuk tumbesarannya...

Kaklong pun dah pernah post ttg foremilk dan hindmilk ni kat n3 ni...
Nk lebih byk maklumat blhlah jenguk blog ni...
minta izin ye tuan punya blog...

Susu yang baru dipam tengahri tadi...botol yang penuh agak cair berbanding botol kedua yang mengandungi susu yang sedikit tetapi pekat.. (Kaklong guna single pump je...)


Tadi, kaklong pam susu spt biase...kelihatan susu yg awal2 keluar cair...
Bila dah hujung2...
barulah agak pekat dan warnya mmg nmpk berkrim...
Tapi, yg awal2 pam hnya terdapat dalam botol pertama...
botol kedua mengandungi susu yang pekat...

Agaknya kalau kaklong bagi syafiqah minum susu yg pekat tanpa mencampurkannya terlebih dahulu..msti mkn berlemak n gebushhh lah die...

Jadi...sbg perkongsian..pastikan baby yang BF dr botol...
dapat khasiat foremilk dan hindmilk....
Campurkan dulu susu yang telah dipam dalam satu masa tapi dalam dua botol yang berbeza sblm dituang dalam bag storage atau apa2 storage susu sblm diberikan kpd baby...
Ok...selamat menyusukan anak anda...
Kalau Baby dh taknak BF direct...bersabarlah..cubalah pujuk n jgn pts asa utk mengepam supaya production susu kekal ada....(Wat honeysour...kaklong terharu n sdh bila bc n3 u...)

2 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

wah bagus la kak long....byk info...honestly ckp lieya pun tak tau pasal bende ni...bace entry kak long ni baru lieya paham dan tahu....terima kasih sudi kongsi ilmu yeak....

Kaklong @ Izan said...

Sama2....kaklong bknlah pakar sgt...just bykkan pencarian maklumat...ada blog2 yg byk info utk kita manfaatkan..nak belek buku malas...hehe...belek n bc blog rajin plak...;)