Wednesday, September 1, 2010

Syafiqah....6 bulan....


Salam...
Saat ni sbnrnya kaklong dilanda penyakit MALASHHHHH....
Nk buat kerja2 kat office pun MALASSSHHH...apalagi nak update blog yg tak pntg ni....
Tp ttp gaghkan diri gak, sebab xnk terlepas mengabdikan citer2 perkembangan Syafiqah dlm blog kaklong ni....
Orait....straight to the point ya...
Syafiqah sekarang dah pun berusia 6 bulan...
Bermakna sudah 6 bulan juga Syafiqah breastfeed sepenuhnya...
Alhamdulillah tercapai gak impian kaklong nak menyusukan Syafiqah secara ekslusif sekurang-kurangnya selama 6 bulan...

InsyaAllah...akan diteruskan...walaupun susu taklah banyak...
Namun alhamdulillah rezeki untuk anak sulung kaklong ni masih ada dan cukup untuk pastikan Syafiqah membesar....
Pagi tadi, kaklong bawa Syafiqah ke klinik...untuk checkup dn cucuk 6bulan...
Alhamdulillah berat Syafiqah sekarang dh ok...tidak lagi berada pada aras merah...
Dah masuk aras putih...normal lah...berat Syafiqah sekarang 9kg...panjngnya 66cm...


Antara perkembangan Syafiqah yang kami suami isteri dapat perhatikan:

  • Semakin lasak meniarap dan terlentang...
  • Tak pandai menjulur, tapi hanya mengguling dan mengesot bila nak dapatkan sesuatu.
  • Menggenggam barang mainan atau seumpamanya dengan kuat.
  • Angkat barang2 yang kecil dan ringan seperti batal bulatnya.
  • Mengenali orang.
  • Menyahut panggilan atau membalas apabila diagah2.
  • Mengamuk bila mengantuk nak tidur, tp diganggu.
  • Angkat montot nak merangkak...tp tak pandai merangkak lagi....
  • Suka senyum kat orang...walaupun kadang2 org tak senyum kat die...cuma pandang je...
  • Ketawa mengekek.
  • Memberi perhatian pada sesuatu objek yang menarik.

Tidur lena ya sayang....

Anakanda sayang....

InsyaAllah...mudah2an Syafiqah semakin sihat dan perkembangannya juga baik...

3 comments:

Nash said...

hee....
comel2...
guling2 (^_^)

☆ lieya latif ☆ said...

aduh kak long...tgk syafiqah tdo tu, dgn lieya2 rase ngantuk terus heheeheheh.....kemain sedap die pelok bantal...mcm org besar gitu hah heheeheheh...

Kaklong @ Izan said...

Ude:Guling2 je yg die tau...itulah yg dibuatnya hari2...

Lieya:Apalgi jom amik bantal...kiter tido...Syafiqah suka tidur peluk bantal lieya...kalau balik kg or pegi memane pun kn bwlah bantal tu...