Sunday, March 20, 2011

Susuibu masih pilihan....



Salam...

Perjalan penyusuan Syafiqah masih berjalan dan berterusan mcm biase....
Tpi...sedikit mengecewakan sebab sejak umurnya setahun...kaklong dah mula add on ngn Formula Milk...Fyqah dah mula kenal susu lain selain susuibu...kaklong bagi Syafiqah minum Susu Dumex Dugro 1-3 thn....alhamdulillah syafiqah minum dgn baik.

Satu perkara yg kaklong dapati sekarang...Syafiqah takkan dan taknak serta menolak 100% minum susu dari botol samaada BM or FM bila berada dirumah atau bersama-sama ngan kaklong dan suami..
Masalah ni bukan sahaja berlaku bila Syafiqah duk ngan ummi dan abah die (ngan Kaklong ngn suami ler)...malah kalau org lain selain mama die (Pengasuh Syafiqah yg take over tgs kaklong bila kaklong pegi kerje) mmg Syafiqah takkan minum susu dari botol...

Kaklong perasan ni, sbb baru2 ni, ada org lain yg tlg jagakan Syafiqah sbb mama die bercuti... Sayang sgt2 bila dua botol BM dipulangkan semula pada kaklong...sebotol lagi dah dipansakan...so mmg kn buang lah...sebotol lagi alami perkara yg sama sbb bila kat umah mmg die menolak minum dr botol...

Harapan kaklong Susuibu masih menjadi pilihannya walaupun die dh mula knl ngan susu formula Dumex Dugro....Sdkt kecewa bila memikirkan anak ummi dh jadi anak angkat susu formula...huwa....huk huk...

InsyaAllah kaklong sdg usahakan untuk tambah production susu supaya dpt tmbh stok BM dan kembali menambah bekalan SIP untuk dibekalkan kepada mama...

Thanks to kak Alin yg byk nasihatkan Izan...InsyaAllah izan cuba ye kak...

Nanti kaklong kongsikan apa yg kak Alin nasihatkan...next n3 ye....

6 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

byk dugaan tuk BF baby secara ekslusif kan kak long.....insyaallah...moga usaha kaklong dipermudahkan...lieya pun harap2 sgt nanti tuk baby dlm perut ni dpt BF selama mungkin.....

Kaklong @ Izan said...

Betul tu lieya...yang penting kn pegang dgn prinsip...
Dimana ada usaha disitu ada kejayaan...
Harapan dan keinginan saja tak memadai kalau tak de usaha untuk menjayakannya...
InsyaAllah lieya berjaya untuk fully bf baby nnt...
Jaga diri bebaik tau...

awein said...

kaklong@izan..baca kisah anak awk yg xmau minum melalui botol..dh try guna cawan?picagari ker sudu ker...

Kaklong @ Izan said...

awein..thanks ya...cian plak kn pnggl pnjg2 just call me kaklong ye...nk pggl izan pun blh...

Guna cawan tak pnh lagi...
Guna picagari pun tak pnh plak...
Tp guna sudu yg melalui botol dan picagari tu pnh cuba...but ttp mengecewakan...
Nth mcmmn dgn pengasuh die nak plak minum dgn botol...tp ngn kaklong, suami or dgn sape2 je...mmg die tak nak...susah gak kalau nk minta tlg org lain jagakan selain pengasuh die sekarang...

jujahxo. said...

guna straw da try kakLong??

Kaklong @ Izan said...

Dah..kalau nimun air kosong or air lain selain susu ok je die minum...cuma susu je die tak nak....so skrg kalau ngn kaklong mmg die direct bf je...ngn pengasuh ok je die minum ngn botol...