Friday, June 29, 2012

Perlu ke Perancangan Menu ni?

Salam...

Walaupun kita semua sebagai ibu dan isteri yang kena kuar umah setiap hari bekerja, tgglkan anak kepada pengasuh untuk dijaga dan 'terpaksa' lupakan tugas sebagai surirumah yang ayu manja tggu suami pulang balik kerje... Namun tugas sebagai 'CHEF" dirumah tak dapat dielakkan...

Biarlah masak tak sedap mana...atau tak seindah Master Chef di luar sana... Namun terasa puas bila hidangan yang serba sederhana dinikmati suami dan anak tercinta. Tambah lagi....dinikmati adik tersayang (Sbb dua orang adik kaklong duduk serumah skrg ni...hehe).

Kbtln...time rehat hari Jumaat hari ni...kaklong balik dan masak... Hari ni masak Kari Ikan, Semalan Sardin je... Sblm tu apa ye...huhu lupa plak...

Sbnrnya, bukan sng nak merancang menu masakan ni... Kdg2 terfikir juga...tak boring ke suami dan adik2 kat umah tu mkn lauk pauk yg kaklong masak...? Rasanya...setiap minggu ada kari, sambal ikan, daging masak hitam, ikan goreng, sambal sotong, kurma ayan, ikan masak lemak cili api dan ntah apa lagi kaklong pun tak tau nk namakan...sbb kdg2 tu masak main campak je...tak smpt bg nama trus ngap....

Dalam kebuntuan memikirkan apa menu yg nak dimasak untuk hari2 berikutnya...kaklong pun terfikir...bukan kantin sekolah atau kafeteria office saja yg kn ada perancangan menu... Isteri2 yg bekerja juga kn ada senarai atau perancangan menu yg nak dimasak... Kalau setakat simpan dlm memori...mmg akan bertukar2...

Pic from Mr.Gugel....
Pasni kn buat senarai perancangan menu lah...hehe... Walaupun tak ikut menu..atau tak masak...sekurang2nya perancangan tu dah ada kan... Jadi...PERANCANGAN MENU ITU PERLU.....

No comments: