Friday, July 22, 2011

Sakitkah???.....ACL Ligament Raconstruction (revision)

Salam...

Dah lama bebenor kaklong tak update....
Sebenarnya saat dan tika ini, kaklong bercuti..MC...selepas menjalani operation kali kedua...
Membetulkan urat ligament kat lutut kanan yang dulunya koyak sebab jatuh motor pada tahun 2005...tapi kali ini operation semula sebab yg operate tahun 2008 dulu tu failed...huhu...
Ni kira kes revision la ni...
Jadi...kaklong nak abadikan skt story pengalaman kaklong sepanjang 4 hari kat HUKM...Termasuk cerita tntg breastfeeding...si kecil Fyqah jual mahal tak nak kat kaklong dan sebagainya...juga cerita ttg pengorbanan mak menjaga kaklong kat hospital...


16/6/2011 (Khamis)



  • Kaklong masuk wad...jam 10.45pg dapat katil.

  • Suami, mak dan ayah yg dtg dr Perak hantar kaklong..Fykah pun ada sama....

  • Sedih sgt bila malam tidur tanpa Syafiqah, first time tgglkan Fyqah...

  • Susuibu seperti biasa kaklong pam...tgh mlm kaklong bgn pam susu, pastu cr nurse nak simpan susu dalam freeze..



17/6/2011 (Jumaat)



  • Dalam jam 12.00 tghri kaklong diminta bersiap...nk msk bilik bedah...

  • Mak, ayah, suami dan adik kaklong dtg...Fykah pun dtg gak....sebelum msk bilik bedah, kaklong minta kebenaran kat nurse nak breastfeed Fykah dulu, kalau ikut prosedur tak blh, sbb budak kecil tak blh masuk wad...tapi alhamdulillah staff nurse yg bertugas masa tu bgs sgt....die siap bukakan pintu khas untuk mak bawa Fyqah masuk jumpa kaklong...brestfeed dulu...sebab lepas ni tiga hari kaklong tak boleh breastfeed Fyqah...sebab ambil ubat.

  • Lebih kurang Jam 1.00 tghari kaklong ditolak ngn katil masuk bilik bedah...masa tu berdebar gak..takut....semua ada....

  • Bila dah masuk bilik bedah...nampaklah beberapa orang doktor, nurse....semuanya bertopeng...haha...

  • Sebelum operate...doktor bius ambil tugas dulu..die suruh kaklong duduk bengkokkan badan....die nak cucuk epudaral...kasi bius separuh...cucuk punya cucuk...die tak jumpa gak saraf untuk kasi kaklong kebas....urat apa ntah yg die cari...sakitnya mmg tak terkata...air mata jelah yg mampu kaklong alirkan...haha....

  • Akhirnya...diorang buat keputusan untuk tidurkan kaklong lepas tgk kaklong duk menahan sakit...Alhamdulillah...lega sgt bila doc berhenti mendera kaklong dgn tusukan-tusukan jarum kat tulang belakang tu...Lepas tu kaklong diberi alat pernafasan...dgr suara dok je...suruh kaklong tarik nafas..lepas...tarik...lepas....then...kaklong tak sedar apa dah....

  • Kaklong tertidur...siap bermimpi bagai....tiba2...dgr suara orang panggil kaklong....

  • Rupanya...dah pukul 6.00ptg....operation dah selesai dan kaklong dihantar kembali ke wad...kepala dah pening...loya dan sebagainya...

  • Malam tu, mak temankan kaklong tidur di wad...sebab kaklong tak blh bgn...sebelah kaki dah berbalut dari lutut ke bawah dan tak blh bergerak...

  • Bermula malam tu...mak lah yg jaga kaklong...makan minu...mandi...hehe...lap2 je badan....kasi wangi sikit...idok le masyam tak mandi 3 hari...



18/6/2011 (Sabtu)



  • Kaklong masih di wad HUKM...Suami dan adik2 sentiasa datang....

  • Fyqah plak dah sekian lama tak jumpa...hehe..tak lah lama benor...cuma dah 3 hari tak jumpa....tak breastfeed dia...susu kaklong ttp pam..tpi buang...

  • Production susu semakin kurang...huhu...



19/6/2011 (Ahad)



  • Masih lagi di wad....mak masih setia menemani...

  • Sakit badan mak tidur di hospital tanpa katil atau tilam yg empuk...kaklong je atas katil...tapi mak??? sian tgk mak....kn ingat jasa mak ni....

  • Fykah dtg dah agak petang tu...sedih sgt bila Fykah hanya perhati kaklong dgn muka yg terpingga-pingga...bila kaklong nak ambil die...die tak nak...menolak tgn kaklong...huhu...kenapa ni sayang....marahkan ummi ke?

  • Bila dah pujuk2 akhirnya mahu juga Fykah duk atas riba kaklong...



20/6/2011 (isnin)



  • Pagi tu Dr. Syed yg bertanggungjawab jalankn operation dtg bersama pasukannya...die buka bulatan...cuci luka dan sebagainya...

  • Pastu dia bagitau kaklong blh balik hari ni...yahuu...best....

  • Hampir petang...sampailah kaklong kat umah...Fyqah pun kembali ok....

  • Dah mula nak manja2...cr kaklong nak breastfeed....alhamdulillah sekarang Fyqah masih breastfeed mcm biasa...



Itu lah saja...sepanjnag di hospital kaklong jumpa mcm orang...mcm2 kerenah orang....bila mlm tidur mmg tak lena..mcm2 bunyi ada....mklumlah orng sakit...duk plak wad orthopedik...ada yg potong kaki, patah tulang dan mcm2 lah....jadi...Jagalah kesihatan diri....Ingatlah Sihat Sebelem Sakit....




2 comments:

Nasrullah Jaafar said...

Pengalaman yg menarik...
Semoga cepat sembuh kaklong..
Leh kita jejalan bila uda turun KL..
hehe (^_^)

Tinta said...

semoga cepat sihat ek kak long.