Tuesday, April 17, 2012

Pengalaman Melahirkan Naufal Syakeer @ 2012


Salam...

Kali ni kaklong nak titipkan kisah pengalaman melahirkan putera kedua kami...Tuan Naufal Syakeer pada tahun 2012..saat n3 ni ditulis, usia Naufal baru 11 hari...

Kaklong dan suami dapat tahu tentang kehamilan kedua ni masa usia Syafi
qah lebih kurang 1 tahun 5 bulan kot...rasenyalah... Syukur sgt masa tu...sbb mmg kami ada berhajat untuk tambah ahli keluarga sebaik usia Syafiqah 2 tahun nnt...bak kat orang...nak bagi die kawan...

Kehamilan kedua kali ni ada dugaan dan ceritanya yang tersendiri..taklah selancar kehamilan yang pertama..Di peringkat awal kehamilan lagi, kami diduga apabila kaklong dapat kesan ada sedikit pendarahan...tak byk pun...tp ada sdkt2 dan tempohnya agak lama...so, kerana bimbang...seawal 7 minggu lagi kami dah scan...Doktor yg scan bagtau die tak dpt nk bg sbrg kptsn sbb janin msh kecil dan hnya nmpk kantung baby, tp tak nmpak jantung atau pape.. So, kami disyorkan untuk dtg scan semula bila kandungan dah masuk 12 minggu ke atas...masa ni dah mula cuak dan doa sentiasa dipanjatkan moga tiada sebarang berita yg tak diingini..

Jadi kaklong dan suami pergi semula ke klinik untuk scan kali kedua...kali ni alhamdulillah...kelihatan janin yg telah hampir terbentuk...dh nmpak iras2 tgn, kaki dan
badan...Selesai fasa yang membimbangkan tu... Darah masih tak berhenti walau kandungan dh msk 12 mggu... lama kelamaan...barulah hilang...bila tnya doktor...takde jwpn yang btl2 dpt meyakinkan kaklong puncanya...ntahlah...

Alhamdulillah selepas tu..kaklong jalani rutin sbg ibu yang hamil dgn anak kecil yang masih menyusu..Syafiqah masih direct BF sepanjang kaklong mengandung..sejak mengandung kaklong stop pam susu..cuma tak dpt nak stopkan Syafiqah daripd direct BF ngan kaklong...terutama menjelang waktu malam...bila die nk tidur...


Masa mengandungkan Syafiqah kaklong tak de masalah dgn HB atau darah dan sebagainya. Tetapi, kehamilan kali ni dua kali HB kaklong rendah...malah pada minggu ke36 ada plak GDM..kn buat BSP dan jumpa doktor di Klinik O&G di Hospital Serdang... Akhirnya kaklong lalui juga pengalaman tu semua...sebab kehamilan pertama dulu mmg mudah...temujanji pun hnya buat kat Klinik Desa..tak pnh pg Hospital...apalagi smpai jumpa doktor kat Klinik O&G.. Setiap kehamilan lain cabaran dan ujiannya...

Tarikh EDD kelahiran kedua ni dijangka pada 5 April 2012 (Khamis). Namun pada tarikh tersebut kaklong masih bekerja..hadir mesyuarat seperti biasa.. pada 6 April 2012 (Jumaat)..kaklong ambil cuti..sbb mak ayah dtg dr Manjung. Tanda-tanda nak bersalin masih tak klhtn...

Sehnggalah jam 9.00 ke 10.00 pagi pada 6 April tu...kaklong rase mcm ada something licking..tapi tak lah byk sgt.. Bila bgtau kat mak...mak suruh pg hospital...kalau blh taknak pg lagi...sbb tak sakit pe pun lagi...mmg tak rs pape lngsung... tp pegi jugalah ke hospital...bila sampai hospital...doktor buat pemeriksaan dan sebagainya... Kaklong dibenarkan balik sbb bukaan lebih kurang 1.5 ke 2 cm saje dan kaklong pun tak sakit pape lngsung...so, lbh kurang 3.00 ptg tu kaklong blk semula ke rumah...mkn nasi dan mcm2 lah...

Tapi lbh kurang lps Maghrib, barulah dtg rase sakit memulas..cuma tak kerap sgt.. Kaklong tahan lagi..tak pg hospital lagi...maklumlah kat rumah ramai masa tu..mak ayah dan adik2 semua ada...kbtln ada urusan sikit...pakat beramailah kat umah...


Dalam jam 10.00mlm..sakit mkn kerap...kaklong bgtahu mak dan akhirnya kami gerak ke hospital...suami pandu kereta pun bertenang je...sampai kat hospital..Doktor yg sama buat pemeriksaan pagi tadi masih ada...Dr. Faradilla..muda lagi orangnya...die buat pemeriksaan dan bagitau bukaan dalam 5cm...katanya InsyaAllah 3-4 jam lagi kaklong akan bersalin...so, die suruh kaklong relex dulu dan akan dtg semula untuk cek bukaan lagi dalam sejam nnt..sblm tu kaklong kn cucuk masuk air...sbb jantung baby kurang aktif...

Tetapi...dalam jam 10.45mlm camtu..kaklong dah rase sakit sgt2.
..so, jerit pggl doktor..terkial2 die dtg ngn nurse dan bila die buat pemeriksaan, trs die pun jerit kata dah fully.. mknanya dah nak bersalin kot... terjerit2 nurse suruh pggl husband kaklong kat luar dan minta nurse lain sediakan bilik bersalin... baju pun tak salin apa dah...dgn t-shirt yg kaklong pakai ms dtg hospital tdi...kaklong dibawa ke bilik bersalin... Alhamdulillah biliknya selesa...luas..dan suami pun ada disisi...dalam duk sakit nak melahirkan...suami usap2 dahi dan kening kaklong...tenang rasenya...dan dengan izin Allah...tak lama pun kaklong dalam bilik bersalin...jam 11.35mlm...baby lelaki selamat dilahirkan secara normal...

Syukur sgt... Kelahiran kedua kali ni kaklong dipermudahkan Allah... Baby sihat dan kaklong pun tak alami sebarang masalah..esoknya lbh kurang 4.00ptg kaklong balik rumah dengan baby lelaki..kawan kakak Syafiqah...


2 comments:

UmmiAsha said...

tahnia kak =lon n suami..cumil sgt putera kaklong...

UmmiAsha said...

tahnia kak =lon n suami..cumil sgt putera kaklong...