Wednesday, August 5, 2015

Jom kursus 13 kg dalam tempoh 4 bulan...

Assalamualaikum..

Haa..kali ni kaklong mcm trainer program sliming lah plak...haha...tak tau nk tulis tajuk pe...ambik pilh tajuk skima tu pun...

Gini...ada yang menegur kaklong...nmpk seroh..nmpk susut...nmpk mcm2 lah...hihi...ada yg tny join program apa? Diet Atkins kah? Program JK1M (Jom Kurus 1 Malaysia dengan Kevin Zahari tu..) London Weight kah..?(Tak mampu aihhh...) ambik ubat sliming kah? atau apakah? haha...mcm2 lah..
Tidak semua tu...kaklong hentam kromo je segala program segala diet hasil dari pembacaan...

Sehingga n3 ini ditulis...kaklong taklah kurus sgt...BMI masih 26.1...msh overweight... Doktor (Bukan doc diet...doc biasa je..) yang kaklong jumpa bagitau BMI yang normal ialah antara 18 ke 25...so target kaklong nak dapatkan BMI 24....boleh ke tak blkg citer...

Ok..bermula 10 April 2015 yang lalu...berat kaklong tudia...obesiti tau...74.5kg..(malu sbnrnya nak bgtau) hbs segala baju tak selesa dipakai...dr situ...dtglah ksdrn untuk kawal pemakanan dan berat badan..tambahan plak lepas kaklong sakit sampai warded 11 hari yg lps...bmbg gaklah....maklumlah...lemak-lemak kat badan ni pun blh jadi penyumbang kepada masalah kshtan gak kan...so...jom diet..

Nak memulakan diet ni...kaklong search dulu cara yang paling sesuai...paling bagus dan tidak membebankan...sebab ini bukan kali pertama nak diet...byk kali dah...tapi semuanya ke laut...dan kbtln juga kat office ni ramai yg join Diet Atkins...tgk diorg mmg berkesanlah...cuma kaklong tak mampu nk tgglkan sepenuhnya makanan berkarbohidrat ni...iyelah kan...nasi...roti dan segala kuih muih yang sedap2 tak blh makan...tp mana yang boleh...kaklong ikut juga...contohnya:

  • Minum air suam/air kosong 3 liter (formulanya 1 liter air bersamaan 20kg berat badan...)
  • Kurangkan minuman berkafien, bergas, minum manis, minuman dalam botol...air kotak...
Dan lagi....kaklong tambah tip-tip lain berdasarkan pembacaan dan sharing daripada orang2 yang berjaya...selama 4 bulan ni...kaklong layankan je tip ni:
  • Kurangkan pengambilan nasi kepada setengah senduk sehari.
  • Banyakkan pengambilan sayur dan makanan berprotin tinggi.
  • Elakkan makan selepas jam 9 malam.
  • Buat hard exercise seperti joging dan berbasikal seminggu sekali.
  • Buat soft exercise hari2 klu boleh. (Kaklong buat Flat Stomach Workout..kihkih...dpn tv sambail2 ngan anak2 pun boleh buat)
  • Konsisten dengan pengambilan air suam setiap pagi.
  • Jangan langsung minum air sejuk...apa lagi ais...
  • Amalkan minum Green Tea tanpa gula setiap hari.

 Atas tulah soft senaman yang kaklong buat...

Dan sebelah ni....cer tgk...kaklong start dengan 74.5 kg dengan BMI 31.5 pada 10 April...dan sekarang...Current Statistics tu...61.2 kg dengan BMI 26.1 pada 6 Ogos 2015.. 

Penurunannya tidaklah mendadak...
Tp alhamdulillah yang penting rasa lebih sihat dan taklah cpt letih. Maklumlah...dengan kerja di pejabat lagi...kerja di rumah lagi...urus anak2...pagi2 dah kelam kabut mengurus anak2 mandi, sarapan dan hantar ke sekolah/taska.. Balik kerja...ambik anak2 kat taska, memasak untuk makan malam dan sebagainya. Kalau kolestrol tinggi...badan berlemak...mmg letih...


 
Dan ini plak...graf penurunan bermula dari 74.5 kg tu...masa raya baru ni...naik hampir 1kg gak lah...haha...ater makan tak ingat apa lagsung...ketupat lemang, laksa, nasi dagang, nasi minyak, kuih raya, kek, sate dan segala benda kaklong makan...haha...sekali timbang...naik 1 kg...small matter lah...kontrol balik kan...

Ok...itu saja...sekadar membakar semangat ibu-ibu disana...jom sihat...nak kurus tu bagus..yang penting..makan dengan seimbang...no more high calori, high carbohidrat, gula garam semua kena kurangkan... InsyaAllah nak lakukan aktiviti harian rasa lebih sihat..

Dan...yang penting...solat tu...buat dengan sempurna...segala pergerakan dalam solat juga boleh membantu untuk lebih cergas...InsyaAllah (Pesanan untuk diri sendiri sebanrnya)

No comments: