Thursday, March 10, 2011

Pusat Sains Negara - Teroka dan Gembira



Salam....

Mcmmn cuaca hari ni...mendung dan suram je kan...tp diharapkan mood semuanya ceria2 belaka.....untuk kaklong sekeluarga...alhamdulillah...semuanya ok...cuma kblkgn ni...kaklong kerap sakit kepala...kadangkala stress ngn kerja...semalam adalah kemuncaknya...sampai production BM pun amatlah mendukacitakan....mujur ada stok EBM untuk bekalan Syafiqah hari ni...blk kerja...buat itu ini sikit...pas isya' trs tidur sampai pagi.....

Opsss...bukan itu yg kaklong nak citerkan....

Kali ni kaklong nak berkongsi satu tempat yg menarik dan elok untuk bawa anak2 berhujung minggu...blh relex2...sambil belajar meneroka...tak pyh bmbg hujan ke apa ke...dalam satu bangunan semua ada...surau, toilet, kafe (tp mknn yg disediakan kurang memuaskan...tak byk pilihan dan perlu tambahbaik lagi) dan baby room pun ada...

Tempatnya ialah PUSAT SAINS NEGARA
Terletak di Bukit Kiara, Damansara...
Nak masuk ada dikenakan fee ye...kalau sekarang ni bersempena ngn Pameran Dinos Alive byrnnya RM10 for adult...kalau takde pameran pape hanya RM6 for adult...

Kebetulan masa pegi baru2 ni ada pameran Dinosour....so, dapatlah tgk binatang zaman batu tu...kalau berkunjung ngn anak2 mmg best..suka tgk bebudak happy...
Tanpa byk bicara (udah ghupa bahasa sastera plak) biarlah gambar yang tak seberapa ni menceritakan segalanya ye...

Sebelum masuk ke gerbang...ada satu tempat dinamakan sebagai KOLAM SENTUH....ada ikan didalamnya...bolehlah letak tgn dan ikan2 akan dtg gigit2...ni yg kecil ni tgn Fyqah..


Yang dua ni tgn abah dan ummi Syafiqah...

Syafiqah masih terkejut...tgk ikan2 besar dalam aquarium gergasi di pintu gerbang nak masuk ke dalam...ikan byk dan besar2....

Mcm kat Aquaria KLCC..tp ni pun 1% je kot...Aquaria lbh besar dan panjnag dan lbh byk ikan...tp kat PSN skt je...sekadar dipintu gerbang menarik perhatian tetamu..

Besarkan ikannya....muncung mulut Syafiqah masa ni....


Inilah pintu gerbanganya.....ikan2 ni mengucapkan selamat datang pada semua orang...

Kaklong lepaskan Syafiqah bermain kat sini...hnya untuk kanak2 berumur 4 tahun kebawah sahaja...


Dua ekor Dinosour diletakkan kat kawasan lapang ni....seekor darinya berdekatan ngan tempat bebudak ni main....Fyqah takut bila kepala Dino bergerak dan mengaum kuat...


Ni pandangan dr atas...ambil dr aras dua...tempat pameran Dinos Alive diadakan...kat bwh tu semua tempat bermain untuk kanak2...bukan kat tempat lapang tu je...ada lagi disekitarnya...bukan juga untuk kanak2 je...org dewasa juga....seperti main piano gergasi..bila pijak kuar muzik...langkah kita tentukan muzik apa yg dimainkan...masuk cermin-cermin...kn hati2 kalau tak lnggar cermin...dan sebagainya lah....


Nilah sebahagian Dinosour yg ada dan byk lagi...lbh kurang 20 ekor kot....
ada dua tempat pameran...Dinosour makn daging dan lagi sati Dinosour mkn tumbuhan...so, blhlah anak2 knl dan belajar...

Syafiqah yg ketakutan...sepanjang dalam bilik pameran Dinos Alive langsung dia taknak berjalan...berdukung je....takut lah tu...mana taknya...muka Dino menyeramkan...pulak tu kuar bunyi menakutkan si kecil mcm Syafiqah....tapi masa kat bilik2 dan galeri lain...langsung tak nak didukung....jln dahlah terhoyong hayang...jatuh bangun tu lumrah dah die....
Dan....byk lagi pic...tgklah kat FB ye.....sampai sini dulu...hari ni hari Jumaat...esok hujung minggu...selamat berhujung minggu....
Bawalah anak2 berjalan...biarkan die menoraka dan belajar...supaya otaknya berkembang.....
Belajar berkawan...belajar bersosial dan belajar tentang alam sekeliling....


No comments: