Wednesday, June 9, 2010

Manjung - Bangi - Putrajaya

Salam....

Aktiviti bersama keluarga merupakan salah satu cara untuk merapatkan keluarga...saudara dan kawan2 yang jauh...
Kalau dh lama tak jumpa...mulalah rasa kekok nk berbual dan bergurau senda bersama....tu mgkn bg yg dh besor...

Tapi..bg baby sekecil Syafiqah...bila dh lama tak jumpa...dia pyh skt ngn org...walaupun ngn opah die sendiri yg jaga sepanjang dlm berpantang dulu...
Alahai si anak...dah knl org rupanya...
Pak2 n mak2 sedare die plak ramai...amatlah suka mengagah2 ni...
Mula2 respon dr Syafiqah sdkt dukacita lah...nangis n kn pujuk...
Pastu..dah lama...pas beberapa jam...tak terlayanlah plak die punya becok...duk uuu...aa...kilm..kurrr....mcm2 lah tak phm bahasa baby ni...
Sampaikan bersilih ganti melayan die...

Nak citer sebenarnya........
Baru2 ni...keluarga kaklong dari Manjung dtg ke rumah....

Mak ayah...(merangkap opah n atuk Syafiqah) dtg hari Sabtu n balik hari isnin...
Ada laaa beberapa aktiviti yg kami buat...

Sabtu....8.00 mlm...
Keluarga kaklong sampai Bangi...
Kebetulan pada 8 Jun ulangtahun kelahiran ayah yg ke52, so km buat mkn sikit.....

Selamat Ulangtahun Kelahiran buat Ayahanda...

Beli kek sebiji...plan last minit...berdesupp kaklong n husband pg alamanda...beli kek...
Otw tu sggh beli sate n ikan siakap 3 rasa....
Tak smpt dh nak masak sedap2 kat umah...order kedai je...hehe...kaklong masak nasi n bancuh air je...

Baru sampai...terus potong kek...mkn2....

Sampai je...mereka dijamu dan kami pun menjamu gak....
Pas mkn...borak2...tidor....

Ahad....+-12.00 tghari..
Pagi tu...seusai sarapan...berbual dan beraktiviti kat umah...
Kami plan nak jln2...mls gi jauh sbb ms yg singkat...so, pi Putrajaya je..(kat situ pun byk gak taman2 yg blh jadi tmpt riadhah kan...)....
Mulanya nak solat zuhur kat Masjid Putra...tp terpaksa lencong ke Masjid Tuanku Mizan sebab terlalu ramai org n jln pun jammed...

Sekitar Masjid Tuanku Mizan...

Selesai solat...pusing2 tgk senibina masjid tu dulu...besar...n byk kmdhn...tp blm digunakan sepenuhnya lagi....
Mudah2an...pembinaannya dimanfaatkan oleh umat Islam...

Pastu...singgah plak kat Tapak Pasar Mlm Presint2...kbtln ada Pesta Nasi Lemak 1Malaysia...(xtau plak ada pesta..hehe) Ingt kan program apa...singgah pun sbb lapor...nk mkn2 rgn je...tp dah jumpa lauk best..trs lah mkn...alhamdulillah...kenyang...

Selesai mkn...terus gerak ke Taman Wetland...
Hajat nak berkayak tak kesampaian sebab rescue boat diorang rosak....(huhu...next time ye....pihak perbadanan patut ready rescue boat lebih sikit...kn ada plan B..)
Duk situ...lepak2 tgk tasik...sembang2 jelah...
Masa ni lah nak eratkan hubungan keluarga...usik mengusik...kejar mengejar...belanjan membelanja...hehe...minum meminum...n berposing...

Syafiqah duk dlm stroller die je...alhamdulillah tak byk ragam...

Antara gelagat keluarga kaklong...sauk sape ntah jumpa kat tepi tasik tu...geram nengok ikan kecik berenang dlm air...tp tak sauk pun...acah2 je...

Sape nk mancing kat wetland ni...kn byr...RM20 per 10 jam kalau tak silap...ramai gak org duk mancing...
kalau nak berkayak...RM8 per 30minit (weekend) n 1jam (weekday)

Pastu pegi plak...Taman Warisan Pertanian...pun sama...hajat nak masuk ke Taman Buah2an...tak kesampaian....Sampai lwt sgt...dh ttp jam 5.30 ptg...(next time ye...)
Jadi...duk lah kami melepak kat Kompleks tmn warisan tu...borak2...acah2 Syafiqah...mkn ais krim....pastu balik....

Sampai kat umah...kaklong ngn mak...
ketang ketung kat dapur...siapkan mskn utk mkn mlm....
kebtln bapa saudara kaklong sekeluarga nak dtg dr gombak...
Kami msk kari ikan merah...sayur campur...ikan goreng...sambal belacan...tu je...
Alhamdulillah...setelah sesat...akhirnya +- jam 8.00 mlm...diorng smpai dan km mkn sama2...best mkn ramai2...

Isnin....
Kaklong dan suami pegi kerja mcm biase....(xdp ambil cuti sebab mnggu ni nak cuti lm...blk kelantan...pun dgn family kaklong..best2....)
Dalam jam 3.00 ptg...barulah keluarga kaklong pulang ke Manjung...
Masa diorang balik...kaklong pun kuar office jap..
ate..umh dlm kawasan pejabat kan...hr isnin tu..on off jugalah kaklong...hehe...sorry bos...

Sekian dulu...pasni byk lagi aktiviti dgn kelaurga yg dirancang bersama...
Alhamdulillah melalui aktiviti bersama ni..ikatan ukhwah kekeluargaan En. Jaafar dan Pn. Fatimah semakn erat..walaupun kami 8 beradik dah besor...
Next...jumpa di Kelantan...

No comments: