Sunday, June 7, 2015

Best...bila diet berkesan..

Assalamualaikum.

Bermula hari 1 Jun..kaklong berpindah ke pejabat baru..masih di ILIM...tetapi di pusat lain... jadi selepas ni..tkde lagilah kerja2 mengurus peserta dan penceramah kursus ni..kerja kaklong lps ni mgkn lbh relex dan selesa kot..sbb hnya tumpukan pada kerja2 penyelidikan dan penerbitan...hihi.. i likee....

Apapn..sian juga tgglkan office lama tu...kwn2 lama..ada juga kwn baru yg baru nak belajar...trpksa juga ditinggalkan..kaklong duk situ almost 8 years... of course byk gk kenangan suka duka.

Eh eh...nak citer bnda lain sbnrnya..
Kaklong kan hari tu msk hospital...lps kn warded n tgk mcm2 org sakit ni...jadi adalah rs terkesan kat dalam diri ni tuk jaga pemakanan demi menjaga keshtan diri...
Faktor lain juga bila mula pakai baju kurung..rasa ketat semacam je...padahal baju baru tempah 3 ke 4 bulan kebelakangan ni je..

So, mulalah ada kesedaran untuk DIET....dan bermula 10 April 2015 kaklong tekad mula diet...sebagai persiapan siap gogle n tanya kawan 2 yg memang tgh duk amalkan Diet ATKINS...fuh memang kuat jiwa betul diorang...kaklong tak sanggup nk ikut 100%.. Tapi ada juga ambil mana-input yang berguna n boleh membantu..kaklong siap beli scale bagai...n download app MONITOR YOUR WEIGHT...so 2 ke 3 hari sekali kaklong timbang...

Bemula 10 April 2015..berat kaklong 74kg...Obessittti Okkey...
Dan sekarang setelah 2 bulan...berat kaklong sekarang 65 kg... 

Rahsianya...kurangkan kuantiti pengambilan makanan..terutama nasi, makanan berminyak dan minuman berkafien dan minuman manis. Kaklong jgk pastikan 3 liter air suam minum setiap hari...n elakkan makan lewat malam..kalau boleh selepas jam 9.00 mlm jgn mkn dah...

Ada juga dalam seminggu sekali tu langgar pantang..tapi alhamdulillah masih under control... Untuk tujuan ni juga...kenalah bersenam seminggu sekali sekurang-kurangnya..berjoging ke..berbasikal ke...

Okey...usaha tangga kejayaan...dari obess..now overweight...so kena teruskan diet sampai dapat berat yang normal...kipidap..hihi...

Share citer ni..ikhlas untuk bakar semangat wanita2 di luar sana yang mungkin adaniat yang sama...

No comments: