Tuesday, June 19, 2012

Cabaran Menjayakan Penyusuan Susuibu

Salam...

Hari ni kaklong nk share ttg betapa besarnya cabaran bagi ibu yg bekerja untuk menjayakan penyusuan susuibu secara ekslusif...
Yaaa...jadual kaklong yg biasenya untuk pam SI ialah 9.00am, 12.00pm, 3.00pm dan 5.00pm... Untuk memenuhi tuntutan jadual tu amatlah besar cabarannya...kdg2 hnya dpt 3 kali je... sbbnya??? komitmen dgn kerja..kalau sekadar duduk saje kat office tnpa kuar mn2 oklah lagi...boleh take 10 to 15 minute untuk pam SI..tp kalau dah kn hadir meeting, seminar, bengkel atau keluar kemana2..mmg mslh....terutamanya meeting...sbb takkan nk kuar gitu je dr meeting, tmbh2 klu kita yg jd pencatat minit...huhu... tu semua kaklong dah lalui masa pengalaman pertama...menjayakan penyusuan susuibu untuk puteri sulung...Syafiqah yg kini dah pun berusia 2 tahun 3 bulan...

Jadi...insyaAllah untuk putera yg kedua ni...kaklong nekad untuk meneruskan cabaran2 tu semua...akan terus nekad mematuhi tuntutan jadual untuk pastikan setiap hari ada bekalan SI yg akan kaklong bawa balik untuk Naufal...InsyaAllah...

Masa ni Naufal masih dalam hari...pertama kali kuar malam..mengamuk Fyqah nak susu...jenuh jugalah memujuk dlm keta...dpt peluk pun tak pe dah..jnji dpt duk dkt kaklong...barulah die tidur... Agaknya masa ni die terase juga kot..bila ada org baru...selalunya riba die kat depan...sekarang dh tak boleh... So, nak lbh selamat dan aman dlm keta...kaklong kn duk belakang...sian abg sorang2 kat depan...
Alhamdulillah setakat ni, EBM yg ada mencukupi untuk Naufal. Setiap hari 20oz SI kaklong bekalkan untuk Naufal kat rumah pengasuh... Hbs kerja dalam jam 5.30ptg...kaklong ambil Naufal...kmdn die dan kakaknya akan direct BF...spnjng di rumah...cabaran untuk tandem nursing plak...mmg takde peluang untuk pam SI...sbb Syafiqah still BF dan Naufal sdh pastilah...

Mudah2an...kaklong dapat hadapi semua ni demi memberikan khasiat terbaik untuk anak2...Sesungguhnya Allah dah menetapkan rezeki yg terbaik untuk anak-anak...
SUSUIBU adalah makanan yg terbaik untuk pembesaran bayi
Buah Hati UMMI dan ABAH


No comments: