Tuesday, January 11, 2011

Keindahan i-City dan Snow Walk in Shah Alam

Salam....
Kali ni, kaklong nak berkongsi ttg informasi satu tmpat yg agak menarik..tp msh byk dalam pembinaan...i-City dan Snow Walk kat Shah Alam...
N3 ni sebenarnya dah tertunggak lama....kaklong pegi masa akhir tahun 2010 n sempat membilang jam tahun baru kat i-City...hehe...kira sambut thn baru kat sana...kbtln jer....hasrat di hati sekadar nak bawa Syafiqah dan pak sedare die jln2 hujung mggu tgk lampu...
Sampai kat sana rupanya ada event tahun baru...
I-CITY, Shah Alam....tempat yang menarik...luas...dihiasi lampu yang menarik dan banyak...
Cuma...ada juga lampu dan hiasan yg tidak di mantain secara berterusan, so, akan kelihatanlah lampu yang rosak di beberapa replika...
Dalam kawasan tersebut, banyak kedai yang dibina, ada yang dah buka dan ada yg masih kosong sepi, pasal mkn jgn bmbg...ada byk kedai makan...tapi hanya Bistro dan seumpamanya...no kedai mamak atau restoran biase....
Untuk masuk..ada bayarannya...
Sebuah kereta : RM10.00 sahaja...
Dgn pembelian tiket tu dapatlah masuk Safari Walk atau apake benda ntah...Kristal Walk kot (Btlkan kalau salah ye)
Dan...kalau nak masuk Snow Walk plak...bayarannya..
Dewasa : RM25 seorang
Kanak-Kanak (3-12 thn) : RM20 seorang
Ok...Let all this pic tell the story....

Suasananya mmg teruja kalau kali pertama sampai...hiasan lampu yang menarik dan bercahaya...cuma permukaan tanah yang tidak rata agak sukar bagi mereka yang bawa stroller bagi bayi atau kanak-kanak...

Syafiqah suka sanagat bila dapat jejak tanah, bergoyang pinggul n melompaot die..bila kaklong angkat menjerit sambil melentuk badan taknak diangkat...jenuhlah kalau dh dpt kaki nnt....berkejorlah kami laki bini...


Dua orang adik kaklong yg ikut sama berjln2 tgk lampu...sorang belajar kat UTP sorang lagi belajor kat UniKL...single lagi ni...tp sorang lagi tu...otw kot...haha...


Ni kat Safari Walk...kalau masuk bayar tiket RM10...dptlah masuk sini...kalau tak...kn byr RM2 sorang...dalam ni ada segala binatang yang dah disumpah jadi batu....antaranya Harimau, Kuda, Panda, Katak, Gajah, Bangau n dll....sempatlah Fykah bergambar ngn binatang sekor ni....tak plak si kecil takut ke apake....



Dengan Panda...sape lagi comel...panda ke fykah..hehe...masa angkat die nk bw pi tmpt lain, ngamuk die...nk sembang ngn panda tu...
Masih lagi kat safari Walk...masa ni dah letih juga...tp sakan lagi berjalan...tukang ambil gambo ni sape ntah...baik je die....



Dah puas walking2 kat luar...berpanas ngn angin malam...kami masuk plak Snow Walk...bukan salji pun...cuma ais yg dikisar....bagi kaklong, bayaran nk masuk agak mahal....cukuplah seumur hidup sekali....masuk byk kali pun serupa je kot....

Sejuk sgt2...bygkan jelah duk dlm peti ais...
Rumah ais yang tidak dapat dihuni lama...Masa ni si Fykah dah merah pipi tak bersuara....so tanpa membuang masa kami kuarlah dr Snow buatan ni, tapi adik kaklong berdua ni, si Zahid dan Nasrul masih tak kuar lagi...sakan budak berdua tu main gelungsur ais...naik jambatan gantung n main salji...(Ais batu dikisar)

Akhirnya...babai dari kami...selamat berhibur....pada mereka yg nak cuba merasa pegilah...tp kalau anda mengharapkan suasana sebenar salji turun n pape yg lebih menarik atau mungkin suasana yang luas dengan salji yang berbukit bukau...lupakan aje Snow Walk ni...sebab apa yg akan ditemui kat Snow Walk ialah suasana permainan seumpama di kawasan yang beriklim sejuk....

Nota: Tidak digalakkan membawa bayi tau....kalau rase nak masuk lama main dlm tu, jgn lah bw budak kecik...kalau nak jimat kos...bawa atau pakailah kasut sport yg dapat menyelamatkan kaki dr kesejukan...kaklong terpaksa sewa kasut RM10....sebab hnya pakai sandle biase....

No comments: