Monday, July 8, 2013

Resepi: Udang Masak Tomato

Salam...

Hari ni nk share resepi lagi...setelah lama menyepi....gitulah kaklong...time lapang sampai 2 ke 3 entry sehari...bila menyepi...lama sonyapnyer.. Ok..kali ni pun resepi mudah je..bhnnye amatlah mudah.. Tapi sgt bahaya untuk yg ada resdung n alah pd udang...yg tk suke mkn udang or alah pada seafood...tgk ajelah ye...


UDANG MASAK TOMATO

BAHAN-BAHANNYA
500 gram udang
Sedikit serbuk kuniyt dan garam (Gaulkan bersama udang)
Minyak untuk menumis
4 biji bawang merah (Tumbuk)
2 ulas bawang putih (Tumbuk)
1 sudu besar Sos Tomato
1/2 sudu Sos Tiram
1 Ulas Bawang Besar (potong bulat)
1 Biji Tomato (Sebelah dipotong dadu, sebelah lagi slice kan jer)
1 tangkai Cili Hijau

Cara-caranya
Goreng udang yang telah digaulkan dengan kunyit dan garam. Goreng kjp je..jgn lama.
Angkat udang dan ketepikan dulu.
Tumis bahan tumbuk dgn menggunakan minyak hasil goreng udang tadi..kalau minyak byk sgt..buang sikit.
Masukkan tomato yang dipotong dadu..tumis sampai layu.
Masukkan sos tomato dan sos tiram..
Dah agak menggelegak..baru masukkan udang, bawang dan cili serta tomato...
Perasakan dengan garam. gaul rata, tutp api dan hidangkan.



1 comment:

Acik Erna said...

assalam kak long izan..acik memang suka makan udang..tapi tak nberapa tahan [pulak bila dah tua2 ni