Thursday, May 24, 2012

Pengaruh si kecil...

Salam..

Pagi jumaat ni...awal2 lagi kaklong layan si kakak Syafiqah tonton tv...sebab die nangis bila bgn2 tdr tgk abah die takde sebab pg airport KLIA ambk tokayah n tokma Fyqah dan Naufal blk umrah...

Mula jam 7.00 pg lagi..tercongoklah kami dua beranak layan rancangan kanak2 kat RTM2..kbtln on je ada rncgn KIDS ON 2...ada nyanyian bebudak, trslah si Fyqah bgn nyanyi sama...menari kiri kanan..layan je...
Mmg bgs rncgn2 kanak-kanak kat tv skrg ni...semua chanel pun bgs....

Apa yg kaklong nak kongsikan kat sini...kita sebagai ibu bapa, orang tua atau sesiapa yg lbh dewasa (kakak, abang, atuk, opah, nenek, mak sedare dan pak sedare) kn mainkan peranan pntg untuk guide kanak2 kecil, terutama seawal usia 2-4 tahun yang tgh nak bljr dan adopt sgla bnda dpn mata untuk jelaskan pada mereka mana sikap atau bahasa yg baik untuk dicontohi dan mana yg sebaliknya dan tak patut dicontohi...
Sebagai contoh...dalam citer kartun LILO & STICH..tabiat lilo dan sebahagian wataknya yg suka menjelirkan lidah bila marah..pd mulanya Fyqah cuba tiru...so, cpt2 kn bgtau kat die...yg perbuatan mcmtu tak elok, nnt semua org tak suka, tak sayang...alhamdulillah responnya baik dan ikut cakap.. Harap die fhmlah... Sbb Fyqah yg berusia 2 tahun 3 bulan ni, mmg suka tiru perbuatan dan bahasa org yg ada disekelilingnya... Kalau elok bahasa yg dipertuturkan..elok dan baiklah die.. Kalau sebaliknya, tu yg kn tegur dan jelaskan elok2 supaya tak menjadi tabiatnya..maklumlah budak tgh nak membesar..

Fyqah dan Mak Langnya masa pg PICC, tgk final Rancangan Adik-Adikku 3, sekarang dah mula ujibakat utk musim ke-4. Salah satu rancangan realiti tv kanak-kanak yg bgs untuk tontonan kanak-kanak.
Jadi..jom sama2 kita luangkan masa untuk pantau perkembangan anak2 kecil supaya dapat mengawal tingkah laku dan tabiat pertuturannya.

No comments: